A letermett vesszőt csak azért kell kimetszeni, hogy ne terjesszen betegséget ill. az új hajtások több fényt kapjanak? Tehát ha nem metszem ki a letermettet, akkor az fog teremni a következő év(ek)ben is?
Az új sarjakból 2-3 vesszőt tarts meg, a többit folyamatosan vágd ki tőből. A letermett vesszőt vágd ki, ahogy leterem, hogy ne terjessze a betegségeket és kapjon elég fényt az új vessző.
A szedermálnát hogy kell metszeni? Tavaly lett telepítve, most virágzik. A tövek aljából pedig bordó színű, erős, vastag hajtások kezdtek el nőni. Szerintem ezek még nem tősarjak, mert nem gyökérből, hanem asszem a szár legaljából nőnek ki. Talán ezek lesznek a jövő évi termő hajtások? És akkor ősszel azt metsszem le, ami idén leterem?
Nálunk a sziklakertben a kaktuszokat is megrágják néha a csigák. Baromi tüskés télálló Opuntiák vannak ott. Az éti csiga nem hagy nyomot, de roppant jó étvágya van. Bár a málna levelét még sose rágták meg, csak néha a gyümölcsöt.
Szerintem a meztelen csiga se hagy mindig nyomot. Ha sötétedés után körülnézek, nagyon sokat látok, de másnap semmi nyoma.
Nem láttam csiganyomot egyáltalán. Ráadásul a szedermálna olyan erősen és sűrűn tüskés, hogy nem tudom a csigák mennyire másznának rá. Én soha egyet se láttam rajta.
Lila málnája van valakinek? Szeretnék pár tövet. Kifizetem vagy küldök valamilyen növényt cserébe. Még tán nem annyira késő a kiszedés-átültetés. Köszönöm.
A csigák éjjel és esős időben mozognak, mikor nem bántja őket a napsütés, lehet, hogy azért nem láttad. Amennyiben megszáradt csigaváladékot találsz napközben, akkor ő az első számú gyanúsított.
A levelét mindig kilyukasztja, rágja valami. Volt rajta amerikai lepkekabóca, de az a lepkeféle csak nem rág. Mármint nem úgy néz ki, mint aki rágni tud. De hernyót vagy egyebet meg nem látok sehol.
Nem emlékszem pontosan de úgy rémlik, hogy 250/tő áron vettem. Viszont úgy látom, hogy a februári hideg eléggé elbánt velük. 24/8 hajtott ki idáig, valamennyi az ültetvény naposabbik végén. De elég vontatottan zöldülnek, van amelyik csak most majdnem két héttel az első után. Van remény, hogy a föld alól még kihajtanak a tövek?
A szedermálna mikor érik? Június, július? Most várom az első termését és tűkön ülök. El se tudom képzelni milyen íze lehet. Sok véleményt olvastam már a vacak fanyartól a nagyon finomig.
Kaptam egy ismerősömtől tüskétlen szedret, ami fejbújtással lett szaporítva. Kb. egy méteres, ceruza vastagságú példányok. Na most, én gyökérrel lefele ültettem el őket természetesen, a probléma az, hogy így a rügyek lefelé állnak. Hisz fejbújtásnál a felső rész lett lehajtva a földre és ott gyökerezett meg. Elültetve pedig értelemszerűen megfordultak a dolgok. Mire számíthatok így? Vissza fognak terelődni a rügyek a normális irányba? Bocs, ha hülye a kérdés, de most először kaptam fejbújtással szaporított növényt és nem tudom hogy működik ez a gyakorlatban.
Az ősszel ültettem Fertődi zamatos szabadgyökerű töveket. Néhány most kezd el hajtani. Kb 10-15 centire állnak ki a hajtások a földből. Van valami tennivalóm ilyenkor?
Akkor egy évvel a telepítés után még nem lesznek tarack hajtások? Ezért nem láttam akkor még.
A folytontermő málnát én minden ősszel tövig kivágom, de most elmaradt és csak március közepén vágtam ki őket. Így mire számíthatok? Kicsit aggaszt, hogy még nem bukkantak elő a hajtások, tavaly ilyenkor már voltak. De biztos nem fagytak ki, mert 2 hete a kivágáskor már rügyeztek a vesszők. Hogy a gubacsokból kiugrottak-e a kártevők, azt nem tudom. Sajnos nem volt időm aznap elégetni a vesszőket, hanem csak 5 nap után tettem.
A Mospilan biztosan engedélyezett, de a zöldkönyvben biztosan találsz más használható szert is. Egy gazdaboltban biztosan tudnak segíteni normális növényvédőszer kiválasztásában.
10-15 éve még a dimetoát is engedélyezett volt, metszés után ha indokolt volt azzal fújtuk.
Mostanában maximum Wuxallal.
A tövig elfagyott hajtások nem fognak kihajtani, ezért a JPÉ elve szerint nem számítok rajta termésre.
A tő megújuló sarjai már az ültetés évében megjelennek, ezekkel újul meg a bokor, és ezek teremnek jövőre. A terjeszkedő ún. tarack hajtások 2-3 év után jelennek meg és az ültetvény kivágása után még évekig lehet harcolni velük.
A folytontermő málnákat üzemszinten úgy termelik, hogy letermés után ősszel a teljes föld fölötti részt levágják gombástul bogarastul és elégetik. Így garantálja a jó minőséget, hozamot stb. Áttelelő gubacs biztosan nem marad.
Házikertben ezt nem célszerű alkalmazni, mert folytontermők pl az Autum Bliss akár egy héttel is előbb terem (május végén) mind a hagyományos nyári málnák. Ezt a tulajdonságát szerintem bűn lenne nem kihasználni és veszni hagyni. Emellett a gubacsok nem okoznak komolyabb kárt.
A permetezés elvégzésére az élelmezési várakozási idők betartása miatt még csak gondolni sem szabad! Júliusban leterem a tavalyi vessző, de már augusztus elején virágzik az idei hajtáson. Járják a méhek, kezd érni, szóval nem valami elegáns ilyenkor rovarölőzni.