Sziasztok! Tudtommal ez a gyapjas lepke. A hernyója fonállal a szelek szárnyán terjed. Ahol megérkezik, az első két lábával felspulnizza a fonalat, felhúzza magát a növényre és lelegel mindent a környéken. Még a tuját sem kímélte a szomszédban. Nagyítóval megfigyelni viszont érdekes volt. Csak az a baj, hogy nem láttam természetes ellenségét.
Ennél elsőre az urali és a szakállas bagoly ugrott be. Kellett egy kis irodalom, így ez a szakállas bagoly (Strix nebulosa). Ennek a fészkéhez bukósisakban szoktak felmászni a kutatók a skalpolás kivédése miatt.
Kiskertész! Van egy nagyon jó kis könyvem: Hasznos élő szervezetek a kertben, abban van egy fotó, ami egy olyasmit ábrázol, mint a te képeden a bal alsó. Azt írja róla, hogy ez egy pajzstetűevő katicaféle bábja. A jobb felső is valami katicaféle fejlődési alak lehet, úgyhogy ők segíteni jöttek! (70 féle katicabogár honos nálunk, mindegyik valami kártevőt irt.)
Itt olvastam, hogy van olyan katicaféle, ami a lisztharmatgombákra specializálódott, ez a 22, fekete pettyes sárga (Thea virgintiduo-punctata) és tényleg láttam ilyet a lisztharmatos szamárkenyéren.
(Ez a könyv tök jó, jobbnál-jobb képeken mutatja be a kertben ügyködő hasznos élőlényeket és fejlődési alakjaikat. Ha látod valahol, feltétlen vedd meg!)
A növényvédelmis topicba is feltettem a kérdést. Valahol, valaki talán tud segíteni.
A kecskerágómat ellepték a tetvek. Tetűrágó lett belőle:(( Néhány napja megjelentek ezek a szörnyikék is. 4-5 mm nagyságúak. Tele van velük a bokor. Ezek szintén károsak, vagy épp a tetvek elpusztítására érkeztek?
Nem szokásom bántani sem őt, sem más élőlényeket. Csak a fényképezőgépet szoktam feléjük irányítani, de ha egyszer kiderül, hogy az is ártalmas rájuk, akkor abbahagyom a fotózást.