köszi a pontosítást! valóban, így már teljesen realisztikus az egész, hiszen csak egy kicsit kell gyorsabban csapkodniuk a csápjaikkal.. :)
( amúgy egy 80kilós ember még az iss pályamagasságán is kb. 72kg-ot nyomna, ha az nem keringene, hanem képes volna állni a földhöz képest.. azok a jószágok meg kb az álló felhőkből úsztak elő.. még akkor is, az egyenlítő mentén keletnek.. persze az adott bolygó paramétereivel lehetne játszani, bár meglehetősen földszerűnek tűnt. )
Azért a "szökési sebesség" nevű fogalommal óvatosan kell bánni, mert nem azt jelenti, amit sokan gondolnak róla.
A szökési sebesség ugyanis azt a sebességet jelenti, amellyel indítva egy meghajtás és légellenállás nélküli test képes elhagyni az adott bolygó gravitációs kútját és tovább távolodni tőle.
Egy meghajtással rendelkező testre ez természetesen úgy nem igaz, ahogy van: ami a zérónál nagyobb mértékben képes emelkedni (tehát az indítás magasságában a gravitációs erőnél nagyobb ellenerőt kifejteni), az előbb-utóbb garantáltan kijut az űrbe! Feltéve természetesen, hogy üzemanyaga és ideje egyaránt van rá.
A zárómondat különben a Dűnére hajaz, ahol ez így van megfogalmazva: "Do not count a human dead until you’ve seen his body. And even then you can make a mistake."
a scott-féle folytatásokkal kapcsolatban én úgy vagyok, hogy pont a két uncsi film közötti rész lett volna az érdekes, ami ki van hagyva. tehát egy rövid felvezető után ott kellett volna kezdeni ezt az egészet, hogy a csaj egyedül marad hajótöröttként egy alien-planétán egy letépett fejű robottal.. de mikor már kezdett volna érdekes lenni sztori, pont vége lett.. a folytatás meg nem itt folytatta, hanem átugrotta..
ezeken már túl vagyunk. szétbeszéltük itt. mégsem tudom másnak titulálni, mint szándékos univerzumformálásnak, ami nekik tetszik. el kell engedni, mert csak egy dolgot tehetsz, nem nézed.
na az AvP is amolyan bűnös élvezet, ciki elismerni, hogy néha jólesik újranézni :)))
egyébként azóta maga a nagy mágus, Scott a már akkor itt is látható "küldjünk amatőröket/idiótákat egy idegen helyre/bolygóra, mi baj lehet" sémát ismételgeti az újabb alienes filmjeiben...
és Chewie volna a big foot? - poénként az ilyen elmegy.
és az is, ha szuperhősök egymás sztorijaiban vendégszerepelnek, mert kb. egy hely/idő/kaptafa, és max. csak a kiadó korlátozza be a kompatibilitásukat.
de amúgy meg az ilyen franchise-hibridek nekem mindig úgy hatnak, hogy inkább csak egymás sajátos és egyedi varázsát erodálják, ahelyett hogy hatványoznák.
tehát amikor valaki úgy gondolta, hogy a predátor 2.-ben jól mutatna easter egg-ként egy alien koponya trófea az űrhajóban a vájtszemű sci-fi rajongók kedvéért, az poénnak jó mert hangsúlytalan.. de amikor ezt komolyan is gondolták és ez lett a film fundamentuma, azt már nem tudtam különösebben díjazni.. (bár a színvonal süllyedés miatt a 2004-es Alien vs Predator már kezd a nézhető kategóriába csúszni a retro-feelingjével, de mondjuk sokat dob rajta a piros overálos feka főszereplő csaj, akinél szimpibb arcú színesbőrű színésznőt hirtelenjében nem is tudnék mondani.)
a fénysebességnél gyorsabb bálnában utazás ötlete annyira extrém baromság, hogy érthetetlen hogy merült fel ez komolyan.. és ki az, akinek ez teljesen normális és belefér 5 éves kor felett?
az intergalaktikus ötlet is eleve alávág a "réges-rég EGY (azaz 1!) távoli galaxisban" mottónak.. ha most nem viszik bele a multiverzum koncepciót, ezután már a mi tejútrendszerünkbe is jöhetnek, és ki tudja mikor vetik fel komolyan, hogy a jedik vagy birodalmiak leszármazottai bukkanhatnak itt földünkön is fel, büntetlenül.
nem ilyen erőltetett marhaságokban kellene kiélni magukat az alkotóknak, meg hogy még milyen idétlen (szín/forma/használati módú) fénykard-ötletekkel tudnak még előrukkolni. ez mind mind a fantáziátlanság jelei. kiváncs leszek mikor lesz szivárványos fénykard.
a disney eleve azzal kezdte, hogy a főtörténet epizódjainak gyártását 3-ról 2 évre redukáltak úgy, hogy még közben ki nyomtak egy-egy filmet is.. így az idő- és kapacitás hiány a sztorin csattant, ami megalapozta az egész hozzáállást.
Az a baj, hogy ezzel olyan, mintha azt mondanád, hogy az "új" célcsoport csupán a hitványságra kíváncsi.
Nem, pont hogy az a baj, hogy nem hitványság. Szerintünk az, de kisebbségben vagyunk. Rengetegen vannak, akkik ó, meg á, meg hűha. És szentül meg vannak győződve róla, hogy a Disney a Star Wars csúcsa. Nekik csinálják ezeket a szarokat, mert a csomó mostani rajongó azt sugallja nekik, hogy jó, amit csinálnak.
a legjobb sorozat amit idén (nyáron) láttam, a: Light & Magic ! igaz hogy doku és tavalyi, de valahogy hozzám csak most jutott el. innen nézve az ILM hagyományos trükkjei 1976-tól 93-ig egy átmenetet képeztek csupán a klasszikus old-school és a digitális trükkök között. és tényleg nem semmi, hogy egyéb téren is (vágás, hangkeverés, digitális kamerák) Lucas mennyivel előbbre járt fejben, a digitális innovációban.. (bár gondolom ti már láttátok a disney+ -on)
Ráadásul úgy csinálunk, mintha SW-t írni maga volna a rocket science!
Miközben egy csomóan vannak, akik IMÁDJÁK és ismerik a franchise-t. Persze, most nem ilyen Ryan Johnson meg Filoni féle ökrökre gondolok. De pl ha ennek a topicnak (!) ideadnák a scripteket, simán kiszednénk a hibákat belőle 1-2 óra alatt :D
OK, nyilván, ilyen sosem lesz. De nem hiszem el, hogy rajtunk kívül nincs még millió hasonló lelkes ember, aki puszta rajongásból ránézne nekik
Nem okvetlenül alá, csak máshová. Na persze tudom, hogy ilyet egy ekkora cég sose tenne, csak fantáziáltam :)
A Rebels esetében meg eleve a formátum pozicionálta a célközönséget, úgy emlékszem innen se túl sokan néztük.
Én mondjuk nem osztom a véleményed, hogy más sci-fi témában olyan rengeteg oltári minőséget kapnánk, épp most húztam fel magam az Awareness-en. Inkább úgy fogalmaznék, két kezemen meg tudom számolni, hány tényleg ütős van, a többi kliséhalmaz+lopás+giccses trükkök.
"Egyébként valami jelöléssel tényleg sokat tehettek volna"
Hahaha, hát majd hülyék lettek volna, ezzel is alápozícionálni a saját produkciójukat. Már az elején kijelenteni, hogy nem ám, nem, ez kedves néző nem képviseli az elvárt színvonalat, mert bizony mi magunk is tudjuk magunkról, hogy képtelenek vagyunk azt akár csak megközelíteni is és erre már most így a produkció elején szeretnénk is felhívni a megtisztelő figyelmedet :D
"És ugyancsak sajnos az eredeti SW rajongói mára kisebbségben maradtak egyrészt, kiöregedtek másrészt. És nem képeznek számottevő célcsoportot. Szóval megteheti a Disney, hogy nagy ívben szarik ránk. Sajnos"
Az a baj, hogy ezzel olyan, mintha azt mondanád, hogy az "új" célcsoport csupán a hitványságra kíváncsi. És akkor ezzel mintegy meg is magyarázod a jelenséget :D
Pedig nem! Csak sajnos a gyártó ide pozícionálja őket és velük együtt mindenki mást is, miközben fogalmunk sincs arról, hogy nem tetszene-e nekik is ugyanúgy (vagy még jobban!) az olyan tartalom, ami a mi igényeinket is kielégíti!
És neeeeeem, nem kell itt valami boomer, lassú fénykardozós, nagyon szar filmtrükkös obskúrus dolgokra gondolni. Egyszerűen csak logikusan felépített, jól felépített narratívára!
Ha a közönség igénytelen (mert most annak van nézve!) akkor ha a béna sztorik bénaságát SEM veszi észre, akkor a jó sztorik esetében sem lesz hiányérzetük :D Hát ilyen egyszerű az egész!
És meg lehet nézni, hááááány, de hááááány rohadt jó sorozat fut manapság! Azokat is ZABÁLJA A NÉP! Sőt! Akkor ne takarózzunk már azzal, hogy hát saaajnos az a helyzet, hogy SW-ből csak a szarságokra kíváncsi a mai viág embere :D Igazából azt esszük, amit adnak. Ez a nagy helyzet. És hogy a dizni ezzel maximálisan visszaél, hogy rohadnának meg!