a következő választás után. Alkotmánymódosítás, kétharmados törvénykezés, nürnbergi törvényszékhez hasonló felelősségrevonás lesz az országot a tönk szélére sodrók szigorú megbüntetése, hosszú szabadságvesztések és vagyonelkobzások kiosztása nekik.
Miért lennének ,,víziók"? Kiváncsi voltam, hogy ezt az egész ,,felelősségrevonást" miképpen képzeli el a jónép, mert ha ez megvalósul, akkor nem tudom, hogy ki fogja kormányozni az országot? Szerintem ennek vádjával - ,,ki tehet az ország jelenlegi helyzetéért" - be lehet kasznizni az egész országházat.
"Ezért érdeklődöm hevesen, hogy ezt hogyan is képzelik el a jónépek."
Olvtársunk szerint kitűnő a lexikális tudásod, melyben én sem kételkedem. Ez alapján feltételezem, hogy ismered, miképp tartoztatták le a korábbi miniszterelnököt, egy mindössze 150ezer dolláros engedély nélküli pénzkivétért, melyet állítólag egy izraeli biztonsági szakember tanácsáért fizettek ki a baloldali gerillák leverése kapcsán.
Nem vitatom, hogy a tartalom a lényeg, és nincs is ellene kifogásom. Viszont amennyire ,nem nehéz betartani a procedúrát", ahhoz képest az utóbbi időben mennyi törvényjavaslatra és ormányrendeletre mondta ki az alkotmánybíróság, hogy alkotmányellenes? (én párra emlékszem, de biztosan több is volt.) Ezek szerint a viszonylag könnyen betartható procedúrák dacára mégis megpróbálnak egyesek olyan dolgokat átvinni, amik eleve alkotmányellenesek.:)
Nem. A módosítás csak azután lép jogerőre, ha az Alkotmánybíróság kimondja, hogy a módosításhoz vezető procedúra egfelel-e a még érvényben lévő alkotmánynak.
Na. AZ egy igen demokratikus megközelítése volt a dolognak.:) A kevésbé demokratikus országokban is kötelezték a képviselőket, hogy számoljanak el vagyoni helyzetükkel és tőkéjük eredetével.(Nem volt valami népszerű dolog, de azért nemigen mertek ugrálni.)
Magyarországon sok minden elmaradt a ,,rendzerváltás" után, és sokdolgot már igen késő behozni.:/
Az Alkotmánybíróság nem vizsgálhatja, hogy egy alkotmánymódosítás az alkotmányos-e, hiszen az az alkotmányos, ami megfelel annak, ami benne van az Alkotmányban, vagyis ha módosítják az Alkotmányt, akkor már az van benne az Alkotmányban, tehát megfelel önmagának, vagyis alkotmányos.
Magadból ne indulj ki.:) Én simán érdeklődő vagyok, mivel itt a levegőben mindenféle követelések és futurisztikus fémes víziók repkednek. Ezért érdeklődöm hevesen, hogy ezt hogyan is képzelik el a jónépek.
32/A. § (1) Az Alkotmánybíróság felülvizsgálja a jogszabályok alkotmányosságát, illetőleg ellátja a törvénnyel hatáskörébe utalt feladatokat.
(2) Az Alkotmánybíróság alkotmányellenesség megállapítása esetén megsemmisíti a törvényeket és más jogszabályokat.
(3) Az Alkotmánybíróság eljárását törvényben meghatározott esetekben bárki kezdeményezheti.
(4) Az Alkotmánybíróság tizenegy tagját az Országgyűlés választja. Az Alkotmánybíróság tagjaira az Országgyűlésben képviselettel rendelkező pártok képviselő csoportjainak egy-egy tagjából álló jelölő bizottság tesz javaslatot. Az Alkotmánybíróság tagjainak megválasztásához az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.
(5) Az Alkotmánybíróság tagjai nem lehetnek tagjai a pártnak, és az Alkotmánybíróság hatásköréből adódó feladatokon kívül politikai tevékenységet nem folytathatnak.
(6) Az Alkotmánybíróság szervezetéről és működéséről szóló törvény elfogadásához a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.
.............
Az Alkotmány megváltoztatásának szabályai
Az Alkotmány megváltoztatásához, valamint az Alkotmányban meghatározott egyes döntések meghozatalához az országgyűlési képviselők kétharmadának a szavazata szükséges.
............. Vizont semmi sem tiltja, hogy az alkotmánymódosítás népi kezdeményezés által legyen szorgalmazva (amit majd a képviselők vagy megszavaznak, vagy nem). Az alkotmánybíróságra azért van szükség, mert jóváhagyása nélkül sem a népi kezdeményezés, sem annak döntése, sem a képviselők szavzata nem érvényes, míg az alkotmánybíróság nem mondja ki, hogy az adott cselekmények az érvényben lévő alkotmánynak és jogszabályoknak megfelelően történt-e. Ezért.
2/3-al lehet alkotmanyt modositani.nem hiszem hogy meglesz a fidesznek . sajnos . de meg akkor is a birosag huzhatja , csurheti , csavarhatja stb . egyebkent NE legyen igazam