Ha találtál a kertedben/szabadban egy rovart, amiről nem tudod, miféle állatka lehet, akkor írj ide, és reménykedjünk, hogy jön valaki, aki tudni fogja!
Köszi a segítséget! Sikerült beazonosítanunk a forrást is. Sajnos elég sok volt belőle :( Lefújtuk egy levéletetű írtóval a leandert. Remélhetőleg az is kiírtja...
Oleánder levéltetű (Aphis nerii) nimfa. Van szárnyas alakja is, de olyat most ne nagyon keress, majd a tavaszi második generáció növeszt szárnyakat csak. Ilyen közelebbről nézve. A neve ne tévesszen meg, sokféle növényen lehet.
Ha növényen is találsz és tömegesedni kezd, akkor a káliszappanos lemosást javaslom. Szűzen is szaporodni tud, de aki a képeden van, az még gyerek.
Mostanában időnként találkozunk ilyen jószággal a lakásban. Ki ő? 1mm körüli méretekkel rendelkezik. (Többek között ezért is homályos a kép.) Mintha szárnya is lenne, de noszogatásra sem repül. A képen alulnézetban van. Így sikerült lekapni.
Sajnos a gazdasági haszon legtöbbször életellenes, legalábbis rovarok esetében... :-( Emiatt se szeretem ezt a kifejezést. Hasznos az, ha valaki hidegben vastag zoknit vesz fel, de egy állat nem hasznos, csak csodálatos.
Való igaz! A hasznosságot általában nem az ökoszisztémában betöltött szerepre értjük, hanem az emberi haszon előállításban okozott káros ill, hasznos tevékenységre. Én is szeretem a rovarokat, mivelhogy méhész lennék. :-)
Nagyjából 5-6 cm hosszú rovar. Nem lódarázs, azt felismerem. A potroha szőrökkel fedett volt és nem voltak olyan brutális csáprágói, mint a lódarázsnak.
Tollasmoly, de fajt nem tudok, microlepidopterában nem vagyok otthon, esetleg kérdezz rá a lepkés fórumban, a Colias is ott kap rendes fajbesorolást majd:
Biztos, hogy ők "hagyományos" meztelenek? Ha ilyen tömeges, simán lehet ez a spanyol dög is, babakorában. Ha tudsz róluk fotót, jó lenne. Lehetőleg közelit. De azt meg tudod figyelni, hogy a 2szarvacskáik" sötétebbek-e a testüknél. Elvileg a kicsik ilyenek: http://www.plante-doktor.dk/Arion%20lusitanicus%204.jpg
CSak később barnásvörösesednek be. Simán lehet amúgy, hogy azok a peték, amelyeknek tavasszal kellett volna kikelni, az enyhe ősz miatt már most kikeltek. Ez csak jó, ők esélyes, hogy nem élik túl a telet.
pár hsz-el elébb kaptam magyarázatot a vöröses színű meztelencsigára...leginkább, hogy lesz még bajunk vele...
akár.. a yenki horrorfilmekben, elözönlötte a házam környékét a "hagyományos" meztelencsiga icipici változata...ilyent még nem láttam...mert a nagyobbak este előmásznak(hogy honnan, a franc tudja), de most....... a sok vékony kacskaringós nyálcsík pár hete jelzésértékű lehetett volna... ...napok óta rengeteg apró meztelencsiga tetem fexik a térbetonon, mindenfelé...
....ennek fele sem tréfa... ezekkel mi történt....elvből nem használok vegyszert a kertemben, de most mégis kell, vagy téltábornok intézkedik...?vegyszerezni nem akarok(még) :-(
(.... az elv olyan mint a fing...az ember tartogatja, amig bírja, de aztán csak enged...) :-(
Ez nem így van. Sehol nem tenyésztették őket... Fokozatosan terjedtek el egész Európában az elmúlt évtizedek során. Jöttek kamionnal, virágfölddel, cserepes növénnyel, zöldséggel, stb. Nesze neked globalizmus... :-((( A durva az, hogy voltaképpen igen szép állatok, főleg az élénk színűek. Kár, hogy a franciák ezt nem eszik meg, mekkora exportlehetőség volna! :-))))))