Alapvetően a következőképpen néz ki a fal. A szürke téglatestek Ytongból készültek, a vékony vonalak az ablakok (a padlótól kb. 2 méter magasságig), a sárga rész a betonból készült tartóoszlop.
Az ingatlan új, kívülről le van szigetelve (a sárgával jelölt oszlop is).
Az oszlop belső éle (kb. 8-8 centi) sokszor nedves, hideg, megjelenik rajta a penész. Máshol a szokásos páraképződésen kívül nem volt problémánk (értem ezalatt, hogy az új épület, szigetelés, hőszigetelt ablakok stb. -tehát szellőztetéssel megoldható a dolog).
Ezen az oszlopon már viszont megint látszik, hogy gondot fog okozni a télen. Jóval hidegebb, mint a többi falazat, az ablakok erre még rásegítenek. Laikusként gondoltam arra, hogyha belülről valamelyik csodaszerből tennék fel akkor az csökkentené a hőkülönbséget, kevesebb lenne a páralecsapódás, nem jelenne meg a penész a falon.
A 4-5 mm azért lenne fontos, mert a redőnyt mozgató mechanika is jó érzékkel az oszlop mellé lett felszerelve, nem szívesen szereltetném át azt a másik oldalra (illetve az egyik oldalon a dupla ablak miatt nem is tudom).
Mielőtt bárki elkezdené: így vásároltam, tehát a probléma adott volt, nem én "okoztam" magamnak. :-)
Ha jól összeszámlálom 5 terméket találtam a google segítségével, de ha ezekre rákeresek, akkor vagy a forgalmazók oldala jön be vagy olyan oldalak, ahol a különféle termékeket és megoldásokat kínáló emberkék csatároznak egymással.
Igazából a nasa-űrhajó-nanórészecskék-azéntermékemajobb dolgok elolvasása után okosabb nem lettem. Sok kamuemberke dícséri a vagy b terméket, de valódi, tapasztalaton alapuló hozzászólást még nem olvastam.
Lakásomban az egyik szoba sarkában mindkét oldalon egy-egy franciaerkélyes ablak van, a kettő között pedig egy betonoszlop.
Az oszlop kivűlről szigetelve van, de a nagy ablakfelületek miatt illetve a beton rosszabb hővezető képessége miatt hőhíd keletkezik, elkezd nedvesedni, penészesedni a sarok.
Arra gondoltam, hogy az oszlopot belülről is leszigetelném, ezzel megszűnne a párakicsapódásra alkalmas falfelület.
Van tapasztalatotok a hőszegetelő, penészgátló falfestékekről, glettanyagokról stb.? Max. kb. 4-5 mm-re tudnám csak növelni a falvastagságot (redőny mechnika miatt), tehát a felragasztható megoldások sajnos nem működnek.
Elsősorban olyasmi érdekelne, ami kisebb kiszerelésben is beszerezhető lenne (kb. 1nm felületem van), beszerezhető gyorsan, akár kiskereskedelemben is.
1. Intersparban (szentendreiben az utolsot elhoztuk) 1000 Ft-ert az akcios reszlegen volt egy olyan idojaras-allomas, ami kint es bent is me'r paratartalmat (nyilvan a lakas ket pontjara is jo). Vezetek nelkuli.
2. Metroban idojarasallomas szinten ezres, de ez csak 1 helyen, ott viszont me'r paratartalmat.
Nedvesedtek a falaink . Nosza , szigeteles.lap.hu . Címek kiír , rendszeresen jönnek , asszonnyal tartjuk a frontot . Messze kiemelkedik belőlük ár--érték arányban egy IZOMETÁL nevű csapat ( később megtudtam , de csak mindenek után ) , hogy tartanak előadásokat a BME-n ). 12m ára 186 000 ft . menetközben jön egy telefon , hogy látják , kéne még egy 13. métert is csinálni . Mondok ( ,mint göre gábor Uram ), nincs pééz . De , ghogy ők azt ingyen megcsinálják . Mondok , köszöni nagyon szépen . 3--4 nap múlva (!) kerül csak sor a fizetésre . Monják , vékonyabb volt a fal , mint amivel kalkuláltak , csak
124 000-t kell fizessek , s itt van még a króm-nikkel lemezeikre a 30 év garancia . Tehát nem 3--400 000-t fizettünk . . .Bosszúból a többi ganéj ellen közlöm az Izometál koordinátáit : Kafka László : 388--7480 és 309 515 937.
2 napja cseréltettünk ablakot műanyagra panel lakásban. A konyhai ablakra emm916 higroszabályzású aereco-t szereltettünk. Amióta beépítették szinte folyamatosan teljes állásában nyitva van. Nem főztünk, mosás is alig. A lakás biztosan nem párás, inkább száraznak mondanám a levegőt. Létezhet hibás darab? Egyéb ötlet?
Miért is adnánk ingyen a tartalmat az Index.hu-nak. Ha ennyi reklám nem fér bele az információért ami ugye hatalom. És a tartalomért ami hozza a reklámra kattintó embereket akkor ... megyünk máshova. :-)
Én Aereco szellőzőrendszerek beépítésével foglalkozom, amely biztos megoldást kínál a problémádra, mert szépen rendben tartja a lakásod levegőjének páratartalmát.
Tökéletesen csak a teljes rendszer (páraszabályozott légbevezetők, légelvezetők, ventilátor) együtt működik, de érdemes lehet kipróbálni egy szezont csak a légbevezetők beszerelésével.
Igazából azt nem értem, miért kezdett idén penészedni, tavaly ugyanígy szellőztettünk, mint idén, ugyanúgy csukott ajtónál aludtunk, mégse penészedett a fal.
Nappal minden ajtó nyitva van a lakásban. Az a baj, hogy 2 szintes, a nappali-étkező-konyha egyben van a földszinten. Az emeleten a háló és a gyerekszobák. + fürdő. Ha befűtök lent, a hő nagy része felmegy. Éjjel nem lehet aludni, olyan meleg van fent. (Cirkó fűtés van.) A háló ajtaját éjszaka becsukjuk. Ott is van résszellőző, bár szerintem nem sokat ér, mert kicsi. A háló és a többi szoba ablakát tudom kinyitni, ha át akarom szellőztetni az emeletet.
Sziasztok! Segítségre lenne szükségem mielőtt beleszaladnék felesleges befektetésbe. Lakásunk tetőtéri. 2009 nyarán költöztünk be /ház 1986-ban épült/. 2009-2010 telén semmi penész nem volt mert régi tetőtéri ablakok voltak...idén nyáron kicseréltük mert közben megszületett kisfiúnk. a hálóban és a gyerekszobában cseréltünk tetőtéri ablakot. nemrég meg is jelent a penész /kezeltük is/. megmértem 60-70% a páratartalom a két szobában. persze próbálunk szellőztetni akkor lement 50-55%-ra de mikor becsuktuk az ablakot újra felszökött. Padlófűtés van. A probléma az lehet,hogy a hálóban ahol van a penész ott hőhíd van. orvosolható külső szigeteléssel a hőhíd? /nem tudom csak kérdem.../
Az Aeroco szellőzőnyílás megoldás lehet? /több ablakra szerelve/ Vagy hőcserélős rendszer?
Páramentesítő készülék nem találom jónak mert nem csak egy helyre kellene és nem sok jót olvastam róluk...
Mit javasoltok? nem szeretném,hogy kisfiúnk beteg legyen a penész miatt...