Én ilyen kőris nyeleket készítek két féle véggel (ut képen bal: inkább osztrák(Fux stb) pengékhez de faékkel mindenhez, jobb: inkább Falci,Silver, török stb, de Fux-hoz nem elég lepos). Beállítás-geometria olyan mint a Fux nyél. (Olajozva, leírással, erős bilinccsel, tartozék faékekkel)
Ezt a mozgatható 1 mm élt még sosem tudtam elérni az orosz kaszán bármit csináltam vele ,még szalag csiszolóval se tudtam olyan vékonyra súrolni hogy az élt meg tudjam nyomni ,pedig még utána kalapálni is szoktam ,de inkább a kalapács lapul mintsem a kasza pengéje ! Élesnek viszont éles lesz de a finom kő nem tudja élezni bárhogy fenem csak a durva fenőkő ami viszi de az eléggé koptatja is ! Ha éles nem igényel ez a kis kasza semmilyen erőt ,egész lassan is lehet kaszálni vele csapás nélkül is és a kis 3-4cm füvet is söpri ,csak sűrűn kell fenni . Bár egyszer már sikerült olyan 12-13 méteres rendet kaszálnom vizes fűben ! Ez volt a rekord eddig a jellemző két fenés közt a 4-5 méter leginkább . Aztán élét veszti .
De ha nem túl vastag akkor csak reszelővel az élt meredekre reszelem. Nekem erre van egy 60-as kaszám, az él kicsit fölfelé áll hogy a vastagabb részeket ferdén vágja. Erre jó szemléltető pl egy fűzvesszőt is késsel ferdén vágunk.
Ja és a legfontosabb kimaradt: a helyes élezés (nyújtás-kalapálás, fenés)
Hiába bármi beállítás, szuper nyél-penge stb, ha nem jó az él, nem fog jól működni a dolog, fárasztó lesz.
Utolsó 2-3 mm-ert nyújtjuk a pengén. Az ideális él egyenletes, nem csipkézett, nem hullámos. Az a jó nyújtás, ha a penge annyit veszít az élnél a merevségéből, hogy körömmel könnyedén mozgatható az utolsó kb 1 mm-en. (Lehet több is, de az már nagyon veszélyes, könnyen sérűl, inkább csak harmatos zsenge fűhöz) Nehezebb terepen elég, ha csak épp látjuk, hogy mozdulna az él a köröm mozgatásától. Utánna fenés lehetőleg vmi finomabb kővel. Az a jó kész (megfent) él, ha a hüvelykujjat finoman hozzáérintve azt érezzük, hogy szinte "harap" az él, vagy ha finoman a körmeinkkel megkocigtatjuk az élt, mintha vmi mágnes vagy ragasztó oda akarná tapasztani a körmünket, ha könnyedén pattog-csúszik a köröm, nem elég jó a fenés (vagy kalapálni is kell).
Sziasztok! Írok néhány gondolatot az ilyen "osztrák" típusú nyelek (pl Fux) beállításáról (én is hasonlóakat készítek, használok), hátha vkinek jól jön, ötletet ad... Két féle javasolt beállítás létezik, az egyik a használati leírásban is leírt: (penge a nyélen!) alsó fogantyú csípőnél a combcsont kitüremkedése-forgáspontja környékén, a kissé felemelt jobb láb hajlatánál (így a forgáspont is megkereshető), ez néhány cm-rel a köldök alatt van. Felső fogantyú egy alkar távolságra az alsótól, mint a leírás ábráján. A másik beállítás a fordított: Először a fölső fogantyút helyezzük föl pontosan váll magasságba (itt is legyen a penge már a nyélen!), majd az alsó fogantyút a fölsőtől egy alkar távolságra (mint a képen).
Nem érdemes túl magasra tenni az alsó fogantyút, mert nehezíti a kaszálást nehezebb terepen, ha túl a lent van az alsó fogantyú, nem lehet normálisan viszonylag egyenes testtartással kaszálni. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy jó magasra teszik az alsó fogantyút (hogy milyen egyenes derékkal használható), majd nem értik mitől olyan fárasztó a kaszálás. Ha csak tisztogatunk a gyümölcsösben, csak forgó mozgással kaszálunk kisebb rendet, jó lehet a magasabb beállítás, de nagyobb "rendhez", nagyobb területen, nem csak forgó mozgással-hanem ahogy kell testsúlyáthelyezéssel húzással a forgást kombinálva, fárasztó a magasabb alsó fogantyú.
Nagyon fontos a penge talajjal bezárt szöge (ide kellhetnek a faékek): Beállunk kaszálló állásba, minimum vállterpesz, testsúlyt helyezzük kissé a jobb lábra, és egy síma-kemény terepen megfogjuk a nyelet, mintha kaszálni készülnénk (penge a földön a két láb vonalában): Álltalános beállítás (átlag fűkaszáláshoz, leggyakoribb): penge éle középen 8 mm távolságra legyen a talajtól (0.5-1 cm között "A" ábra a fotón), ha túl laposabban áll (kissebb ez a távolság) - faéket teszünk a penge és a nyél közé. Ha nagyon kavicsos a talaj, vagy nagyon felnőtt-elhanyagot-fásabb szárú-nehezen kaszálható a terület, érdemes ezt a távolságot 1 cm fölé (akár 1.5-2 cm is "B" ábra a fotón) állítani egy kis ékkel.
Általában az osztrák pengék ilyen Fux (vagy Fux-szerű) nyeleken jól állnak faék nélkül is (lehet, hogy a penge göbét kissé meg kell csiszolni hozzá, hogy rendesen belemenjen a lukba,vagy a lukat mélyíteni)(én is a nyeleimet így készítem, osztrák pengék fűl-szögéhez optimalizálova a végét), viszont a többi penge fűl-szögéhez nem jók közvetlenül, mert általánosan a pengék fűl-szöge meredekebb-nagyobb (ilyen pl az olasz Falci, a szlovén Silver, a török pengék, és szinte minden más nem osztrák), ezekhez mindenképp kell a faék közbeiktatása a penge és a nyél közé. (én kétféle nyélvéget készítek már, egyik az osztrák pengékhez optimalizált, a másik a többihez (Falci, Silver, török stb))
A másik fontos beállítás a penge "harapása" "fogása", a hegyének magassága. Felső fogantyút bokához támasztjuk szorosan, a penge sarkát egy "referencia-pont" fölé helyezzük, majd átforgatjuk a penge hegyét a "referencia-pont" fölé, ilyenkor a csúcsnak beljebb kell esnie a penge sarkához képest néhány cm-rel (mint a leírás fotóján is). Ajánlott távolság: kb 60cm -es pengénél: 2-3 cm, 70-80 cm-es pengénél 4-5 cm, hosszabb pengéknél akár 6-8 cm. Ha nagyon horgas a pengénk, lehet ez a távolság nagyobb.
Általánosan ezzel kísérletezhetünk, ha beljebb áll a hegy, keveset "harap"-vág a kaszánk, de könnyebben, míg ha kijjebb áll a hegy, nagyobbat "harap"-többet vág, de nehezebb, fárasztóbb. Ha könnyen kaszálható a terület (pl zsenge tavaszi harmatos fűfélék), lehet kicsit nagyobb a penge fogása (kijjebb a hegy), míg nehezen kaszálható területen (pl magas, száraz, fásabb szárú növények stb) lehet kissebb fogást állítani (beljebb a penge hegye).
Mellékelek néhány fotót az érthetőségért (penge fül-szög különbségek, beállítások) Remélem érthetőre sikeredett.
Innen vettem két kicsit-ároktisztitót s cserjekaszát 2-3 éve akkor ára kevesebb volt. Nem bántam meg--- enyém 50-es s hajlitani kellett a nyakán-- mert a nagyon megnőtt vastag szárú mindenfélét, mással nem tudtam volna levágni-- már nem lakom gyakorlatilag itt, s volt sok eső nőtt is minden. a másikat elszakitottam volna. nem túl kemény, ki lehetett kalapálni. üdv PJ
Gratulálok a szép kaszához ! Mindent irjál már meg hol vetted mennyi volt ,csak a penge érdekel a nyél nálam csak fém lehet ! Én is olyan kezdő vagyok csak hobbiból kaszálok . Itt körülöttem jóformán olyan vikkend házak vannak újabban és senki sem akar fizetni a kaszálásért ,így kénytelen vagyok kézi kaszával valahogy a gazokat levágni amik néhol az 1 métert is verik mindenféle fa sarjadékkal tűzdelve ! Néha a 60cm orosz kasza is kicsorbul a facsonkokban ! Nagyon nehezen élezhető ,túl vastag anyagú ,durva kovácsolású vacak ! Terveimben szerepel valami jóféle anyagú kaszapenge vétele mindenképp ! Valamelyik szomszédot akarom rávenni vagy Bécsben ,vagy Belgiumban hogy vegyenek nekem egy kaszapengét ,nálunk lehet túl drága ,még azért nincs ,meg nem is igen talál a gugli ! Ha dob is valamit általában a 20 000-res feletti kategóriákat találom meg !