Nagyon átírták a jövedéki törvényt, megszűnt a pezsgő és a szőlőbor fogalma a törvényben, van helyette csendes bor, egyéb csendes erjesztett ital és egyéb habzó erjesztett ital, besorolás alkohol tartalom és a Kombinált Nomenklatúra szerint.
A lényeg:
133.§ Mentesül az adófizetési kötelezettség alól a) a magánszemély az általa előállított és az előállító, családtagjai vagy vendégei által elfogyasztott, naptári évenként és háztartásonként 1000 litert meg nem haladó mennyiségű sörre, palackos erjesztésű habzóborra, egyéb csendes erjesztett italra, palackos erjesztésű egyéb habzó erjesztett italra, feltéve, hogy értékesítésre nem kerül sor,
A sörfőzés 3 nappal korábbi bejelentése az nem változott.
Bizony egekben a kísérletezési kedv, meglátjuk ebből mit hoznak ki. Az eddigi próbálkozások közül volt jópár, amit forgalomba hozni hogyismondjamcsak... elég vastag bőr kellhetett :D Mondjuk a Monyó kíváncsi lennék hogy árazza majd be a nyilvánvalóan limitált / díszüveges söreit, ha már a sima Franky meg Boris kis üvegjéért is képesek 1700-1800 forintot elkérni a szakboltokban. Ez így mennyi lesz? 3000 Ft? Netán 4000 Ft? :D
Jó huszonöt éve Kaposváron voltam egy nagy buliban (valami lovardában). Ott működhetett a közelben főzde, mert egy fa hordót kellett megcsapolnom, egész jól ment, de akkoriban nem érdekelt mélyebben a téma.
A Monyó és a Mad Scientist is most szerzett be hordókat... Abban persze egyetértünk, hogy nem erjeszteni, hanem érlelni jó a sört a hordóban.
Mondjuk A MadS-nél az egyik hordóba kezeletlenül töltenék a sörlevet, hogy a hordóban lévő flóra indítsa be az erjedést. "Kiváncsian" várom az eredményt. :D Mondjuk ha nem lesz "tökéletes", akkor még mindig ráolthatnak brettel. (Vagy tesznek bele gyümit... :D :D )
A PVC -t lágyítják, és úgy van, ahogy írtam. A polietilén tekintetében tájékozottabb vagy mint én, de tulajdonképpen ugyanazt mondjuk mind a ketten. A műanyag a karcokban/repedésekben elbújó baktériumok miatt veszélyes, nem pedig a kioldódó lágyítók miatt.
Kadmium:
Be kell látnom, hogy az idő halad, úgy elröppen néhány év, mint egy pillanat és a kadmiumot 2012 óta nagyon megszigorították a műanyagokban is. Mentségemre, még a Vogel könyvben is szerepel :-). Nagyobb keresgélés nélkül is van találat erre:
Egyetértek. De miért nem cukorra kalibrált refraktométert használt. Miért glikol mérőt használ sör fokolásra? Értem, hogy ez van kéznél, de még a rendes autószerelő refraktométereken is legalább az ablakmosó folyadékra és a hűtőfolyadékra is külön skála van, amiből következik, hogy ez nem egy univerzális mérőeszköz.
Én fajsúly mérőt használok, de ha a fórumban ha visszaolvastok, akkor látjátok hogy a cukorra kalibrált refraktométer kihozatal mérésre nagyon jó, az erjedési folyamat figyelésre kényelmes, de a végerjedés mérésére sok problémát okoz. Tehát házi célra biztos hogy a fajsúlymérő a legegyszerűbb.
A legjobb (nekem) full rozsdamentes így várhatóan örökéletű (vagyis bármikor azonos áron eladható) Corny kegben erjeszteni. Előtte abban hűteni, majd erjedés után átfejtve (vagy átfejtés nélkül) abból csapolni.
Acerola jól mondja. Ez belga módi sépci cuccokhoz.
Normál esetben mire jó? Vedd figyelembe, hogy a sörfőzéskor nem kénezünk, takaríthatatlan. A klasszikus régi fa söröshordókat, amiket filmben látsz, belűről be voltak vonva "fehér szurokkal". Ez ha jól sejtem valami gyanta szerűség.
Persze oldódik a műanyagból lágyító a tárolt oldatba. De ezt kicsit túldimenzionalizálják. Gondolj bele, hogy a vért is műanyag PVC zsákokban tárolják. Természetesen abból is oldódik dieti-2 hexil ftalát. Aztán mit kezdesz a zacskós, meg dobozos tejjel (annak a belső felülete is műanyag). És a PET palackok? (Tudom azt mondják, más a szabványa a fél literes, és két literes palack kupakjának).
Meg acerola is írja, hogy a vízforraló is műanyag.
Szerintem az élelmiszeripari (és akvarisztikai!) jelöléssel ellátott műanyagok használhatók. Máskülönben pedig még számos méreg oldódik ki a műanyagokból, például a piros műanyagból kadmium.
Egyébként a legjobb rozsdamentes fazékban erjeszteni üvegfedővel.