Keresés

Részletes keresés

acerola Creative Commons License 2017.02.08 0 1 24502

Sörfőzés üsttel és üstházzal. Valamint egy recept a legutóbbi blogbejegyzésemben. http://sorforum.blog.hu/2017/02/07/egyszeru_hazi_sorfozes_disznotoros_eszkozokkel_aba_ale_recept

BoBoYSA Creative Commons License 2017.02.08 0 0 24501

Hú ez tényleg jócskán változott. Megjegyzem normalizálódni látszik :-)

Előzmény: Kisgubac (24500)
Kisgubac Creative Commons License 2017.02.07 0 1 24500

Nagyon átírták a jövedéki törvényt, megszűnt a pezsgő és a szőlőbor fogalma a törvényben, van helyette csendes bor, egyéb csendes erjesztett ital  és egyéb habzó erjesztett ital, besorolás alkohol tartalom és a Kombinált Nomenklatúra szerint.

 

A lényeg:

 

133.§ Mentesül az adófizetési kötelezettség alól
a) a magánszemély az általa előállított és az előállító, családtagjai vagy vendégei által elfogyasztott, naptári évenként és háztartásonként 1000 litert meg nem haladó mennyiségű sörre, palackos erjesztésű habzóborra, egyéb csendes erjesztett italra, palackos erjesztésű egyéb habzó erjesztett italra, feltéve, hogy értékesítésre nem kerül sor,

 

A sörfőzés 3 nappal korábbi bejelentése az nem változott.

Előzmény: BoBoYSA (24498)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.02.07 0 1 24499

Meggybort tuti szabad otthon készíteni.

Előzmény: BoBoYSA (24498)
BoBoYSA Creative Commons License 2017.02.07 0 1 24498

Szerintem nem szabad cídert csinálni (mert nem szőlőbor, és nem sör), és ha jól tudom, a gyümölcsborok még mindig ex lex állapotban maradtak.

Előzmény: berczes (24496)
_Sevi_ Creative Commons License 2017.02.05 0 0 24497

Sziasztok,

 

Főztem egy IPA sört és két hét erjedés után azt érzem ,hogy nagyon élesztős az íze.

Megfelelő hőfokon fort (21-23 fokon) 2 hétig. A kezdeti OG: 1.062 és most 1.020 tart.

Tegnap fejtettem át egy másik vödörbe.

Szerintetek mit lehet vele kezdeni? Valahogy indítsam be újra az erjedést egy kis cukor hozzáadásával?

Vagy hagyjam még letisztulni?

Köszi előre is a válaszokat!

 

Üdv;

Sevi 

berczes Creative Commons License 2017.02.03 0 0 24496

A ciderkészítést vajon be kell jelenteni a NAV-nak?

Előzmény: acerola (24459)
erniee Creative Commons License 2017.02.03 0 0 24495

Szia! Sajnos se felebarátom, se üzlettársam nem rendel, valahogy csatlakozhatnék mégis a februári rendelős körhöz?

Előzmény: bwing (24494)
bwing Creative Commons License 2017.02.03 0 0 24494

Twoj - február.

Kivételesen nincs űrlap, aki tudja, küldje a listáját, aki nem, az kérdezzen utána felebarátainál és üzlettársainál. Vasárnap éjfélkor zárom az urnát.

nothingam Creative Commons License 2017.01.27 0 1 24493

Felfele kerekítettem :)

Előzmény: beatkomornik (24492)
beatkomornik Creative Commons License 2017.01.27 0 0 24492

egyébként 3000 Ft egy pezsgősüvegnyi :)

Előzmény: beatkomornik (24491)
beatkomornik Creative Commons License 2017.01.27 0 0 24491

Világos, de 1800-ért is vannak sokkal jobb sörök az említettnél...

Amilyen szépen fel vannak tornázva az árak én nem lepődnék meg semmin

Előzmény: nothingam (24490)
nothingam Creative Commons License 2017.01.27 0 0 24490

4000-ért márt Rodenbach vintage -t kapsz... 

Előzmény: beatkomornik (24488)
macokk Creative Commons License 2017.01.26 0 0 24489

Mert annyira finom ;-)

Előzmény: beatkomornik (24488)
beatkomornik Creative Commons License 2017.01.26 0 0 24488

Bizony egekben a kísérletezési kedv, meglátjuk ebből mit hoznak ki. Az eddigi próbálkozások közül volt jópár, amit forgalomba hozni hogyismondjamcsak... elég vastag bőr kellhetett :D Mondjuk a Monyó kíváncsi lennék hogy árazza majd be a nyilvánvalóan limitált / díszüveges söreit, ha már a sima Franky meg Boris kis üvegjéért is képesek 1700-1800 forintot elkérni a szakboltokban. Ez így mennyi lesz? 3000 Ft? Netán 4000 Ft? :D

Előzmény: bwing (24486)
BoBoYSA Creative Commons License 2017.01.26 -1 1 24487

Hát igen!

Jó huszonöt éve Kaposváron voltam egy nagy buliban (valami lovardában). Ott működhetett a közelben főzde, mert egy fa hordót kellett megcsapolnom, egész jól ment, de akkoriban nem érdekelt mélyebben a téma.

Előzmény: bwing (24486)
bwing Creative Commons License 2017.01.26 0 1 24486

A Monyó és a Mad Scientist is most szerzett be hordókat... Abban persze egyetértünk, hogy nem erjeszteni, hanem érlelni jó a sört a hordóban.

Mondjuk A MadS-nél az egyik hordóba kezeletlenül töltenék a sörlevet, hogy a hordóban lévő flóra indítsa be az erjedést. "Kiváncsian" várom az eredményt. :D Mondjuk ha nem lesz "tökéletes", akkor még mindig ráolthatnak brettel. (Vagy tesznek bele gyümit... :D :D )

Előzmény: BoBoYSA (24479)
barbon1 Creative Commons License 2017.01.25 0 0 24485

Szia!

A mail címem publikus arra szíveskedj írni és akkor bővebben kifejtem.

Üdv

Előzmény: BoBoYSA (24478)
BoBoYSA Creative Commons License 2017.01.25 -1 1 24484

Nincs vita köztünk.

Lágyítók:

A PVC -t lágyítják, és úgy van, ahogy írtam. A polietilén tekintetében tájékozottabb vagy mint én, de tulajdonképpen ugyanazt mondjuk mind a ketten. A műanyag a karcokban/repedésekben elbújó baktériumok miatt veszélyes, nem pedig a kioldódó lágyítók miatt.

 

Kadmium:

Be kell látnom, hogy az idő halad, úgy elröppen néhány év, mint egy pillanat és a kadmiumot 2012 óta nagyon megszigorították a műanyagokban is. Mentségemre, még a Vogel könyvben is szerepel :-). Nagyobb keresgélés nélkül is van találat erre:

http://www.royalmagazin.hu/hirek-borsod-abauj-zemplen-megye-b-a-z/eu-hirek-b-a-z-megyei-hirek-borsod-abauj-zemplen-megye-hirek-informaciok-programik-rendezvenyek-miskolc-ozd-kazincbarcika-szerencs/9231-unios-tilalom-a-kadmiumtartalmu-ekszerekre-forrasztopalcakra-es-muanyagokra

 

Glikol mérő:

Egyetértek. De miért nem cukorra kalibrált refraktométert használt. Miért glikol mérőt használ sör fokolásra? Értem, hogy ez van kéznél, de még a rendes autószerelő refraktométereken is legalább az ablakmosó folyadékra és a hűtőfolyadékra is külön skála van, amiből következik, hogy ez nem egy univerzális mérőeszköz.

Én fajsúly mérőt használok, de ha a fórumban ha visszaolvastok, akkor látjátok hogy a cukorra kalibrált refraktométer kihozatal mérésre nagyon jó, az erjedési folyamat figyelésre  kényelmes, de a végerjedés mérésére sok problémát okoz. Tehát házi célra biztos hogy a fajsúlymérő a legegyszerűbb.

Előzmény: öreg_néne_b (24481)
macokk Creative Commons License 2017.01.24 0 1 24483

A pálinkás fórumból ismerősnek tűnő nick :-)

Előzmény: öreg_néne_b (24481)
macokk Creative Commons License 2017.01.24 0 0 24482

A legjobb (nekem) full rozsdamentes így várhatóan örökéletű (vagyis bármikor azonos áron eladható) Corny kegben erjeszteni. Előtte abban hűteni, majd erjedés után átfejtve (vagy átfejtés nélkül) abból csapolni.

Előzmény: BoBoYSA (24477)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.01.24 0 0 24481

Természetesen abból is oldódik dieti-2 hexil ftalát.

Nem a DOP az egyetlen lágyító. Érzékeny felhasználásra polimer lágyítót használnak.

Aztán mit kezdesz a zacskós, meg dobozos tejjel (annak a belső felülete is műanyag).

Polietilén, nem tartalmaz lágyítót.

És a PET palackok?

A PET flakon sem tartalmaz lágyítót. Éppen a minél merevebb palack a cél (minél kevesebb anyag felhasználásával).

piros műanyagból kadmium.

Ezt te sem gondolhatod komolyan. Kadmiumtartalmú színezéket már talán már festékekben sem használnak, nemhogy edényekhez...

Egyébként a HDPE kanna sem tartalmaz sem lágyítót, sem egyéb olyan anyagot, ami a sörnek (és az azt elfogyasztónak) ártana.

Előzmény: BoBoYSA (24477)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.01.24 0 0 24480

Igen, vannak. De ő írta, hogy az övé glikolra van.

Előzmény: BoBoYSA (24474)
BoBoYSA Creative Commons License 2017.01.24 -1 1 24479

Acerola jól mondja. Ez belga módi sépci cuccokhoz.

 

Normál esetben mire jó? Vedd figyelembe, hogy a sörfőzéskor nem kénezünk, takaríthatatlan. A klasszikus régi fa söröshordókat, amiket filmben látsz, belűről be voltak vonva "fehér szurokkal". Ez ha jól sejtem valami gyanta szerűség.

 

Na ma nem szólok többet.

 

Előzmény: Josy88 (24450)
BoBoYSA Creative Commons License 2017.01.24 -1 0 24478

Szia Barbon régen jártam itt. Mi van veled?

Előzmény: barbon1 (24454)
BoBoYSA Creative Commons License 2017.01.24 -1 1 24477

Persze oldódik a műanyagból lágyító a tárolt oldatba. De ezt kicsit túldimenzionalizálják. Gondolj bele, hogy a vért is műanyag PVC zsákokban tárolják. Természetesen abból is oldódik dieti-2 hexil ftalát. Aztán mit kezdesz a zacskós, meg dobozos tejjel (annak a belső felülete is műanyag). És a PET palackok? (Tudom azt mondják, más a szabványa a fél literes, és két literes palack kupakjának).

Meg acerola is írja, hogy a vízforraló is műanyag.

 

Szerintem az élelmiszeripari (és akvarisztikai!) jelöléssel ellátott műanyagok használhatók. Máskülönben pedig még számos méreg oldódik ki a műanyagokból, például a piros műanyagból kadmium.

 

Egyébként a legjobb rozsdamentes fazékban erjeszteni üvegfedővel.

Előzmény: harald_gormsson (24449)
BoBoYSA Creative Commons License 2017.01.24 0 1 24476

Ekkora töménységnél a magasabb kihozatal még nem okoz annyi többlet cukrot>>>alkoholt, hogy az megakadályozná a további erjedést.

Előzmény: SzaKáL28 (24465)
BoBoYSA Creative Commons License 2017.01.24 0 1 24475

A citrusfélék tartósító szere a héjra van permetezve, és beleoldódik a héj illóolajába. Mosással nem eltávolítható.

Aldiban árulnak "bio" citromot, kezeletlen héjjal. Süteménybe is ezt ajánlatos venni.

A narancshéjból meg szárítottat célszerű használni. A Curacao (keserű narancs) a szokásosan alkalmazott.

Előzmény: Bence0909 (24471)
BoBoYSA Creative Commons License 2017.01.24 0 0 24474

Vannak olyan refraktométerek, amelyek cukorra vannak kalibrálva.

Előzmény: öreg_néne_b (24469)
Tótikám Creative Commons License 2017.01.23 0 0 24473

Héj viaszolva és vegyszerezve van.Menteset nehéz beszerezni.Nem biztos, de a héj alatti fehér réteg nem jó izt ad.Inkább száritott.

Előzmény: Bence0909 (24471)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!