Meglep, hogy a tüskéit említitek. Én eddig észre se vettem, hogy vannak tüskéi:) Tegnap ránéztem és tényleg vannak. De annyira nem zavaró, hogy pár évig észre se vettem.
Ízlés dolga.A szedernek ugye szeder íze van...a fekete málnának,meg nincs málna íze.Nekem spec a szeder jobban ízlik,az lédúsabb is.A f.málna meg rágós,levet meg elég nehézkes facsarni belőle/de nem is érdemes/.A tüskékről egyezik a véleményünk.Ha már málna,akkor piros,de a Fertődi aranyfürt is nagyon finom,kicsit teremhetne többet.
Igen, zamatosabb és édesebb is kicsit a szedernél. Nálam a szeder még éppen csak elvirágzott és csak kis zöld gyümik vannak. 3-4 hét, mire ehető lesz. A fekete málnát meg már 2 hete esszük.
Metszeni kell? Ezt nem tudtam, én nem szoktam, csak a letermett vesszőket vágom ki meg a kártevővel fertőzötteket. Betegség nem volt rajta még, csak pár dudor amit a vesszőszúnyog vagy a karcsúdíszbogár csinált.
A szedernél jobb mert korábban érik, elválik a vacokkúptól és kicsit zamatosabb.
A szedernél nem jobb mert agyonszúrnak a tüskéi és fogékonyabb a vesszőbetegségekre.
Valóban ritkaság, érdemes szaporítani. De mint annyi más Ámerikából behozott növénynél előbb utóbb felbukkan valami betegség, amire a fekete rezisztens, de a mi piros és sárga málnáink belepusztulnak. Pl szőlőnél a filoxéra, peronoszpóra, lisztharmat, na ez annyit nem érne meg.
Egyetértek, fantasztikus íze van! Vetekszik a legfinomabb szederével is. Persze biztos van olyan is, akinek nem jön be, van, aki az ananászt is utálja. Ízlések és pofonok... Én imádom.
Mindenképp érdemes szaporítani ezt a rendkívül egészséges és finom különlegességet.
Igazad lett! Tényleg befeketedtek. Az ízében pedig kellemesen csalódtam. Sokan károgtak (főleg atifoci), hogy mennyire vacak meg nincs semmi málnaíze. Nos, málnaíze tényleg nincs, de kellemes szederíze az van! Szinte a megtévesztésig olyan az íze, mint a szedernek. Mivel imádom a szedret is, ez nekem kifejezetten előny.
Amúgy mennyire normális, hogy az idei hajtásai között akadnak 2 és fél méteresek is? Már-már ijesztő. Igaz van alatta némi marhatrágya és szinte napi szinten locsolom is.
Jó végre látni valakit, aki a piros lekvárokba feketeribizlit tesz! Eddig azt hittem, csak én vagyok ilyen elvetemült, pedig sokkal tovább megőrzi a szép színét , és a szükséges savasságot is megadja az esetleg ízetlen gyümölcsnek.
Amibe teszek: földieper (abba tavalyi termés megy a fagyasztóból), meggy, málna, erdei málna, áfonya.
Halika! Van pár tő állítólagosan fekete színű málnám, de egyelőre még pirosak, kemények a bogyók. Ezek csak később lesznek feketék? Vagy átvert, aki feketeként küldte?:)
A levele, szára és a bogyó alakja valóban másmilyen, mint a piros málnáé, de eddig még csak pirosodik a bogyó.
Akkor lehet, hogy még nem érett teljesen. Habár bordó szemeket kóstoltam, érettnek látszottak. Én csak savanyú ízt érzek némi nagyon enyhe málna aromával keveredve. Igazából nem tudom mikor érett teljesen.
Nálam a málna és az eper is az szokott lenni. Eddig nem permetezem ellene, idén már igen. Ha használ, az jó, mert így a termés harmadát elveszítem. Nagy pazarlás ez olyan gyümölcsöknél, amiknek még szezonban is 500-1000 ft kilója.
Nem édes? Nálam az. Aromás és édes. Én a legtöbb vesszőt tőből kivágom a betegségek és kártevők visszaszorítása végett, de néhányat mindig meghagyok, hogy legyen korábbi termés is. Van is már bő 1 hete ezeken a tavalyi töveken, az ideieken még csak zöldek vannak.
Senki se felejtsen el botritisz ellen védekezni, most van itt az ideje! Idén Chorust használtam egyszer, májusban. De bevetem megint, mielőtt jobban beindul az érés, mert akkor már nem szeretnék ráfújni semmit.
A szedermálnáról még annyit, hogy tegnap csepegtettem rá pár csepp édesítőszert és úgy sokkal jobb volt! De még úgy sem érte el a málna színvonalát, hisz csak édesebb lett, nem aromásabb. Viszont legalább csökkent az az irdatlan savanyúság. Édesítve már kellemes, de aki az igazán jó ízű gyümölcsre megy, az inkább tartson hagyományos málnát. Valami jó fajtát, pl. Fertődi zamatost vagy Fertődi aranyfürtöt. Vagy akár Nagymarosit, ami kisszemű ugyan, de a legfinomabbak egyike.
Az Autumn Bliss-t minden évben le szoktam vágni 20-30 cm magasan, hogy elsősorban az új hajtásokra gyúrjon. Nem tudtam én, hogy ilyen korai.
Ami a szomszédba átment, az már egy hete érik erősen, nálam meg még teljesen zöld. Jövőre hagyok teljes vesszőt.
Na nem mintha sokat érne. Nagyon aromás, de nem édes. Legfőképpen arra tartom nyáron, hogy a környék összes poloskája rámegy, a finom egyszertermőre nem jut.
Akkor hogy lehet, hogy nálam már június elseje óta érik? Lehet, hogy másfajtám van?
A feketeribizli belekeverése jó ötlet, szép színt és legfőképp jobb aromát ad ennek a vízízű szépségnek. A feketeribizlim is most színesedik, már lehet csipegetni róla, de még kell 2 hét a teljes éréshez.
Egyébként azt vettem észre, hogy szinte minden gyümölcs hamarabb érik 2-3 héttel, mint szokott. Ez másnál is így van? Június első napjaiban a málna és a szedermálna még elég korainak számít szerintem.
Tegnap megkóstoltam a saccra 90%-os érettségű szedermálnát és bár kellemes volt, de nem nagy durranás az íze. Egyértelműen a málnához áll közelebb, nem a szederhez. Viszont savanyúbb a málnánál és nem olyan aromás. Tehát olyan, mint egy nagyszemű, félérett málna... Egynek elmegy. Nagy előny, hogy igen bőtermő. Ízre viszont többet vártam tőle.
A vacokkúpról nem jön le a gyümölcs, így azt is meg kell enni vele együtt, de ez nem gond, mert teljesen puha, olvadó állagú. Egyáltalán nem zavaró.
Érdekes, nálam a Blissy a legédesebb és legaromásabb az összes közül. Nem lehet, hogy rossz helyen tartod? Talán nem kap elég napot, vagy nem szereti a talajt. Esetleg nem Blissyt vettél, hanem mást sóztak rád:)
Fura, de nálam pár napja elkezdett érni a szedermálna. Már vannak sötétpiros, halványbordó szemek is. Pedig papírforma szerint június végétől július végéig érik. Kérdésem az lenne, hogy mikor teljesen érett, mikor szedhető? Korábban írta valaki, hogy nem szabad féléretten leszedni, mert úgy fanyar ízű. De mivel most terem először, nem tudom mikor érett 100%-osan.
Én a málnaféléket csak túléretten szeretem igazán, mert úgy sokkal jobb az aromájuk.