durva nap volt ez a mai... remek küzdelmek és egy nagyon komolynak látszó sérülés. szegény takayasu, ez nekem térdszalag szakadásnak tűnik, és ha az, akkor mire meggyógyul, optimista verzióban is a makushitában találja magát, de inkább sandanme. 31 évesen onnan visszajönni...
chiyotaryu sem hiszem, hogy folytatja, ezen a tornán különösen veszélyesek dohyoról való zuhanások, mivel nincs se zabuton, se ember, aki tompítaná.
enhora kezd bő lenni top maegashira pozíció, most a másik "kicsi" ishiura hozza a szórakoztató küzdelmeket.
asanoyamának már "csak" 8 győzelem, és meglehet az ozeki rang.
Hát elkezdődött ez a "néma" Basho torna. Egyelőre annyi..illetve annyit nem látok, hogy hova lett Tóth Attila (Masutoo). Lehetséges, hogy visszavonult ?
A média - közvetítések jogi - pénzügyi oldala nyilván jó előre tisztázott és szerződésekkel "fedett". Mert nyilván most - a 15 napon keresztül folyamatosan üres nézőtér hatására - mind otthon Japánban, mind pedig földkerekség - szerte sokkal felfokozottabb, komolyabb érdeklődés és kereslet lesz a torna csakis TV - s és internetes közvetítési csatornáinak műsorai iránt.
ha már a jegyek, a basho mind a 15 napjára minden jegy elkelt, így JSA-nak több mint 105.000 eladott jegy árát kell visszajuttatnia vásárlókhoz, ezzel kb $10.000.000 bevételtől estek el.
néhány érdekesség, hogy is fog lezajlani ez a zártkapus lebonyolítás.
először is a megszokott sumo szertartások mind meg lesznek tartva, még az olyanok is, amelyek kifejezetten a nézők tájékoztatását szolgálják, mint pl. a versenyzők bemutatása, monoii döntések megmagyarázása, a győztes nevének és a győztes technikának bejelentése, stb.
a küzdelem előtti szertartáshoz hozzátartozik, hogy az előző összecsapás győztese a saját oldalán, illetve a vesztes oldalon a következő küzdelemhez rendelt rikishi, egy fából készült kanállal ad a felkészülő birkózónak az úgynevezett "erővízből"
ezen túl, három nappal a basho előtt kötelező naponta többször mérni a versenyzők hőmérsékletét és, ha valakinek a háromnapos átlaga a versenyen napján 37,5 C felett van, akkor annak a birkózónak azonnali kyujo.
nem lesz yusho parádé a győztesnek, és néhány különdíjas kupát sem adnak át, (mint pl. a mi teáscsészénk) természetesen a császári kupa mindenképpen átadásra kerül majd.
biztos, hogy fura lesz, de én remélem hogy nem törlik a tornát, én nem szeretnék még 50 napot várni. :-)
egyébként minden tiszteletem mellett, és nem lebecsülve azok fájdalmát, akik elveszítették szeretteiket, de a koronavírus terjedésére adott intézkedések elképesztően túltoltak és kontraproduktívak.
mielőtt esetleg félreértené valaki, nem mondom az, hogy ez az új influenza veszélytelen és nem árt óvakodni tőle, de:
mégis csak egy influenzavírus variációról beszélünk és nem búbópestisről, vagy eboláról.
a WHO szerint normál influenza a teljes emberiség 15-20%-át betegíti meg évente, legalább 300.000-600.000 ember haláláért felelős, de ezt természetesnek vesszük, nincsenek evakuált városok, karanténba zárt régiók, lemondott sportesemények stb stb.
szintén nem elbagatelizálva a dolgokat, de a média valami elképesztő métrtékben önti ránk a félelmetesebbnél félelemetesebb statisztikákat az új fertőzőttek, illetve az elhunytak számával kapcsolatban, de arról szinte sehol nem lehet olvasni, hányan gyógyultak már meg, és arról sem, hogy az áldozatok nagyon jelentős százaléka idős, beteg, legyengült ember volt, ahogy az általában az influenza esetében mát lenni szokott.
két ágyékkötőbe csomagolt, testes, vagy éppen időnként vékony-pénzű úriember méltóságteljesen
fellépdel a dohyo - ra, ahol két meglehetősen spártai jelmezbe bújt úriember söpröget szorgalmasan.
Ott ücsörög még öt fekete cuccba bújtatott, komoly (mondhatni felettébb szigorú) ábrázatú ember,
ott lebzsel még a dohyo körül néhány, ugyancsak egyszerűen öltöztetett, vödörnyi sóval és kicsike
törülközőkkel felszerelt úriember és a töküres nézőtér szeme láttára, halotti csendben egymásnak
esik a két ágyékkötős úr. Ugyancsak felettébb groteszk látvány lesz majd a Rikishi - k kezdeti, igen
hatásos bevonulása - bemutatása, a halotti csendben és ürességtől kongó - ásítozó csarnok előtt.
Azt hiszem, hogy a japánok, amint azt tudjuk igen hagyomány-tisztelők, nyilván ilyen körülmények
között sem engedhetnék meg maguknak az egész torna látványos külsőségeinek efféle mellőzését,
bármennyire is kísértetiesen halotti érzés lengi majd körül az egészet. És ez így menne 15 napon
keresztül, öt rangosztályban reggeltől - estélig folyamatosan folyó és fogcsikorgató küzdelmekkel
tűzdelve. A legvégén pedig néhány idősebb, méltóságteljesen viselkedő úr a ringben, ünnepélyes
keretek között átnyújt majd a Makuchi osztály győztesének egy zászlót és egy öblös dísz - serleget
és kölcsönösen meghajolnak egymás előtt. Ugyanígy járnak majd az alsóbb rangosztály-beli tornák
küzdelmeinek győztesei is. Ezek tükrében talán valóban jobb lenne, ha ezt a tornát most kihagynák.
Emellett még arra nézve sincs semmi garancia, hogy a májusi torna idején kedvezőbb közegészség-ügyi környezet áll majd rendelkezésre, az akkori Basho torna méltó körülmények közötti bonyolítása
- megrendezése céljára. Akkor majd mi lesz ? Ugyanezt a ceremóniát kell majd eljátszani ?
És még egy momentum. Ha "zárt kapuk mögőtt" rendeznék a tornát, még az olyan "hitvány cenkek",
mint amilyenek mi volnánk (itthon és világszerte), akiknek a nézőtér élő-valószerű környezete helyett
csak a TV / monitor - képernyő jut, számunkra is épp olyan groteszk, mondhatni kísérteties látvánnyá
silányul majd az egész - egyébként sokszor nagyon izgalmas, máskor pedig felettébb méltóság - teljes
Kezd a tököm tele lenni ezzel a korona vírusosos üggyel, már elnézést... Hétvégén már Olaszországban is elhalasztottak egy Inter meccset, ráadásul az ANZSZ beszüntette az összes előadásunkat és eseményt a színházban ahol dolgozok (!!!) itt, Magyarországon, ahol egy rohadt megbetegedést se bizonyítottak még! Én nem értem, annó a H1N1-nél nem volt ekkora tömeghisztéria, pedig ott hazánkban is meghaltak több mint 100-an.
újabb hír: lehet, hogy lesz osaka basho, de "zártkapus" megrendezésben. továbbra is vasárnap várható a végső döntés, de a hírek szerint nagyobb az esély arra, hogy nézők nélkül fogjuk látni a meccseket.
a gond az, hogy kintamayamaval ellentétben natto nem reklámmentesítette a videóit (így szert téve egy elég kellemes rendszeres jövedelemre) és ez nyilván nem tetszik az NHK-nek.
mondjuk az más kérdés, hogy a JSA miért nem képes (akár az NHK-vel, akár önállóan) olyan értelmes streaming csatornát összelapátolni, amellyel nem zárnák ki a japánon kívüli sumo rajongók tízezreit.
azt is el tudnám képzelni, hogy ez egy fizetős stream legyen, komoly szolgáltatásokkal, riportokkal, archívummal elemzésekkel, stb stb pl. ahogy a motogp is csinálja)
de a legegyszerűbb mégis az lenne, ha az NHK nyitna egy youtube csatornát, ahová felteszi a napi összefoglalókat, de úgy, hogy abban minden meccs benne van.
egy csomó pénzt kereshetnének vele...
az egy dolog, hogy érvényesítjük a jogos copyright dolgainkat, de az már egy konkrét szemétkedő faszság, hogy közben semmilyen XXI. századdal kompatibilis szolgáltatást nem nyújtunk.
mint amikor a "gazdag gyerek" inkább magában rúgsdossa a labdát a grundon, mintsem engedné a többieket is játszani. megteheti? igen. egy seggfej? ja.
hogy lesz-e ebben valami változás a közeljövőben, én személy szerint nem hiszem. az ozumoban és a köré települő egyéb szolgáltatók managementjében 60-70+-os japán férfiak vannak, akiknek nyilvánvalóan nincs fogalma az internetben rejlő lehetőségekből és genetikailag irtóznak minden újtól.
az NHK kommentatora Murray Johnson, aki már közel 20 éve dolgozik angolnyelvű sumo kommentátorként az NHK alkalmazásában, legalább is nagyon szkeptikusan nyilatkozott egy tavalyi interjúban erről.
Amit én most javasolni tudok alternatívaként, az Mbovo sumo csatornája a twitchen.
ő élőben közvetíti a torna összes napját, ami nyilván nem egy túl "kényelmes" dolog, mert hát nagyon kevesen engedhetjük meg magunknak, hogy hétköznap reggel 8-tól 10-ig 15 napon keresztül sumot nézzünk. viszont jó hír, hogy a nap utolsó meccse után a közvetítés anyagát elérhetővé teszi. (most is nézhetőek a januári torna közvetítései)
tudom, az összefoglaló kényelmesebb, de ha nem akarod végignézni a meccsek előtti szertartásos dolgokat, tudsz pörgetni.
egyébként szerintem az is valószínű, hogy natto hiányában kintamayama ismét aktivizálja magát.
Ajjaj, most nézem hogy a Natto törölte az összes videóját. Vagy törölték neki, nem tudom. Ez felettébb rossz hír, főleg hogy végre a Juryo-t is lehetett ott nézni. Várom a fejleményeket, mi lesz ebből a következő tornára.