Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Én kiszálltam, túl kemény volt a pirosbimbós fagy, hiába fűtöttem, alig maradt. Most az a maradék megy el. Meg az őszi is, ennyi helyre amúgy sem tudnék fűteni.
Remélem venni tudok majd, mert most már azt is veszélyezteti szerintem.
Én azt gondolom várjuk meg a kedd reggelt, addig kár elsiratni az idei termést. Egyre enyhébb időket jósolnak, már nincs szó -7 -ről. Lehet hogy egy rész el fog fagyni, de remélem azért fog maradni is. Ha marad akkor meg drága lesz így valahogy csak visszajön a költség.Egyenlőre bízzunk ne sirassunk.
A kajszi váltásával kapcsolatosan én azt látom, hogy lassan mindennek lesz ára. Már nincs 50 ft-os szilva vagy 80 ft-os meggy. Értékelhető étkezési minőségben pedig minden többszörös áron megy. De az ipari sem olcsó. Én féltem a szilvától, mert rengetegen telepítik. Lehet, hogy nem kellett volna. A meggynek a szedése riasztó. És valóban kemény évek vannak mögöttünk, ha arra gondolok, a birsem tavaly és tavalyelőtt fagyott el, korábban soha. Nehéz okosnak lenni.
Ahogy néztem az omsz is észrevette, hogy elég nagy területen lesz felhő. Vettek vissza rendesen a korábbi előrejelzéséből. Kecskemétre eddig -5 - öt írták, most már -2.
Még jó hogy az alma nem annyira érzékeny, bár nálam már piroslanak a bimbók. Azért volt 1-2 év mikor az is félig megnyekkent, mikor az a április végi -5-6 fok volt, akkor nem is volt alma.
A legnagyobb baj az , hogy már nem csak a kajszi van veszélybe évek óta hanem a cseresznye a meggy a körte és legfőképpen az őszibarack. Ez a legnagyobb baj. Én holnap fogok permetezni őszibarackot és maradék kajszit bb gabona , megafol és folicur solo keverékével mert nálam elméletileg a hétfő lesz durva.
Ház èn pedig kivágtam az olasz 4 èvesfákat csak úgy nyekkent....beleuntam ...nem is csak a terméskiesés hanem az örökös stressz minden èvben ez ami nem hiányzik....Megbántam? Hát....de nem ám!!!.... párat hagytam dísznek,elfagytak tavaly is....idén meg holnap fognak de nem baj pipiknek kell az árnyék nyáron🙂Teljesen megértem aki át áll másra.
Voltam a fent a birtokon sajnos fordult a kocka...5 fok van lent a háznál/fent a birtokon 2,5 😓 ha marad a szél vègem lesz!
Nálam van négy kajszi, de csak az egyiken lenne érzékelhető termés. Betegség miatt nem tudtam az elmúlt két hétben kimenni, így a permetezések is sajnos kimaradtak. Arra tippelek, hogy ez az egyetlen termőképes kajszi teljes virágzásban lehet.
Eddig idén fagykárt nem szenvedett ez a fa, de hétfőre nagyon hideget jósolnak. Addig gondolkodtam, hogy mi legyen, hogy vettem két darab fagyvédelmi gyertyát. Drága, mert darabja 4500 forint, plusz erre jön a szállítási költség. Mindent összeadva 11.000 forintba került ez a két gyertya, a fán meg lenne kb. 3-4 kg kajszi. Szóval nem ésszerű lépés ez a védekezés, de nagyon idegesített, hogy már megint el fog fagyni a termés.
A pesti piacról lehetetlenség igazán jó ízű kajszit venni, ezért nagyon vágyódom egy kis saját termésre. Olyanra, amit hagyok nagyon megérni a fán.
Remélem a termelőknek lesz egy kis szerencséje. Már kijárna nekik egy jó termés. Ültetvényben ez a fagyvédelmi gyertya szerintem megfizethetetlen. Kitartást mindenkinek!
A sima magyar kajszi az már ős idők óta csak az ,, 5 évente terem" kategóriába tartozott nálunk , a gönczi magyar az valamivel jobb volt , ezért is telepítettünk anno bergeron-t , 2019-ben volt egy 100%-os csúcs termés , de előtte is rengetegszer volt részleges fagyás , azóta meg ugye a nullázások sajnos...
Úgy emlékszem 2007-ben volt egy kis szilva fagyás nálunk, de asszem az sem teljes , előtte és utána is minden évben stabil volt (lepotica és stanley) Tehát a termésbiztonságát össze sem lehet hasonlítani a kajszikkal...
Gyerek korom óta vannak őszibarack fáink ( redhaven a legtöbb és champion) nem emlékszek rá hogy egyszer is maradt volna ki év , 2020-ban 21-ben és valószínűleg idén is nullázás (bár most reménykedünk még azért) , valószínűleg ezeket is cseréljük a kajszikkal együtt ha idén is fagy , a meggy jó ötlet valószínűleg rakok énis egy párat , idáig csak azért mellőztük mert felénk sokszor volt olyan hogy 10-20 ft-ra is lement az ára ezért leszedetni sem volt érdemes és rajtahagyták inkább a fákon , viszont ennek a korszaknak igencsak vége...tavaly 800-1000 ft ról indult ,de cseresznyét is láttam 1500-ért is már...
Van most a Damisolnak egy új terméke. Damisol BB Frigomax. Összetétel hasonló BB Gabonához csak magasabb a hatóanyag tartalom. 4 liter kell egy hektárra.21000 Ft volt az 5 literes kiszerelés Ma jutattam ki hajnalban a kajszira+kapott Chorust is. Majd meglátjuk mi lesz, többet nem tudok tenni. Ez sem volt egyszerű 25mm eső után. 1 óra volt a traktor és a permetező tisztítása.
Nálam is ugyanez a helyzet, 6 db magyar kajszim van, tavaly az egyiket kicseréltem stanley szilvára. A másik 5 szépen virágzott tavaly is, idén is. Valószínű ma látom rajta az utolsó fehér szirmot.
Ha így lesz, akkor jön a helyükre szilva. Legalább egy kis pálinka lenne belőle, de tényleg csak a permetszert meg az időmet eszi.
Sajnos már a szilva is veszélyezettet, pedig régen minden évben volt a Alföldön is. Ma meg úgy áll, hogy virágzásban van, a másik bimbós, így az is lehet hogy annyi. Az őszi is sokat termett anno, most 5 éve egy darab sem volt, mindig lefagyott.
Jogos amit írsz , de én termelői szempontból nézem , vagy akár akinek 10-20-30 fája van háztáji körülmények között , azért ottis permetezni , locsolni , gondozni kell ami költség , visszafelé pedig semmilyen bevételt nem hoz csak a minuszt termeli folyamatosan...3 év terméskimaradás szerintem már elgondolkodtató , sajnos nálunk már az őszik is elfagynak évről évre....
Lehet hogy csak fele áron lehet eladni a szilvát de azzal a bevétellel legalább lehetne számolni...
Természetesen mindenkinek az egyéni döntése ,de egy biztos én nem várok és reménykedek tovább , ha most is nullázás lesz akkor kicseréljük a fákat szilvára és almára:(
Attól függ, hogy mit értesz 'újraértékelés' alatt.
A kajszi mindig is a legkockázatosabb gyümölcs volt ebben az országban (főleg azokon a helyeken amik nem ideálisak neki, én is ilyenen vagyok). Ez a kiinduló állapot. Nem véletlenül van az a hiedelem a köztudatban, hogy a kajszi minden második évben terem. Az is tény, hogy az elmúlt években egyre inkább jelen van a klímaváltozás: enyhülnek a telek, nőnek a szélsőségek, csökken a termésmennyiség - ezzel együtt emelkedik az ár is. Aki ebből él, az nem fogja olyna könnyen félrerántani a kormányt, mert hosszabb távon gondolkodik - egy ültetvénybe fektetni több tíz éves beruházás, amit nem lehet (illetve nem érdemes) 3 év eredménye alapján értékelni. Más az, ha otthon a kertben csak a bosszúság van vele, de akkor sem vágnék ki egy fát azért mert nem terem, ha egyébként szép és árnyékot ad - csomó fát ültetnek pusztán a látványa miatt..
Énis pont most néztem ezt a cikket , megint így április elejére adja be szokásosan mint az elmúlt években is... Szerintem ez az év mérföldkő lesz a kajszi szempontjából , mertha idén is nullára fagy minden, akkor szerintem újra kell értékelni sokmindent a baracktermesztés szempontjából , ti mit gondoltok erről?
Hülyeség. A fagyásban annak a minimuma az, ami igazán számít. Ha lejjebb megy egy kritikus értéknél (ami fajta és aktuális állapot szerint más és más), akkor elfagy azonnal, ha annál fél fokkal több van, akkor bírja sokáig. Akár egész lehűlés alatt.