Kedves Fórumozók! Mivel "szívügyem" a Landmannalaugar-Porsmörk gyalogtúra népszerűsítése, és szeretném, ha minél többen végigporolnátok rajta, mellékelek három képet a túráról. Bátran vágjatok bele, mert megéri!
Szevassz, köszönöm az info-t, ennél talán az Icelandexpress-szel olcsóbban megúszhatjuk. Bár most novemberre találtam Oslo-Keflavik retúrt 11.600.-ISK-ért az Icelandair-nél, ez nagyon jó ár! A baj csak az, hogy ilyenkor már jönnek a jegesmedvék Grönlandról...
Kedves riboly! Kicsit vitatkoznék Veled Jökulsarlon miatt, szerintem még úgy is, hogy nem közelíti meg a kétéltű a borjadzó gleccsereket, óriási élmény a jéghegyek között hajókázni. Nekünk azt mondták, hogy a jéghegyomlás veszélye miatt nem megy közelebb a gleccsernyelvekhez. Más: meg tudnád-e írni, hogy a Koppenhága-Keflavik jegy mennyibe került retúr egy főre? Landmannalaugar-hoz: mi busszal értünk oda, és a "bejárat" (nagy gázló) előtt legalább húsz kétkerékmeghajtású jármű sorakozott, igaz, lakóautó egy sem volt közöttük. Sajnos, tökéletes megoldás nincs, mert bármilyen saját /bérelt járművel mész, a Felföldön gyalogtúrázni csak azok nélkül tudsz. Gratulálok az úthoz! Üdv: Bure
Tavasszal kaptam egy-két tanácsot, és ígértem, hogy beszámolok lakóautós izlandi tapasztalatainkról.
Röviden: nekünk nagyon bevált.
Közelebbről még sosem volt szerencsénk ilyen járműhöz, úgyhogy amikor a kölcsönzős srác úgy éjfél tájban fél órában összefoglalta az összes tudnivalót, nagyon féltünk, hogy nem tudunk mindent megjegyezni. Aztán hamar rájöttünk, hogy nem ördöngösség a dolog, és a második napon már minden (pl. víz töltés / ürítés...) rutinszerűen ment.
Amiért nagyon jónak találtuk a dolgot, az:
- nagy rugalmasság az útirány és időbeosztás alakításában - nem kell szállást foglalni, bármikor érkezhetsz és indulhatsz
- az étkezések megoldása egyszerű és viszonylag olcsó - ahol van bolt, bevásárolsz, mivel van hűtő, romlandót is tudsz tárolni, ott és akkor állsz meg enni, ahol és amikor csak akarsz, és főzni is lehet
- viszonylag sok esős, szeles napunk volt, és néha jó volt napközben is kicsit visszahúzódni a "lakba"
Az ára meglehetősen húzós, de számításaim szerint mondjuk ha négyen vagytok, akkor az autóbérlés + szállás megoldás kb. ugyanennyiből jön ki. A kölcsönző honlapja: www.geysir.is
Azt meg kell vallani, hogy a lakóautó sokmindenre nem képes, amire egy terepjáró, vagy akár egy egyszerű személygépkocsi. Eredetileg az F208-on beterveztük Landmannalaugart, de Dyrhólaey néhány kilométeres földútja, aztán pedig Dettifoss-nál 60km a 864-esen (ami nem F jelzésű) lebeszélt minket a kalandról. Az egész építmény minden kátyúnál és útbordánál úgy rázkódott, hogy azt hittük, mindjárt szétesik. Szóval ebben a verzióban Landmannalaugart csak busszal javaslom, sajnos nekünk végül már nem fért bele a 10 napba.
Néhány tipp (persze mindenkinek más tetszik):
- Mi sokat voltunk uszodában, pl. Geysir-nél a kemping árában (itt éppen a kempingben álltunk meg) benne van az uszoda is, és nagyon klassz az olajos tapintású hupikék/zöld vízben fürdeni. Akureyriben pedig komoly úszómedence van és vízicsúszda, ami először 15 fokban kihagyhatóank tűnt, de a gyerekek végül nagyon élvezték, és semmi bajuk nem lett. Minden uszoda a szabadban van, de a hűvös idő ellenére senki nem lett beteg, olyan tiszta a levegő (és a víz), hogy képtelenség megfázni.
- Jökulsarlón gyönyörű, befizettünk a kétéltűre is, de szerintünk ennek nem sok értelme volt. Az utóbbi években olyan sokat húzódott vissza a gleccser, hogy ma már nem fér bele a túrába elmenni egészen a közeléig, így meg nem látni sokkal többet, mint amit a partról is lehet.
- Vigyázzatok, hogy ne töltsetek nagyon hosszú időt a kénes gőzök környékén, mi az egyik helyen másfél órát sétáltunk, és négyőnkből hárman rosszul lettünk (hasfájás, fejfájás), pár óra kellett hozzá, hogy elmúljon a hatása.
- A repülő fejenként mindenestől kb. 70 ezerből jött ki (márciusban vettem meg augusztus elejére). Sky Europe reggel Koppenhágába, itt városnézés (vonattal pillanatok alatt be lehet jutni), este tovább Iceland Air-el. Vissza ugyenez.
Az egyebeket előttem már sokan elmondták.
És még csak annyit, hogy mi is le voltunk nyűgözve!
ha nem vennéd észre, épp te politizálod és offozod szét a topikot. amúgy az a kevés büszkeség, amit magyarként átélhetett az ember a világban, épp most tűnt tova a csőcselék és bujtogatói miatt. aki ezt külföldön éli át, nagyon is hangot adhat neki, főként ha történik mindez izlandon és az izland c. topikban. t.tubby monnyon le!
Sajnos meg CSAK egyszer volt szerencsem eltolteni 1O napot Izlandon, amiert ezek utan mar szegyenlem is magam, hisz nem vagyok ugy latszik oly beavatott mint ti. Ebben a topikban nem un. "hozzaertok" vesznek csak reszt, hanem erdeklodok stb. ki-ki minek vallja magat. ..Ez az egyetlen topik amit rendszeresen nezek, meg akkor is ha nem szolok hozza, de ezzel szerintem rengetegen vagyunk igy. Egyebkent par forumozoval emailen keresztul ertekeztem az esetleges nem a forumba illo reszletekrol, pl ez is egy megoldas. Az elmult egy hetben mindenhonnan a politika omlott, azt gondoltam itt legalabb nem. De sajna itt is ez volt, ezert haborodtam fel es ezert kertelek meg titeket arra, hogy ne irjatok politikai jellegu hozzaszolasokat, hisz Te is mondtad, ez a topik a gyonyoru szigetrol szol. Azt hittem ertelmes emberekkel ezt meg lehet nyugodtan beszelni, de belatom, tevedtem.
ne haragudj, hogy közbeszólok, de mi itt napról napra értekezünk többnyire azonos témában - és ebben a társalgásban Te nem szoktál résztvenni. persze megértem, hogy próbálod kiterelni az offot a hozzászólások közül, de kérlek arra, hogy ha mód van rá, akkor olyan topikokban tedd, ahol azért valamennyire otthon vagy. nem szívesen politizálunk, de ha egy külföldön tartózkodó fórumozótársunk meg szeretné tudni, hogy mi történik itthon, nyilván tájékoztatjuk.
kérlek a továbbiakban kerüld az offolást ebben a topikban, mint ahogy mi is túlléptünk már az általad kifogásolt kb 3 hozzászóláson. így persze lehet huzi-vonit indítani, de akkor megintcsak oda lyukadunk ki, hogy nem mi kezdtük.
megértésedet előre is köszönöm és szívesen várom érdeklődésedet a csodálatos sziget iránt =)
hát ugye, hogy milyen gyorsan rohan az idő a messzi északon? =( azért vigyázz, hogy mikor nem írod, hogy a Sarki Fény zöldes színű volt, akkor azt se írd meg kérlek, hogy a gleccser alatta pedig fehér ;P =)
kíváncsian várom képeid - remélem látunk majd párat mikor már kicsalogattad őket a tekercsből =)
Ezt most nem értem... Ezt hozzászólásod most minden topicba beírod, ahol az FTC szó szerepel? Te, aki láthatóan értesz a politikához... :) Ha én adtam "torz információt egy külföldinek" -... speciel egy humoros izlandi megjegyzés felvezetéséhez hoztam elő híreket...melyek Izlandon értek. N^66 meg némileg nyugtatni akart. Azt hiszem ezt nem értetted. Ettől még nem lettünk politikai fórum, remélem. De a kedvedért azt sem fogom leírni - ígérem- , hogy a Sarki fény zöldes színű volt! Nagyon, nagyon szívesen!
Kedves izlandi forumozok! Legyetek kedvesek mellozni a politikai tartalmu hozzaszolasokat innen, arra van egy kulon topic, ez nem az. De ha megis itt tartunk, konyorgom legalabb ne adjatok torz informaciokat Magyarorszagrol egy kulfoldinek!!!!Igy is eleg torz kepuk van rolunk, ne rontsatok mar a helyzetet, foleg olyan ne, aki nem ert a politikahoz. Azt hiszem az FTC foleg nem tartozik ehhez a topichoz, arra aztan tenyleg van egy rakas masik topic, lehet mazsolazni. Nagyon nagyon megkoszonnem.
A "rendes", 35mm-es gépemből akkorra már kifogyott a film. A digitálisom meg játék gép és hiába támasztottam egy útjelző táblához 15 sec záridővel....nagy feketeség derengő zöldes foltokkal....ez lett belőle. Azzal vigasztaéljuk magunkat, hogy "nem baj, ezt úgy sem lehet elmesélni...ezt látni kell!"
a legroszabb, hogy ezt már itthonról írom... A minibuszban arról rádióztak, hogy hol zárták le Pestet...az M1-en meg Árpád sávos lobogós autók rohangáltak... Welcome home!
annyira nem kell ám sajnálni! Nem végig esett csak úgy fity-fifty:) Ma meg egyenesen csodás időnk volt a bálna nézésen, ahol láttunk egy csomó bálna hátat...de a végére megjöttek a delfinek és felelthetetlen showt produkáltak ! : )
Elfogyott a filmem és elmentem venni (igen nekem van filmes gépem...mit csináljak...szereetm : ) Szóval elmentem , de csak 200 ASA-s volt a fotós boltban. Kérdeztem, hogy 100-as nincs? Az nincs, már évek óta nem létezik - válaszolta... Mondtam, hogy itt nem létezik de a kontinensen azért van ! (meg napfény is...)
Kedves torban, sajnálom, hogy ilyen rossz időtök volt a déli kiruccanáshoz, az meg teljes meglepetés, hogy Jökulsarlon zárva volt. Tényleg igaz, hogy csak július-augusztus a turistaidőszak??! És aki télen megy, mert akkor ér rá, az mit csinál ezeken a neves és viszonylag könnyen elérhető helyeken? Üdv!
...magyaráztam az ittenieknek a politikai helyzetet (már amennyire én értek ehhez..) és annál a résznél, hogy van aki nagyokat hazudott a másik meg egy olyan vezér, aki megint veszített a választásokon , de ezt nem tudja megemészteni, azt mondták, hogy jöjjön ki Izlandra és álljon be a nemzeti 11-be..ott megtanulhat veszíteni! Mondtam, hogy jó ötlet, hiszen igazolt focista!:)
amúgy mondd azt, hogy fradista országból jöttél... az Este bemutatott részleteket az MTVs házbejárásról... bizony azt, hogy FTC volt idejük felírni egyik-másik helyre... hmhm
nekem nem akarnak ajánlani? megyek akár holnap is =)
de vicces, ma jártam bent egy budapesti 5*os luxusszállodában és az egyik általad említett hírcsatorna emberei máris ittvannak és a helyzettől függően kérték a szobákat. x nap biztos, de az is lehet, hogy tovább maradnának =) nem tudják, hogy amiről lemaradtak, az reményeink szerint már nem ismétlődik meg :o
Mi van otthon, uram atyám! Tele van velünk a sajtó...a TV....CNN SkyNews...és mindenki engem kérdezget.....mintha valami afrikai orszából jöttem volna...kurva ciki