A vetéssel kapcsolatban röviden : a magokat frissen,vagy kevés szárítás után,a talajt előre kisütöttem,majd kihűlés után virágcserepekbe tettem,majd vetettem,a tetejére alig tettem talajt .
Meglocsoltam óvatosan és gyengén,majd egy műanyag zacsit tettem rá. Az ablakba kb. 1hét alatt kezdett kelni. Nálunk nincs túl meleg és nem folyamatos a fűtés. ennek ellenére szépen kikeltek s fejlődésnek indultak. Általában télen vetettem őket ,tavasszal pedig csrepekbe raktam egyesével. legkésőbb a következő tavaszig,majd kiültettem a kertbe.
A téli fagy ártott nekik a legkevesebbet.
A szárazság , a késő tavaszi fagyok ,na és a pockok sokkal több kárt okoztak.
Amennyiben ezek mostani képek, tehát a magonc levélben van, mehet az oltás! Hayward, tomuri, soreli, belen nyugodtan mehet rá mert most még találsz nyugalomban lévő oltóágat. A szoba jó ötlet amíg el nem kezd hajtani az oltvány. Az elfagyást nehéz megjósolni de annyit biztosan bírni fog mint egy "boltban" vásárolt kész oltvány esetleg dugvány.
Kérdezni szeretnék valamit egy kicsit azért vissza olvasgattam a fórumon de lehet hogy el kerülte a figyelmemet a válasz.
A kérdésem a következő lenne, boltból vásárolt kivi magját el ültette a feleségem mostanra már elég jó kis hajtást növesztet igaz kb 2 éves . Ara vagyok kíváncsi hogy ez a magonc jó lenne-e alanynak pl: Hayward vagy bármelyik
fajtának ,ha igen akkor bírja téli kint hagyást nem fagyna el az alany???
Ha oltható akkor mikor a leg alkalmas ,én úgy gondoltam hogy oltás után ugyan úgy szobába tartanám és fólia tasakkal takarásával biztosítanám a páratartalmat.
én két hónapja dugtam le egy kis darab dr.szymanowskit (tuti rosszul írom) kihajtott, de elszaradt, kicsi volt a fold alatti rész. harom hete meg dugtam le két fiút, meg egy ananasnajat. na ők eljutottak mostanra a haron keveles fejlődésig. aztán hi mi lesz. . .
viszont a tavaly myaron poénból ledugott fiú őszig meggyokeresedett minden incit nélkül.
szóval erdemes dugdosni.
Lehet, hogy akkor is ezt fogod mondani, amikor a kertedbe meglátod a gyümölcsét! Csak éppen negatív értelemben! Az ilyen kertészeti, faiskolai kiviket amúgy is fentartással kell kezelni. Nem akarok lebeszélni róla senkit sem, mert hátha...
A kávé zacc mint minden szerves anyag kitűnően komposztálható, és utána minden növény hálás lesz .
A kivi magoncokkal kapcsolatban pedig annyit,hogy bár mi lehet belőlük.
Természetesen idő és türelem kérdése. Nekem van 3 tövem amik már 7 éve teremnek.2 tő termő 1 tő porzó lett,a két termő más és más.
2009-ben újra vetettem amik a sok viszontagság ellenére pillanatnyilag úgy néznek ki,hogy előfordulhat,hogy virágzik. Ha igen akkor bővebben beszámolok róla.
Kicsi korban érzékenyek a palánta dőlésre,de a szokásos rezes védekezést sem szeretik.
Az vált be nekem,hogy amikor már megfogható nagyságú a palánta kipikírozom cserepekbe, és a következő ősszel kiültetem szabad földbe. Kevés veszteséggel túlélik a kis palánták.
" a kávézaccot nem ajánlják úgy általában, de találtam is egy ilyet:
"Növénydoki: Mint növényi anyag, gondolom, hogy hasznos lehet a talajhoz keverve, lazítja azt. Pontos összetételét nem ismerem. A keverési arány javaslatom: amikor új talajba ülteti a növényét , akkor adhat hozzá 1/15-1/20-d részt, többet ne. A már beültetett tövény talajához nem javaslom az adagolását, nem lehet az arányt megbecsülni, és a túladagolással károsíthatja a virágát. Meg kellene tudni, hogy milyen kémhatású a kávézacc: ha 7-es pH értéktől eltérő, csak korlátozva szabad alkalmazni."
Tovább olvasva a hsz-eket, megtaláltam még, hogy a kávézacc megpenészedhet, valamint légy, szúnyog belepetézhet. "
Azt vedd figyelembe, hogy a neten a téves infok pont olyan gyorsan szétterjednek, mint a megbízhatóak és többet nem lehet kiirtani a netről. Ha jól keresgélsz, olyat is találsz, hogy a kávézacc gyógyít sok mindent, és jó a kopaszodás ellen (holdtöltekor). :)
Valamikor a csemege boltokban jó kávét főztek . ... Történt egyszer Miskolc városában, hogy a rendszeres vendég betérvén a csemegébe odament a kávéfőző pulthoz és rimánkodva kérte az ismerős kávéfőző hölgyeket , hogy adjanak neki kávézaccot (lehet, hogy neki is kivije volt?). Adtak neki. Még ezután is kért és kapott. Végül újra kérdezte:
- Még kérnék ,ha volna! Nincs már több?
- Nincs! -mondták a lányok.
- Na , akkor most főzzetek egy jó kávét,legyetek szívesek! -kérte végül őket a jampec.
Több helyen is olvastam, hogy a kavézacc jó a savanyú földet kedvelő növényeknek. Szórom is a bogyósok töve köré. Vajon a kivi földjébe lenne értelme beledogozni?
Kikeltek a bolti kiviből nyert magok. Örüljek, aztán vége, vagy lehet velük kezdeni valamit. Ha igen, mire figyeljek az életben tartással kapcsolatban?
Hétvégén permeteztem a szőri kivit, szépen megvastagodott már alul, most tűnt csak fel, 3 év alatt hüvelykujj vastagságú alul, főleg a múltévi sok csapadék lökte meg. Ahhoz képest hogy nem teljesen optimális a környezet, elég jól sikerült ezt kiegyensúlyozni a talajsavanyítással, táp adagolással, öntözéssel.
Szépen teleltek a lefektetett hajtások, kíváncsi vagyok hogy hajtanak majd ki, lesz e mutatóba virág esetleg.
Tudom, hogy nehéz felfogású vagyok, de ez már sajnos adott helyzet. Nem helyesek a kifejezések, tudom, de nézzétek el nekem! Szóval kihajt a kivi a földből, legyen ez a vezérág. Ennek első oldalhajtását nevezzem termőkarnak, ennek további oldalágát mondjuk termővesszőnek. Termés csak a harmadik (termővessző) részen van, vagy már a másodikon (termővessző) is?
Arguta esetében ugyanez a helyzet? Meddig tartható konténerben, ha szükséges?
Mit is mondana erre egy angol? A puding próbája, hogy megeszik! Amúgy most Én is ilyen keskeny csíkba telepítem a mini-kivit. (kb 80 cm X 700 cm) 4 tövet. Igaz, az udvart később rakom le téglával. A széles fugákon ott le szivároghat a víz.
Talán ha elolvasnád az azóta keletkezett hozzászólásokat, megtalálnád a választ a kérdésedre, még ha nem is konkrétan pont olyan fazonú és méretű helyre vonatkozik.
Ugy latom feleledt a topik, igy felteszem megint a kerdest hatha most lesz ra valasz. Az 1666-os hozzaszolasban lathato helyre megprobalkozzak e kivivel. Csak mert ha egyaltalan nem erdemes akkor nem vagnam ki az ott levo szolot. Kezd aktualis lenni a dolog ugyhogy segitseget szeretnek kerni ezzel kapcsolatban.
Nagyon kevés helyem áll rendelkezésre, konkrétan kb. 1 argutának megfelelő. Ha mégsem öntermékenyt szeretnék a termés kis mérete miatt(hanem pl. Jumbo), a porzóst lehet valahogy visszafogni növekedésben, esetleg "dézsában" tartani, de úgy, hogy virágozzon? Beleszerettem a kivibe, de az Issai kis termése egyelőre kiábrándítóan hat rám.
Végsó soron elfér 1 Issai ha hálóra futtatod.Gazdaboltban lehet kapni nagy szemű műanyag hálót több méretben.Pár évbe beletelik mire befutja a helyét.A kivit középre ültesd és így futtasd fel az első évben .Ekkora felületen várható termés 2-3 kg.Azért a talajt egy kicsit forgasd át tőzeggel de ne legyen túl tőzegezve.
A Jenny-t öntermékenynek árulják (szőrös, 3-5 cm méretű a termése. a Hayvard 7-8 cm-es termésű). Tavaly rakott fel valaki fotót nála az első virágzásáról, azok porzós virágok voltak.
Nem kimondottan értek hozzá, de a Jenny actinidia chinensis, a kopasz actinidia arguta.
Gondolom, nem véletlenül találnak ki külön porzót a Hayvard-ra is, a többi szőrösre is, meg egyes kopaszokra is.