a 2020-as hatsu basho Top 10 kensho összesítés (boríték díjai)
egy borítékban 30.000 yen van (kb 85.000 Ft.) a szponzori felajánlás összege 60.000 yen, de az összeg felét a JSA kapja, ezért a borítékba ennek csak a fele kerül.
Gyakorlatilag, szerintem most Asanoyama áll az Ozeki promócióhoz legközelebb. A 2019. szeptemberi
Aki Basho-n (akkor még Megashira-rangban) 10 - 5 (kachikoski-val), a Kyushu Basho-n már Komusubi-rangban 11 - 4, Jun Yusho (ismételten kachikosh eredménnyel), a 2020. Hatsu - n pedig már Sekiwake-
rangban 10 - 5 (megint csak kachikoshi - val) végzett. Elvileg ehhez most - harmadikként - egy 12 - 3,
vagy esetleg egy még jobb, 13 - 2 / kachikoshi eredmény kellene és én valahogy úgy képzelem, hogy
a Szövetség könnyen lehet, hogy akár elő is írhat neki egy ilyen követelményt a kinevezéshez a Haru alkalmával. Lehet, hogy nagyot tévedek, de majd kiigazít egy tudor, ha netalántán nem lenne igazam.
Eszerint három Sanyaku - rangban és az oda vezető úton Sekiwake - két végig-kűzdött, olyan Basho -
torna szükséges, ahol összességében 33 - 34 győzelemmel és a legutolsó, 3. alkalommal pedig leg
kevesebb 11 győzelemmel megszerzett kachikoshi - val kell végeznie. Nekem most úgy tűnik, hogy ez
Valahogy éreztem hogy Goeido-nak itt a vég, már a múltkori tornán se volt toppon, pedig sérülésről nem volt hír. Így végül is mégse veszítette el Ozeki címét, mert nem lesz több tornája. Ez így lett végül stílusos. Na, akkor szabad a vásár, ki lesz a legközelebbi Ozeki? Rengeteg "talán" jelölt van, de nincs egy "valószínű" jelölt se...
Mondanom sem kell ez egy kivételesen érdekes, mozgalmas, megdöbbentő és rendkívül szórakoztató basho volt, igazi klasszikus, amit évek múlva is jó lesz visszanézni.
Utánanéztem, 20 éve volt legutoljára olyan, hogy alacsony rangú (kétszámjegyű) maegashira behúzta yushot (Takatoriki 2000 március Osaka) olyan pedig, hogy valaki M17-ből nyert volna 1939 januárjában volt (Dewaminato) utoljára.
a sanyaku az egy szem Asanoyama kivételével szánlamasan teljesített, ezért a banzukén különösen nagy mozgások lesznek majd. A Tachi-ai blog szerzői az alábbiakat prognosztizálják:
a yokozunák és az egy szem ozeki esetében (1982-ben volt utoljára, hogy csak egy ozeki volt a mezőnyben) ugye nem lesz különösebb változás.
Asanoyama is marad SekiwakeE rangban és a nyugati oldalra elvileg jönne Goeido, de nem fog.
ma ugyanis Goeido bejelentette a visszavonulását. (intai)
Endo, Hokutofuji és Shodai teljesítménye is meghaladta a limitet, ami a sanyakuba történő fellépéshez kell, de hogy melyikükből lesz sekiwake (szerintem Shodai) azt nem tudni.
M1 rangot szerintük valószínűleg Takayasu és Daeisho fogja betölteni, míg az M2-őt Yutakayama és Okinoumi.
M3-ba Mitakeumit és Ryudent várják.
a többi magasabban jegyzett Maegashira rangba Enhot, Tokushoryut, Abit, Myogiryut és Kagayakit tippelik.
Makuuchi/Juryo
Nishikigi szinte biztosan visszatér a Makuuchiba, míg Kotoeko biztosan a juryoban fog szerepelni márciusban.
Daiamaminak elvileg van esélye, csak a hely nem biztos ahová mehetne, elvileg Shimanoum M14-ből (6-9) még maradhat az első osztályban (M17)
szintén elvileg Kotonowakának és Hidenouminak (mindkettő 8-7) lehet lehetősége, de ők nem voltak túl magas Juryo rangban és hát a 8-7-se olyan meggyőző. ha Wakatakakage nem kapott volni ki tegnap szintén esélyes lehetett volna, és Terunofujinak is várnia kell még egy bashot, mert a két utolsó napi vereséggel kizárta magát a feljutásra esélyesek közül.
Ja és persze ez a torna arra is nagyon jó volt, hogy borzasztóan kíváncsivá tegyen a legközelebbi tornára. Rengeteg a kérdőjel. Goeido visszaszerzi a címet? Takayasu és Tochinoshin újra erőre kap, vagy visszaszürkülnek a Maegashirák közé, ahol a pályafutásuk nagyobb részét eleve is töltötték? Mit fog alkotni a frissen felkerült Terunofuji? Shodai folytatja azt a jó formáját, amit tavaly novemberben elkezdett? Tokushoryu-ra hogy hat ez a Yusho? Ősi erők birtokába kerül és folytatja nyerő szériáját, vagy úgymond megnyugszik, és visszaszürkül a korábbi szintjére? Ki lesz az új Ozeki jelölt, ha már így megfogyatkozott a mezőny, és végül, visszatér e a két Jokozuna régi fényükhöz hűen, vagy közeleg a visszavonulásuk? Hosszú lesz ez a másfél hónap...
Hát megtörtént a csoda. Tokoshoryu megérdemelten nyert, az utolsó napra a legnehezebb ellenfelet adták neki, így még playoff sem kellett. A 4. napon volt egy megkérdőjelezhető győzelme bár, de mivel a közvetlen riválisait MIND legyőzte, így még azzal együtt is, hogy az az egy kis szépséghiba fent áll, jogosan nyerte meg a tornát. A rendezőket dicséri hogy az utolsó napra nagyon jó rangadókat szerveztek össze, itt óriási átrendeződések várhatóak. Nagyon kíváncsi leszek, végül kit hova sorolnak. Az is fontos kérdés, hogy a Juryo-ból kik kerülhetnek fel, mert elég nagy a tülekedés. Nem ismerem az ide vonatkozó szabályokat, de Terunofuji eredménye talán nem is lesz elég hogy felkerüljön ezzel az utolsó két napi zakóval. Mert Nishikigi (j4 11-4), Daiamami (j6 11-4) Kotonowaka (j2 8-7) és Hidenoumi (j2 8-7) is esélyes lehet, bár utóbbi kettő közül nem tudom hogy tennének különbséget. Lehet hogy az lesz a salamoni döntés, hogy egyikük se kerül fel, hanem mégis Terunofuji-ra esik majd a választás. Elég sorsszerű volt a torna, mert a maga divízióját a két nagy bukott angyal is megnyerte, Ura, és Terunofuji. Akit én még visszavárnék a legfelsőbb osztályba, az természetesen e két nagy név, valamint Ichinoyo, és ha majd beérik, akkor Hoshoryu és Naya. Naya-ról nem sok szó esik, de Taiho unokája is becsülettel menetel felfelé, még ha ez a tornája nem is sikerült valami jóra.
A torna első felében csak elismerően bólogattam Tokushoryu teljesítménye láttán, de még betudtam afféle szerencsefaktokrak. Ám ez már korántsem szerencse. Óriási rangadókat nyert meg, hogy a Kagayaki-Yutakayama-Shodai trióból mindhármat képes volt legyőzni, ráadásul AHOGY megnyerte, arról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Ő a Dohyo határ réme. Mikor azt hinné az ellenfele, hogy már győzött, ő akkor egy végső ellentámadással nem csak hogy hárít, de egyenesen győz is, már nem először. Nagyon drukkolok neki hogy győzzön, mert akkor ez a karrier már megfilmesítést érdemelne. Persze azt se bánnám ha végül Shodai nyerne, ő is megérdemelné, de neki valószínűleg lesz még módja rá hogy valamikor győzzön, főleg ha tartja ezt a formáját, de Tokushoryu-nak ez egy soha a büdös életbe vissza nem térő lehetőség. Legalábbis az eddigi karrierjéből kiindulva. Ez valóban Leicesteri bravúr lenne.
A másik dolog amit megjegyeznék a torna kapcsán, ide értve a Juryo-t is: Egyre fogynak a régi nagy veteránok nagy sajnálatomra. Nem azt mondom, hogy álljon öregekből a mezőny, de mindig üdítő volt látni 1-1 nagy régi harcost, akik régi idők tanúiként még ott vannak, és helyt állnak. Az utóbbi időben elvesztettük Takekazét, Aminishikit, és Yoshikazét. De szerintem igen közel Kotoshogiku kiesése is, a Jokozunák visszavonulása, valamint Tochinoshin se tudom, meddig húzhatja még, lehet hogy néhány torna múltán azt mondja, neki ennyi elég volt, és Goeido-ra is ez a sors várhat rövidesen. Ezen kívül Toyonoshima és egyre bukdácsol lefelé még a Juryo-ban is, szerintem közel az ő visszavonulása, amit én személyes tragédiának élnék meg, mert igazságtalanság, hogy PONT mikor végre a Natto összevágja a Juryo meccseit is jó minőségben, Gagamaru mellett a másik régi kedvencem is úgy néz ki, távozik az osztályából. Ezek után ugyan ki fog maradni, mint régi nagy név? Akik még ott vannak az imént felsoroltakon kívül: Okinumi, Tochiozan, Tamawashi, és Shohozan. De közülük lesz esélye bárkinek is még évekig talpon maradni? Kikerülhet közülük az "új Aminishiki"?
hírek a legalacsonyabb osztályból, hattorizakura papírforma eredményt ért el a jonokuchi mezőnyben (0:7) így a rajongóknak minimum egy újabb tornát kell kiböjtölni, hátha megszületik a pályafutása 4 meccsgyőzelme.
ha holnap Tokushoryu nyer, akkor övé a yusho. még mindig nem hiszem el. :-) van ezen a földön bárki olyan, aki ezt tippelte volna torna előtt? :-)
a nagy kérdés az, hogy ki ellen fog Tokusoryu holnap küzdeni, mert e komment írásakor, még nem volt meg a holnapi torikumi. a basho hagyományok úgy kívánnák, hogy a legutolsó meccs a yokozunák hiányában a két "ozeki" között legyen megtartva, de őszintén szólva egy Goeido-Takakeisho meccs, most annyira nem lenne érdekes.
kíváncsi vagyok meghúzzák-e a Takakeisho-Tokushoryu párosítást, az tényleg izgalmas lenne, és ha azt is megnyerné Tokushoryu, akkor kérdés nem lehet afelől, hogy ki volt messze a legjobb ezen a tornán.
hihetetlen torna, csatlakoznék, én sem hiszem, hogy láttam ennél jobbat.
Megkockáztatom, hogy az utóbbi 10 évből ez a legjobb torna amire emlékszem. Enho megmozdulása a legvagányabb dolog amit eddig idén láttam. Abi a teljes testsúlyát nehezítette rá a lábára, de Enho lehetetlen szögből, lehetetlenül nagy erővel kiemelte. Ez már-már fizikai csoda. Eddig nem nagyon került össze sanyaku birkózókkal, mert lejjebb volt rangsorolva, de még mintha ellenük jobban is szerepelne mint a sima maegashirák ellen. Még nem ismerik a trükkjeit. Amúgy meg Enho teljesítménye, ha úgy nézzük, nem csoda. Hakuho-val edz... Számára ez a mezőny nem tud újat mutatni...
Egy - két mai meccsről : Olyan meccsekről, amelyek résztvevői - érzésem szerint - csakis átmenetileg
tartózkodnak a Juryo - ban, rövidesen magasabb polcon lesznek és - ugyancsak érzésem szerint - ott is
hamarosan meghatározó résztvevői lesznek az eseményeknek.
Hoshoryu - Daishoho : A mongolnak hihetetlen fizikai ereje kehet. Ahogy kimozgatta a nála majd 55
kilóval nehezebb és sokkal rutinosabb (Makuchi-t is megjárt) ellenfelét, a fizika minden törvényének
ellentmondott. Ne, tudom, hogy a nagy példakép, Asashoryu mit - mennyit tesz bele a felkészítésébe,
de ha valóban foglalkozik vele, úgy még nagyon sokra - sokáig mehet előre akár a Makuchi - ban is.
Kotonowaka - Terunofuji : Nagyon kíváncsi voltam erre az összecsapásra. Egy nagyon fiatal, feltörekvő
reménység és egy igen nagy visszatérő, akinek szinte minden meccsén (ezen a tornán) érezhető volt a
folyamatos bizonyítási kényszer (hosszú ideje most első ízben kellett kiállni 15 napon keresztül a ring -
be - ez nagy próbatétel lehetett neki) - megoldotta ma is, de úgy láttam, hogy ma kellett neki eddig a
leginkább "megizzadnia". Elismerés érte. Egyelőre töretlen az akarata, nagyon viszi, nagyon hajtja a
bizonyítási kényszer. Ez egyébként jót tesz az egész Juryo - színvonalának. Ahogy néztem a mai meccs
nézőterét, lehet, hogy az érdeklődés külön neki is szólt, de tény, hogy még a Makuchi előtt is már totál
telt ház volt.
2./ Makuchi :
Kiribayama - Ishiura :
Ezt a meccset csakis amiatt említem, mert két könnyűsúlyú csapott össze és a nehezebb könnyűsúlyú
most éppen azt a tréfát követte el Is hiura ellen (félreugrás - henka), amit nagy előszeretettel éppen Ő
alkalmazott a múlt időkben az akkori ellenfeleivel szemben. Jól meglepte őt is ez a figura, nyilván nem
is eshetett neki (sem) valami jól.
Tokushoryu - Yutakayama :
A meccs amiatt volt érdekes, mert tkp. felkészülés lehetett a holnapi, a Yusho szempontjából talán-tán
sorsdöntő - Shodai elleni - összecsapásra. Látszott is, hogy mindketten teljes tudatában voltak ennek
és gyors és erőteljes összecsapást produkáltak. Most nyert a pillanatnyilag jobb és jobban diszponált,
de abban egyáltalán nem vagyok biztos, hogy egy - két torna múltán is ilyen eredmény születne.
Aoiyama - Ikioi :
Mindkét "nehéz fiú", a Juryo - ban Ichinojo, valamint a Makuchi - ban Aoiyama egyaránt indiszponáltan
hajt. Ichinojo esetében vannak okok, amelyek magyarázatul szolgálnak, de Aoiyama ? Minden esetre
Ikioi-n látszott, hogy számára ez talán egy utolsó esély a bennmaradásra. Nem lesz könnyű dolga a
hátralévő két napon sem.
Kagayaki - Shodai :
Nem volt igazi küzdelem, Shodai számára csuklógyakorlat volt a mai meccs a holnapi meeting előtt.
Hokutofuji - Mitakeumi :
Mindkettőjük számára volt tétje ennek a mai összecsapásuknak, de az látszott, hogy Hokutofuji jobban
akarta a győzelmet. Lehet, hogy Mitakeumi kicsinység "rápihent" az utolsó két napra, ezt a mait eleve
reménytelennek ítélte.
Endo - Okinoumi :
Az előzmények után úgy gondoltam, hogy Okinoumi az esélyesebb, de Endo rámcáfolt. Végig érezhető
volt, hogy számára volt igazi tétje (feljutás a Sanyaku-ba) ennek a mérkőzésnek és jó küzdelemben ez
döntött végül is a javára.
Abi - Enho :
Számomra ez volt a "nap meccse". Egyfelől, mert Enho sumo - ja roppantul tetszik, másrészt, mert Abi
- ról igen jó, habár kissé ellentmondó vélemények voltak itt olvashatók az elmúlt napokban. Hát ennek
végül is egy nagyon rövid, nagyon izgalmas és betyáros - meglepő hajrával lezáruló látványsor vetett
véget. Ilyen végkifejletre legfeljebb fordított előjellel lehetett volna számítani, de Enho ismét csak meg
volt képes csúfolni a fizika törvényeit. Igazi japán küzdősport - fogással, teljesen kihasználva ellenfele
lendületét. Képes volt ebből meríteni azt az energiát, amivel így tudta kipakolni a Komusubi - t. Nagy
látvány volt, méltó Enho különleges, egyedi kűzdőmodorához és stílusához.
Asanoyama - Takarafuji :
Asanoyama ma átment "bulldózer - üzemmód"-ba. Nagyon sajnáltam Takarafuji-t, mert 16X kilója csak
annyira volt elegendő, hogy vészfékezze a teljesen beindult tológépet - abszolút eredménytelenül. Ez is nagyon látványos, rövidsége ellenére is eseményes, kiváló meccs volt.
Goeido-nak ma megint sikerült valami rejtélyes erőt - energiát és legfőként valami motivációt előhúzni
a hátizsákból Tochinoshin - nal szemben. Az, hogy ezt a többi (nyolc) vesztes napon hol rejtegette és
főként hogy miért, az már szerintem örökre titok marad.
Takakeisho - Takayasu :
Ha az ex - ozeki a korábbi versenynapokon a mai motivációjának csak mondjuk a felét lett volna képes
mozgósítani, már nem ilyen eredmény állana a neve mellett. Ki érti ezt ? Én nem, annyi biztos.
Amúgy pedig ez is egy kiváló nap volt. Érdemes lenne talán szólni a két yokozuná - nak, hogy esetleg
huzamosabb ideig ne látogassák a versenyeket, mert ez felettébb jó hatással van a többiekre. Ez csak
Tokushoryu maga a csoda ezen a tornán. Semmi olyanhoz nem tudnám hasonlítani, amit eddigi életemben láttam, mert hozhatnám példának mondjuk Kyokutenho-t, aki annak idején váratlanul besöpört egy tornagyőzelmet, de Kyokutenho egyrészt alapvetően is stabil Makuuchi tag volt, ráadásul inkább felsőházi maegashira, míg Tukoshoryu pályafutása felét a Juryo-ban töltötte. Én most már nagyon drukkolok neki. Van egy olyan mondás, hogy a zseni és az átlagos ember közt az a különbség, hogy az átlagos ember EGYSZER életében tud valami hihetetlenül lenyűgözőt produkálni, amivel meglepi a világot. A zseni igazából ugyan erre képes, csak ő többször is életében. Ezt alapul véve Tokushoryu-nak még akár össze is jöhet a jusho. Csak nehogy megremegjen a lába a végjátékban. Az esélyesség terhét most kell életében először megtartania a hátán. Yutakayama úgy néz ki, kiszállta a játékból. Takakeisho, Shodai, még versenyben vannak. Piszkosul sajnálom hogy már csak 4 nap van hátra.
végül neked lett igazad, Tokushoryu elintézte Kagayakit... hihetetlen ez a torna! ha Tokushoryu nyer, az olyan lesz, mint a 2004-es foci eb, amit a görögök nyertek meg, vagy mint a leicester city premier league győzelme 2015-ben.
utoljára (ha lól emlékszem arra, amit a minap olvastam) 1922-ben fordult elő, hogy egy legalacsonyabban jegyzett maegashira yushot csinált. erre mondják, hogy kb. 100 évente van ilyen :-)
persze ez még bőven változhat, még 3 nap hátravan, nem néztem a párosításokat, de akár egy sokrésztvevős play off is lehetséges.
ezen a napon történt 3 szomorú makekoshi is.
Kotoshogiku esetében most már testközelben van a juryo, Takayasu már legfeljebb csak komusubi lehet (de inkább valószínű a M1-M4) míg Goeido elbúcsúzik az ozeki rangtól.
persze igazából ő még "ozekiwake" lesz, elvileg márciusban visszakerülhet, de szerintem ahogy ez takayasunak sem sikerült, neki sem fog.
még egy dolog. én nem emklékszem, hogy mikor láttam, vagy egyáltalán láttam-e Takakeishotól dashizumon (lökdőső, toló sumo) kívül mást, de ez a kotenage, ráadásul Tochinoshin ellen... ilyet is tud?
Hát a 11. nap is hihetetlen jó meccseket hozott. Főleg a második félidő. Tényleg nehéz már kiemelni 1-1 meccset, mert kéne most kapásból vagy 6-ot mondani. Valahogy úgy érzem, hogy Abi megállíthatja Shodai-t. Kiszámíthatatlan figura, jobb vele vigyázni. Még mindig Takakeisho-t mondanám a torna legnagyobb esélyesének, de kicsivel jobban örülnék neki, ha a Shodai-Tokoshoryu-Kagayaki hármasból kerülne ki valaki. Szerintem fontos a japánoknak is, hogy minél több tornagyőztest jegyezhessenek annyi év mongol uralom után. És az utóbbi időben Takakeisho, Mitakeumi, és Asanoyama után jól csengene egy újabb japán név a felsorolásban.