Sztem a fél csomag sütőpor sem sok 15dkg liszthez, és a liszt sem volt túl sok. Ha már sütöttetek ebben a szilikonban, és nem mostátok el utoljára, akkor nem az volt a hibás. Én ténxleg rossz lisztre, sütőporra tippelek.
Valamelyik kezdeti sütésemnél úgy gondoltam, a több sütőportól csak még könnyebb lesz... A formája mufli lett ugyan, de állagra kissé császármorzsára emlékeztetett... Lehet, hogy Te is jótékonykodni akartál, és nagyvonalúan megsuttyintottad a sütőport? Anno én még szódabikarbónát is tettem hozzá, biztos ami biztos :)
"Próbáld ki a ma oly divatos muffin egy görögös változatát! A baklava ízvilágával és a tél fűszereinek felhasználásával különleges csemegét alkothatsz.
Hozzávalók
a tésztához: • 30 dkg liszt • 2 kiskanál sütőpor • 10 dkg cukor • 2 evőkanál méz • ½ citrom reszelt héja • 3 evőkanál olaj • 5 dkg olvasztott vaj • 1,5 dl tej • 1 tojás
A sütőt melegítsd elő 180 fokra, a muffin formát pedig béleld ki papírkosárkával. A töltelékhez valókat keverd össze egy tálba, majd készítsd el a muffin tésztáját. Egy nagy edényben keverd el a lisztet, a sütőport, a citrom reszelt héját, egy másik edényben pedig a folyékony anyagokat: a tojást, az olajat, az olvasztott vajat, a mézet, a cukrot és a tejet. A két masszát fakanállal keverd eggyé: a lisztet szórd bele a tojásos masszába.
A muffinforma feléig tegyél a tésztából, szórj rá 1 evőkanál fűszeres-diós-mandulás tölteléket, és fedd be a masszával úgy, hogy a tészta egy ujjnyival a perem alatt maradjon. Ezzel az eljárással kell a többi muffinnál is eljárni. Ha marad a töltelékből, akkor nyugodtan szórj belőle a muffin tetejére.
Kb. 15-20 percig, tűpróbáig kell sütni, míg a teteje enyhén megbarnul."
7végén sütöttem muffint (csokis-narancsosat, mhhhmmm). Az ize remek volt, de kiskanallal kellett kivajnunk a szilikonformabol, mert nem jött ki magatol:((( Es nekem picit szaraznak tünt, morzsalodott:((
Szerintem nem árt neki, ha beleteszel egy kis sütőport... Száraz biztosan nem lesz, hiszen a krumplis pogácsa is hasonlóan készül, és azt is sütőben sütjük... Meg aztán van olyan mélyhűtott krokett is, amit sütőben lehet megsütni.
Szerintem érdemes akkor kísérletezned, amikor amúgy is sütsz muffint. Egy kis mennyiséget összekeversz, és 2-3 db-ot sütsz belőle.
25 dkg burgonya 30 dkg liszt 2 dkg élesztő 2 tojássárgája 2 dl tej 3 dkg zsír (szerintem lehet vaj is) cukor só sütéshez olaj
Az élesztőt egy kiskanálnyi cukorral futtasd meg a tejben. A krumplit főzd meg héjában, majd - még melegen - hámozd meg, s törd át. A lisztet dolgozd össze a krumplival, a tejes élesztővel, a tojássárgákkal, a 3 dkg zsírral és egy kevés sóval. A tésztát nyújtsd ki egy lisztezett deszkán kisujjnyi vastagra, s így keleszd egy órán át. Lisztezett pogácsaszaggatóval vágj belőle kis fánkokat, s azokat - bő forró zsiradékban - mindkét oldalukon süsd pirosra.
Muffintepsiben szerintem úgy lesz jó, ha jól kiolajozod a mélyedéseket, és a fánkok tetejét is megecseteled olajjal.
A krokettet leginkább érzésre szoktam csinálni: Fél kg áttört krumpli, 12-15 dkg liszt, 1 tojássárgája, 1 ek. vaj, 1 kiskanál só, kevés szerecsendió.
A krumplit melegen törd át, de a lisztet már csak akkor add hozzá, ha kihűlt. Állítólag ez a titka, hogy ne legyen ragadós. Összegyúrod, formázod, zsemlemorzsába hempergeted, kisütöd. A morzsázás persze muffintepsinél kimarad.
Tkp. a zsemlegombócot is ki lehetne próbálni megsütni, nem? Talán több olaj kellene bele, mint a főzőshöz, de egy próbát talán megér. Kutyátok van? :-)))))))))))))))))