Nekem megegett es fele akkorara se nott mint a tobbi. Iden mar a kozeleben levo, arnyekban levo kicsi tul is szarnyalta nagysagban, valoszinu hogy osszel ki is veszem onnan es mashova telepitem. Helyem az van arnyekos! Sajnos szinte minden arnyekban van a faktol, nagyon kicsi a napos helyem, ez az egyetlen noveny ami oltozteti a kertemet, ezert is ragaszkodom hozzajuk.
Nekem nem ugy tunik hogy ez telallo banan/ musa bajo/, legalabbis az enyemek levelei hosszukasak, nem ilyen tomorek, ezeket tropikusoknak nezem de en nem vagyok szakerto. Az viszont igaz hogy varnod kell, a kozepe egeszseges, nem ugy nez ki mintha pusztulni akarna, inkabb megviselte a cserepes elet, a szallitas meg hogy meg lett bolygatva, ha lesz jopar levele akkor a serulteket levaghatod. Ha nem teli tipus a bananod akkor is nagyon szep tud lenni, sot meg gyumolcsot is hozhat, legfeljebb telire beviszed es dezsaban tartod. Az enyemrol nem tudok kepet feltenni mert 3 hetes utazason vagyok, csak eppen belekukkantottam topikba es a kepek a masik gepen vannak.
Nem tudom hogy hogy birja azon a helyen ahonnan kepet feltettel mivel nekem oriasi tolgyfak arnyekaban van, de valoszinu hogy jo lesz, van itt egy Petronika nevu netezo, eszmeletlenul szep teli banancsoportja van es az nincs arnyekban...
Nekem is lenne hozzad egy kerdesem. Egy masik topikban irtad a bio permetezest, kiprobaltam es bevalt de meddig kell permetezni? Most a meg zold gyumolcsot is? Oszibarack es kortefam van.
Na akkor majd ezt a kettőt ide ültetem, úgyis ide tettem le hirtelenjében a pislő cső hatókörébe.
Ezen a helyen napi pár órás napsütés van csupán. Reggel árnyékol a sövény, késő délután pedig a ház.
A szemben lévő terület a ház oldala, ott fordítva. Reggel kapnak napsütést a növények, kb. délig, egy óráig. Lehet, oda is teszek egyet. A gránátlama évek óta ott van, nem fagyott ki. Igaz, nem is termett még, tavaly nyár végén hozott egy egész virágot. Gondolom, ha az nem fagy meg, esetleg a banán is jól el lesz vele.
Mit gondolsz?
Íme itt van az a kettő, akiket már kiültettem, és teljes napot kapnak:
Jól látható, hogy az alsó levelek megégtek, amin nem is csodálkozom. Viszont a közepéből jövő hajtás egészségesnek látszik. Őket lehet most egy darabig békén hagyom ott ahol vannak, aztán pár hét múlva meglátom.
Konkrétan folyamatosan locsolok, illetve folyamatosan nedvesen tartom a földet. Minden növény alatt. Persze a dézsásoknál néha előfordul, hogy én dolgozok estig, a család fütyül az egész kertre, és mire hazajövök, csutkára száradva a talaj, és lekókadva a növény. Ilyenkor egy gyors locsolás életet ment, de ezért nem nagyon szeretek konténerbe ültetni. Nincs vésztartalék. Ha muszáj, akkor muszáj, de ha lehet, szabadföldbe inkább.
Nekem gyonyoru bananfaim vannak de egyet megtanultam, soha napra ne ultessem, kizarolag fa arnyekaba, 4-6 meteresre nonek, minden evben magasabbak, a napra ultetett megegett, nem nott rendesen, sargult. A letakarassal telen ugy vagyok hogy tul gondosan takarom, kergezem es ettol berohad bar ha levagom a rothadt reszt akkor kihajt szepen, iden kevesebb takarast fogok rajuk csinalni. Szoval tedd a banant egy arnyekos helyre, ultesd ki a foldbe es kozben probald kitalalni hogy mifele fajta, az enyem musa bajo. 3 eve kezdtem 2 kis ujjnyi csemetevel, mara mar 16 fa disziti az udvart ugy hogy adtam belole masnak is, nagyon szaporodik....
Nem lehet,hogy túl locsoltad,és azért rohadt ki a banánod?Ilyenkor nyáron szereti a vizet,de a teleltetés során nem szabad sokat locsolni,mert kirohad.
Gödör aljára marhatrágya,rá föld,mehet bele a banán.
Tavaly behoztam egyiket a konyhába. Simán kirohadt egy idő után. Másikat a telelőben hagytam, ott is tönkrement. Most a tél még messze van, egyenlőre nyáron sikerüljön életben tartani, aztán ősszel visszatérünk a teletetős problémára. Olyat is olvastam már, hogy valaki levitte a pincébe, és teljes sötétben is kitelelt. Logikusnak is tűnik, hiszen úgyis tövig leszárad a szára, akkor meg nem kell a fény. Tavasszal tőről kihajt állítólag. No az enyémek nem hajtottak ki. :(
Ha edénybe ültetem, nem fogja kinőni? Elég lesz a gyökérzetének? Jobb neki árnyékban, mint napon? Ha mégis szabadfölbe ültetem, mekkora gödröt illik ásni neki Marhatrágyám is van, sőt, granulált tyúktrágyám is van, a tápozást nem lesz nehéz megoldani.
Mindig csodálkozom, hogy ebben a kis országban is mekkora éghajlati különbségek vannak. Most jártam Harkányban és ott már 3-4 méteres musa basjook vannak, de majd minden 4. -5. háznál, sőt ott is jókorák ahol elhanyagolt gazzal benőtt kertek vannak, vagyis ott biztos, hogy nem takarták semmivel télen.
Szia! Jó lenne képet látni a banánodról.A Tescoban vásárolt banán,valószínűleg musa nana,vagy tropicana lehet.Legalábbis én még nem találkoztam más banánnal ott. A nana,és tropicana levele foltos,nem sima mint a télálló banáné.Ültesd cserépbe,kiteheted félárnyékba.Nem télálló,melegben kell teleltetni,ahol sok fény éri.
Sziasztok. Kezdő vagyok banán témakörben. Tavaly ősszel kaptam két banánfát, nem sikerült kiteleltetnem, kirohadt, és/vagy kifagyott.
Múlt héten a tescoban jártam, meglepetésemre volt kemény ezer forintokért kis banánfa. Veszett már több is Mohácsnál alapon, gyorsan vettem kettőt. Fogalmam nincs milyen márkájú, annyi volt ráírva, hogy banán. :))
Hová ültessem szerintetek? Szabad földbe, vagy dézsába? Napra, vagy árnyékba? Annyit tudok, hogy utálja a szelet, tehát napra ültettem valamennyire szélvédett helyre, a tó közelébe. A levelei máris megégtek, de gondolom ez most természetes, hiszen nem hiszem hogy lett volna valaha szabad levegőn. Én meg botor fejjel hirtelenjében kiültettem. Hagyjam, vagy amíg nem késő, vigyem árnyékosabb helyre?
Basjoo-nak néz ki. Valószínű hogy a magas ph miatt nem fér hozzá a vashoz.
Megoldás : 10 liter vízhez 1 deciliter 10%-os ecet, 1-2 héten keresztül naponta ezzel locsold be . A kúra után a többiek által említett marhatrágyát szórj a talaj tetejére.
üdv.már kapott magnéziumot.vasat keserüsót,de semmi,pár éve ugyanazon a helyen volt másik basjoo,de az kifagyott pedig az nőtt.ez musa basjoo egyáltalán.fénykép egy pár sorral lentebb.
Milyen nitrogént adsz neki? Csak azért mert az enyém sem nő, ráadásúl az enyém levelei sárgulnak pedig én citrus tápoldatot adok neki. 1-2 embernek megmár olyan nagy és nemtudom,hogy csinálják.
Van néhány Musa cheesmanii (Cheesman banánja) különleges növénykénk. 20 cm magas, erős, egészséges magoncok. Most 2500 Ft-ért eladunk néhányat. rendeles@bananfa.hu
ok, köszi szépen már megtörtént, az eső nyomta így le talajt, meg adok majd neki citrus tápot csak várok 1 pár napot vele mert még jó vizes a talaj. remélem hogy tulfogja élni és nőni fog.
Ahogy Citrus-liget írta lazítsd meg a talajt,nagyon keménynek látszik.Most már jön végre a jó idő,szépen összefogja magát szedni.
Az én banánomat szépen megtépázta az a goromba nőszemély,Yvett.Letörte a szép nagy leveleket.Majd jön helyette másik,sajnos a szél ellen nem lehet védekezni.
Nem tudom, mennyire kötött a talajod. Kapával néha lazítsd fel. így a talaj is gyorsabban melegszik, ha meg jön a jó idő. Ez a sok és hideg eső nem tett jót a banánoknak. Szerintem egy gombaölőzés sem árt neki, a maradékot öntsd a tövére. És ha elkezd növekedni nyomhatod neki a tápanyagot. Én tavaly 3-4 naponta tápoldatoztam trágyaleves locsolást és Vitaflora levéldísznövény tápot váltogatva. Jelenleg az enyémek is sárgák kicsit, fáznak
Így néz ki a banánfám amit mondtam,hogy nemegy semmire, mostmár vettem neki ma citrus tápot, kipróbálom azzal akor amit írtál. Nem szeretném ha tönkre menne!
A STARKL-tól rendeltem két Musa Basjoot épségben meg is érkeztek és már készül is nekik a hely. Továbbá két Pampafű is erre a helyre kerül majd. Sajnos teljes földcserét kell csinálnom azért ekkora a gödör, feltöltött terület tele salakkal, kaviccsal, és törmelékkel. A mérete 5m x 1.5m x 40cm, az aljára jó sok lótrágya fog kerülni a felső réteg pedig jobb minőségű föld és humusz keveréke lesz.
Ez a banánom 2 éves.2011 őszén ástam ki egy sarjat,amit nagyon jól tettem,mert 2012 februári napokig tartó -22 fok kivégezte az anyatövet,a többi sarjjal együtt.Találtam egy képet róla,ettől nagyobb volt fénykorában.
Tápozni szoktam,citrustáppal,hetente többször.Amit még nagyon meghálál,az az érett marhatrágya,azt is többször kap.