Bizonyos fokig normális. Figyelmedbe ajánlom tegnapi, hasonló kérdésre vonatkozó hozzászólásomat. Régebben többen is megerősítették azt a tapasztalatot, hogy a bő (mű)trágyázás hajlamosít a gyümölcshullásra. Hullás elleni hatékony kezelési módról nem tudok.
Sziasztok, meg új vagyok tanács kellene. Az idén virágzott először a datolyaszilvám és maradtak termések is, de most nagyon sokat elhulatot ez normális vagy lehet valamivel kezelni. Előre is köszi a tanácsot.
A "dióméret" ennél jóval nagyobb, de tapasztalataim szerint a hullás nem köthető egy meghatározqtt mérethez. Nyár vége felé pl. a már szinte végleges méretű gyümölcsökből is van veszteség, amelyek néha a fa alatt, ha nem is teljes élvezeti értékkel, de fogyaszthatóvá utóérnek. Mások a fán maradnak, de szüretkor már édesre érnek a fán, még mások a fán csak citromsárga színt érnek el, mégis hibátlanul mézédesre utóérnek. Ahány eset, szinte ugyanannyi sajátos viselkedésmód. Akkor még nem is beszéltünk az egyes fajták eltérő jellemzőiről.
A múltkor bemutatott kivilugas baromfiudvarra adaptált változata, a kerítéslábakra hegesztett, eredetileg ruhaszárítóként működő tartók támrendszerré alakításával. A "pergoletta" művelési elve itt is érvényesül.
En is udvozlom a BENE LaCIT!))) Nem regen erkeztunk meg tőle, , jol bevasaroltam nala, nem bantam meg hogy elmentem , ha kozelebb laknek hozza mindennap ott lennek .Sok,,, mit sok !RENGETEG csodas kulonleges novenye van , es VEGRE van nekem is kakiszilvam , selyemakacom , stb.... Valasztani lehetett,, a datolyaszilva , nala tobbfele meretben van , ES meg vettem meg egy masfelmeteres!!! kumkvatot is , es meg tobbfele novenyt , szinte biztos hogy az iden megegyszer meglatogatom,,,vagy ketorat voltunk ott es barangoltunk a novenyei kozott. Ja es kaptam egy csokor erett japannaspolyat is ....nagyon finomvolt mar megis ettem ...a magokat pedig elfogom ultetni ... ja es az uveghazak televannak szebnel szebb, mediterran es tropusi viraggal ,,nezzetek meg menjetek el hozza ,,,
Ma lesz egy éve, hogy vásároltam tőled egy datolyaszilva bokrot, remélem emlékszel rám, szombati nap szakadó esőbe mentem hozzád. Nagyonszépen áttelet a datolyaszilvám, a kisebb ágai fagytak el a két szép főága megmaradt. Nagyon szépen elkezdett hajtani és most 6 db kis datolyaszilva van rajta. Mind a 6 kis datolyaszilva be fog érni, remélem be fog érni és megtudom kóstolni.
Nálam a Diospyros kaki új levelei rendszeresen rágja valami, 2-4 mm-es zöld masszív bogár, ami leginkább a körtén szeret tanázni. Azt is megrágja. Sokszor kicsipkézi a Diospyros új leveleit, de olyan ütemben hozza az új leveleket, hogy nem kerül mindegyikre sor. Még szerencse. Mikor megerősödnek a levelek, jellegzetes szaguk lesz és eltűnnek róla a kártevők. Most tartok ebben az állapotban. Most nem hoz új leveleket, erőt gyűjt, de pár hét múlva megint növekedni kezd.
Koszonom szepen hogy valaszoltatok a japan naspolyarol feltett keresemre ! Egészen meghatodtam ))) HAAt ami azt illeti, ha elmarad a globalis felmelegedes ))))))) akkor egy kemeny tel elviheti a feltett japonica naspolyat ,,,De azert kivacsi vagyok a gyumolcs izere . MEG MINDIG nem vettem meg ,,,de ma busszal arra jartam es meg megvan )))
KEDVES BENE LASZLO ! nagyon szivesen meglatogatom ,, koszonom !! ma mar keso van de holnap telefonon egyezetetunk ...
A mi vidékünkön mostanába nagy a szárazság, nagy meleg, van ami megvisel embert növényt. Ezért jutott eszembe a viz, az öntözés. Még ha hozzátesszük azt is, hogy vannak talajok, ahol a talajviz szintje nagyon mélyen van, akkor majdnem elmegy a kedvünk a növénytermesztéstől. Hát még a kiültetett egzotikumok. Ahogy öntözöd, szemmel láthatóan tünik el a viz a mélyebb rétegekbe. Ezt kiküszöbölendő szeretnék egy ültetési tippet leirni. Tehát, amikor ültetünk egy nagyobbacska gödröt készitsünk elő, amint épp azt a növény megkivánná. Ez arra is jó, hogy esetleg egy részleges vagy teljes talajcserét is tudjunk véghezvinni. Aztán a gödör aljára és egy kicsit feltürve az oldalára fóliát helyezzünk el. Aztán jöhet a földkeverék és a növény is. Ezzel megfékezzük a csapadék, vagy öntözőviz gyors elillanását a gyökérzet mellől. Igaz végszükségletben a mélységből is számithatunk vizpótlásra, de ez egy rossz vizgazdálkodású talaj esetén nagyon ritka. Nem csináltunk mást mint egy nagy virágcserepet, ahol a túlfolyás is megoldott és a feltürt fólia pedig úgy viselkedik, mint a tálca a cserép alatt. Természetesen a gödör mérete, a feltürt fólia magassága nagyon függ az elültetendő növény gyökérzetétől. Nem hiszem, hogy mindenkinek jó a tipp, de a magas fekvésű területeken ( a hidegre érzékeny egzotikumok ide kerülnek ) jól fog egy ilyen ültetési módszer. Aztán, ha, netalán öregapó lesz a fából, az sem baj, ha túlnövi a fóliát, de még akkor is jól fog gazdálkodni a tövére öntött néhány vödör vizzel.
A Diospyros virginiana tegnap tele volt szövőlepke-fészkekkel, jó lesz erre figyelni. Lehet, hogy betegsége nincs, de rovarkártevője van. Tavaly a datolyaszilvának a leveleit és a terméskezdeményeket valami hernyók eszegették.
Nyilvánvalóan nem az előadókat, hanem a növényt neveztem hermafroditának, a kontextusból napnál világosabban kitűnik, hogy a "hermafroditát" szó itt "hermafrodita kiwit" értelemben szerepel.
Az ilyen növényt nagyjából a két nem között állónak lehet nevezni. Aminthogy a közgondolkodás a homoszexuálisokat is a két nem között állónak tartja, lásd mindenki hallotta már azt a poént, hogy a személyi számuk másféllel kezdődik, stb. Egy orvosi topikban nem tartottam volna elégségesnek ilyen anatómiailag pontatlan alapokon egy poént elsütni, de itt, merem állítani, mindenki felismerte a párhuzamot. (Függetlenül attól, hogy humorosnak tartották-e.)
FM-t én is kedveltem, GM-lel is elvagyok, mindenesetre semmi szükség a nevükben kiérni vagy kikérni semmit, mivel mindketten a nyilvánosság előtt vállalták/vállalják másságukat, ergo nem lehet sértő, ha valaki céloz erre.
Nekem is volt japán naspolyám, a Füvészkertből szereztem a magot. 2 évig cserépben volt, aztán kitettem, az első telet kibírta, a következőn gyökerestől kifagyott.
elnézést Bene ur de kb. másfél hónapja beszéltünk telefonon, datolyaszilvát kerestem nagyobbat. ön azt mondta van és elteszi nekem egy hónapig. jó három hete hivtam önt hogy másnap mennék érte hogy biztos otthon legyen ,de ön már azt mondta hogy elfogyott.
Ha elküldesz, vagy elhozol egy levelet mgmondom, hogy nemes-e? A lycopersicum azt jelenti, hogy paradicsomszerü. Tehát piros a legszebb, legpiacosabb fajta, magnélküli öntermékeny és nagy termésü. A gyümölcse enyhén hosszukás alaku, éretlenül, nagyon savas.
Gyere el látogass meg, éppen most érik a mézillatu japán naspolyám. Szivessen megkinállak belőle. Van vagy 150 darab gyümölcs rajta, természetesen a gondozását is elmondom. DATOLYASZILVÁM, pedig VAN és Volt is.
Nekem volt japán naspolyám (Eriobotrya japonica). Először 90-es évek közepén ültettem, erősen takartam, de így is elég nehezen bírta a teleket, sokszor majdnem földig visszafagyott. Egyik évben nem fagyott vissza és nyáron olyan nagyra nőtt (2 m feletti lett) hogy nem tudtam takarni. A következő hideg tél elvitte.
A másodikat pár éve vettem, de ez alig fejlődött végül kipusztult. Megtudtam róla, hogy könnyen gombabetegséget kap a levele és akkor elpusztulhat. Ez végzett a másodikkal, de lehet, hogy az első halálában is közre játszott, nem csak a tél.
Nagyon fagyérzékeny, sokkal inkább mint a füge, vagy a gránátalma, de védett helyen takarással megmarad. Termésre nálunk nem számíthatsz.
Nekem van japánnaspolyám, a latin neve Eriobotrya japonica, angolul loquat.
A horvát tengerparton láthatsz szép fákat.
Most tavasszal ültettem ki, mert kinőtte az edényét.
Ha kiülteted, mindenképp védett helyre kerüljön, mert fagyérzékeny. Nálunk sajnos a szabadban nem nagy az esély hogy teremjen, mert ősz végén/tél elején virágzik, és a virágok vagy a termések télen általában megfagynak.
Ha jól tudom, májusban érik a gyümölcse és álítólag nagyon finom - bár én még nem ettem.
Meg gondolkozom , jo lenne tobbet tudni rola , a penz annyiban van meg ra, hogy BLaszlotol akartam vasarolni tobb mindent, , de igy hogy nincs kakiszilvaja ,,,,, az elmaradt . sajnos .Az az igazsag hogy nagyon extra szep noveny,,, az biztos,,,,de az ara is )))))