OK, ha ennyieket erdekel, akkor szepen lassan bedigizem. mondjuk januar kozepe elott nem valoszinu, hogy meglesz (bocsi, de eppen gepet kell vennem) de amint megvan irok
Ja jut eszembe magamrol, meg a VHS rol, ha valakit erdekel, nekem megvan angolul VHS kazettan a Dune, director' cut. Magyarul az a verzio amit David Lynch eredetileg moziba szant, csak a 3 oras terjedeelm miatt tovabb vagdostak.
Ha valakit erdekel irjon, vagy esetleg (es kicsit sokara) valahova mpegben is felteszem.
nemtudom, lehet-e meg kapni, de a media markt-ban az eredeti dune-t vhs-en, mas boltokban meg dvd-n is meg lehet venni.
Minosege enyhen masolt kazira hasonlitott, a magyar szinkronban stilt-oltozet van itt is, valamint meglepett engem a "modulator" beleszovese a tortenetbe...
Sok-sok evvel ezelott lattam meg valamelyik gagyi kabeltv-n a jolly-joker helyett egyszer a filmet, ugyhogy nem sok emlekem maradt rola. Meglepett, mennyire megvagdosta lynch a tortenetet, mennyire eltuntetett dolgokat, es mennyire kiemelt masokat.
A mini-series tenyleg mintha a konyvet hasznalta volna forgatokonyvnek, de ettol fuggetlenul meg mindig a regi valtozat hangulata a jobb.
Egyik kedvenc íróm F.H., a Dűne-ciklus könyvespolcom ékessége. Páran gondolom itt a topicban szintén így vagytok ezzel. Tegnap végre, elég sok keresés után le tudtam tölteni mind a 6 kötetet eredeti nyelven pdf formátumban. Ha valakit érdekel leírom, hogy hol találtam meg: a Morpheus fájl-megosztó rendszerben volt. http://www.musiccity.com -)innen le kell tölteni a kliensprogramot, (tök ingyenes) felrakjátok, rákapcsolódtok a hálózatra, rákerestek és már le is lehet tölteni (sok mást is egyébként!).
De hat vegulis egy atlagos Sci-Fi sorozatnak nem volt rossz. Mi itt a topicban azert nem szeretjuk mert a forgatokonyv nagyon eltert a konyvtol es azok az aprosagok amik hitelesse es "szeppe" teszik a Dune vilagat abszolut kimaradtak a filmbol (Pl.: vizfegyelem vs. Jessica kisestelyiben flangal a sivatagban).
Megertem ha neked tetszik mert sem a lynch filmet nem lattad sem a konyvet nem olvastad. A minisorozat onmagaban nem lett volna rossz csak nem neveztek volna Dune-nek:-)
Nem az effektek miatt tetszett a miniseries sem...Sot ha csak arra figyelek, lehet nem is tetszene...Sajnalom hogy nem ismerem a konyvet, de ahogy en ertelmezem a spicet, es annak hatasat, ahhoz megfelelo volt.Lehet hogy mas mint a konyv, de nekem igy tetszett..ja es a jellemabrazolasok...Dehat kinek a pap, kinek a papne.
En is ezt mondtam nem?
Egyebkent szerintem kevesbe ter el a regenytol mint a miniserires. Habar lehet, hogy azert gondolom igy mert mar regen lattam a Lynch filmet.
Hat az lehet, hogy nem csillognak benne a special effectek de hogy a forgatokonyv, a rendezes, a szineszek es a konyvhuseg ezerszer jobb volt mint ebben a mostaniban az tuti.
Meg fogom azt a filmet is nezni...Cska azok az oltozekek, diszletek...szal akkoriban is lehetett mar jo filmeket csinalni...biztos jo ez is...Meg nem lattam...CSak kepek alapjan iteltem...ennyi
Nemcsak fájt, hanem egyenesen hülyeség. Sok baja van annak a filmnek, de hogy bármi köze is lenne a SW-hoz az egyszerűen nem igaz. Teljesen más a kettő, látványban, hangulatban. Lynch egy zseni, Lucas meg egy profi üzletember és kliségyáros.
Figzelj kinek mi tetszik...En meg sajnos nem olvastam a konyvet , csak a jatekkal jatszottam anno, es annyira viszonyitasi alapom az nincs.Mindenesetre nekem meg igy is tetszett, mar vagy 5 jere neztem vegig, es valahogy nem a hibakra , hanem a jo dolgokra figyeltem.
A konyvet nem fogom kihagyni , az tuti, de ha ezt a dilmet nem latom, akkor nem erdekelne ennyire a dolog.
Na ha elolvasom majd utanna megint megnezem a filmet es megirom a velemenyem:)))
mindenesetre a regi 80s evek beli valtozat igy kepek alapjan elegge megjatszottnak tunik, es meglehetosen starwars izu....
Dokinak igaza van. A filnm egyetlen erénye, hogy a könyv alapján készült. És hogy még így is élvezhető, az a könyvnek köszönhető, hogy ennyi igyekezet ellenére sem sikerült élvezhetetlenné tenni a feldolgozást, a sztori még ekkora félrekavarással is üt.
En mondjuk a tv-s valtozatot lattam, sajnos meg a konyvet nem olvastam, de ez a valtozat szerintem nagyon jo volt.A dune jatekban ha jol tudom fekete haja volt paulnak...ahogy nezegetem a korabbi filmeket abban is (nem tudom a konyvben hogy van...)De aki a 3reszes tv-sorozatban volt...hat oszinte elismeresem a szinesznek.
itt a teves valtozat urlje
Talan egy kis bizonyitek a feltetelezesemre:
'The spice extends life, the spice expands consciousness'The spice required for space travel,
the Travel, without moving...'
Szerintem meg a dune egy leirt hallucinacio elmeny (amelyt vagy meditalassal vagy drogozassal ert el az iro)...
Egy lsd triphez pl meglepoen hasonlit maga a szoveg...
Most olvastam ujra a 770. kornyeken a hozzaszolasokat. (akkoriban nem sok idom volt)
Nem akartam en sem azzal sem az elozo hozzaszolasommal teljes parhuzamot allitani de azert eleg hasonlosagot talaltam az esemenyek kozt egy ilyen analogia-jatekhoz. Nem hiszem, hogy maskent gondolkoznank a globalizaciorol ezert nem erdemes uj topicot nyitni csak szeretem jatszani az advocatus diaboli-t.
Bocsa a kesoi es off valaszert.