Keresés

Részletes keresés

jaro1979 Creative Commons License 2019.11.09 0 0 24736

Azt belocsolással meg lehet oldani+ mèg fel kell csirkèzni az oltványokar.

Előzmény: trofimov (24735)
trofimov Creative Commons License 2019.11.08 0 0 24735

köszi a segítséget srácok!

nagyon száraz a föld..., szerintem teleltetem.

van_Persil Creative Commons License 2019.11.08 0 0 24734

Pont, hogy szölönél jobb a tavaszi, kellöen nagy számú minta alapján (több ezer) bátran ki merem jelenteni.

Előzmény: Barret02 (24733)
Barret02 Creative Commons License 2019.11.08 0 0 24733

Ideális esetben jobb az őszi ültetés,tavaszig jobban betömörödik a föld.Több nedvességet tud felvenni a gyökér. Ha nem lesz nagyon hideg,akkor jobb lesz a szőlőnek így.

Előzmény: trofimov (24732)
trofimov Creative Commons License 2019.11.08 0 0 24732

Hali Srácok,

Na, itthon vagyok. Ültetek egy csomó fát, bazi gödrök lassan kész vannak, pedig nem voltam katona, de atomtámadás esetén elásom magam ha kell. Erre rájöttem. 

Tavasztól gyökereztettem szőlővesszőket egy dézsában, jó tápanyag utánpótlással, meg öntözés, növényvédelem. Most elég jól néznek ki, voltak levelek, lassan lehullanak. 

A kérdés az, hogy most ültessem ki őket, vagy tavasszal? 

Át tudom teleltetni fagymentes ablakos garázsban őket.

A Prohászka könyv tavaszt ír, de a neten meg van ősz is, pont így november eleje. Most elég kevés a csapadék, ahogy ások lent is tök száraz minden. (fosóhomok rulez)

medveger Creative Commons License 2019.11.06 0 0 24731

Ahogy van_Persil is írta: ha nem homoktalajon ültetsz (min. 70% kvarctartalom), nem lesz hosszú életű az ültetésed. Úgy 130 éve Európa szőlőinek a fele-kétharmada kipusztult (filoxéra-járvány), azóta aki nem homokra ültet, az oltványt használ (filoxéra-rezisztens alanyra), mivel az említett kis élőlény itt van mindenütt a talajainkban (amúgy a levéllakó alakja szépen megfigyelhető minden szőlőtermő vidéken, szóval ez nem csak egy városi legenda, tényleg jelen van).

Ha hosszú életű (több mint 4-5 év) telepítést szeretnél, akkor alanyra oltod vagy oltványt vásárolsz. (Index->Szőlőoltás topic, Csemegeszőlő topic...)

Előzmény: imre2018 (24730)
imre2018 Creative Commons License 2019.11.06 0 0 24730

Köszönöm az infot.

Előzmény: van_Persil (24729)
van_Persil Creative Commons License 2019.11.05 0 0 24729

Ezt kérdezd inkább a csemegeszőlős topicban, oda több olyan ember is jár, aki ide nem és nagyobb tapasztalata van a sima vessző tárolásában és gyökereztetésében. 
Én csak annyit tudok hozzátenni: az ideális időpont kb január 15 és február 15 között van, csak sérülésmentes vesszőt szedj. Oltványnak a 7-15 mm közti átmérőjű teljesen beérett vessző a jó, valószínű a simához is hasonló méret kell. Kiszáradás és bepenészedés ellen is védened kell, de mint mondtam ezügyben a csemegeszőlősöket kérdezd.

Mindenesetre a sima vesszőből hajtatott szőlő gyak. nem lesz túl hosszú életű, hacsak nem az Alföld homokjába fogod ledugni.

Előzmény: imre2018 (24727)
van_Persil Creative Commons License 2019.11.05 0 0 24728

Senki nem mondta, hogy minek jöttél ide, de az a minimum, hogy ha belinkelsz egy cikket, és idézel is belőle, akkor azt idézd a cikkből, ami ott van, nem pedig valami általad kitalált dolgot.

Előzmény: diospyros (24726)
imre2018 Creative Commons License 2019.11.05 0 0 24727

Üdv.Lenne egy kérdésem,eléggé kezdő vagyok még.Szeretnék venyigéket eltenni tavaszra,majd februárban szeretném őket kigyökereztetni.A kérdésem az lenne,hogy van valami esetleg,hogy mire figyeljek a venyigék szedésénél?esetleg a véknyabb vagy a vastagabb jo meg ilyesmi.Válaszokat előre is köszönöm.

diospyros Creative Commons License 2019.11.05 0 0 24726

már megvan :)

köszi.

finomabban is írhattad volna,

de hát nem kell ítt finomkodni, 

aki hülye (=én) távozzon...

egyáltalán minek is jött ide?

egy ilyen marginális témával?

Előzmény: diospyros (24724)
van_Persil Creative Commons License 2019.11.05 0 0 24725

Olvasd el a csemegeszölös topicban, hogy mit írtam.

Előzmény: diospyros (24724)
diospyros Creative Commons License 2019.11.05 0 0 24724

melyik része hülyeség?

érdemes lenne akkor kijavítani, ami hülyeség.

ezért is van a fórum, nem?

(nem...)

mondtam, hogy nem vagyok szakértő,

felvetettem egy aktuális témát.

nem írtam le kész tényeket saját kútfőből (oké, a filoxéra apró rovar, a sárgaság meg nem, de pusztításuk akár haonló mértékű is lehet...), mindent idéztem, nem én találtam ki,

ami saját, az meg kérdés volt, nem állítás...

vagy a szőlő aranyszínű sárgaságát nem éri meg 

eszemecserére bocsátani?

(sajnos pár év múlva a "csapból is lehet, hogy ez fog folyni"...

NE ÍGY LEGYEN!)

2 fórumba nem pont ugyanazt tettem, nem copy-paste volt...

de talán nem volt haszontalan, mert én eddig pl. még egyszer sem néztem meg a

"szőlő" fórumot, csak a csemegeszőlőt...

vagy az a. sárgaság a csemegét nem érinti?

(gondolom, hogy igen.)

annyira "új" (persze, kinek) és ismeretlen a betegség, hogy egyszerű háztáji szőlősök 

még nem is hallottak róla, vagy épp csak a nevét ismerik, szerencsére...

(pl. anyósom, aki 50 éve művel szőlőt.)

na el is tűntem a fórumról, mielőtt ki leszek rúgva. :) ;)

"rossz hír hozója ne légy!" (főleg, hogy nem is én hoztam, mert tegnap és ma tele volt vele a

szakmédia)

Előzmény: van_Persil (24720)
van_Persil Creative Commons License 2019.11.05 0 0 24723

Nálam csak kabócát találtak (4 éve járnak hozzám csapdázni, ez az elsö év, hogy volt), erre föl még a szomszéd szomszédaitól is vettek mintákat.

Előzmény: Maci_P (24722)
Maci_P Creative Commons License 2019.11.05 0 0 24722

Ha FD-t találnak akkor igen, visszajárnak, legalábbis érintettek azt mondták nekem, hogy ez így megy. Bejárják a területet valamikor nyár végén, amikor a tünetek már láthatóak.

Előzmény: Barret02 (24721)
Barret02 Creative Commons License 2019.11.05 0 0 24721

Pontosan erre írtam,hogy évekig visszajárnak ellenőrizni? Vagy darabra megszámolják a kiszedett töveket? Nem tudom hogy megy ez pontosan.

Előzmény: van_Persil (24719)
van_Persil Creative Commons License 2019.11.05 0 0 24720

Föleg, ha hlységet írsz!

Előzmény: diospyros (24714)
van_Persil Creative Commons License 2019.11.05 0 0 24719

A gyökeret is kötelezö kiszedni. Ha oltványt használsz, és alányúlsz csákánnyal a talpgyökereknek, akkor gyak. az egész releváns gyökérrendszert ki tudod szedni.

Előzmény: Barret02 (24717)
van_Persil Creative Commons License 2019.11.05 0 0 24718

Lécci két helyre ne rakd be ugyanazt a hsz-t!

Barret02 Creative Commons License 2019.11.05 0 0 24717

No és a kivágás után évekig visszajárnak ellenőrizni? Mert a hülye szőlő meg újra kihajt gyökérről :)

diospyros Creative Commons License 2019.11.05 0 0 24716

filoxéra: https://hu.wikipedia.org/wiki/Filox%C3%A9ra

"A faj az amerikai szőlőfajok gyökerén is jelen van, ám sejtburjánzást, és ezt követő elhalást nem okoz.

Kezdetben a fertőzött területek irtásával, vízzel való elárasztásával, durva vegyszeres kezelésével (szénkéneg, amit helyenként manapság is alkalmaznak) próbálkoztak, de aztán jobb megoldásokat találtak. Egyrészt a 75-80% kvarcot tartalmazó homoktalajokban (rezisztens talajok) telepítettek szőlőket, másrészt amerikai eredetű szőlők (parti szőlő) átoltásával, oltványok[1] előállításával, s az ültetvények ilyen áttelepítésével sikerült megállítani a vészt, és visszafordítani a tönkretett területek szőlőkultúráját.

Az ültetvények áttelepítését különféle gazdasági ösztönzőkkel támogatta az állam, például hat évi adómentességet adtak..."

---

...aranyszínű sárgaság... :(

Előzmény: diospyros (24715)
diospyros Creative Commons License 2019.11.05 0 0 24715

kivágott tőkék: "a hivatásszerűen gazdálkodó termelők kártalanításra jogosultak."

... ok, akinek csak fél hektár "hobbiszőlője" van, az meg cs.ssze meg?

vagy a gazdálkodó: ok, hogy adnak X összeget, de az akár több évtizedes tőkék

elmaradó hozamát évekre előre biztos NEM fizetik ki...

...ilyen ez...

reméljük nem az új filoxéra közeleg...

de sajnos lehet hogy lesz sírás és fogcsikorgatás...

mert lehet karantén, lehet kivágás, lehet kabócairtás (pár db fertőzött egyed biztos mindig megmenekül...)

a megoldás talán az lenne, ha lehetne valamivel kezelni... tehát feltalálják a "rák" (sárgaság) ellenszerét... (de a rák ellenszere sincs meg évtizedek óta... bár oké, az más...)

mert újratelepíteni a szőlőket rezisztens fajtákkal, nem perspektíva... (vannak ilyenek? ha vannak is, mi lesz a régi fajtákkal?)

diospyros Creative Commons License 2019.11.05 0 0 24714

MAI:

Először jelent meg a keleti országrészben az aranyszínű sárgaság

https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/mezogazdasagi-termeles/100698-eloszor-jelent-meg-a-keleti-orszagreszben-az-aranyszinu-sargasag

1 km sugarú körön belül az összes tőkét meg kell semmisíteni.

ez az az "új filoxéra"?

elég durva, de érthető, persze.

de akinek van 1 ha szőlője (pl. 30 éves), az akkor mindet kivághatja,

egyik napról a másikra nem lesz semmije...

nekem ugyan nincs szőlőm, és nem keleten vagyok

(kajszim van, azt is érintheti a fitoplazma - csonthéjas változat),

át tudom érezni a helyzetet... :(

saja75 Creative Commons License 2019.11.04 0 0 24713
Előzmény: Husi06 (24712)
Husi06 Creative Commons License 2019.11.02 0 0 24712

Sziasztok!

Melyik oltványosnál tudnék beszerezni Viktória gyöngye szőlőfajtát? Mindenképpen alany-nemes kombójú kell, mert nincs homok talajom. Nagyon várom a hozzászólásaitokat és segítségeiteket.

szervezkedő Creative Commons License 2019.10.19 0 0 24711

Mekkora a tartályod?

Nekem a pince magassága és az oda vezető út közben egy szűk ajtó mérete határozza meg milyen tartályt tudok bevinni.

Volt egy cég, akik egyedi méretre gyártottak nekem 8,5hl méretű tartályokat. Nem hiszem hogy hobbi szinten jellemzően ennél nagyobb edényekkel kísérleteznél. Nekem 80cm szélessége az uszofedelnek. Ehhez szerintem kevesebb mint egy dl kell. 

De ha még rotyog, nem kell rá a fedő, ha már csak mozog picit, akkor rakd rá a fedőt de nem szükséges az olaj.

Előbb utóbb úgyis venned kell olajat. Nem?!?!?!?

De ez már tényleg off itt!

(A boros topicba írok egy közszolgálati infót! Akit érdekel olvassa el!)

:-D)))

Előzmény: forgione1 (24704)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.10.18 0 0 24710

Már ne haragudj de marhaságokat írsz :(

Mi a francnak kéne leolajozni egy utó erjedő bort??

Fejtés után kell olajozni és kb egy 1/2 dl bőven elég körbe az úszófedőnél.

1000 Ft ért megveszed és 5-6 évig elég.

Előzmény: forgione1 (24704)
forgione1 Creative Commons License 2019.10.18 -1 0 24709

A bi-bor-ásznál 900 Ft

Sokat ér, hogy annyi hamég rájön a szállítási költség :-)

Előzmény: van_Persil (24707)
forgione1 Creative Commons License 2019.10.18 -2 0 24708

Akkor és annak válaszolok, akinek akarok.

te annak válaszolsz akinek tudsz híg és hézagos tudásoddal, amivel még nem is lenne baj.

Baj ott van, hogy egyből besültél és most elkezdesz itt magyarázkodni védve a védhetetlent. 

Miközben a kérdés világos, hogy szőlő a borért van és nem a különböző fizika fázisait elemezzük, amivel most idétlenül mentegeted magad :-) 

Előzmény: van_Persil (24706)
van_Persil Creative Commons License 2019.10.18 0 0 24707

A bi-bor-ásznál 900 Ft, úgyhogy nem értem, a kolléga minek akar spórolni, de hát ö tudja, mindenáron olajszagu bort akar inni, hát igya.

Előzmény: szervezkedő (24703)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!