Keresés

Részletes keresés

Balage-81 Creative Commons License 2012.04.25 0 0 857

A letermett vesszőt csak azért kell kimetszeni, hogy ne terjesszen betegséget ill. az új hajtások több fényt kapjanak? Tehát ha nem metszem ki a letermettet, akkor az fog teremni a következő év(ek)ben is?

Előzmény: lali.hu (856)
lali.hu Creative Commons License 2012.04.24 0 0 856

Az új sarjakból 2-3 vesszőt tarts meg, a többit folyamatosan vágd ki tőből. A letermett vesszőt vágd ki, ahogy leterem, hogy ne terjessze a betegségeket és kapjon elég fényt az új vessző. 

Előzmény: Balage-81 (854)
imkerei Creative Commons License 2012.04.24 0 0 855

Én pl. tavasszal szoktam metszeni. De csak a felesleges hajtásokat és a száraz vesszőket távolítom el.

Előzmény: Balage-81 (854)
Balage-81 Creative Commons License 2012.04.24 0 0 854

A szedermálnát hogy kell metszeni? Tavaly lett telepítve, most virágzik. A tövek aljából pedig bordó színű, erős, vastag hajtások kezdtek el nőni. Szerintem ezek még nem tősarjak, mert nem gyökérből, hanem asszem a szár legaljából nőnek ki. Talán ezek lesznek a jövő évi termő hajtások? És akkor ősszel azt metsszem le, ami idén leterem?

CBNora Creative Commons License 2012.04.23 0 0 853

Nálunk a sziklakertben a kaktuszokat is megrágják néha a csigák. Baromi tüskés télálló Opuntiák vannak ott. Az éti csiga nem hagy nyomot, de roppant jó étvágya van. Bár a málna levelét még sose rágták meg, csak néha a gyümölcsöt.

Szerintem a meztelen csiga se hagy mindig nyomot. Ha sötétedés után körülnézek, nagyon sokat látok, de másnap semmi nyoma.

Előzmény: Balage-81 (852)
Balage-81 Creative Commons License 2012.04.23 0 0 852

Nem láttam csiganyomot egyáltalán. Ráadásul a szedermálna olyan erősen és sűrűn tüskés, hogy nem tudom a csigák mennyire másznának rá. Én soha egyet se láttam rajta.

Lila málnája van valakinek? Szeretnék pár tövet. Kifizetem vagy küldök valamilyen növényt cserébe. Még tán nem annyira késő a kiszedés-átültetés. Köszönöm.

Előzmény: imkerei (851)
imkerei Creative Commons License 2012.04.23 0 0 851

A csigák éjjel és esős időben mozognak, mikor nem bántja őket a napsütés, lehet, hogy azért nem láttad. Amennyiben megszáradt csigaváladékot találsz napközben, akkor ő az első számú gyanúsított.

Előzmény: imkerei (848)
kempergo Creative Commons License 2012.04.23 0 0 850

Kedves fórumozók! Szeretném megkérdezni, hogy nincs véletlenül valakinek Folytontermő málnája, akkor Fertődi aranyfürtű málna, narancs málnája feleslegbe? Cserét majd pü-ben megbeszéljük. Köszönöm!

Balage-81 Creative Commons License 2012.04.21 0 0 849

Én is azokra gondoltam, de soha egyetlen egyet se láttam rajta...

Előzmény: imkerei (848)
imkerei Creative Commons License 2012.04.20 0 0 848

Az amerikai lepkekabóca nem rág csak szívogat.

Hernyó és csiga is lehet.

Előzmény: Balage-81 (847)
Balage-81 Creative Commons License 2012.04.20 0 0 847

A levelét mindig kilyukasztja, rágja valami. Volt rajta amerikai lepkekabóca, de az a lepkeféle csak nem rág. Mármint nem úgy néz ki, mint aki rágni tud. De hernyót vagy egyebet meg nem látok sehol.

Előzmény: imkerei (846)
imkerei Creative Commons License 2012.04.14 0 0 846

Éretlenül vacak fanyar. Éretten nagyon finom. Várd meg míg bordó lesz, akkor a legfinomabb.

Előzmény: Balage-81 (842)
Player213 Creative Commons License 2012.04.14 0 0 845

Nem emlékszem pontosan de úgy rémlik, hogy 250/tő áron vettem. Viszont úgy látom, hogy a februári hideg eléggé elbánt velük. 24/8 hajtott ki idáig, valamennyi az ültetvény naposabbik végén. De elég vontatottan zöldülnek, van amelyik csak most  majdnem két héttel az első után. Van remény, hogy a föld alól még kihajtanak a tövek?

Előzmény: Camille88 (838)
lali.hu Creative Commons License 2012.04.10 0 0 844

A szamóca után, a málna előtt érik, igen aromás és savas, finom.

Előzmény: Balage-81 (842)
ivananyu Creative Commons License 2012.04.10 0 0 843

Sziasztok!

Lila málna tő, finom szedermálna tő van valakinek?

Pénzért vagy cserébe.

Üdv.

Balage-81 Creative Commons License 2012.04.09 0 0 842

A szedermálna mikor érik? Június, július? Most várom az első termését és tűkön ülök. El se tudom képzelni milyen íze lehet. Sok véleményt olvastam már a vacak fanyartól a nagyon finomig.

Balage-81 Creative Commons License 2012.04.05 0 0 841

A fenébe... Akitől kaptam, azt mondta, hogy ki fog hajtani oldalt a szár és már idén fog teremni pár szemet. Akkor át lettem b@szarintva?:)

Előzmény: lali.hu (840)
lali.hu Creative Commons License 2012.04.05 0 0 840

Vágd ki tőből azt a vesszőt minél hamarabb, az úgy se fog teremni, termő vesszőt majd gyökérsarjról hoz.

Előzmény: Balage-81 (839)
Balage-81 Creative Commons License 2012.04.04 0 0 839

Helló!

Kaptam egy ismerősömtől tüskétlen szedret, ami fejbújtással lett szaporítva. Kb. egy méteres, ceruza vastagságú példányok. Na most, én gyökérrel lefele ültettem el őket természetesen, a probléma az, hogy így a rügyek lefelé állnak. Hisz fejbújtásnál a felső rész lett lehajtva a földre és ott gyökerezett meg. Elültetve pedig értelemszerűen megfordultak a dolgok. Mire számíthatok így? Vissza fognak terelődni a rügyek a normális irányba? Bocs, ha hülye a kérdés, de most először kaptam fejbújtással szaporított növényt és nem tudom hogy működik ez a gyakorlatban.

Camille88 Creative Commons License 2012.04.02 0 0 838

Egy kis trágyaleves öntözést biztos meghálálnának. Pár szemet már idén is teremhetnek.

Nagyon jó fajta málna ez, a legjobbak egyike. Mennyiért vetted darabját?

Előzmény: Player213 (836)
lali.hu Creative Commons License 2012.04.01 0 0 837

Az első évben csak egy vesszőt tarts meg tövenként, a többit vágd ki amikor kibújik a földből. Így jövőre már szép termésed lehet. 

Előzmény: Player213 (836)
Player213 Creative Commons License 2012.04.01 0 0 836

Az ősszel ültettem Fertődi zamatos szabadgyökerű töveket. Néhány most kezd el hajtani. Kb 10-15 centire állnak ki a hajtások a földből. Van valami tennivalóm ilyenkor?

Flanell Creative Commons License 2012.03.29 0 0 835

Igaz, a hely fontos.

Nálam még alig bukkantak elő a sarjak.

De 10 centis sarjak is nyugadtan átültethetők.

Előzmény: tooommm0013 (834)
tooommm0013 Creative Commons License 2012.03.29 0 0 834

Nálam már lombos a málna és az idei gyökérsarjak 5-10 centisek.

Attól függ hol lakik és mennyire van védett helyen a málna. Azért a málna nem a gyorsan elpusztulunk növények közé tartozik. Főleg ha öntözve is van.

Előzmény: Flanell (833)
Flanell Creative Commons License 2012.03.29 0 0 833

Nem azt írta, hogy késő, hanem hogy majdnem késő. Azaz most egy darabig még lehet, de 2 hét múlva már bizonytalan.

A visszavágás azt jelenti, hogy az átültetett tövet arasznyira a földtől elvágod.

Előzmény: Andrea555 (828)
Flanell Creative Commons License 2012.03.29 0 0 832

De akkor most ki kell vágni a tavalyi vesszőt, vagy nem? A tavalyin nem hoz másodtermést?

Előzmény: Törölt nick (827)
Ludmilla Love Creative Commons License 2012.03.28 0 0 831

A kivágás nemcsak a gubacsok miatt volt indokolt, hanem azért is, mert a tövek nagyon erősen botritiszesek voltak, ami jelentős terméskiesést okozott.

Ludmilla Love Creative Commons License 2012.03.28 0 0 830

Akkor egy évvel a telepítés után még nem lesznek tarack hajtások? Ezért nem láttam akkor még.

A folytontermő málnát én minden ősszel tövig kivágom, de most elmaradt és csak március közepén vágtam ki őket. Így mire számíthatok? Kicsit aggaszt, hogy még nem bukkantak elő a hajtások, tavaly ilyenkor már voltak. De biztos nem fagytak ki, mert 2 hete a kivágáskor már rügyeztek a vesszők. Hogy a gubacsokból kiugrottak-e a kártevők, azt nem tudom. Sajnos nem volt időm aznap elégetni a vesszőket, hanem csak 5 nap után tettem.

Előzmény: Rumanyi (829)
Rumanyi Creative Commons License 2012.03.28 0 0 829

A Mospilan biztosan engedélyezett, de a zöldkönyvben biztosan találsz más használható szert is. Egy gazdaboltban biztosan tudnak segíteni normális növényvédőszer kiválasztásában.

10-15 éve még a dimetoát is engedélyezett volt, metszés után ha indokolt volt azzal fújtuk.

Mostanában maximum Wuxallal.

A tövig elfagyott hajtások nem fognak kihajtani, ezért a JPÉ elve szerint nem számítok rajta termésre.

A tő megújuló sarjai már az ültetés évében megjelennek, ezekkel újul meg a bokor, és ezek teremnek jövőre. A terjeszkedő ún. tarack hajtások 2-3 év után jelennek meg és az ültetvény kivágása után még évekig lehet harcolni velük.

A folytontermő málnákat üzemszinten úgy termelik, hogy letermés után ősszel a teljes föld fölötti részt levágják gombástul bogarastul és elégetik. Így garantálja a jó minőséget, hozamot stb. Áttelelő gubacs biztosan nem marad.

Házikertben ezt nem célszerű alkalmazni, mert folytontermők pl az Autum Bliss akár egy héttel is előbb terem (május végén) mind a hagyományos nyári málnák. Ezt a tulajdonságát szerintem bűn lenne nem kihasználni és veszni hagyni. Emellett a gubacsok nem okoznak komolyabb kárt.

A permetezés elvégzésére az élelmezési várakozási idők betartása miatt még csak gondolni sem szabad! Júliusban leterem a tavalyi vessző, de már augusztus elején virágzik az idei hajtáson. Járják a méhek, kezd érni, szóval nem valami elegáns ilyenkor rovarölőzni.

Előzmény: Ludmilla Love (825)
Andrea555 Creative Commons License 2012.03.28 0 0 828

na ez az!! Ez kell nekem! Számomra érthető ,egyszerű ezt és eszt csináld:) KÖSZÖNÖM SZÉPEN! Valószínűleg akkor megvárom az őszt, ha már majdnem késő.

Előzmény: tooommm0013 (822)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!