Ettől függetlenül viszont szerintem az egészségügy azért létezik még, mert van orvosi morál. És gyógyítanak nyersevőket is, vegetáriánusokat is és húsevőket is. És attól mert valaki vegetáriánus - attól még nem lesz sem makkegészséges - örökre, sem halhatatlan, sem boldog. Vegetáriánus lesz.
Ebben teljesen egyetértünk. Szerintem semmi olyat nem írtam ami az általad leírtaknak ellentmond.
Én sem vagyok egy kimondott csúcsragadozó, de nem egészségügyi megfontolásból, egyszerűen sajnálom az állatokat. Előfordul hús a tányéromban, de a csirkénél bonyolultabb nem nagyon.
Közben már másról beszélünk. De van azóta két másik gyerekem. Azonban nem áll szándékomban "feldolgozni" vagy elfogadni az első értelmetlen halálát. Egyébként: köszönöm, jól vagyok.
Egy gyerek halálának elfogadása nagyon nehéz. Nem tudom mikor történt, valószínűleg nem is tartozik rám. Azt gondolom viszont, hogy kell és érdemes ehhez segítséget kérni mert a feldolgozatlanság megakadályozhat abban, hogy teljes életet élj és esetleg gyermeket vállalj.
A bölcsek köve legyen inkább Harry Potternél. Én a témával kapcsolatban csak azt állítottam, hogy attól, hogy valaki nem eszik húst, még lehet ugyanolyan beteg, mint az, aki eszik. De vannak olyan betegségek, amikre jótékony hatással lehet a vegetariánizmus, ha meg nem is gyógyítja őket. Azonban nem hiszem, hogy azért, mert valaki olyan "roppant okosan" táplálkozik, mint Stoner vagy Tomi, 150 évig fog élni, és az a roppant hosszú élete az ő nagyon helyes táplálkozásának következtében maga lesz a boldogság.
Itt elsősorban táplálkozásról van szó, pro és kontra érveknek kellene elhangoznia. Az orvostudomány mindenhatóságát senki sem állította, mint mondtam nem vallás. Viszont ez a terület a maga egészségügyi vonzataival oda (is) tartozik, és bizony igen komoly melléfogások hangzanak el, amelyek kijavítása talán még nem sugalja azt, hogy náluk van a bölcsek köve.
Csak fokozottan drámai a helyzet, ha egy 15 hónapos csöpp lányról van szó. Egyébként meg (gondolom) a gondatlan emberöléshez van legközelebb a dolog, ha már büntetőjogilag akarjuk megfogalmazni.
Értem. Bocs. Ugyan nem viccnek szántam és sajnálom hogy annak vetted. Van műhiba és van halál is - akár még műhiba nélkül is (sajnos). Ennyit mondhatok.
Ez nagyon hülye vicc volt. Ugye te is tudod?! Egyébként szerintem az úgynevezett "orvosi műhibákat" lehet szándékos emberölésnek is nevezni. Akkor pedig azt követtek el.
Én sem akartam ilyesmivel foglakozni ebben a topicban, csak nagyon felháborít, amikor az orvostudomány mindenhatóságát kezdik hirdetni, meg azt, hogy a sok rendes orvos nem tudja megvédeni a hülye embereket a saját eszetlenségüktől.
Ez tényleg nagyon szomorú, és elvezetne egy teljesen más problémakörhöz a boncolgatása:-( Teljesen érthető a hozzáállásod. Javaslom térjünk vissza az eredeti témához, ne tépkedjünk fel sebeket!
Azért nem mondtam, hogy mind azok. Bár nem sok igazán orvosnak nevezhető orvossal találkoztam még életemben (azt hiszem, összesen eggyel, de az is pénzsóvár volt, de nem ítélem el ezért, mert közben azért ember tudott maradni). De azért el tudom képzelni, hogy van több tisztességes orvos is. Legalábbis remélem.
Hétvégente kimennek ügyelni két napra nettó 250.000 Ft-ért Angliába, szégyellik és hétfőn hazajönnek, mert van orvosi moráljuk. Az egészségügy Magyarországon szerintem azért működik még mindig úgy ahogy, mert olyan orvosok maradtak a szakmában, akik nem mennek el (még) orvoslátogatónak és akik nem mennek el (még) külföldre....
Van egy műkörmös ismerősöm, aki úgy egyébként aneszteziológus (egy aneszteziológus ügyeli az intenzív osztályokat, mert ott keringéstől kezdve emésztésig mindent tudni kell) és azért műkörmös, mert három napi műkörmözéssel el tud vállalni 4 napi ügyeletet a kórházban (nem mondom meg melyikben) úgy hogy mellette van két gyereke is akiket szeretne eltartani.
Persze: csak túl sok korlátjuk van. Például bizonyos részük pénzsóvár, könyörtelen, kíméletlen, beképzelt, nagypofájú kisisten. Ez komoly korlát a gyógyításban.
Nem erre gondoltam, hanem arra, amit úgyis mindenki tud: hogy jelenleg Magyerországon az orvosi morál valahol a nulla alatt van. Ha orvos vagy, és te másképp viselkedsz a betegekkel, akkor nem rád értettem.
Megmenteni magadtól, kérés nélkül? Szerintem ezt te sem várod el.
A te döntésed, hogy hogyan élsz, ha az utcán összeesel az más kérdés, ott természetesen mindent meg kell tenni, még akkor is ha te azt köszönöd, de nem kéred, ugyanez igaz ha beteg vagy. Viszont életvezetési kérdésekben maximum elmondhatod, hogy mi erről a tudományos álláspont, de nem erőltetheted rá senkire. Nálunk otthon mindenki dohányzik, és erősen tojnak rá, hogy mi lehet a következménye. Családtagként is max kivehetném a kezükből a cigit, de egy orvos még ennyit sem tehet. Másrészt az orvostudomány nem=orvos!
"Én ................. esküszöm, hogy orvosi hivatásomhoz mindenkor méltó magatartást tanúsítok. Orvosi tudásomat a betegségek megelõzésére, a betegek testi-lelki javára, betegségük gyógyítására fordítom. A hozzám fordulók bizalmával, kiszolgáltatott helyzetével visszaélni nem fogok, titkaikat fel nem fedem. Egyenlõ figyelemmel és gondossággal gyógyítok minden embert. Tudásomat és gyakorlati ismereteimet állandó képzéssel magas szinten tartom, de ismereteim és képességeim korlátait is tudomásul veszem. Az orvosi mûködésemmel kapcsolatos etikai követelményeket tiszteletben tartom. Arra törekszem, hogy az orvostudomány, valamint a ... Egyetem jó hírnevét öregbítsem és megbecsülését előmozdítsam."
Azt nem tudja neked garantálni, hogy nem fogsz meghalni.