Ha találtál a kertedben/szabadban egy rovart, amiről nem tudod, miféle állatka lehet, akkor írj ide, és reménykedjünk, hogy jön valaki, aki tudni fogja!
A bogárölő darazsak családjába (más néven is illetik a családot magyarul, így jobb a latin néven nevezni: Bethylidae) tartozik, valószínűleg a Scleroderma nemzetség egyik faja, talán a Scleroderma domesticum). Fában élő lárvákat parazitál. Az ágy vázában nem élnek ilyen lárvák? Vagy nincs más fa a szobában? Önvédelemből tényleg szúrhatnak. Lefekvés előtt rázd ki az ágyneműt (olyan helyen, ahol leesve békében elsétálhatnak, például növényes udvarban, kertben, lehetőleg olyan fa közelében, amiben lárvák élhetnek), hogy ne keveredjetek összetűzésbe! Ha találsz párat, tedd ki a kertbe, parkba!
A fürkészdarazsak nagy többsége akkora, mint a hangya... Szárnyuk azonban nekik is van, a Te kis lényecskédnek nem látom, hogy lenne. Egy család van, aminek van szárnyatlan tagja, ez a Gelinae, él is belőlük itthon, de továbbra sem értem, mit keres lakásban.
Azt írtam, hogy szerintem nem vérszívó. Az ágy nemű nem tollas. Ez a rovarka annyira pici, hogy szerintem nem lehet darázs fajta. Még annyit fűznék hozzá, hogy lassú mozgású, olyan 20cm/perc körül van. A hosszú potrohot leszámítva nagyon hasonlít a hangyára.
Fürkészek vannak egész aprócskák is, ettől még lehet, de mi a fenét keresnek az ágyban??? A fürkész valami más rovarból tud csak kikelni, ehhez azért kellene gazdaállat.
Fura, hogy a tünetek inkább ágyi poloskára utalnak, de a képen nagyon nem ő van.
Ha vérszívó, akkor miért csapdosna "fullánkjával", ami nem a száján, hanem a seggén van?
Még eszembe jutott tolltetű, ha tollas az ágynemű és mondjuk frissen lett cserélve benne a toll bizonytalan helyről, de az se így néz ki (nagyon nem). A rovarka fazonja valamelyest hangyaszerű. Sokkal több nem látszik sajna belőle.
Könyörögve kérem a segítségeteket egy alattomos rovar azonosításához. Ami a legfontosabb az az, hogy ezt a rovart az ágyneműben mászkál és csak este. A nappaljait nem tudom hol töltheti, de az tuti, hogy estére mindig meglelik az ágyat. Már próbáltam megkeresni őket nappal, de hiába. Feszedtem a szőnyeget, kibeleztem a párnákat, a ruhásszekényben a ruhákat darabonként átnéztem, szóval mindent felforgattam már hiába. Mostanában lefekvés előtt átnézem az ágyneműt (esténként 1-2db-ot lelek) és csak úgy fekszünk le aludni, mert különben reggelre összecsípked, ami nagyon viszket és keményre dagad. A nyakamon egy hete van egy cseresznye nagyságú dudor ami nagyon fáj. Szerintem nem vérszívó, csak akkor csap le ha megszorul, akkor a potrohjával csapkod aminek a végén van valami fullánk szerű ami kijön, mint a darázsnak. Ezt onnan tudom, mert 2 db-ot fogsában tesztelek.
A tegnapi képeiden látszik, csak megszámolni nem tudtam, mert bekunkorodtak... Ezen sajna nem látszik. De nem csoda, hisz olyan végtelenül aprócskák. Azért köszönöm, hogy megpróbáltad!
A francba, bezzeg nekem sose jár ilyesmi mellé semmi bónusz! :-))
Egyszer, még középiskolai tanulmányuton, az egyik hámozóüzemben fogtam egy trópusi diszbogarat mahagóni rönkön, azóta mindig más talál skorpiót, egyebet...
Ők most keltek ki, nálad a melegben a szobában. Sajnos nem tudom, hogy kik, legalább a lábaikat kéne látni kicsit, de így is gyanús, hogy valami kis levéldarázs álhernyói. Ha lenne leveles fűz a kezed ügyében, fel lehetne nevelni őket s kideríteni... Ha még megvannak, s meg tudod nézni, számold meg a lábaikat. A fej mögött 3 hegyes, karomszerű láb van, az a rendes láb lesz felnőtt korában. Ezek mögött kis kerekded végű állában vannak, ha ezeket meg tudod számolni, kiderül, hogy darázska vagy lepkécske lesz-e.
A hétvégén vágtam pár barka ágat itthonra. Mára ilyen "óriás" kukacok jöttek elő belőle. Nem volt egyszerű lefotózni ~1 cm-ről, mellé tettem egy gyufaszálat hogy érzékelni lehessen az arányokat.
Ha szerencséd van, a tékozló homáron fenn lesz attól a képe, aki hazavitte...
Bogár volt, tehát kemény szárnyfedős, mint a cserebogár meg a katica, vagy csak rovar? Az ormányoshoz való hasonlóságát azért mondod, mert ormánya volt? De ha ormányos, akkor hogy volt olyan feje, mint az ájtatos manónak?