Kis kiegészítés: Nekem is van TTL-es Pixel Knight vakuvezérlőm olyan esetekre, ha ellenfényt akarok/a másik vaku nem lát rá a vezérlő vakura. Akkor a rádiós TTL kioldót használom, és simán megy TTL-ben is, általában elég okos. Ha nem, akkor odasétálok a vakuhoz és átállítom manuálra. Elvileg ezzel is lehet csoportokat létrehozni, ha több vevőd van, de nem másztam bele, mert nem volt még olyan szituáció, ahol a rendszervakuimat CLS-be ne tudtam volna eléggé finomhangolni a gépről/gépen lévő vakuról.
Rendszeresen használom a CLS-t kültéren, csak nem tűző napon. Vegyesen használom TTL-ben és M-ben, attól függően, hogy mennyire akarom finomhangolni, mennyire precízen akarok világítani.
Mellékelek pár fotót, bár ezek egy fényforrással vannak és valamilyen fényterelőt használtam (ernyő/softbox). Többek között emiatt a rendszer miatt nem fogok soha Canonra váltani - ebben a Nikon sokkal okosabb. (:
Tudnátok segíteni pár vakuvezérléses kérdésben? Csak annyi, hogy mik ebben a fő vezérelvek, mi fontos, mi nem, mibe nem érdemes beleugrani? Pár konkrét kérdés:
1. A gyakorlatban hasznos-e a TTL akkor, ha a vaku/világítás nem a gépről érkezik vagy nem főfényként használjuk? Mondjuk egy portréfotónál, ahol példának okáért legyen 3 fény. TTL-t szokás használni és finomítai vagy manuálisban megy az összes fény beállítása? A fotós rohangál a fényforrások közt a beállításhoz, vagy a pocketwizard zone controllerrel mindent a vázról állít?
2. Mennyire kell törekedni arra, hogy a fényeket (erősség) a gépről tudd állítani?
Nem nagyon láttam még, hogyan működik ez, mi a kipróbált módszer. A pocketwizard jó sok pénzért (miniTT1, flex5, AC3 zone controller) jónak tűnik: TTL és manuális vakufunkció, gépvázról állítható minden, de ha pl. csak általában manuális vakut használnak a gyakorló fotósok, akkor a pocket wizard rendszer töredékéért lehet venni rádiós vakukioldókat (manuális vakuteljesítmény-szabályozással). Persze akkor rohangálni kell a fényforrások közt fényerősséget állítani és ha 2,5m magas állványon van a vaku, akkor kicsit macerás.
Szóval ilyemi kérdések, ha valakinek valami gondolata, tapasztalata, megköszönöm, ha megosztja. Akár termékfotókról, portrékról, szabadban és stúdióban, ilyesmi témákra gondoltam.
A PayPal akkor vesz le, ha fogad pénzt az illető, és azt átutalja a számlájára, és kiveszi kincsben. Az eBay pedig igen, az előre meghatározott feltételek mentén, függően a kikiáltási ártól, képek számától, stb.
A PayPal igen, de nem az eBay. :-) eBay-n annyit fizetsz, ahogy összekattintgattad magát a hirdetést (képek száma/mérete, értékek megadása, formába rendezés, stb)
Az Ebay-n a hirdetés után fizetsz. Egy ilyen obi 50-60$. A szállítást mindig a vevő fizeti, a hirdetésben meg kell adni, hogy hova mennyi a szállítás. Ha meg többér vennék meg, mint itthon, akkor mitől maradna neked kevesebb.
Ha nem megy el villámgyorsan, felteszem az e-bay-re. Ott valószínűleg lényegesen feljebb licitálják, csak az ebay, a netes cég és a szállítás miatt nekem kevesebb marad, ezért kínálom most ennyire olcsón.
Én sem sokat használtam, de biztosan vannak néhányan akik boldogok lennének vele. Képet nem teszek fel, talán épületfotóm van vele a szomszéd hegyoldalból, de nem keresem elő. Az élességtesztje viszont fent van a honlapomon, www.fenykepes.hu - fotósoknak - nikon objektívek tesztje. Alapvetően nagyon jó, alig marad el valamicskével az 50 - 105 mm-es objektívektől, ami ezen a fókusztávolságon már nem semmi. Az 1.4-es konverterrel is elfogadható, de a 2x konverterrel már nem sikerült berázásmentes tesztet összehozni, ehhez már kevés volt az én állványom.
Csorog a nyalam, de nincs modom se kiprobalni, se atvenni, se igazabol kihasznalni. Evente 5-10 alkalommal tudnam hasznalni csak, arra meg igy hobbibol nekem is felesleges luxus lenne. Az eladast elosegitendo azert tolhatnal ide egy linket ahol konkretan ezzel a peldannyal keszult teljes meretu fotokat lehet megnezni, lehetoleg mai vazakon. D800 lenne a hab a tortan, ha mar itt hirdeted.
Köszönöm! Kedvelem Jared stílusát még akkor is, ha nem kell igazi mély szakmai dolgokra számítani tőle. Sajnos ez most a gyengébb eresztések között van. A te korábbi válaszodban megkaptam 90%-át ennek az információnak. Igaz, nem írtad, hogy az objektívnek ennyire jó az illata... :)
Köszi az infókat, ebben nem vagyok jártas, de jó tudni!
Ugyanakkor nem a "lassúsággal" vannak gondjaim, hanem a látszólag össze-vissza hajigált panelekkel, megjelenéssel, ami lehet, hogy alakulna később, viszont a Lightroom elsőre is tök értelemszerűen simult a kezem alá. De mindenki másként éli meg, tudom.
Kaptam én is meghívót, de nagyon zsúfolt volt a napom és nem is volt feltüntetve, hogy ez is lesz, pedig írtak vagy 8 objektívet amit tesztelni lehet. Ha tudtam volna róla, beiktattam volna valahogy egy fél órát és elmegyek kipróbálni, mert nagyon gondolkodom rajta. Ha más új obik építési minőségét hozza, azzal ki lehet egyezni. Köszönöm a részletes leírást és a képeket is. Sokat segített. Most már csak az árára leszek kíváncsi.
Artwork-nél volt bemutató és ott. Csak f1.8-on próbáltam ki, mert az izgatott, meg ha ezen a beállításon jó, akkor a többin csak javulni fog. AF-je sem a d4-en sem a d800-on nem volt okés elsőre, de -10-el már rendben volt. Építési minőségben tök ugyanaz mint a 50mm f1.8g (azaz kitobinál jobb, de csodát ne várj), csak ráfestették, hogy Nano coating és a golden ring... Építési minőségre visszatérve én a 85 f1.4 g-től sem esett le az állam, igaz f1.4 en azt hozza mint a D változat f1.6 on (f1.4 en nagyon lágy a D, f1.6 meg kegyetlen éles már szerintem), viszont a D sokkal jobb érzetet ad. Kár, hogy az új obik (még a fél milliósak is) már nem hozzák a nikon régi minőségét (85 f1.4 D, 135 f2, 180 f2.8 stb...). Lehet nem a legjobb forumon írom le, de szerintem a d800 is egy picit visszalépés a d700 hoz képest építési minőségben, persze ez az én szubjektív véleményem.
Kaptam mail-ben az egyik havertól én is két nyitott rekeszeset (D4 váz). Tök jónak néz ki az optika. Leblendézett képed nincs? Lehet belső vagy külső... mindegy.
Nem vagyok igazán büfé az ilyen nagy objektívekben, de azt hiszem ugyanilyet kínál az AW is már pár hónapja.390e Ft-ért, dobozzal, napellenzővel, sapkákkal. Szép állapotban van, múlt héten megtapogattam. Szerintem még alkuképes is. Ahogy látszik, ők sem tudják eladni ennyiért, pedig tényleg remek optika. Még gondokoztam is rajta, de rájöttem, hogy a mérete miatt egy évben jó, ha egy-két nap használnám, arra meg luxus.