Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Nem azért cseréltem le a csavarokat, mert olthatatlan vágyat érzek az imbusz irányába, hanem eredetileg krómozott, kereszthornyos "D" fejű csavarokkal volt szerelve és már kezdtek rozsdásodni. Ezért mentek bele a rozsdamentes imbuszok. De azóta már kicseréltem a hatlapfejűeket is :-)
Ja, meg érdemes az euro csati oldalról az anyát letekerve kihúzni a vezető spirált. És úgy is jól kifúvatni a gáz/áram kábelt. + külön a huzalvezető spirált is. A kettő között is lehet piszok, zsír, meg bármi bőven ... amilyen helyen ez a gép lakott eddig :-)
Ha szétszeded a markolatot, akkor érdemes levenni a nyakat a gáz/áram kábelről. Úgy ha megfújva szépen megy akkor a nyakban lesz dugulás. Egy komplett nyak asszem 2-3000. Ha az a rossz akkor el kell hajítani, és feltenni egy újat. Nem érdemes szívni vele. Sajnos itt a közdarab egybe van a nyakkal :-( csak a nagyobb típusokon cserélhető.
Binzel MB 15AK pisztoly van hozzá. Már túl vagyok a gázterelő alatti kutakodáson. Nagyon nem foglalkoztam még vele, majd holnap. De dróttal megpiszkáltam a kis furatokat, így sem lett jobb. Megfúvattam 5 barral, így egy kicsit már jön valami a végén már tüdővel is, de még messze a jótól.
Rakj már fel fotót a pisztolyról hogy melyik típus. (húzd le a gázterelőt előtte) Amúgy a gázterelő alatt a közdarab lyukai hajlamosak eldugulni. Nagyobb típusokon meg a kerámia, vagy műanyag gázdiffúzor.
Egyébként ez meg jó hír. A géppel semmi gebasz, a pisztoly meg kopó alkatrész.. ennyi :-)
Végszóra még a kijelzők is megérkeztek. Csillog kívül-belül, még a csavarokat is kicseréltem rozsdamentesre. Most van nyomáspróbán, mert le akarom tesztelni a gyorscsati miatt megbontott rendszert. A mágnesszelepet is át kellett helyeznem. Már kb. 2 órája van nyomás alatt, de egy fikarcnyit sem eresztett. Leteszteltem a munkakábelt is és tényleg nem jön rajta a gáz. Ráraktam a pisztoly végére a kézi rotacsövet, de szinte meg sem mozdította a golyót, míg a reduktoron a rotamérő 6 lit/perc értékig ugrott. Az euro csatlakozóig rendben van, mert nyomás alatt kábel nélkül rövidrezártam a kapcsoló pólusokat és nagy pöffel jött a gáz. Ráhúztam a kábel gázcsatlakozójára egy darab gázcsövet és próbáltam tüdővel átfújni, de nem lehetett. Utána a kompresszoron beállítottam 3 bart, úgy próbáltam megfúvatni, de az sem fújta át. Úgyhogy valami galaktikus dugulás lehet. Mielőtt szétszedem, lehet, hogy megfűvatom nagyobb nyomással is, hátha kiköpi ami a torkán akadt.
Az alfaweldet sokan használják. (nyilván ez is Kínában készül mint szinte minden) Magyar cég, bolttal, szervizzel. Nincs rájuk panasz. Van itt a fórumon aki hidraulikus rönkhasítót csinált otthon alfa 160-as géppel.
Ha Budapesten jársz, személyesen is megnézheted, választhatsz a 130-as 160-as vagy 200-as gép közül. Otthonra még a 130-as is elég, de a 160-as nem sokkal drágább.
Hááát, nem mondom hogy rossz lenne, csak ez egy 40-50.000-es kategóriájú gép. 80-ért sok. Annyiért azért márkásabb, nagyobb tudású gépeket is haza lehet vinni.
Pár példa:RILON, BLM, Iweld, Alfaweld, Jasic, EPS fidaty, Fimer, ESAB
Ezekből szerintem bármelyik jobb vétel a Hyundai-nál, a kérdés csak az hogy a legolcsóbban akarsz e megbízható gépet (alfaweld) vagy inkább áldozol többet, és márkásat (RILON, ESAB) veszel szinte dupla pénzért. Arra amire írtad, én nem mennék 50 fölé.
Biztos jó az a Merkle is, de ForMIG 180/210 már van munka és testkábelekkel, reduktorral 130ért.. inkább akkor ez, ha már új. De elsősorban ennél olcsóbban keresek perpill, mert nem olcsó móka berendezni egy új műhelyt :
Tudom mire gondolsz, egy éve ezt már végig játszottam :-)
Megcsináltam az ideiglenest 2 db cefrés műanyag hordóból, aztán azóta úgy maradt ... ha nem piszkálom, akkor nem zavar. Ha hetente kéne nyitogatni, akkor már biztosan rég kerestem volna jobb megoldást.
Komolyan nem normálisak. Hogyan lehet egy fröccsöntött szarért 65 ropit kérni?! Ha megveszem a karbonszövetet, a műgyantát, kivágatom CNC-vel nikecellből a sablont, és gyártok egy egyedi karbon darabot, még akkor is olcsóbb. Ezeknek elmentek otthonról
Még az alufazék jutott eszembe mint kiindulási alap :-)
De ha nyitott szemmel járok, akkor előbb-utóbb csak ráakadok valami használható kacatra, amiből meg tudom csinálni. Radiál ventillátor burkolat és efféle dolgok.
Én egy ilyent szeretnék, de nem úgy gondoltam, hogy Csang felül vele a Peking-Budapest járatra és business class-on elhozza személyesen. Az ebay-en sem leltem, pedig ott van olcsó posta. Az is eszembe jutott, hogy felveszem a kapcsolatot valamelyik ebay-es kínai hegesztős eladóval és rádumálom, hogy szerezze be ő, vegye fel a palettára, tőle talán olcsóbban eljutna hozzám.
Abban szeretném kikérni a véleményeteket, hogy házi szintű felhasználásra mennyire lenne megfelelő egy HYUNDAI HYD-160i típusú hegesztő? Kétszárnyú kapu, lépcső, illetve egyéb hasonló kaliberű, kisebb munkálatról lenne szó.
Ha ez nem, milyen hasonló árkategóriájút ajánlanátok? Gondolok itt 80.000.- körüli összegre.
Ne aggódjál, én megkérdeztem az ESAB-nál a gyári huzaltakaró dob valami 65.000+ÁFA :-)))
Barkácsoltam cefrés műanyag hordóból, az valóban költséghatékony, de nem ideális. Nagyon puha az anyag; eléggé nyeklik-nyaklik mikor nyitogatom. Szerencsére nem nyitogatom. Azon variáltam kéne egyet hegesztenem lemezből, vagy a cefrés hordó mintát alapul véve legyártatni üvegszálból (szénszövetből)
Nem lehetne valamelyik céggel beküldetni 2-3 db-ot? Iweldnek, alfaweldnek is van olyan különtolós gépe amin van ilyen alkatrész. Konténerrel megjön nekik, ráteszik az ÁFÁT, némi hasznot, akkor is olcsób lesz ... már ha hajlandóak ilyennel foglalkozni