A fahéj akár októbertől lehet, de tény hogy a téli hónapokban a sürübb a friss mag.
A kesura viszont nem jellemző, mivel az Egyenlítő mindkét oldalán és sok helyen terem, elég nagy szórást mutat az érés. Vettem már télen, tavasszal, de júniusban és nyár végén is.
A lényeg hogy én minden magnál rákérdezek a frisseségre, mert ügye pénztártól való távozás után no reklamáció.
Nem is volt még bedöglött kesum. Mindenesetre a kesu, ha jó helyen van tartva akár 2-3 hónapig is csiraképes, igy ezt nyugodtabban lehet venni. De mind mondtam a frissesség az előny...
Hali---a sieberznél a fahéj név alatt hirdetett elettaria cardamomumnak mennyi köze van a valódi fahéjhoz ---a neve inkább olyan kardamonnak cseng---amúgy az ára elég baráti. Üdv Robi
Általában magról lehet ezt a két növényt szaporítani, növényt még német kertészeteknél is ritkán látni. A kesu egyszerübb, Ebay-en, vagy külföldi magküldöktől lehet rendelni, jó a kelési arány feltéve ha friss a mag.
A Fahéjból a cassiát ajánlom, a sima zeylanicum elég kényes, lassan nő. Ezt főleg amerikai magküldöktől lehet beszerezni, de akár európai, vagy ázsiai küldöktöl is.
A két mag időszakos, tehát érési időben kapható, csak frissen érdemes vásárolni, ha nem vagy benne biztos, akkor inkább hagyni kell.
Szinesedik egy igénytelen de finom növény.Wonderberry/Sunberry(Solanum Burbankii)
Gyorsan növekedő növény.Luther Burbank által fejlesztve 1909-ben.Könnyen termeszthető kis éges mélykék/fekete/bogyó.Zölden tilos enni/mérgező/ megfelelő állapot :szinte fekete bogyó és szár sárgás/barna.Fagyokig kibírja.Magas laza lágyszárú egyéves növény.
Szia! Levéltápot kapott csak, élősködő nincs rajta. Viszont a nap kb. délután 2-ig süti, és az erkélyünk nagyon szeles tud lenni...lehet ezek okozták a problémát? Az átültetést megcsinálom, remélem helyre jön...Köszönöm a tanácsod!
Ez egy tájvédett limon./mint nálunk a tokaji/hol,miből és hogy/Neve:C.limon"Femminello oval di Sorrentó".A cimke amit mellékeltem az ellenörzöttségét jeleni/mint egy zárjegy/ az üveg meg tartalmazza a végterméket=az italt,meg hol gyártják./Üsd be a Villa nevét a Facebookba és kijön a honlap.Nekem vásárlás óta megvan a növény garancia papírja.Kb 12éves,kicsibe vettem de ma már nagy .
Sajnos nem találom a régebbi kommentjeidet, ahol a "Limoncelláról" írsz. Tetszik a gyümölcs különleges alakja. A teleltetéséről nemtudsz valamit mondani?(citromos, vagy inkább cédrátos).
Ohatatlanúl észrevettem beazonosítási érdeklődésed a "Limoncella"növénnyel kapcsolatban.Én ezt többször/nem mindenkinek tetszően/már leírtam a Fórumban-képekkel és növénnyel eredeti tenyésztői tikettel.Ez egy teljessen világos növény amit nem igen lehet beazonosítani utólag.Nekem meg van egy rossz szokásom,hogy előre tisztázom mim van,lehetőleg a tenyésztővel.Neked mi a
problémád/ha nem találod meg a régebbi kommenteimben/.
Abszolúte pontos.Abból gondolom mert Amerikában is savanyúságnak rakták el meg érdekes formája miatt./enyhén szörös ága-lev-
le kicsit büdi/.Nekem most a paradicsom közt jött elő.Mert fiatalon puha/addig savanyítható/de ha érett kemény szúros a vége.Így összel ásáskor,hol itt hol ott földbe kerűl és tavasszal kijön.Találó a zergeszarv.Nem tudtam,köszi.
Egy érdekes növény az USA.-déli részéből.Csendesen tűri kertem klimáját.Az Ördögszarvfélékhez tartozik/Martyniaceae/,magyar neve tudtommal nincs.Angolul a termelők:Martynia névvel illetik/Proboscidea jussieui/.
Mivel más nem írt közvetlen tanácsot, így szeretnék segíteni, habár nem kifejezett pálmás vagyok, de van némi tapasztalatom. Rengeteg pálmám volt, de aztán citrusokra tértem át. Azt tudnám tanácsolni, hogy valami nagyon gyorsan vedd ki abból a földből, amiben van, rázd le róla, mosd le a gyökerét, lehetőleg valami enyhe gombaölős vízben. Ha esetleg van berothadt gyökér, vagy csípd le, vagy ha erőteljesebb a gyökérzete, abból is lehet visszacsípni; teljesen új, típus földbe ültesd át, de megteszi a sima általános virágföld is.
Nem írtad, hogy tápoldatoztad, vagy bármiféle kemikáliát használtál-e? De ha átülteted, egyenlőre hagyd békén, tedd árnyékos, huzatmentes helyre. Ja, és természetesen a száraz leveleket vágd le róla.
Mivel nem írtad, hogy bárminemű élősködőt láttál volna a leveleken, így gondolom nem volt rajta.
S még valami: pangó víz ne legyen alatta, tehát egyenlőre enyhén nedves föld, alátét nélkül.
Egy kis segítségre lenne szükségem. A képeken látható pálmát még márciusban vettük. Eddig gyönyörű volt, szép élénk zöld levelekkel. Pár hete viszont elkezdtek a levelei lekonyolni, és egyre szárazabbá vált az egész, annak ellenére, hogy locsolva és tápozva is van rendszeresen.
A levelei mostmár nem zöldek, hanem szépen fokozatosan elkezdtek bebarnulni és elszáradni. Az egész olyan, mintha papírból lenne... az új hajtásai is száraznak tűnnek.
A földje viszont most sincs kiszáradva... Van tippetek, hogyan lehetne helyrehozni?
Bele olvastam.nekem nagyon rég óta van/szereti a gyümölcsét a feleségem/Én eddig azt hittem elpusztíthatatlan és kiirthatatlan.A tavalyi állományt mellékelem.A két nagyot ősszel 3cikkes darabokra vágtam és gyökereztettem.Az egész rokonság kapott tavasszal,
most az egyik nagy alapja van meg új halytással és a kicsi ami már jóval nagyobb lett.Az összes macere teleltetéskor,hogy a lisztecske gyorsan rámegy,meg télen eldobálja a leveleit.Vegetációban akkor szokott olyasmi lenni rajta mint amit mutasz ha erős napsütésen van és nem kap bőven vizet.Ha elnézi az ember és későn veszi észre akkor már tiszta pöttyös a levele és lekonyúl és az ember nagy segítségébem meg jól meglocsolja.Akkor berohad a töve a cserépbe.A nagy vékony bőrlevél igényli a sok vizet de vékony és nem szereti az erős napot.Ilyenkor jobb árnyékba tenni és vissza vágni.De mig nincs kellőszámú kifejlett levél ujból addig
a locsolással csinján.Sokat jelentene ha elmondanád a pusztulásaik lépéseit.
Nekem most a nagy tő maradványa van meg a kicsi megnőtt példénya.Mondanám vidd el a kicsi megnőtt példányát/nekem elég az öreg torzó/de nem tudom megéri e autóval eljönni érte?Ezt már postán a világ pénzéért vennék fel.gondold végig.
Köszi szépen! Hát nem voltak közel egymáshoz, kb 20 méter. Ráadásul széliránytól ellentétesen. A másik már kipusztult kb egy hónapja, ez pedig most kezdte ezeket a tüneteket produkálni. Sajnos nem láttam rajta semmiféle kártevőt, még nagyítóval sem, de eddig nem is permeteztem semmivel. Majd megpróbálom valami gombaölővel. Azt hittem, hogy valaki már találkozott hasonló jelenséggel. Köszi, szia: Judit
Nem tudom elhinni, hogy nincs egy ember sem, aki segítene. Már egyszer kérdeztem, senki sem válaszolt rá. Van két trópusi paradicsomom, illetve csak volt, mert az egyik kipusztult, de most a másikon is ugyanazok a tünetek jelentkeztek, de még él. Tudna valaki segíteni, hogy mi lehet ez? És hogyan lehet védekezni ellene? A leveleken rozsdavörös pöttyök jelennek meg, aztán egy idő után leesik a levél, aztán az összes, és vége. Tisztelettel: corpy.
Hú, paradicsomot még sose teleltettem. Egyébként egy déli ablakban lesz helyem, ahol fűtünk, de nem túlságosan. Éjjel kb. 15° C, nappal rövid időre felmegy 20-ig. Gondolom, a fűtetlen szoba jobb lenne, de oda nem viszek be kintről semmit, az a palántanevelő.
Kicsi a cserepük, ezért szoktak kapni wuxalt. Van itthon leándertáp is, abban kevesebb a nitrogén, megpróbálom azt.
Én kb. ugyanitt tartok velük. 5 tövem van, mind cserépben. Egy darabig az üvegházban tartottam, ott ellepték az atkák. A tíznapos eső előtt kitelepítettem őket, az jót tett, az új leveleik már szépek. Mind bimbós, 2 már virágzik. Egyelőre nem köt termést, az elnyílt virágok lehullanak.
Segítséget kérnék: Tavasszal ültettem quitói narancsot magról . Szépek a növények 4-5 cserépben van, kb. 0.5 m-ek.2 tövet kiültettem, egyik bimbós. Az őszi betelepítés ill, kiásás mennyire viseli meg? A bimbósat melegebb/szoba/ helyen kéne tartanom? Köszi. Gy.