Ha találtál a kertedben/szabadban egy rovart, amiről nem tudod, miféle állatka lehet, akkor írj ide, és reménykedjünk, hogy jön valaki, aki tudni fogja!
Nagyjából 5-6 cm hosszú rovar. Nem lódarázs, azt felismerem. A potroha szőrökkel fedett volt és nem voltak olyan brutális csáprágói, mint a lódarázsnak.
Tollasmoly, de fajt nem tudok, microlepidopterában nem vagyok otthon, esetleg kérdezz rá a lepkés fórumban, a Colias is ott kap rendes fajbesorolást majd:
Biztos, hogy ők "hagyományos" meztelenek? Ha ilyen tömeges, simán lehet ez a spanyol dög is, babakorában. Ha tudsz róluk fotót, jó lenne. Lehetőleg közelit. De azt meg tudod figyelni, hogy a 2szarvacskáik" sötétebbek-e a testüknél. Elvileg a kicsik ilyenek: http://www.plante-doktor.dk/Arion%20lusitanicus%204.jpg
CSak később barnásvörösesednek be. Simán lehet amúgy, hogy azok a peték, amelyeknek tavasszal kellett volna kikelni, az enyhe ősz miatt már most kikeltek. Ez csak jó, ők esélyes, hogy nem élik túl a telet.
pár hsz-el elébb kaptam magyarázatot a vöröses színű meztelencsigára...leginkább, hogy lesz még bajunk vele...
akár.. a yenki horrorfilmekben, elözönlötte a házam környékét a "hagyományos" meztelencsiga icipici változata...ilyent még nem láttam...mert a nagyobbak este előmásznak(hogy honnan, a franc tudja), de most....... a sok vékony kacskaringós nyálcsík pár hete jelzésértékű lehetett volna... ...napok óta rengeteg apró meztelencsiga tetem fexik a térbetonon, mindenfelé...
....ennek fele sem tréfa... ezekkel mi történt....elvből nem használok vegyszert a kertemben, de most mégis kell, vagy téltábornok intézkedik...?vegyszerezni nem akarok(még) :-(
(.... az elv olyan mint a fing...az ember tartogatja, amig bírja, de aztán csak enged...) :-(
Ez nem így van. Sehol nem tenyésztették őket... Fokozatosan terjedtek el egész Európában az elmúlt évtizedek során. Jöttek kamionnal, virágfölddel, cserepes növénnyel, zöldséggel, stb. Nesze neked globalizmus... :-((( A durva az, hogy voltaképpen igen szép állatok, főleg az élénk színűek. Kár, hogy a franciák ezt nem eszik meg, mekkora exportlehetőség volna! :-))))))
Narancssárgák,sötét szürkék,és néhányan feketék. Irgalmatlan nagyok tudnak lenni. Ez is spanyol? Azt mondják Ausztriában tenyésztették pulykáknak eledel gyanánt, csak amikor megszűntek a pulyka farmok, a csigák önálló szaporultba kezdtek és mivel nem nagyon eszi más állat,szaporodnak nagyon és jönnek errefelé. Lehet,hogy ez a történet amolyan a népi szájhagyomány, nem tudom.
Igen. A mi módszerünk is ez. Csak! Sajna mivel kannibálok, ahogyan Ormótlan is mondja,tápláljuk őket ezzel, így kénytelen vagyok összefogdosni őket. A szomszédságunk szárnyas állatainak adom,de egy idő után azt mondják. ne többet!Így sajna a tömeggyilkosság marad hátra. És a kuka. Elég borzasztó érzés, de vagy ők vagy mi...ugyebár.
Délnyugati határszél, helyzetjelentés. Kb. 10 éve jelentek meg, vszinü kamionon érkeztek, mert a határátkelő felé eső végről jöttek, ahol állni szoktak. Pár évig elviselhető volt, aztán ugy 4 éve annyi lett, h. gyakorlatilag mindent megettek a kertben. Akkor találtam fel a Micsurin- módszert, összekerezteztem a spaklit a seprünyéllél, és esténként meg csepergős időben apritottam őket. A telek kb. 1100négyszögöl, 1800 db-on felül volt a napi rekord. Ugy tünt, sikerólt őket minimalizálni, de idén megint rengeteg lett. Beszereztem egy pár futókacsát, elég jól ,,karbantartották" a kertet. Persze zöldség, kényes virág közé nem jó beengedni őket.
Milyen meztelencsiga, spanyol? (narancsszín-okkeres, sötét szemnyúlványokkal)? Sokfelé használnak indiai kacsát ellene, ha van kert, a madár feleszi mindet, másik tollas meg nem eszi meg, csak ez.
Alapértelmezetten állatvért szív, de nagyon azért nem válogatós... Napos őszi délutánokon hemzseg tőlük a Bakony is, ahova besüt a Nap, ott az erdőben is, de réteken aztán halálos mennyiségben vannak. Még csak kétszer mart meg, az egyik alkalommal kb 2 hét volt, mire a gyulladt csípésnyom elmúlt. Hajból meg azért nehéz kiszedni, mert kampók vannak a lábaik végén, mivel ugye szőrös állatokra lettek kifejlesztve eredtileg. :-)
Annyi helyesbítés hogy az első képen Scathophaga stercoraria az az Közönséges trágyalegyet láthatunk. Második kép nem hinném hogy futrinkalárva (másik kép nincs?) utolsó képen pedig azt amit az előttem szóló írt(zengőlégy)
A csupasz csigákról. Én a nyugati határszélen élek, itt az idén elmondhatatlan mennyiségű meztelen csiga volt. Valószínűleg az idei sok eső is segített nekik, sajnos. Mifelénk képi zavarral élve : tűzzel vassal irtják.Lesz ez még súlyosabb is? És mennyire?A tavalyihoz képest kézzel foghatóbban durvább az idei pusztításuk, errefelé legalább is. Meneküljetek!
Szia! Ez a szarvas kullancslégy érdekelne engem is. Ugye ez az amit pl. ha a hajba belerepül nagyon nehéz levadászni?Odébb menekül és nem tágít.Jól tudom? Találkoztam én is ilyennel(Kőszegi hegységben) és nem tudtam eldönteni bántó állat avagy sem.Nos? Agresszívnek tűnik. Emberbarát vagy csak az állatokat szereti? köszi
Kicsit közelebbid nincs a legyekről? A turbolyás, sárgás színű talán egy fűlégy (Opomyza), de tényleg jobban kéne látni. A zengőre valószínű az Episyrphus balteatus a helyes válasz, már csak a gyakorisága miatt is, de nála meg látni kéne felülről. A középső valami bogárlárva, jó nagy, talán futrinkáé.
Egy tanács, ha azonosítani szeretnél fotóról egy állatot, készíts róla több szögből is képet, ha lehet, mert ha nem ismered a fajt, nem tudhatod, hogy hol rejtőzik rajta valami kis részlet, ami alapján lehet egyértelművé tenni a dolgot. Az se baj, ha feljegyzed, hol készült a kép, s ha nem derül ki róla, akkor esetleg a növényt se árt leírnod, amin a rovarkád ücsörgött. Lepkénél több esetben a szárny színe oldala a döntő, de van, ahol a faj elkülönítéséhez a fonák is mindenképpen kell. Szóval több kép több esély :-)