Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Ha már említed az áramfejlesztőt...... milyet ajánlanál?
1 hónapja 1indián csávó akart rámsózni 1et, mondván hallotta, hogy esetleg érdekelne. A márkájára nem emlékszem valami noname volt, de állítólag 2kw-os volt...... 60e-ről indultunk árban.
Passzoltam mert 1részt nem volt épp rá pénzem meg mert elég viharvert állapotban volt.
De a bevásárló listámon továbbra is rajta van mert kéne a gyümölcsösben a szivattyú működtetéséhez........ meg ugye akadnak olyan melók ahol nincs áram vagy nagyon messze van. A lánggal való hegesztésről meg vágásról lemondtam mert nem értek hozzá, felrobbantani meg nem akarom magam. :)
Nekem egypár éve csorog a nyálam a Metabo akksis sarokcsiszolóra, de most már nem vagyok olyan lelkes.
Múltkor egy haver hozta az övét, (pár hónapja vette, szóval még elég toppon is van) mert olyan helyen kellett elvágni pár bebetonozott csövet ahol nincs áram .... hát eléggé lefittyedt a szám mikor láttam :-( A 6 centis vastagfalú csövet miután átvágta a flex a következőbe belefogva mindjárt piros lámpa, lassú forgás, kényszerpihenő.
Kérdezem a srácot hogy ez most micsoda? Mondja hogy hűti az akksit, meg a gépet a rendszer.
Na mondom bakker, ez nem túl hatékony dolog így 100+ ezer forintért :-( mert akkor inkább egy 2kw inverteres áramfejlesztő 100-ért és akkor amíg benzin van benne, addig mehet róla a flex, fúrógép vagy hasonló cucc.
Ez hogy 1 percet vágsz 2 percet vársz ez így nem olyan nagy buli :-( szóval azért bőven vannak az akkutechnológiának határai. Ennek ellenére szeretem a dolgot, de metabo akksis flex egyelőre nem lesz az tuti.
A NiCd, NiMh akksikkal sajnos nyűgös az élet. Az a baj velük, hogy a hosszú élettartam titka a teljes lemerítés (nem mélykisülésig!) és a teljes fullra töltés.
Nem javasolt a részleges rátöltés, mert akkor jön az úgynevezett "memória effektus", vagyis ha annyit érzékel a hülye akksi, hogy lemerült pl. 30%-ra és utána fel lett töltve mondjuk 60%-ra, akkor legközelebb már nem igyekszik teljesen feltöltődni, előbb jelzi mint kellene, hogy degeszre ette magát. Minél többször kap részleges rátöltést, annál markánsabb ez a memória hatás. De ha ez mégis megtörténik, akkor lehet jó megoldás a formázás. Fullra tölteni, majd egy autó izzóval szépen lemeríteni. Amikor már csak alig dereng a pilács, akkor újra full töltés. Ezt megismételni vagy 5-6x. Nálam visszatért bele az élet. Első alkalommal még 8 perc után jelezte, hogy 100%-on van, az végén, már 35 percen át vette fel a töltést. Természetesen a leadási kapacitása is ezzel egyenes arányban növekedett. Az, hogy annyira lemerül munka közben, hogy már éppen csak forog, vagy éppen meg is áll, az még nem mélykisülés. Úgy tudom, ha 1V alá csökken egy adott cella feszültsége (alapon 1.2V-osak) akkor az már árt neki.
A litium akksiknál nincs ilyen jelenség, azokra simán rá lehet tölteni, akármennyit, akármikor. Az akksi gyártók szerint a legjobb, ha minél több időt tölt 80-90%-os állapotban. Ezeknél jobb ha nincs állandóan 100%-ra tolva. Én a mobilnál is ezt a protokollt követem.
Most kaptam két katalógust (Metabo és Makita) ezekben már új akku technológiákat mutogatnak. Elképesztő kapacitásokat láttam, igaz, elképesztő árakon :-( Volt akksi 60 ezerért is. Lassan már az olajfúró tornyok is akkumulátorról mennek.
Nekem is hasonló van. Tényleg elpusztíthatatlan...... :)
Az enyémben még nincs ford.szám szabályzó sajnos ezért óvatosan kell vele dolgozni. Lassan majd el kell vigyem valami szerelőhöz mert a tokmány kezd kicsit ütni (nem tudom mit csinált vele a múltkor öcsém) és akkor lehet a tokmányát is kicserélem majd gyorstokmányra.
Volt még 1ilyen hasonló EVIG gépem is csak annak valami úton módon sajnos az 1ik költözésnél anno lábakélt.
Lehet akkor nekem is érdemes lenne megpróbálkozni a felélesztéssel.
Igaz nekem nem Metabo van, hanem kiciócó kínai...... de egészen jó. Nem 1világbajnok, de csavar betekerésre kiváló. Ha valamit rakok össze vagy szedek szét nem kell 15-20-25 reisser csavart kézzel tekergetni és fában még fúrkálni is lehet vele.
2 akksit adtak hozzá, az 1ik új korától nem sokat ért........ de lehet, hogy ua a hiba mint nálad. Csak újra kell forrasztani..... bár mivel ez kiciócó ennyi idő után nem biztos, hogy újraéled.
Tehát akkor ezeket nem szabad hagyni lemerülni teljesen? Érdemes 1kicsit mindig rátöltögetni?
Van, hogy hetekig nem használnom, akkor meg ugye teljesen lemerül.....
Na és ugye az egyik legjobb akku technológia a piacon, ha nem a legjobb!
És pont, ahogy mondtad ez a jövő. Sajnos én is rákényszerülök vásárlásukra.
Én kedvelem ezt a márkát, de mióta a DeWalt is 3 éves garral jön azóta újra az a favorit. Aksiban mégis a Milwaukee-t nézem. Van egy pár kézi szerszámom a márkától, eddig hibátlannak tűnnek.
Nálunk van egy csavarbolt ott a Milwaukee-t nettóban ide adják, de úgy is húzós. A választék az amúgy nem sok, egy pár db gépet tartanak. Hegesztőgépet meg valami Centroweld-et forgalmaznak, azt is jó áron adják.
Hát nemtom. A Milwaukee gépekről sok mindent el lehet mondani, de azt hogy olcsók, azt nem nagyon. Van egy szaküzlet nálunk, ami erősen forgalmazza ezt a márkát, szoktam ott csorgatni a nyálam néha. Szépek, jók, de kurva drágák.
De az áruk is horor !! Volt egy kollégám régen ,át konstruálta valami módon az aksis fúrókat vezetékesre ! Akku nélküli millvoki gépeket láttam viszonylag olcsón azok igen jók azt mondják !
Nekem is egy régi kék Black&Decker-em van, egyszerűen nem akar elpusztulni. Én is kacérkodom egy kb 5-600W-os fordulatszámszabályzós, oda-vissza forgós, drótos géppel. Makitákat és Metabo-t kerülgetek.
Van egy akkus Metabo BST 12 Impulse fúróm, ez valami csúcs. Az impulse funkció baromi jó. Olyan nyomatékot képes ebben az üzemmódban produkálni, hogy tölgyfában simán eltörte derékban a 4-es facsavart. És ez nem ütvecsavarozó funkció, nem üt, hanem lökésszerűen, pulzálva adja le az anyahajó-motornyi nyomatékot :-)
De az akksikkal nekem is meggyűlik a bajom. Az egyiket újracelláztam, az rendben is van, a másik hirtelen elhunyt. A minap szedtem szét és egy Mekk Mesteri színvonalon összekókányolt akkupakkot találtam benne. Kontakthibás volt. Újra forrasztottam az egészet és újraformáztam. A NiCd akksik halála a mélykisülés. Onnan nehéz visszahozni őket. Az enyém már több, mint egy éve volt kómában, gyakorlatilag nullára merültek. Miután újraforrasztottam, csináltam kb 8 töltés-kisütés ciklust és most egész jónak tűnik.
Elképesztő módon fejlődik az akku iparág. Nemrég még a 2 Ah környéki akksik nagy kapacitásúnak minősültek, most meg sorban jönnek ki a 4-5 Ah vagy még nagyobb Lítium akksikkal. Ez a jövő, ha tetszik, ha nem.
A lányom a bossban melózik Miskolcon ,de ezzel a márkával is be faragtam már ,itt az alkatrész a géphez a macerás ,persze attól lehet jó gép ,csak a bizalom egy ilyen márkában ,ha már ebben nem lehet megbízni akkor miben ! Próbáltam Japán fúrót nézni hát az is a szabvány gagyi házat használja ,kérdés milyen a belseje !
Hú az ország másik végén ! Az jó ! A kiskapuhoz kellett volna egy 30x 40-50 3 falú zártszelvény és nem bírtam venni ,igy 2 falú lett ,szégyen felénk a vas kereskedelem ,ahol adnak méterre ott kicsi .inkább pici választék van ,ahol volna ott meg nem adnak csak 6 métert ! Sokszor olyan köröket autózok egy egy vasdarabért hogy ha itt dupla áron venném akkor is olcsóbb lenne ! Egy kiskapu, két nagy kapu szárny, 4 oszlop ,ami olyan drága volt hogy a szomszédban vettem féláron kutya vasúti sint inkább , 3 napot autóztam mire a vasanyagot sikerült megvennem ! 2db 6m 40 szögvas egy 2m zártszelvény , 4-5 méternyi laposvas , ezt én szerintem pillanatok alatt meg kéne venni nem napokig keresgetni hol lehet megvenni !! A második napon azt mondtam feladom ,de nem leltem jó áron kész kapukat csak drágán ! A kapupánt csavarokon a 4-zet olyan kicsi alig áll meg a fában ,a kurva spórolás hogy még a 4-zetet is le spórolják a csavarról ! És anyám azt mondja ne káromkodjak !
10mm tokmány lógás mentesen ütvefúrás nélkül ! Én már annyit megnéztem ma de nem nagyon van csak a 35 körüli árban ,vagy e fölött ! A fúró csavarozókat meg nem ismerem ami eddig volt az a 0-val egyenlő ! De ha a lidülben lesz azt még ki próbálom ! Bár most még a satu is a halálán van azzal se tudom mi lesz ! Egy kerítést megcsinálok néhány napon belül ,akkorára a gagyi gépeim kihalnak úgy tűnik ! 100db 6 lyukat két fúróval fúrtam meg 3 hegyet használtam el ! Még kéne vagy 100 lyukat fúrni talán a gagyi lógóssal ki tudom fúrni mielőtt meghal pedig új a gép !
Nálunk van több vastelep is, de mindenhol adnak méretre. Acélt, alut is. Rozsdamentesben igazán csak az FM Vas nyerő, de acélban sem tudtam még olyant kérni, ami ne lenne náluk. Jó nagy telephely, több hatalmas csarnok, futballpálya méretű plazmavágó stb. Van is forgalmuk rendesen.
Ezt a fajta áll bost már sajnos ismerem ott porosodik a satupad alatt az aksis változata ! Valami olyant szeretnék mint az AEG-é olyan 35 ezerért láttam ,mert már unom hogy amikor kéne akkor hal be ! Kb 5-8 fúróm volt eddig de tartós csak az Evig blekdekker volt tartós ,az nem tudott semmit 2 fokozat fúrása volt, sosem égett le a motorja, a fogaskrekek koptak el benne olyan nagyon ,hogy nem maradt fog a motor tengelye végén !