Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.05.13 0 0 670

egyértelmű,mivel a ház garázzsá alakításához,használati mód változtatása iránti kérelem című feladatot kell megoldani,műszaki oszt...

(kb 10000+rajz.Viszont ennyi a bontási is...mint alább említettem!

Akkor nem köthetnek bele,hogy volt lakásuk kérem..minek alakították át garázzsá??.....

Ezt is meg lehet beszélni a műszaki oszt.-k vezetőivel...nekik nem probléma!!

Előzmény: epitkezo001 (668)
Axióma Creative Commons License 2008.05.13 0 0 669
Szerintem kerj ep.eng-t a garazzsa alakitashoz, ez nem tudom mennyire necces, hogy engedelyezik-e a lakotelken megszuntetni a lakohazat. De ezzel az atalakitassal (apropo, ott akartok lakni benne, vagy eleve nem is ott laktok, nem vili nekem) lenne egy ingatlanod, ami epitesi telek, de nem szocpol-akadaly (ezert kell elobb atalakittatni es a tullapra is felvezettetni, mert ha a tied es lakohaz, akkor ugye szocpol mar nem jar). Ezek utan lehetne a telekre epitesi engedelyt kerni.
Ellenben jol jard korul, mondjuk adj be egy elvi ep.eng-et hogy az a modositas megvalosithato-e, hogy ott legyen az uj haz ahol szeretned. Legtobb helyen ez megbukna a kulonbozo kotelezoen tartando szabalyokon (pl. homlokzat hova keruljon, vagy egyaltalan lehet-e ket kulonallo epulet a telken, stb.).
Előzmény: epitkezo001 (664)
epitkezo001 Creative Commons License 2008.05.13 0 0 668
Már megvan véve pár éve, de csak most jött a lehetőség és a közös terv, hogy építkezzünk. A régi házat viszont nem bontanánk le, mert nagyon jó kis garázzsá
alakítható(az egyik része, a másik pedig műhelynek tökéletes lenne), tehát nem bontanánk el.
Előzmény: Törölt nick (665)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.13 0 0 667
Ja igen Helyrajzi számot vigyetek,mert nem szeretik kikeresni..!!
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.13 0 0 666
hát..khmm..aztat mondják sokfelé,hogy 20-30 forint,de világos,hogy ezrekről van szó..Mondjuk új forintnak?? ;-)
Előzmény: uancsa (663)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.13 0 0 665

ha telekként veszed,nem kell illetéket fizetni...legjobb-ha az önkori igazolja,hogy lakhatatlan.Amúgy is lehet építési célú a vétel...Bontási engedély,majd ugyanaz a rajz a garázs építési eng.-hez....

(Én is vettem így lakóháznak,a hitelhez,majd kiveszekedtem az átírási illeték mentességet..)

A választ a területileg illetékes Önk műszaki ostályán tedd fel..lehetőleg az oszt.vezetőjének.

Előzmény: epitkezo001 (664)
epitkezo001 Creative Commons License 2008.05.13 0 0 664
Sziasztok!

Mostmég nem tudom merre induljak.
Terv: új ház építése.

Van egy telek amin áll egy régi ház, annyira nem rossz, hogy lebontsuk, de már nem abban szeretnénk lakni, tehát nem újítanánk fel inkább átalakítjuk és majd garázsként használnánk a későbbiekben. E mögé a régi ház után gondoltuk, hogy építkezünk.
Van rajta hitel,(kevés de egyenlőre megtartanánk rajta) és a szocpolt is igénybe vennénk. Lakóházként van nyilvántartva, de lakni még nem igazán lehetne benne mert csak a villany van bevezetve és rengeteg munkával járna lakhatóvá tenni, megítésésünk szerint nem érdemes, ill nagyobbat, modernet szeretnénk ami már alkalmas egy igazi nagy családi életre.
Hol lehet annak utánajárni, hogy lehet-e építkezni mögé úgy, hogy a szocpolt is igénybe vehessük és megtartsuk a későbbiekben mint garázs? mi kell hozzá, át kell-e minősíteni, stb stb.?

A válaszokat előre is köszi!
uancsa Creative Commons License 2008.05.13 0 0 663
20-30 forint még nem is lenne sok...de 20-30 ezer :)) Ma megyek a műszaki osztályra, hogy megkérdezzem a konkrét méreteket.
Előzmény: Törölt nick (662)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.13 0 0 662

a legfontosabb,hogy ne a műszaki osztály vezetőjét akard megkenni,ő csak nyomtassa ki az érvényes előírást és magyarázzon,hanem az építéshatóság képviselőjét..20-30 forintért akár aznap a lakásán elfogadhatja a terved..

:-))))

Előzmény: kentaura (661)
kentaura Creative Commons License 2008.05.12 0 0 661
Azt kell megkérdezni az önkormányzaton, hogy milyen övezeti besorolásba tartozik az adott telek és honnan tudod letölteni a rendezési terv ide vonatkozó részeit, továbbá nem tervtanácsos-e az érintett telek. Az alábbi adatokra van szükség: megengedett építménymagasság, max beépíthetőség, szinnterületi mutató, beépítés módja (oldalhatáros, szabadon álló, zártsorú, hézagosan zártsorú) Minimális előkert mérete, illetve kötelező-e tartani az előkert méretét (lehet, hogy a kialakult környezethez igazodva építhetsz csak) Tetőhajlás, anyaghasználat szabályozva van-e. Ha felmész az önkormányzat honlapjára (általában:www.a település neve.hu) lehet, hogy megtalálod a keresett adatokat a letöltések menüben, vagy a műszaki osztály illetve építésügy alatt
Előzmény: uancsa (655)
demend Creative Commons License 2008.05.12 0 0 660
Amignem rendeződnek a dolgok én a kőművesnek egy petákot nem fizetnék,illetve elgondolkodtató hogy folytassa e tovább a munkát,mert ha ezt benézte akkor mást is benézhet!
A plussz költségeket meg levonnám a béréből.
Előzmény: Csaksemmipánik (647)
Axióma Creative Commons License 2008.05.11 0 0 659
Tudtommal a haz eltolasa nem megoldas, mivel a hazak oldalso frontjainak sikjat (vagy hogy kell ezt mondani) merik tavolsagra. Ami nem tudom mit szamit a tuznek, de hat biztos van oka.
Előzmény: uancsa (654)
uancsa Creative Commons License 2008.05.11 0 0 658
Annyit tudok, hogy a szomszéd telek még egy másik övezet, és ott a teljes beépítés is lehetséges, csak akkor kell boltív, ha jól értettem. De ez a telek már egy másik besorolás.Mintha valami kertváros jelleget mondtak volna.
Előzmény: Who111 (657)
Who111 Creative Commons License 2008.05.11 0 0 657
Bocsánat, kentaura valószínűleg jobban tudja a pontos méreteket...
Előzmény: Who111 (656)
Who111 Creative Commons License 2008.05.11 0 0 656

Melyik település?

A megadott építmény magasság több övezetre is megfelelő.

Lke-2 oldalhatáros kisvárosias

Lke-4 csoportházas, ikerházas

Lke-5 oldalhatáros, kertvárosias

Lke-6 vegyes beépítésű

Lf-1 oldalhatáros, falusias

Szerintem ne add fel ilyen könnyen, mert ez mind megfelelő lehet a céljaidnak!

Ahol oldalhatáros szerepel, ott pl. nem kell távolságot hagyni.

(De egy csomó más dolognak meg kell felelni cserébe.)

Előzmény: uancsa (655)
uancsa Creative Commons License 2008.05.11 0 0 655
Az önkormányzatnál csak annyit mondtak, hogy abban az övezetben a ház maximális magassága 4.5 méter lehet. Pedig azt is kérdeztük, hogy van-e arra szabály, hogy milyen hosszú legyen az utcafronton a telek...De erre semmi konkrétat nem mondtak. Ezt a 6 méteres dolgot máshol hallottam, de attól tartok, így nem lesz belőle semmi.
Előzmény: Who111 (652)
uancsa Creative Commons License 2008.05.11 0 0 654
Köszi, és még az érdekelne, hogy mivel a telek elég hosszú, lehet-e úgy, hogy egy nagy előkertet hagynánk és csak ott kezdenénk el építkezni, ahova már a szomszéd ház nem ér el, és a kerítéstől ott már csak 3 métert kellene hagyni.
Előzmény: kentaura (653)
kentaura Creative Commons License 2008.05.11 0 0 653
Alapvetően a Helyi építési szabályzat határozza meg az oldalkertek minimális méretét. Általában a két irányban összesen 6m oldalkertnek kell lennie. Ha a megengedett építménymagasság 6m-nél kevesebb, lehet kezdeményezni eseti eltérést az illetékes tűzoltóságnál. Pl ha a megengedett építménymagasság 4,5m, simán le lehet alkudni az oldalkertek összagét 5m-re. Mivel igen keskeny a telked (12m) valószínűleg oldalhatáros beépítést engednek meg, azaz az egyik oldalon 1m, a másikon 5m a minimális oldalkerted. az 5m-t lehet lealdudni esetleg 4m-re, ha a megengedett építménymagasság 4,5m és a szomszédod ténylegesen nem nagyobb ennél.
Előzmény: uancsa (651)
Who111 Creative Commons License 2008.05.10 0 0 652

Ez lakóövezetenként változik még településen belül is.

Van ahol oldalhatáros beépítés van. Ott pl. össze lehet ereszteni a két házat.

De általános szabályként oldalt a kerítéstől 3m illetve, a másik háztól 6m.

Tehát ha a szomszéd háza pl. régen épült, és csak 2m-re van a kerítéstől, akkor te

már csak 4m-re építkezhetsz a kerítéstől.

De meg kell nézni, hogy melyik lakóövezetbe tartozol és a HÉSZ (Helyi Építési

Szabályzat) mit mond erről.

Előzmény: uancsa (651)
uancsa Creative Commons License 2008.05.10 0 0 651
Valaki tudna abban segíteni, hogy tényleg van-e olyan szabály, hogy a szomszéd háztól 6 métert kell hagyni, és csak onnan lehet az új házat építeni? Ha például a telek utca felőli hossza 12 méter, akkor max. 6 méter lehet a ház szélessége?! Vagy ez településenként változó?
kentaura Creative Commons License 2008.05.09 0 0 650

Milyen készültségi fokban áll az épület?

A FEMÜ a kőműves embere, vagy a tied?

Volt-e kint az önkormányzattól valaki a kitűzéskor?

Alapvetően az lenne a legolcsóbb, ha visszabpntaná a kőműves a falat (ha kész van) és új alapot csinálna a jó helyen.

Ha erre nincs lehetőség, meg kell kérdezned először a terveződet, hogy megengedik-e a szabályozások, hogy odébb legyen a falad 1,2m-el (beépítési százalék, szintterületi mutató, tűztávolság megfelel-e)

Ha nem férsz bele a szabályozásba, nem kaphatsz fennmaradási engedélyt, kivéve, ha eseti eltérést kérsz, amit nem biztos, hogy megadnak, pláne ha valamelyik szomszédod beleköt.

Ha beleférsz a szabályozásba, be kell menni az önkormányzathoz és el kell sírnod magad, hogy milyen balfék kőművest fogtál ki, hogy kitolt veled és segítsenek már neked, hogy van-e esélyed ezt megúszni esetleg büntetés nélkül.

Ha partner az önkormányzat a dologban, megúszhatod egy tervmódosítással.

Ha nem partner az önkormányzat, fennmaradási engedélyt kell kérned. A fennmaradási engedély elbírálásáig le kell állnod az építkezéssel és ha megkapod az engedélyt, a többlet bruttó szintterületi beépítés (külső és belső falak területével együtt számolt hasznos alapterület) területe után 70 000 Ft/m2 bírságalapot kell fizetni.

A bírságalapot a következő szorzóval kell számolni:

Ha az alap van meg 0,1, azaz 7 000 Ft/m2

Ha a falakat elkezdték csinálni 0,3 azaz 21 000 Ft/m2

Ha a födémet elkezdték csinálni 0,4 azaz 28 000 Ft/m2

Ha a tetőszerkezetet elkezdték csinálni 0,6 azaz 42 000 Ft/m2

Ha a válaszfalakat elkezdték csinálni akkor 0,7 azaz 49 000 Ft/m2

Ha a vakolást elkezdték csinálni akkor 0,9 azaz 63 000 Ft/m2

Ha a burkolást elkezdték csinálni akkor 1 azaz 70 000 Ft/m2

Ha több szintes az épület, a bírság összegét szintenként kell számolni és az adott szinten elkészült munkák szerinti külön külön szorzóval kell beszorozni (pl ha kész a földszinti fal és a födém, és az emeleti fal zárófödém nélkül, akkor a földszinten 28 000 Ft/m2 az emeleten 21 000 Ft/m2 a birság.

Akkor jó szorozgatást és beszéld meg a kőműveseddel, hogy mennyit fizet neked a bakiért.

_lala_ Creative Commons License 2008.05.09 0 0 649
Alapkérdés, hogy terv szerinti építkezés lesz-e belőle (visszabontással), vagy inkább változtatsz a terven (egyáltalán, lehet-e, megengedi-e a szabályozás).

Ha változtatsz a terven, akkor egyrészt áttervezés, engedélyezés, minimum ennek az idejére az építkezés felfüggesztése az, ami várható. Ezen felül jó esély van arra, hogy a módosítás miatt ki fognak jönni ellenőrizni, és megállapítják, hogy már eltértetek, így bírságot is ki fognak szabni.
Na ezeket a költségeket kell tudnod leverni a kőművesen... :( Szerintem ez több száz ezer forint lesz, ha nincs bírság (az önmagában lehet akár milliós nagyságrendű is). Ha mázlija van a kőművesnek, akkor nem fog többet fizetni, mint amennyi a munkadíja lenne a házadon.

A visszabontás hasonlóan élvezetes lesz, az alapot én biztosan nem venném ki, ha nem muszáj, viszont újra meg kell csinálni a jó helyen. Szerintem ez is több száz ezer forintos bukta.
NeomatiK Creative Commons License 2008.05.09 0 0 648

Ez komoly?

Idejönnének a csúnya szavak, de ezt most kihagyom.

A kérdéseidre nem sok ötletem van. A hivatalban szeritnem mondd el mi a helyzet, fennmaradási engedélyt kell kérned valószínűleg, némi pénzbírsággal megspékelve. Kentaura és crawen fórumtárs többet tud mondani erről. Az biztos, hogy a mekkmestert felelősségre vonnám és kárpótlásra kell ösztönözni így vagy úgy.

De hogy lehet az, hogy csak a falazás után derült ez ki? Mert a felelős műszaki vezető is ludas ebben és az építettő is felelős - úgy tudom. Szóval mindenki benne van nyakig vastagon.

Csaksemmipánik Creative Commons License 2008.05.08 0 0 647
Üdv mindenkinek!

Kérdés: mit lehet tenni, ha a kőműves "mester" a csepegőjárdát nézte alapnak és a ház egyik oldalán 1,2 m-rel kijjebb tette az alapot és a falat

mármint 1 - az épülettel,
2 - a mesterrel,
3 - a hivatal(ok)lal?

Köszönet minden ötletért!

CsSP
kentaura Creative Commons License 2008.05.01 0 0 646
Egy kicsit elírtam a dolgot. A mulasztási kérelem beadásával egyidejűleg a fellebbezést is be kell adni, amit később kiegészíhetsz még, de érdemes a mulasztási kérelem beadása előtt kikérni a részedre kiküldött tértivevények másolatát és iktatószámát, hogy utólag ne lehessen trükközni az iktatókönyvvel.
Előzmény: kentaura (641)
VReeka Creative Commons License 2008.05.01 0 0 645
Persze mindenképp, saját tudástár erre nem szól:)
Előzmény: kentaura (642)
ncc1701 Creative Commons License 2008.05.01 0 0 644
Thx a választ.

Először utánakérdezek, h mennyibe fájna ez nekem. nyilván nyugodtabb lennék, ha nem függne semmi jóakarótól. :)
Rokon építész, tervet megcsinálná nekem ingyé. Ha nem 6 számjegyű keresztülvinni egy tetőtér engedélyt, akkor jobb a békesség alapon inkább marad a szabályos ügymenet. :)

Ja, Csak 1 nappali, és 2 szoba kerekedne fennt, vizes cuccot nem tennék tetőtérbe, mert macerás. :)
Előzmény: kentaura (642)
kentaura Creative Commons License 2008.05.01 0 0 643

szívesen

Előzmény: VReeka (640)
kentaura Creative Commons License 2008.05.01 0 0 642

A megbírságoláshoz egyrészt fel kell, hogy nyomjon egy jóakaró, másrészt az önkormányzaton az építésügyi előadónak is rosszindulatúnak kell lennie, tehát elég kicsi az esély. Mivel van egy kicsi esélye a dolognak, neked kell mérlegelni, hogy bevállalod-e azt a néhány százaléknyi kockázatot, vagy sem.

Egyébként, ha be is építed a tetőteret, egy kis jóakarattal elfogadhatják az önkormányzaton, hogy tárolóid vannak a padláson, de pl. egy zuhanyzóról, vagy fürdőszobáról ezt már nehéz elhitetni, ha nem partner az előadó a dologban.

Előzmény: ncc1701 (633)
kentaura Creative Commons License 2008.05.01 0 0 641
Ja és még egy fontos dolog. Ha elfogadják a mulasztási kérelmedet és biztosítanak neked fellebbezési jogot, vegyél magad mellé egy építésjogban jártas embert (vigyázz, nem mindegyik építész ilyen!) és nézesd át vele a beadott terveket, hogy nem ellentétes-e a rendezési tervvel, a tűzvédelmi előírásokkal (tűztávolság, stb.) Ha mindenben megfelel az előírásoknak, akkor csak polgári peres eljárást tudsz indítani az építtető ellen, ahol bizonyíthatod, hogy az ingatlanod értéke csökkent (beárnyékolás, intimitásvesztés, emisszió stb. miatt), de ez jó pár éves folyamat és akár az is lehet, hogy mire megnyered a pert, addigra felépül az épület és az építtető cég megszűnik, azaz bukod az ügyvédi díjat és a megelőlegezett eljárási költséget is.
Előzmény: kentaura (639)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!