Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Igazatok lesz ezzel az indukcióval, ez egy folytás szabályzó. Ahogy bogarászom az ív simítására, a fröcskölésre van hatással. De elég misztikus, ahány leírás, annyiféle magyarázat. Most már én sem hinném, hogy hatással lehet a huzalsebességre, bár a srác váltig állította :-)
Szerintem, ha a spool gun kapcsolója nem zárja rövidre az euro csatiban a két pólust, akkor a motor be sem kapcsol. Ha ennyivel megoldható, akkor miért kapcsolná be? Az euro-ról csak a hegesztőáramot venném le, ha én lennék a spulnis tervezőmérnök :-)
Mintha Csikarc írta volna itt a fórumon (vagy a másikon) hogy aki a Sotox-nak szervizelte az Ergust az továbbra is működik a fickó, csak nem dolgozik a sotoxnak. Egyéni vállalkozó lett, vagy valami ilyesmi.
Mondjuk az érdekes dolog hogy nincs szerviz, de 2 év garival árulják a gépeket... Mondjuk nekem épp lejárt a gari egy hete, szóval mindegy :-)
Jó lehet a Merkle, kérdés mit mondanak árat.
Nem sértésképp, de ezen az új 220-as Iwelden nem gondolkoztál el?
Persze nagyon nem egy kategória azokkal amit néztél, de a Rilon gyártja (ergó azért rossz nem lehet) van szerviz, tudáshoz képest elég jó árban van. A 220-as liftes de van impulz.
Miért mondod, hogy az ERGUS-nak nincs magyar képviselete? Ott van a közeledben a miskolci SOTOX Kft. Ők a magyar vezérképviselet. Profi szervizzel, támogatással. Én csak egy pedálvezérlő csatlakozót rendeltem eddig tőlük, de nagyon készségesek voltak, és másnap itt volt az ország másik végén. Futár hozza-viszi a javítandó gépeket, ha jól emlékszem még cseregépet is adnak a szerződött partnereknek.
Persze nem olcsó, de drága gépnek drága a szervize is. De abban biztos lehetsz, hogy legalább profin és gyorsan megcsinálják, ha valami gond van.
Az olasz gyár főmérnöke is azonnal válaszolt és segített, amikor a pedált csináltam a géphez.
Szerinten a fojtótekercs (vagy az annak megfelelő elektronika)ellenállását változtatja fokozatmentesen.Mint ahogy a komolyabb trafós gépeken is van pár csapolása a fojtótekercsnek és a testkábelt át tudod tenni.
Ez a hegesztéscentrumos az átb@szós, igérgetős emberke?Mert akkor nem üzletelek vele.
Valszeg hogy ejteni fogom az Ergust bármennyire fáj, mert nincs semmilyen szervize,képviselete itt az országban.
Az Esabnak minden nagyobb városban van szervize alkatrészboltja.A Merklének is van képviselete és több javítóbázisa az országban.
Beszéltem a magyar Merkle-vel Ők mondták hogy megjelent ez az új gép csak még hozzánk nem érkezett belőle.Pár hét mulva lesz.Árat sem tudott mondani még,de ha kb egy árban lesz az Esabbal akkor leszek igazán gondban.Az Esab többet ad meg HF-es meg akkor egyforma lesz a hegesztő (HI-FI)tornyom, de mégis kínai.A Merkle meg német minőség,igaz kevesebbet tud.
A nagyobb "kerekes" 200-as jasic-on van spool gun aljzat, meg kapcsoló is hozzá. Ott gondolom letiltja a belső huzaltolót.
Az euro csatis spool gunok esetében szabadon pörög a huzaltoló.
3 m-es munkakábellel teljesen jól megy az aluzás, felesleges a spool gun (plusz költség a belevaló kis dobos huzal) főleg hogy egy 3 m-es - binzel, vagy iweld - 150-es pisztoly 11-12000 csak.
Tímár szerszámnál 4. a sorban, 11000, bár nincs készleten
Lényeg hogy ha nekik megy iparszerűen, akkor neked otthonra tuti jó lesz hobbizni. Arra a pár alkalomra, kis melókra még lehet U görgő sem kell első körben. Atti77 kérésére én anno leteszteltem a gorillergust a V görgővel is. Az 1-es nútban ugyanolyan szépen vitte a 0,8-as alu huzalt, mint az "U" görgő 0,8-asában.
Mondjuk arról a fogalomról, hogy "induktivitás" nekem sem a huzalsebesség jutna eszembe:-) De majd a végére járok. Mindenesetre az nagyon megnyugtató, hogy nagyon jól tudják használni aluzáshoz. Iparszerűen űzik. Szerintem a 2 m-es kábel az egyedi konfekció lehet. Erre nem kérdeztem rá.
De ha már aluzni akarok, akkor inkább egy spool gun. Az ebay-en már 20 ezer alatt kaphatók.
Ott még kellene alakítgatni ezt-azt, mert külön spool gun csatlakozó nincs az én gépemen. Gondolom az a normális működés, hogy ha spool gun-ról megy, akkor lekapcsolja a beépített huzaltolót. De láttam már szabványos euro csatlakozósat is, gyanítom itt leválasztották a huzaltolót, csak a hegesztőáramot kapja onnan, illetve vezérli a mágnesszelepet.
De láttam olyan megoldást is, ahol a fickó annyit csinált, hogy fogóval hajlított két kanyart a huzalba a görgő és a bevezető között, majd elcsípte a huzalt. Így már nem rántotta vissza a dob, nem pergett le a drót. Majd felhajtotta a felső feszítőgörgőt aztán spulnizott. A huzaltoló meg ment üresen, terhelés nélkül.
Hááát, nem tudom. Lehet hogy a Jasic-on valóban beleszól a huzalsebességbe is, de nem szokott jellemző lenni. Az amit a srác mondott az inkább a "burn back" potikra szokott jellemző lenni. Persze nem állítom hogy Jasic-ék nem vonhatták össze a két poti hatását, de én még ilyennel nem találkoztam. (nyilván az én "szakmai múltammal" - bő 3-4 év hobbi szinten - ez pont nem jelent semmit XD)
Tankönyv szerint azért olyan tekercs jel az ábra ami alatta van, mert pont azt csinálja hogy tekerve -trafós gépeken ez kapcsoló, vagy dinse aljzatok sora - egyre nagyobb tekercset tesz az útba. Ezen áthaladva "késik" a kraft. Rövidzárlatos ívnél van jelentősége. A rövidzárlat, leolvadás, megszakadás folyamatokat késleltetve "simítja" az ív viselkedését...na ezt nem tudom mennyire írtam érthetően :-)
2 méteres euro csatis kábel tényleg jobb lehet tolási szempontból, de én még ilyet se láttam. 3 m-es a legrövidebb amit általában kapni lehet a boltban.
Mindegy, lényeg az hogy majd szépen kitapasztalod és rájössz a tutira hogy nálad hogy működik. Az hogy hogy kéne, meg másnál hogy van az pont le van szarva :-) Neked legyen jó 'oszt kész :-)
Bocs, hogy így szikrázom, de sok a kérdés, sok a mondanivaló :-)
Lehet, hogy mégsem voltam olyan hülye, mint ahogy azt először gondoltam...
Ma délután voltam egy cégnél, egyik alvállalkozónknál, akik nagyban hegesztenek alu szerkezeteket. A múltkor láttam a műhelyben sok egyéb gép mellett egy olyan Jasic MIG 200-ast, mint az én új szerzeményem. Eszembe jutott, hogy rákérdezzek arra az "induktivitás" gombra, aminek nem tudtuk kideríteni a funkcióját, és én kapásból huzaltoló sebesség állítónak véltem.
Azt mondta a tulaj, hogy az biza' a huzalsebességet szabályozza. Az áll, hogy beállítjuk a feszültséget, az ampert, az áram függvényében az automatika beállítja az ideálisnak gondolt huzal adagolást, de ezzel a potméterrel, bele lehet nyúlni az automatikába és bizonyos határok között, manuálisan szabályozni a huzaltolót. Azt mondta, hogy nem nagy az állítási tartomány, de mégis nagyon hasznos, mert van, hogy rendesen sikerül belőni a feszültséget és az áramot, de az automatika meghatározta huzaladagolás nem a legjobb, ilyenkor jön jól ez az opció.
Közben begyűjtöttem egy angol nyelvű kezelési útmutatót, nekiülök lefordítani. Kíváncsi leszek, hogy mit mond erről a gépkönyv.
Elmesélte a srác, hogy kimondottan aluhegesztéshez keresett egyfázisú gépet. Mindenképpen magyar gyártmányt keresett, hogy ha valami baja van a gépnek, akkor legyen akire támaszkodhat. De állítólag minden megkeresett gyártó lepattintotta, amikor elmesélte, hogy mire is keres technikát. Valamelyik ajánlotta neki ezt a Jasic-ot. Így került a Vaspálya utcába (asszem a Kranom Bt. lehetett). Nem gurigázott szarral, vitt magával két alu darabot, hogy ezt kellene összeheftelni, ehhez keres gépet. Nagyon készségesek voltak, ki lehetett próbálni, szakemberek segítették a tesztelést és nagyon bejött neki ez a Jasic.
Azóta is vígan aluznak vele, de azt mondja, hogy az "U" profilú görgő mellé 2 m-es munkakábelt használnak.
Palackok terén én még ott tartok, hogy hollandi.... :) Gyorscsatival kapcsolatban nekem még a levegős gépek ugranak be. De gondolom ez se nagyon különbözhet.
Hát igen, ha nem tudod kihasználni, meg a pénz is kell akkor persze, el kell adni. De ahogy itt a múltkor meg lett állapítva, fél áron adtad el így nem csoda hogy hamar jött rá vevő. Téged ismerve pedig 1nagyon jó gépet vett! Szerintem nyugodtan tehetted volna feljebb is az árát.
Úgy értettem, hogy mindkét gépen ugyanolyan a gyorscsatlakozós gázbemenet. Ha a fogyóssal majd alut akarok hegeszteni, akkor az argon palackot lecsettintem az awi gépről és átcsettintem a MIG-re.
Már túl vagyok a festésen, ma már az új Jasic logót is ráfújtam :-) Van egy kapcsolatom, ahol Mobihel kétkomponensű autófényező festéket kevernek csillió színkártya alapján. Én mindig ezt használom, mert egyrészről nagyon jó festék, másrészről a haverom kever akár fél decit is, ha csak annyi kell.
Holnap hozza a futár az új kijelzőket, az olvadt gombokat már kicseréltem, most végeztem a Binzel gyorscsatlakozó beépítésével, csak még kell egy nagyobb roppantóbilincs, mert "raktáron" csak kisebbek voltak. Csillog kívül-belül, holnap összeszerelés :-))
Mondani kell pofátlanul hogy "itt állnak ezek a szarok 6-7 éve senkinek nem kell, egye fene 100-ért elviszem" "de csak ma, holnap már csak 90-et adok érte" :-)
Egyébként hiába csak 2 éves az enyém, 2009-es gyártás az is.... van alkualap :-)
Én a helyedbe átmotoroznék Miskolcra. Aztán bealkudnék valamelyik polcon lévő gépre (2 év gari ugye) mintha a 161-es lenne az egyik. (nettóba kellemesebb lenne...) simán adhat kedvezményt..stb
Ezt 2016 februárban töltötték fel... lehet azóta nem nagyon változott a polc :-)
Se az Ergus-ba, se a Merkle-be nem tudok belekötni. Mindkettő fasza ipari cucc, nehéz lesz dönteni. (Mondjuk az Ergus pillanatok alatt megbukhat a hegesztéscentrum hozzáállásán XD. Sotoxnál nincs valami elfekvő darab? Youtube-os syrius termékvideoban láttam pár ergust a polcon)
A Buddy tig "állítólag" jó gép, (bár ugye a másik kettővel értelmetlen összehasonlítani) és ugye mellette szól a HF, meg az hogy van mellé egy 28.000Ft-os 17-es awi pisztoly
219E tettem fel, 215E elvitték.A felsorolt gépek olyan 170-180E vannak így pénzem is marad egy kevés.
F@stam attól hogy a 9 évesen megadja magát valamilyen hibára, és ezeknél a gépeknél csak a burkolatot veszik le vagy 30 rúgóért. Javítására meg végképp nem lenne pénzem.Egy új géppel meg a pár év garijával nyugottan vagyok.
A gépnek soha nem használtam ki az ipari funkcióit (18 tároló memó hely...stb.)