Zuroff véleménye szerint az. Akinek semmiféle diplomáciai akkreditációja, meghatalmazása nincs. Egy egyszerű - bár hathatós háttérrel bíró - magánnyomozó.
De egy nyilvánvalóan a végletekig elfogult magánnyomozó véleménye még nem ítélet! Remélhetőleg Áder János is tisztában van ezzel, és nem enged az etikátlan nyomásnak, nem rendeli alá Magyarország elfogadott jogrendejét Zuroff igényének.
Nem elsősorban Csatáryról van szó, hanem Magyarország önrendelkezéséről, melynek esküvel fogadott első számú védelmezője Áder János.
Nem tudom megítélni mennyire volt korrekt, mert nem ismerem annyira az anyagot. Lehet, hogy nem volt korrekt.
És nem is erről beszéltem.
Miután viszont az már kiderült, hogy sokan nem tudnak szöveget értelmezni, megérteni meg pláne, hát abbahagyom a veletek való semmit.... mert most már a személyeskedés jön... értelmezhető érv egy szál se.
Ő csak egy volt a sok közül, akiket ismertem. És nem is a legerősebb ... abban a korban már az is nagy dolog volt, ha valaki ember tudott maradni.... és sokan voltak, akik azok maradtak.
Lehet tovább gúnyolódni és minősíteni saját magadat.
Miért mosdatod a bolsi hóhérokat? Csatáryt távollétében, 10 perces tárgyalás végén ítélték halálra. Fellebbezési joga csak a vádnak volt. Ez neked a korrekt eljárás, galamblelkűkém?
A kommunista vérbíróság a Rákosi korszakban és 56 után volt.Akkor voltak az igazi és vegytisztán koncepciós perek. Akkor lettek kosárfonóból, meg hentesből lett kaptafa jogászok.
A tévedés az, hogy a 45 utáni népbíróságok nem kommunista vérbíróságok voltak. Azokban még a régi birák ítélkeztek, ígaz nyomás alatt, de többségükben nem ártatlan embereket ítéltek el, hanem igazi háborús bűnösöket. Ezt nem vagy képes felfogni.
A helyzet tehát egyáltalán nem az, hogy csupa ártatlan bárány állt a bíróságok előtt. És sokakat fel is mentettek, mert nem voltak bűnösök, vagy nem volt bizonyítható. Az akkori ítéletek többsége helytálló volt, de az ítéletek minősége nem volt egyenletes, ahogy az eljárások minősége sem. Ezért voltak felülvizsgálatok, ahol születtek semmisségi határozatok később, mikor már volt erre lehetőség a rendszerváltás után.
Ezt lehet Csatáry ügyében is tenni ... bár a idő múlásával a bizonyíthatóság erősen kétséges.
Még érdekesebb lesz, ha a németek is kikérnek néhány Grünsteint az USA-ból, hogy végrehajtsák rajta a '44-ben kiszabott halálbüntetést. A gyáva férgek, tuti nem ülnek majd azonnal repülőre.
Érdekes helyzet lesz, ha Szlovákia kikéri Csatáryt Magyarországtól, hiszen jogerős ítélet van ellene. Ugyanakkor az ítélet nem végrehajtható, mert Szlovákiában sincs halálbüntetés.
Persze a nácik ellen elmenekülő emberek nem voltak gerinctelenek, hogy "nem vállalták a felelősséget". Ők üldözöttek voltak, szemben a kommunista hóhérok ellen menekülőkkel, akik gyáva férgek.
Ha érdekel régi katolikus családból származom, több híres pap prédikátor őssel:O))) Még megvan a vészkorszaki négy generációra visszamenő igazolásom is....elég baj, hogy ezt kell felhoznom egy ilyen hülye vitában. Mert ez nem érv, csak szembesítés a butaságoddal! Ezt érzed fölénynek.... mert az is. De te is megszerezheted, ha kicsit elgondolkodsz, milyen embert védesz és milyen erkölcstelenséget.
Ez csak az erkölcs fölénye a gerinctelenséggel.....hogy nem mindenki viselkedett úgy, ahogy Csatáry, hogy voltak, akik képesek voltak áldozatot is hozni a meggyőződésükért, nem mindenki volt gerinctelen és gyáva.... idegen hatalom kiszolgálója a rongyos kis élete, karrierje és filléres haszna miatt.
A lótolvajokat leszámítva senki nem képzeli el úgy az élete utolsó perceit, hogy fütyül a szél a talpa alatt.
Neked egy kommunista vérbíróság az tényleg olyan, ami elé egy gerinces embernek kutya kötelessége odaállni "vállalni a felelősséget"? Ártatlanokat, sőt erkölcsi hősöket, humanistákat ugyanúgy fellógattak, mint aki megbotlott, vagy aki akár komoly büntetést is érdemelt.
Na ja. Egy rendes magyar hazafi önként ment volna "Csehszlovákiába" a "nép""bíróság" elé, hogy döntsenek az életéről bukott cipőfelsőrész-készítő kommunista pártdelegáltak.
Nem a frontra vitték a parancsmegtagadókat, hanem táborozni.
Amúgy aki egyetért vele, hogy olyan országba ne adjunk ki senkit, ahol halálbüntetés várna az illetőre (bármit is követett el), attól legalábbis furcsa, ha azt várja egy kötélre ítélttől, hogy menjen el egy szabad országból egy kommunista diktatúrába "tisztázni magát". Ott helyben új tárgyalás nélkül fellógatták volna a belépéstől számított 24 órán belül.
De térjünk vissza Csatáry ügyére! Szlovákiában megtalálták az ítéletet.
A Nemzeti Emlékezet Intézete (ÚPN) szerdán megerősítette: az intézet levéltárában található Csatáry halálos ítélete. Egy másodpéldányról van szó, amely feltehetően az Állambiztonsági Szolgálat (tB) anyagaival együtt került az archívumba.
Honnan tudod, hogy gondolkodtam pl. a diktaúra idején? Miért gondolod, hogy nem utáltam mindennél jobban? Minden diktatúrát és autoriter hatalmat utáltam és útálok ma is.
Azért mert máshogy gondolkodom mint te? Nagyon másképp....
Pedig tánc és illemtanárokból is lehet állatot csinálni egy háborúban:O))))
Ez benne a szörnyű.....
Teljesen normális, polgári életét élő, család és akár művészetet kedvelő emberkből hozták ki a vadállatot a körülmények.
A rossz hajlamok normális körülmények között nála fékezhetőek voltak, az adott körülmények pedig kihozták belőle... s lett belőle akár kegyetlenkedő láger parancsnok. Sok ilyen esetet ismerhetünk..
Minden normális embert az érdekel, hogy a saját életét minél jobban tudja leélni.
Éppen ezért nem szeretnék megint diktatúrában élni, mert megtapasztaltam, hogy nagyon rossz. Még puha diktatúrában is nagyon rossz. Diktatúrákban nem szoktak vidáman és gondtalanul élni az emberek.
Egy szabadságától megfosztott ember pedig soha nem élhet teljes életet.
És van egy különbség köztünk: nekem fontos, hogy ezt az életemet tiszta lelkiismerettel éljem végig.
Ezért nem irigylem pl. Csatáryt sem, akinek egész életében rettegnie kellett és ki tudja, nem kisértik-e az esetleges gaztettei éjszakánként. Még a leggonoszabb is kénytelen időnként szembesülni a saját lelkiismeretével. Az pedig minden világi,jogi szembesítésnél borzalmasabb.
Nem kívánom, hogy megtapasztald.
Az anyagiáknál vannak sokkal fontosabb dolgok is, bár tudom, az ideális az, ha megfelelő anyagiak mellett és különösebb extrém kihívások nélkül élhet valaki. Sőt erre kell törekedni.
Ez így túl fennhéjázó és meglehetősen nagyképű. Konkrétan mit tartasz hülyeségnek és miért. Tedd meg a kedvemért, hogy nem futamodsz meg fennsőbbséged hamis tudatától vezérelve.