"Egy nemzet nincs megalázva azzal, hogy legyőzték, vagy ha aláírt - késsel a torkán - egy végzetes békeszerződést. Becstelenné válik azonban, ha nem tiltakozik, ha tönkretételéhez maga is hozzájárulását adja. Nem a vesztés a bukás, hanem a lemondás…"
(Théophile Delcassé, egykori francia külügyminiszter)
Az ukrán forradalmat nem az USA robbantotta ki. Oroszország viszont kihasználta az alkalmat, az ukrán állam meggyengülését, s a már évek óta meglevő tervei szerint megszállta, majd annektálta egy másik ország területét.
Más volt a helyzet, Ukrajna nem robbantott ki világháborút mint 1914-ben az Osztrák-Magyar Monarchia.
Ha nem lettek volna nemzetiségek az országban, akkor nem lett volna Trianon, függetlenül a vesztes háborútól. Ebből én azt szűröm le, hogy most a XXI. században nem kellenek más civilizációból származó bevándorlók Európába, nem akarok újabb "Trianon"-t.
A másik, hogy Ukrajna is a Majdant kirobbantó USA-nak köszönheti a Krím elvesztését - azért se sírjunk, balfaszok voltak.
kunbelad az ezereves magyar hont zsugoritotta picire porosenko haverod ugyanezt teszi ukrajnaval , kunbelanak porosenkonak CSAK TERKEP E TAJ mar radnoti megirta
Az orosz szeparatisták tüzérséggel, graddal és aknavetővel lőtték a frontvonal közelében levő ukrán falvakat.
"Until midnight, the tensest situation was in the area of Artemivsk. The militants fired 152mm artillery systems twice on the village of Kurdiumivka. In addition, they fired various caliber mortars, rocket-propelled grenades and small arms on the positions of the Ukrainian army near the villages of Kirove, Lozove, the town of Zolote and the village of Nelipivka," the report says.
The militants also fired 122mm and 152mm artillery systems near the village of Shyrokyne late evening, as well as 122mm artillery on the village of Vodiane.
"After midnight, the Russian-backed militants were active in the area of Luhansk. They fired 152mm artillery systems twice on the village of Triokhizbenka, as well as Grad multiple rocket launchers on the village of Novotoshkivske."
"The militants also fired 120mm mortars on the town of Maryinka at night. In addition, they fired the same type of weapon near the town of Popasna, the villages of Stepne and Novozvanivka," the report reads.
"During this period, the Ukrainian army recorded more than ten reconnaissance overflights by enemy drones," the ATO headquarters said.
Továbbra sem értem, hogy egy politikai erőtérrel nem (vagy csak alig), gyakorlati (fegyveres) hatalommal pedig egyáltalán nem rendelkező felforgató, akit ráadásul még jól le is csuknak, hogyan küzdhet "eredményesen" valami ellen mondjuk novembertől februárig.
Február 22-én (más források szerint 21-én) tartóztatták le, de novembertől idáig folyamatosan azon volt hogy az ország ne tudja megvédeni magát. A kulcsfontosságú időszakban. Mivel nem őt védték volna.
Zilahon és a kolozsvári kálvinista középiskolában érettségizett, majd a kolozsvári egyetem joghallgatója lett, ám 1904-ben, félbeszakítva tanulmányait, újságíróskodni kezdett Kolozsvárott és Nagyváradon. Az iskolai évkönyvek, valamint egy általa már Kun Bélaként aláírt levél arra enged következtetni, hogy abban az évben magyarosította a nevét.
1907-ben féléves fogházbüntetésre ítélték, amit a szegedi Csillagbörtönben töltött le. A publikálás helyett a tisztviselőséget választotta: a kolozsvári Munkásbiztosító Pénztár titkáraként alkalmazták, ahol azonban később sikkasztással vádolták meg.
1916-ban orosz fogságba esett, egy uráli hadifogolytáborba küldték. Itt végleg kommunista lett, hadifogoly tisztekből csoportot szervezett. 1917-ben, a februári forradalom idején belépett a tomszki szociáldemokrata (később bolsevik) szervezetbe, 1918. március 24-én az ő elnökletével alakult meg az Oroszországi Kommunista Párt magyar csoportja.
Másnap 1919. március 21-én a KMP és az MSZDP egyesült, s Kun Béla és Garbai Sándor kikiáltották a Tanácsköztársaságot, megalakítva a Forradalmi Kormányzótanácsot (FK). Így gyakorlatilag államcsínnyel vették át a hatalmat.
"Kun amíg nem volt hatalmon addig minden erejével akadályozta ezen területek megvédését"
Bocs, nem igazán vagyok képben úgy amúgy a történelemmel - nem a szívügyem - de én még úgy tanultam, hogy a Kun éppen a Gyüjtőben volt rab, amikor megkapta a hatalmat.
Most akkor a Gyüjtőből hogy lehetett minden erővel akadályozni azon területek megvédését?
Sajnos történelemkönyvet kellene csak olvasnod, de nem vagy rá képes.
Horthy hatalomra jutása után kaptuk vissza Pécset, a Tiszántúlt és még sem csatolták el a három nyugati megyét.
Mindez azután történt hogy Kun amíg nem volt hatalmon addig minden erejével akadályozta ezen területek megvédését, majd miután hatalomra került mindent odaadott volna (hozzá is látott abból ami megmaradt), hogy legalább Budapesten és környékén elfogadja az antant a hatalmát.
Amikor a magyar katonák rájöttek otthagyták.
Ennnyi. Törődj bele, ahogy abba is, ha cinikus akarsz lenni még butább kriptaszökevénynek tűnsz.
Hja, majd prof. dr. píécsdí Barkasarja akadémikus úr, a történelemtudomány Nobel-díjas fölkentje legújabb kutatásai eredményeként meg fogom tudni, hogy a Főméltóságú Úr fehér lován kiverte a cseheket a felvidékről, visszafoglalta Erdélyt és a Délvidéket, de az az álnok kunbéla a komenyista nemzetköziség nevében az egészet cuzammen visszaadta az antantnak!
Ahhoz képest ez a demoralizált (jórészt magát megöngyilkolt) VH napok alatt 40-60 km-re rugdosta vissza a románokat. Ha a románok nem ismerték volna pontosan a haditervet, nyár végére egész Erdélyt visszaszerezzük.
Ez fordítva működik, ha a társadalomban fene tudja miért de létrejön valami koncensus, az termeli ki a nag formátumú politikust, a hatalom koncentrálódását.