Keresés

Részletes keresés

Gizellamama Creative Commons License 2015.03.10 0 0 1719

Bocsi,de mostanában nem voltam netközelben .

A vetéssel kapcsolatban röviden : a magokat frissen,vagy kevés szárítás után,a talajt  előre kisütöttem,majd kihűlés után virágcserepekbe tettem,majd vetettem,a tetejére alig tettem talajt .

Meglocsoltam óvatosan és gyengén,majd egy műanyag zacsit tettem rá. Az ablakba kb. 1hét alatt kezdett kelni. Nálunk nincs túl meleg és nem folyamatos a fűtés. ennek ellenére szépen kikeltek s fejlődésnek indultak. Általában télen vetettem őket ,tavasszal pedig csrepekbe raktam egyesével. legkésőbb a következő tavaszig,majd kiültettem a kertbe.

A téli fagy ártott nekik a legkevesebbet.

A szárazság , a késő tavaszi fagyok ,na és a pockok sokkal több kárt okoztak.

Előzmény: Ganajtúró bogaracska (1706)
amadar Creative Commons License 2015.03.09 0 0 1718

Amennyiben ezek mostani képek, tehát a magonc levélben van, mehet az oltás! Hayward, tomuri, soreli, belen nyugodtan mehet rá mert most még találsz nyugalomban lévő oltóágat. A szoba jó ötlet amíg el nem kezd hajtani az oltvány. Az elfagyást nehéz megjósolni de annyit biztosan bírni fog mint egy "boltban" vásárolt kész oltvány esetleg dugvány.

Előzmény: gyula.uw (1717)
gyula.uw Creative Commons License 2015.03.06 -1 0 1717

Üdvözlök mindenkit sziasztok..

Kérdezni szeretnék valamit  egy kicsit azért vissza olvasgattam a fórumon de lehet hogy el kerülte a figyelmemet a válasz.

A kérdésem a következő lenne, boltból vásárolt kivi magját el ültette a feleségem mostanra már elég jó kis hajtást növesztet igaz kb 2 éves . Ara vagyok kíváncsi hogy ez a magonc jó lenne-e alanynak pl: Hayward vagy bármelyik 

fajtának ,ha igen akkor bírja  téli kint hagyást nem fagyna el az alany???

Ha oltható akkor mikor a leg alkalmas ,én úgy gondoltam hogy oltás után ugyan úgy szobába tartanám és fólia tasakkal takarásával  biztosítanám a páratartalmat.

successful77 Creative Commons License 2015.03.04 0 1 1716

tuscia

Gyula20 Creative Commons License 2015.03.03 0 1 1715

A mini kivit akár már most is le lehet dugni gyökereztetni ./ ha nincs már nálad lefagyva a föld /

Metszéskor szoktam vesszőt vágni , de már lassan lehetne metszeni, csak ma borzalmasan hideg szél fúj.

Olyan 90%-ban megmarad.

Lényeges , hogy az első évben napfénymentes helyen legyen , nálam egy szilvafa alatt

van a gyökereztető.

Soha se száradjon ki a föld körülötte, ha egyszer is száraz- vége!

Az idén gyökereztetett kiviket   a következő  év tavaszán már végleges helyére lehet ültetni.

A második évben már csak kicsi kell  takarni , később már nem kell.

Ha megoldható , akkor a végleges helyén is szaporítható , de árnyékolás nélkül nem marad meg.

Üdvözlettel:Gyula

Előzmény: Dmitrij Petrovic (1712)
successful77 Creative Commons License 2015.03.03 0 0 1714
mint kiderült, tízezer felett vált 2500-ra
Előzmény: successful77 (1711)
successful77 Creative Commons License 2015.03.03 0 0 1713
én két hónapja dugtam le egy kis darab dr.szymanowskit (tuti rosszul írom) kihajtott, de elszaradt, kicsi volt a fold alatti rész. harom hete meg dugtam le két fiút, meg egy ananasnajat. na ők eljutottak mostanra a haron keveles fejlődésig. aztán hi mi lesz. . .

viszont a tavaly myaron poénból ledugott fiú őszig meggyokeresedett minden incit nélkül.
szóval erdemes dugdosni.
Előzmény: Dmitrij Petrovic (1712)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2015.03.02 0 0 1712

Mini kivit ti hogy és mikor szaporítotok? Elsősorban a tavaszi dugványozásra gondolok.

successful77 Creative Commons License 2015.03.02 0 0 1711
meg már a posta/csomagolas díj is 1700-ról 2500 lett (((
Előzmény: emendasajt (1710)
emendasajt Creative Commons License 2015.03.01 0 0 1710

Én nem  vagyok a DM kert ellen!! Általánosan a kertészeti kivikről beszéltem, mint ahogy olvasható a hozzászólásomban.

Az viszont igaz, hogy egy kicsit sokallom az árát.

Előzmény: öreg_néne_b (1709)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.03.01 0 0 1709

A DMKertnek pozitív az általános megítélése itt a fórumon.

Előzmény: emendasajt (1708)
emendasajt Creative Commons License 2015.03.01 0 0 1708

Lehet, hogy akkor is ezt fogod mondani, amikor a kertedbe meglátod a gyümölcsét! Csak éppen negatív értelemben! Az ilyen kertészeti, faiskolai kiviket amúgy is fentartással kell kezelni. Nem akarok lebeszélni róla senkit sem, mert hátha...

Na de ennyiért...?

Előzmény: successful77 (1707)
successful77 Creative Commons License 2015.03.01 0 0 1707
hoppá

http://www.dmkert.hu/eheto_gyumolcsot_termok/tuscia_oriaskivi
Ganajtúró bogaracska Creative Commons License 2015.03.01 0 0 1706

Kérdezném, mikor, milyen módon veted a magokat? / januárban vetettem, mind berohadt..((

Előzmény: Gizellamama (1705)
Gizellamama Creative Commons License 2015.03.01 0 2 1705

A kávé zacc mint minden szerves anyag kitűnően  komposztálható, és utána minden növény hálás lesz .

A kivi magoncokkal kapcsolatban pedig annyit,hogy bár mi lehet belőlük.

Természetesen idő és türelem kérdése. Nekem van 3 tövem amik már 7 éve teremnek.2 tő termő 1 tő porzó lett,a két termő más és más.    

2009-ben újra vetettem amik a sok viszontagság ellenére pillanatnyilag úgy néznek ki,hogy előfordulhat,hogy virágzik. Ha igen akkor bővebben beszámolok róla.

Kicsi korban érzékenyek a palánta dőlésre,de a szokásos rezes védekezést sem szeretik.

Az vált be nekem,hogy amikor már megfogható nagyságú a palánta kipikírozom cserepekbe, és a következő ősszel kiültetem szabad földbe. Kevés veszteséggel túlélik a kis palánták.

Előzmény: Csababá81 (1701)
bombaba Creative Commons License 2015.02.28 0 0 1704

Szórjad csak, ha nincs szemétszállítás nálatok.

Idézet: "

" a kávézaccot nem ajánlják úgy általában, de találtam is egy ilyet:

"Növénydoki: Mint növényi anyag, gondolom, hogy hasznos lehet a talajhoz keverve, lazítja azt. Pontos összetételét nem ismerem. A keverési arány javaslatom: amikor új talajba ülteti a növényét , akkor adhat hozzá 1/15-1/20-d részt, többet ne. A már beültetett tövény talajához nem javaslom az adagolását, nem lehet az arányt megbecsülni, és a túladagolással károsíthatja a virágát. Meg kellene tudni, hogy milyen kémhatású a kávézacc: ha 7-es pH értéktől eltérő, csak korlátozva szabad alkalmazni."

Tovább olvasva a hsz-eket, megtaláltam még, hogy a kávézacc megpenészedhet, valamint légy, szúnyog belepetézhet. "

Azt vedd figyelembe, hogy a neten a téves infok pont olyan gyorsan szétterjednek, mint a megbízhatóak és többet nem lehet kiirtani a netről. Ha jól keresgélsz, olyat is találsz, hogy a kávézacc gyógyít sok mindent, és jó a kopaszodás ellen (holdtöltekor). :)

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.02.27 0 0 1703

:)

Előzmény: Törölt nick (1702)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.27 0 2 1702

Nincs a világon annyi kávézacc!

Persze lehet, hogy van akinek van.

Valamikor a csemege boltokban jó kávét főztek . ... Történt egyszer Miskolc városában, hogy a rendszeres vendég betérvén a csemegébe  odament a kávéfőző pulthoz és rimánkodva kérte az ismerős kávéfőző hölgyeket , hogy adjanak neki kávézaccot (lehet, hogy neki is kivije volt?). Adtak neki. Még ezután is kért és kapott. Végül újra kérdezte:

- Még kérnék ,ha volna! Nincs már több?

- Nincs!  -mondták a lányok.

- Na , akkor most főzzetek egy jó kávét,legyetek szívesek! -kérte végül őket a jampec.

Csababá81 Creative Commons License 2015.02.27 0 0 1701

Több helyen is olvastam, hogy a kavézacc jó a savanyú földet kedvelő növényeknek. Szórom is a bogyósok töve köré. Vajon a kivi földjébe lenne értelme beledogozni?

Csababá81 Creative Commons License 2015.02.27 0 0 1700

Kikeltek a bolti kiviből nyert magok. Örüljek, aztán vége, vagy lehet velük kezdeni valamit. Ha igen, mire figyeljek az életben tartással kapcsolatban?

gáborke Creative Commons License 2015.02.26 0 0 1699

Hétvégén permeteztem a szőri kivit, szépen megvastagodott már alul, most tűnt csak fel, 3 év alatt hüvelykujj vastagságú alul, főleg a múltévi sok csapadék lökte meg. Ahhoz képest hogy nem teljesen optimális a környezet, elég jól sikerült ezt kiegyensúlyozni a talajsavanyítással, táp adagolással, öntözéssel.

Szépen teleltek a lefektetett hajtások, kíváncsi vagyok hogy hajtanak majd ki, lesz e mutatóba virág esetleg.

Előzmény: bombaba (1698)
bombaba Creative Commons License 2015.02.26 0 1 1698

Arguta egy szabad műfaj, úgy tartod, ahogy akarod. Dézsában is tarthatod, még teremhet is, de azért idővel illene kiültetni.

A szőrössel kapcsolatban még tényleg tanulnod kell a kifejezéseket :)

Keress rá a "pergoletta" kifejezésre a fórumban, a talált rajzos ábrák alapján érthetőbb lesz.

Előzmény: Csababá81 (1697)
Csababá81 Creative Commons License 2015.02.26 0 0 1697

Tudom, hogy nehéz felfogású vagyok, de ez már sajnos adott helyzet. Nem helyesek a kifejezések, tudom, de nézzétek el nekem! Szóval kihajt a kivi a földből, legyen ez a vezérág. Ennek első oldalhajtását nevezzem termőkarnak, ennek további oldalágát mondjuk termővesszőnek. Termés csak a harmadik (termővessző) részen van, vagy már a másodikon (termővessző) is?

Arguta esetében ugyanez a helyzet? Meddig tartható konténerben, ha szükséges?

Előzmény: Csababá81 (1692)
skarabeus01 Creative Commons License 2015.02.24 0 0 1696

Én ide szeretném a kivit....

Mit is mondana erre egy angol? A puding próbája, hogy megeszik! Amúgy most Én is  ilyen keskeny csíkba telepítem a mini-kivit. (kb 80 cm X 700 cm) 4 tövet. Igaz, az udvart később rakom le téglával. A széles fugákon ott le szivároghat a víz.

Előzmény: kusz77 (1665)
bombaba Creative Commons License 2015.02.24 0 0 1695

Talán ha elolvasnád az azóta keletkezett hozzászólásokat, megtalálnád a választ a kérdésedre, még ha nem is konkrétan pont olyan fazonú és méretű helyre vonatkozik. 

Konkrétan a 1686. hsz-t ajánlom figyelmedbe.

Előzmény: kusz77 (1694)
kusz77 Creative Commons License 2015.02.23 0 0 1694

Ugy latom feleledt a topik, igy felteszem megint a kerdest hatha most lesz ra valasz. Az 1666-os hozzaszolasban lathato helyre megprobalkozzak e kivivel. Csak mert ha egyaltalan nem erdemes akkor nem vagnam ki az ott levo szolot. Kezd aktualis lenni a dolog ugyhogy segitseget szeretnek kerni ezzel kapcsolatban.

gjulija Creative Commons License 2015.02.23 0 0 1693

Köszönöm a választ és a tanácsokat, akkor megpróbálom.

Előzmény: zotya papa (1691)
Csababá81 Creative Commons License 2015.02.23 0 0 1692

Nagyon kevés helyem áll rendelkezésre, konkrétan kb. 1 argutának megfelelő. Ha mégsem öntermékenyt szeretnék a termés kis mérete miatt(hanem pl. Jumbo), a porzóst lehet valahogy visszafogni növekedésben, esetleg "dézsában" tartani, de úgy, hogy virágozzon? Beleszerettem a kivibe, de az Issai kis termése egyelőre kiábrándítóan hat rám.

zotya papa Creative Commons License 2015.02.23 0 0 1691

Végsó soron elfér 1 Issai ha hálóra futtatod.Gazdaboltban lehet kapni nagy szemű műanyag hálót több méretben.Pár évbe beletelik mire befutja a helyét.A kivit középre ültesd és így futtasd fel az első évben .Ekkora felületen várható termés 2-3 kg.Azért a talajt egy kicsit forgasd át tőzeggel de ne legyen túl tőzegezve.

Issai

Előzmény: gjulija (1689)
bombaba Creative Commons License 2015.02.22 0 0 1690

A Jenny-t öntermékenynek árulják (szőrös, 3-5 cm méretű a termése. a Hayvard 7-8 cm-es termésű). Tavaly rakott fel valaki fotót nála az első virágzásáról, azok porzós virágok voltak.

Nem kimondottan értek hozzá, de a Jenny actinidia chinensis, a kopasz actinidia arguta.

Gondolom, nem véletlenül találnak ki külön porzót a Hayvard-ra is, a többi szőrösre is, meg egyes kopaszokra is.

Előzmény: masterflash (1688)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!