Keresés

Részletes keresés

Paco155 Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1849
Elnézését kérem, akkor ezért nem találtam.
Nem olvastam minden szöveget végig, csak a kezdőlapon illetve a kapcsolat menüpont alatt kerestem a belépő mezőket. Ott nem voltak, ezért gondoltam hogy nincs ilyen lehetőség.
Előzmény: VéghAttila (1848)
VéghAttila Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1848
Kedves Paco155,

Kis korrigálás. Idézek a weblapunk Bemutatkozás menüpontjából:

"A társasházak nyilvántartásait, könyvelését az interneten keresztül elérhető rendszeren kezeljük. Így a tulajdonosok - egyedi azonosítójuk és jelszavuk segítségével - bármikor áttekinthetik előírásaikat, befizetéseiket, megadhatják számlaállásaikat, valamint láthatják a társasház költségvetésének és könyvelésének publikus adatait."

Természetesen átléptünk az információs társadalomba. Ngyon is :)
Minden társasház saját hozzáférést kap, egyszerűen csak nem publikus helyen tárolva.
A rendszer, amit használunk abban összetettebb, mint a normál "mindenki megnézheti az előírásait és befizetéseit", hogy elérhető - és rendszeresen frssített a ház költségvetésének alakulása is...

üdv
Előzmény: Paco155 (1843)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1847
Kedves Attila,

állítólag van SZMSZ, amit szintén az Alapító (Liliomdomb Kft.) készített és adott be az alapító okirattal egyetemben, de sajnos az SZMSZ-hez még nem jutottam hozzá.

Szerintem is, a legjobb kifejezés, amit jelen helyzetünkre lehet mondani, a Nonszensz.
Előzmény: VéghAttila (1846)
VéghAttila Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1846
Kedves Kriszta,

Csak arra akartam utalni, hogy nem szerencsés az Alapító okiratba olyanokat belefogllni, melyek ellentmondanak a hatáyos törvényeknek. Egyáltalán ezeket a dolgokat a ház SZMSZ -ba kellett volna írni... Tényleg olyan már van?

Értelmezésem szerint, ha fenn áll a leírt helyzet (25%-nál kisebb hányad) akkor megszűnt a megbizatás... bár ez így szintén jogi nonszensz, hiszen ha így van vajh mióta van így, és kit lehet felelősségre vonni mindazért ami azóta történt?....
Előzmény: Törölt nick (1845)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1845
Kedves Attila,
nem én fogalmaztam meg az alapító okiratot, valszeg egy ügyvéd.
Még egy kérdés:

9.1.
A társasház elsõ közös képviselõje az alapító vagy az alapító által kijelölt társaság vagy magánszemély. Az alapító vagy az általa kijelölt közös képviselõ megbízatása megszûnik, ha a tulajdonában álló külön tulajdonokhoz tartozó közös tulajdoni hányad mértéke 25% alá csökken.
9.2.
Az alapító megbízatásának megszûntét követõen a közös képviselõt a közgyûlés választja meg.

Lehet, hogy nem is kell leváltanunk a Europeát? Már rég megszűnt?
Előzmény: VéghAttila (1844)
VéghAttila Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1844
KEDVES KRISZTA,

Ez egy igencsak szerencsétlenül fogalmazott mondat az Alapító okiratban. A THT. szerint:

" A megismételt közgyőlést a határozatképtelen közgyőlést követı 15 napon belüli idıpontban az
eredetivel azonos – a határozatképtelenné vált közgyőlés esetén a közgyőlés berekesztését követıen
fennmaradó – napirenddel kell összehívni. A megismételt közgyőlés az eredeti közgyőlés meghívójában az
eredeti közgyőlés határozatképességétıl függı feltétellel is kitőzhetı."

Ez így logikus is és általában azt is szoktuk csinálni, hogy a megismételt gyűlést ugyanazon a napon 30 perccel későbbre tűzzük ki.

Egyébként az Alapító Okiratuk alábbi mondata
"A meghívóban nem szereplõ napirendi ügyekben a közgyûlés csak akkor dönthet, ha valamennyi tulajdonostárs jelen van és a döntés meghozatala ellen egyikük sem tiltakozik."
is ellentétes a Tht-vel, mely szerint:

"34 (2) A meghirdetett napirendben nem szereplı ügyben érvényes határozatot hozni nem lehet."

üdv
Előzmény: Törölt nick (1840)
Paco155 Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1843
Akkor kezdjük el sorolni.

Én a Szelei és Serfőző-t ismerem, alapvetően korrekt társaság, viszont az elszámolások időben történő leadása nekik sem erősségük. Online belépési lehetőség van hogy az egyenleged megnézd ( itt sem mindig időben frissítenek).

Valaki itt ajánlotta a Zöld & Zöld társasházkezelőt, első körben a honlapjuk elég jónak tűnik, a honlapon be lehet lépni, tehát egyéni egyenleget tudnak produkálni. A minta elszámolási lapjuk nagyon meggyőző. Szerintem mindenképp kellene tőlük ajánlatot kérni.

Ki ne hagyjuk Végh úr cégét sem. Az MW Inwestments honlapján semmilyen aktuális információ nincs. Felsorolja a jogszabályokat és az elérhetőségnél az iroda címét. Online belépési lehetőség nincs tehát saját egyenleget csak papír vagy telefon alapon lehet beszerezni - munkaidőben. Persze ez csak azt jelenti, hogy az információs társadalomba még nem léptek át - ettől még lehetnek nagyszerű házkezelők.

A társasház.lap.hu-ról megnéztem az első 10 linket a budapest szekcióba, bevallom csak olyat kerestem akinél online le tudom kérdezni a helyzetemet, ez nálam alapdolog.
Kettőt találtam az első 10-ben (ABC szerinti), az egyik az abisa társasházkezelés, az ő lapjuk nem annyira letaglózó hacsak nem abban az értelemben, hogy egy ingyenes domain alatt üzemeltetik.
A második valamivel jobban néz ki a Gerber és Németh Kft. -től pl szívesen látnék árajánlatot. Ráadásul ahogy elnézem tipikusan újépítésű házai vannak így nagyjából ismerik a felmerülő problémákat.
Előzmény: s96kj (1838)
Paco155 Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1842
Szerintem ezt a kérdést tedd fel a liliomdombnak is, hátha csak nem emlékeztek erre. :)
Előzmény: Törölt nick (1840)
VéghAttila Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1841
A www.tarsashaz.lap.hu oldalon rengeteg társasházkezelő, üzemeltető cég található. Mivel az általam képviselt MW INVESTMENT ( www.mwinvestments.hu) is ezzel foglalkozik, amennyiben lehetőséget kapunk rá szívesen adunk mi is ajánlatot a közösképviseleti / üzemeltetői feladatokra.

Bárkitől is kérjenek azonban ajánlatot, a jelentkezőnek tiztában kell lennie a ház helyzetével, technikai paramétereivel, illetőleg a lakóközösség esetleges elvárásaival ( pl.: takarítás igényelt gyakorisága, állandó gondnok szükségessége, interneten 24 órán át elérhető rendszer, stb)

Üdvölettel

Végh Attila
Előzmény: s96kj (1838)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1840
A Liliomdomb társasház alapító okirata szerint, idézem:

8.5.
A meghívónak tartalmaznia kell a közgyûlés napirendjét, a határozatképtelenség esetére a megismételt közgyûlés idejét,

ami nem lehet korábban, mint a határozatképtelen közgyûlést követõ három napon
túl

és nem lehet késõbb, mint 15 napon belül valamint azt a körülményt, hogy a megismételt közgyûlés a megjelentek tulajdoni hányadától függetlenül határozatképes lesz. A közgyûlés csak a meghirdetett napirend tekintetében hozhat határozatot. A meghívóban nem szereplõ napirendi ügyekben a közgyûlés csak akkor dönthet, ha valamennyi tulajdonostárs jelen van és a döntés meghozatala ellen egyikük sem tiltakozik.

Hol itt a 3 nap?
Előzmény: foolery (1834)
s96kj Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1839
(Bocs, nem a második, hanem a 4. napirendi pont: "A megalakult Társasház döntést hoz, hogy a közös képviseletet ellátó Európea Kft-vel továbbra is együttműködik, vagy a leváltásáról döntenek.")
s96kj Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1838
Mi is megkaptuk a meghívót, ezek benne is vannak. A második napirendi pont a közös képviselő sorsáról való döntés. Ezek fényében azt javaslom, hogy

kezdjünk el most feldobni/megbeszélni (akár megszavazni?) közös képviseletet ellátó cégeket, hogy ne ott szembesüljünk először a dologgal

- legalább mi fórumozók legyünk többé-kevésbé egy véleményen. Szóval ha ismertek ilyen céget, amit mertek ajánlani, akkor tegyétek meg itt még a héten, hogy felkészülten tudjunk menni az alakuló közgyűlésre!

Én ugyan nem ismerek egy ilyen céget sem, de az interneten a múltkor nézegettem, tényleg vannak szép számmal. Ha más nem mond (pl. Végh Attila:), én keresek szívesen a neten.
Előzmény: VéghAttila (1837)
VéghAttila Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1837
Ha mindez így van, akkor ez akár még lehet alakuló Közgyűlés is... :)

Az értesítésben szerepelnie kell a napirendi pontoknak. A Közgyűlésen csak ezekről lehet érdemben szavazni.

Az eddgi működés nem annyira jogszerű, mint szükségszerű volt így, lehet csak működtetni egy társasházat a törvény hiányosságai miatt :(

Nem ismerem az eddigi történetüket, de ami szerintem fontos lenne:

- legyen költségvetésük erre az évre
- ellenőrizzék a gazdálkodás eddigi menetét (szerződések, bank, pénztár, stb.)
- amennyiben gondjuk van a közös képviselővel, írjanak ki tendert, válasszak újat

üdv
Előzmény: Paco155 (1836)
Paco155 Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1836
Nem is állítottam, hogy jogszerű :( Mindenesetre egy korábbi lakásomban már találkoztam az alább leírtakkal.

De hogy pontosítsuk akkor a helyzetet.
Ön szerint jogszerűen nem lehetett társasházat alapítani amíg a használatbavételit minden házra ki nem adták, és az albetétesítés meg nem történt. Ez kb január-februárra tehető ismereteim szerint.
Ha februárban történt az albetétesítés akkor az alapító okirat tegyük fel akkorra datálható. Onnantól 60 nap a közgyűlés ebbe mondjuk beleférnek azaz mégis lehet alapító közgyűlés a mostani.

Ekkor viszont felmerül a kérdés, hogy eddig mennyire volt jogszerű az eddigi ténykedések, kezdve a kettes ház alagsorában tartott "lakógyűléssel" folytatva az EUROPEA megbízásával, és befejezve a jelenlegi közgyűléssel amit szintén egy alagsorban akarnak megtartani (a zuhanyhíradó alapján, mivel mi még nem kaptunk hivatalos meghívót).

Kíváncsi leszek hogyan lesz ott jegyzőkönyv vezetve, hogyan fog beférni 200 lakás tulajdonosi közössége az autóktól, és ha be is fér hogyan fog leülni egy hosszan tartó közgyűlésre.

Előzmény: VéghAttila (1835)
VéghAttila Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1835
Szerencsére ez így nem törénhet. Albetétesítésre csak a jogerős használatbavételi engedély után kerülhet sor. Ennek előfeltétele hogy a teljes -összes ütem - ház elkészüljön, űszakilag átadják, önkormányzat átvegye. A Társasház alapítás CSAK ezután jogszerű
Előzmény: Paco155 (1833)
foolery Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1834
ramore!

Igaz a hír, tegnap már kaptunk is róla írásbeli értesítést.....még alá is kellett írni, hogy átvettük.
Csak azt nem értem miért kellett 26,-án 16h-ra szervezni? hogy senki ne érjen oda aki dolgozik?És ha a lakók fele nem jelenik meg nem határozatképes.
Viszont, 27.-én 17h-ra szervezték a másodikat. Amire persze már többen el fognak tudni menni, és ugye itt a lakók felének sem kell megjelennie, akkor is határozatképes lesz a közgyűlés......hogy is van ez? Majd akkor 50 ember megszavazza mi lesz jó a másik 150-nek????
Előzmény: ramore (1831)
Paco155 Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1833
Kivéve ha az építtető egyszemélyben meg nem alapította a társasházat abban az időszakban amíg még nem adott el lakást, így még történt albetétesítés, és Ő volt az egyedüli tulajdonos.
Ebben az esetben "kiküldött" magának egy írásbeli meghívót, kifüggesztette az irodája falára, majd elment a másik szobában tartott közgyűlésre ahol is ...... Nem folytatom. :(
Előzmény: VéghAttila (1832)
VéghAttila Creative Commons License 2009.03.18 0 0 1832
A Tht. pontosan szabályozza a Közgyűlés összehívásának körülményeit:

"A közgyőlést a közös képviselı vagy az intézıbizottság elnöke hívja össze. A közgyőlésre
valamennyi tulajdonostársat írásban kell meghívni, amellyel egyidejőleg a meghívó egy példányát a
társasházban – jól látható helyen – ki kell függeszteni.
(2) Sürgıs esetet – így különösen: a közös tulajdonban álló épületrészek, épületberendezések,
vagyontárgyak állékonyságát, biztonságát közvetlenül veszélyeztetı helyzet kialakulását – kivéve az írásbeli
meghívót legkésıbb a közgyőlés idıpontja elıtt nyolc nappal meg kell küldeni."

Ez alapján egy szóban összehívott Közgyűlés természetesen szabálytalan.
Amennyiben mégis lenne ilyen, a tulajdoosoknak 60 napjuk van, hgy a Bíróságnál megtámadják a határozatokat és érvénytelenítsék.

Ez az esetetekben azért lenne különösen zavaros, mert hivatalosan nincs Társasház, ergo nincs Közgyűlés sem...

üdv:

Végh Attila

Előzmény: ramore (1831)
ramore Creative Commons License 2009.03.17 0 0 1831
Szerinted érvényes lehet egy ilyen ki nem hirdetett közgyűlés? Én úgy tudom, hogy minimum 8 nappal a közgyűlés előtt értesíteni kell hivatalos módon a tulajdonosokat. Tévednék? Ez az egész újfent tök szabálytalannak tűnik, már, ha igaz a hír egyáltalán.
Előzmény: VéghAttila (1827)
VéghAttila Creative Commons License 2009.03.17 0 0 1830
Pontosan!
Általános eljárás a Tht. hiányossága miatt, hogy a beruházók "jogalap nélkül" vázi előtársaságként megalapítják a Társasházat, számlát nyitnak, stb aztán egyser csak tényleg lesz társasház...
Szerintem ez a helyzet Önöknél is. Ilyenkor csak az a fontos, hogy tisztában legyenek vele,hogy a normál társasházi működés (közgyűlés, megszavazott közös költség, stb) csak "gesztus" a beruházó részéről, ami addig tart (átalában) amíg az érdekeikkel nem akarnak ellentétes döntést hozni.
Előzmény: Paco155 (1829)
Paco155 Creative Commons License 2009.03.17 0 0 1829
Szerintem erre gondol: "Az alakuló közgyőlést az alapító okirat aláírását követı hatvan napon belül meg kell tartani." Az alapító okirat pedig hajjaaajjjj... de rég is volt.
Előzmény: Belabatyo (1828)
Belabatyo Creative Commons License 2009.03.17 0 0 1828
Attila, miert ketelkedik benne? Ossza meg velem/velunk aggodalmat, kerem!
Előzmény: VéghAttila (1827)
VéghAttila Creative Commons License 2009.03.17 0 0 1827
Ha valóban alakuló közgyűlésük lesz - amiben kételkednék - az alábbiakat kell tudni róla:

12. § (1) Az alakuló közgyőlés határoz a társasház közös képviselıjének vagy – a közös képviselı helyett –
intézıbizottsága elnökének és tagjainak, valamint szükség esetén a számvizsgáló bizottság tagjainak
megválasztásáról, valamint a bankszámla megnyitásáról.
(2) Az alakuló közgyőlést bármely tulajdonostárs vagy az építtetı hívhatja össze.
(3) Az alakuló közgyőlést az alapító okirat aláírását követı hatvan napon belül meg kell tartani. Ezt
követıen a tulajdonostársak – a társasháztulajdon ingatlan-nyilvántartásba történı bejegyzésétıl függıen –
gyakorolhatják azokat a jogokat és viselhetik azokat a terheket, amelyek a közösséget megilletik és terhelik.

Ezek mellett ekkor, ill. max 60napon belül tartott újabb közgyűlésen kell elfogadni a SZMSZ-t.
üdv

Végh Attila
Előzmény: Belabatyo (1826)
Belabatyo Creative Commons License 2009.03.17 0 0 1826
Hallottam egy ilyenrol:

ALAKULÓ KÖZGYŰLÉS, 2009. március 26-án, (csütörtök) 16.00 órai kezdettel A 4. (D) épület garázsában.

Nem tudom igaz-e, stb. de igy keszuljetek. Ha tudjatok, legalabb szajhagyomany utjan adjatok tovabb...
Kiállhatatlan maca Creative Commons License 2009.03.17 0 0 1825
ezt tényleg nem kellene számon kérni rajta :)
Előzmény: lehcsi (1822)
Kiállhatatlan maca Creative Commons License 2009.03.17 0 0 1824
Van ott egy pici spániel, miatta kerítették el a kertet, ha jól tudom. Bár, így sok fényt tényleg nem kap a lakás...
Előzmény: lehcsi (1823)
lehcsi Creative Commons License 2009.03.16 0 0 1823
Ja, a hétvégén láttam a csirkefuttatót, valóban ronda, sőt még nem is tökéletes, mert fölül nincs drótháló, így bármikor lecsaphat egy ragadozó
Előzmény: lehcsi (1815)
lehcsi Creative Commons License 2009.03.16 0 0 1822
Nem Végh urat akartam bántani, csak kétségeimet akartam megosztani azzal kapcsolatban, hogy etikusan jár-e el a fórum szabályzatához képest.

Az valóban jó dolog, ha válaszol a kérdésinkre, bár engem egy kicsit félreértett, mert én inkább Ramorenak szántam azt a felvetést, hogy olyasmit azért nem kellene számon kérni még az Europeán sem, amit valószínűleg egyetlen üzemeltető sem tudna megoldani, azaz úgy kifizetni a társasház számláit, hogy a lakók egy jelentős része nem fizet az üzemeltetőnek.
Előzmény: Kiállhatatlan maca (1821)
Kiállhatatlan maca Creative Commons License 2009.03.16 0 0 1821
Egyetértek az elejével is, a végével is.

Végh urat pedig inkább használjuk, mint bántsuk.
Nekem például válaszolt egy-két korábban feltett kérdésemre, ismeretlenül is. Köszönöm. Ha ezeket a válaszokat az Europeától kaptuk volna, talán ma előrébb lennénk.

Szerintem nagyon praktikus, hogy Végh úr válaszolgat a kérdéseinkre, engem spec. az sem zavar, ha ezt egy későbbi üzlet reményében teszi. Értékelem a kezdeményezést.
Előzmény: lehcsi (1815)
hupm Creative Commons License 2009.03.14 0 0 1820

...hump állította azt (1805), hogy a közös képviselet kérdése pitiáner dolog a kerítés problémához képest.

azt hiszem ezentúl egymás hozzászólásaira ne válaszoljunk, mert szándékosan félreértelmezed a mondanivalómat, így meg nincs értelme.

Én több hozzászólásomban megemlékeztem a többi kerítésről, a lámpavasakról, a bőrgyógyászat molinoról, a kertek kialakításáról, a növényekről, a vakolat minőségéről. Ezzel egyidőben többször írtam a Liliomdombnak, Europeának ezekről a hiányosságokról, szóval ramore, te nagyon mellévetődtél most.

Előzmény: ramore (1816)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!