Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
A varrat nem porózus. Egyet el is metszettem, megkukkoltam a beolvadást, a varrat keresztmetszetét. Szép homogén volt.
De valszeg fogyóshoz veszek majd valami olcsóbb pajzsot, mert az Optrelt nem akarom kitenni olyan megpróbáltatásoknak, ami ezzel a technikával jár. Füstöl, fröcsköl. Közben törölgetni kellett, hogy kilássak, olyan füstköd lepte el. Fogyóshoz nem kell olyan kifinomult kazetta, ami abban van. Itt a szikrázás, villogás miatt még talán az ablaküveg is besötétedik :-)
Varrat mellett nekem is kormolódik kicsit. Húzva jobban. Minél tisztább az argon annál kevésbé kormolódik. A 4,6-ossal biztosan, nekem az 5.0-sel kevésbé de akkor is van. Ha tolod akkor a gáz eltereli és csak a végén van lerakódás.
A fotón látható kormolás az miért van? Olvastam valami olyant, hogy a magnéziumos huzalokban lévő anyag, maga a magnézium kormol, és hogy ez nem rendellenesség. Látszik, hogy maga a varrat és ahol feltöri az oxidot, ott nem kormos, csak kifelé feketedik. Ha húztam a pisztolyt, akkor az egész varraton ott volt ez a vékony koromréteg. 10-12 liter/perces argonnal csináltam. Nincs ráégve, nagyon könnyen eltávolítható, de ha van valami trükk, hogy elkerüljem, akkor csak megpróbálnám.
Szikra hegesztés titkos fotói, az új IWELD alufluxról!!! Facebook-on osztották meg:
"Titkos felvételek az új CO gépről. Ez a kedvelt Gorilla PocketMIG nagytesója, ami már 15 kg-os dobot is fogad, emiatt erősebb előtolót kapott. Januárban már vásárolható lesz."
Nem cseppre gondoltam, hanem arra, hogy amikor befejezem a varratot, akkor marad egy kis gombóc a huzal végén. Mekkora a megengedett, vagy egyáltalán nem jó ha képződik egy kis golyó a huzal végén?
Ha húzod, akkor kevesebb lesz a fröcskölés. Nekem úgy tűnik mintha kicsit gyorsabban mennél mint ami a beállításhoz való.
Azt hogy milyen cseppnek kéne lenni? Hát passz .. én nem is láttam cseppet. Inkább olyan volt a leolvadás mint amikor awival impulzussal nyomod, sziszegős sercegés, kissé zöldes gázburokban
Folyamatosa folyt lefelé az anyag ... kb mint szórt ívű hegesztésnél az acél. (spray arc mig)
Ez ugyan spool gun, meg 4043-as huzal, de a hegesztés hangjának valami hasonlónak kéne lennie aluval mint ezen a videón. Olyan 5 perc környékén kezdenek hegeszteni.
Ma este gyakoroltam egy órán át. Annyira talán nem reménytelen a dolog, mint az első próbálkozásnál tűnt.
Ahhoz képest, hogy aluval kezdtem tanulni fogyózást, és sikerült kiválasztani a leghisztisebb magnéziumos huzalt, tehát a legrögösebb úton indultam és mindössze második alkalommal próbálkoztam, úgy érzem nem olyan rossz egy abszolút kezdőtől.
Kezdek ráérezni a sebességre, már azt hiszem tudom, hogy milyen az a megfelelő sercegős hang, amiről Maseratisti beszélt. Toltam vagy másfél méter hernyót, különböző anyagú aluval. Azokkal az apró fröcskölésekkel nem tudok még egyenlőre mit kezdeni, de a varratok egészen vállalhatónak tűnnek. A valóságban jobbak, mint ahogy ezeken a szar fotókon látszanak, amit a félhomályos garázsban telefonnal csináltam. Minden kozmetikázás nélkül megmutatnám, köszönettel venném ha elárulnátok, hogy mit kellene másként csinálnom, hogy jobbak legyenek.
Drótkefézés előtt ilyen volt:
Egy kicsit lecsutakolva:
Mekkora az ideális gombóc a huzal végén? Nekem olyan 1-1,5 mm-es golyók képződtek. Egy áramátadóval toltam végig, nem égett be egyszer sem.
Nem enged a huzal komfortzónáján kívül eső dolgot állítani, és ugye az a gép 0,8-as és 1-es huzalhoz van.
Amúgy gratula az újabb géphez. Lényeg az hogy arra a melóra amire neked kell jó legyen, nem kell a márka. Azzal meg jobban jártál hogy nem mentél Dunakeszire, szerintem ... bár ha figyel az ember akkor nem lehet gond ott se.
Elég sürgősség vált a gépvásárlás, úgyhogy nem böngészgettem, hátha találok használtan jót Kinéztem az egyik dunakeszin lévő boltban (amelyik áfa nélküli árakat ír a webshopján) 110+áfáért egy formig 180/210-t (csak a gép, semmi kiegészítő, tartozék v bármi..).
De azért indulás előtt beugrottam a szokásos közeli kis pince hegesztőboltba, hátha van valami jó. Nem is mentem tovább. A nagy gép netto ára alatt megkaptam a lentebbi gépet, új kombi reduktort, huzalt, munkakábelt stb..
Eleinte féltem az előtoló minőségétől, mert a formiget használtam 4 hónapig és egy álom volt, ezeknek a kicsiknek meg..hát az iweld pocketmig pl elég szar.
Erősen pozitívan csalódtam, remek kis gép, és 30A a minimum, 0,5mm lemezt sikerült vele nem átégetni, igaz, nagyjából 0-ra tekertem mindent rajta :D
Ettől megbízhatóak, kiforrottak. Amikor megvettem az Ergust és elkezdtem utánanézni a neten, hogy mihez is jutottam, én is csodálkoztam, hogy 8-10 éve jött ki a típus. Először fura is volt, azt éreztem, hogy egy elavult gépet vetem. Aztán ahogy beleástam magam, számomra is kiderült, hogy ez a profik ismérve :-)
Évekig tesztelgetik, fejlesztik, mielőtt piacra dobják. Ha valami problémád, kérdésed van, akkor van ember a forgalmazónál, a gyártónál, aki tud válaszolni, segíteni. Még most is őrzöm a levelezést, amit az olasz gyár fejlesztőmérnökével váltottam, amikor a pedált építettem. Tök jó fejek voltak, sokat segítettek. Na ezt próbáld elérni egy kínai típusnál. A BLM-hez még a forgalmazók sem kaptak gyári technikai támogatást, hiába van saját szervizük, nincs szervizdokumentáció. Állítólag egy ember javítja az országban, az sem a importőr alkalmazottja. Egy profi márkánál nincs kecmec. Ha netán kifekszik a gép, jön a futár, hozza a cseregépet, mert a termelés nem állhat meg, majd javítás után vissza a sajátot.
Ettől ipari kategóriás egy gép, nem csak a paraméterei alapján. Legyünk őszinték az elmúlt 10-15 évben semmi forradalmi találmány nem volt ebben a műfajban. Vannak már ilyen öreg inverterek, digitális, szinergikus rendszerek is. Semmi nem indokolja a negyedévi modellfrissítést. Puszta marketing. A következmenyényeit meg látjuk, tapasztaljuk.
A haveromnál hegesztettem kerítést a 23E Ft.-os austria inverterével.Olyan finoman lágyan hegesztett hogy álom volt vele a munka.Az ergus meg fidaty sem volt olyan az MMA hegesztéskor.
A merklém picit durvább mma-ban keményebb az íve mint az ergusnak, awiban viszont intenzívebb jobban kezelhetőbb íve van, függelenül hogy nincs annyi beállítási lehetőség rajta.A liftes gyujtás még nálam akadozik kissé,szoknom kell,de szerintem én vagyok értetlen hozzá.A koppintós is jobban ment.
Más
A kopintóst most megtanulhatod Gusztitól.Nem a wolframmal kell karcolgatnod, hanem simán lefekteted a porcelánra úgy vagy 2mm legyen a wolfram és az anyag között oszt csak elhúzod a hozaganyag pálcát a hézag között simán ívet fog.
Onnan hogy megméred a gép gázcsonkját, valamint a reduktorét. Ha szerencséd van akkor egyforma. Van 9-es, 8-as, 6-os méret. Hőlégfúvóval megmelegítve az 5-ös belső méretű tömlő szépen rámegy bármelyikre és úgy rágyógyul hogy még bilincs sem kell :-)