Keresés

Részletes keresés

Andó Gergely Creative Commons License 2005.10.30 0 0 9162

Kíváncsi vagyok, Barta és Pusztaszakállas meddig marad életben.

Sajnálom is szegény utasszámlálókat, akiket oda küldtek 10-12 órát nézni a nagy semmit... Bár a számlálók jelentős része ennél felelőségteljesebb megálló, állomás utasainak számlálására nem volt képes...

Előzmény: _nyunyuka (9159)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.30 0 0 9161

Jó akkor tovább tippelek, és legyen a 103-as!

Kikerült kérgeket is szerezned?

Nekem nem Putnok már átált gépire, de a váróterem tiszta volt fel volt újjítva.

Meglepődtem ezen.

Írtad, hogy valami körutazást csinálsz.

Sikerült?

Előzmény: M41 2202 (9160)
M41 2202 Creative Commons License 2005.10.30 0 0 9160
Nem, annyit segítek, hogy az Alföldön van valahol.
Előzmény: Törölt nick (9156)
_nyunyuka Creative Commons License 2005.10.30 0 0 9159

Sárszentmihály és Csór-Nádasdladány már régen forgalmi kitérőként kellene üzemeljen.

Jól írod! Ha emlékszel még a 2004-es jegybegyűjtő túrára, akkor írtam, hogy bár nem túl sok jegyet vittem onnan, mégis egyévi bevételt csináltam. Néhanapján arra vetődik 1-2 nyugdíjas, a legnagyobb utasforgalmat leginkább az oda szolgálatba érkező és onnan hazatérő vasutasok adják. Legyen egy-két vonatnak szolgálati megállása (mint pl. a 135-ösön Szeged rendező) és kész.

Itt OFF, de ha már szóba került: ugyanezért tetszik a 100-as vonal "külső" szakasza (Szolnok után), a rengeteg kiirtott (és valljuk be, értelmetlen) megállóhely (pl. Karcagi puszta, Apavára, Turgony stb.) következtében a személyvonatok jó kis gyorsvonat-pótlóként működnek. Kíváncsi vagyok, Barta és Pusztaszakállas meddig marad életben.

Hogy ON is legyek: 26.-án a 38635-tel indultam el Komlóról (i.14.03), a motorkocsi teli volt, a mellékben volt kb. 15 utas. Biztos sok vasútbarát szervezett aznapra kirándulást :-))))).

Előzmény: Krtek (9142)
István Gyuri Creative Commons License 2005.10.30 0 0 9158

névtelen: Ezer éve nem hallottam rólad..:o)

Szia! Egy kicsit elvagyok havazva munkával.

saab1: Annak az 1-2 főnek is kell valamivel - adott esetben vonattal - utazni.

Igen, kell utaznia, de nem feltétlenül vonattal.

BUKKZSERC: Én látok csúcsidőben fővonalon 7 kocsis vonatot mászkálni 10 emberrel. Személyvonat.

Van ilyen. Még akár egy optimális rendszerben is. Az pedig sok esetben nem megoldható, hogy a mv. és a vjv. átszálljon egy kisebb (adott esetben) Bz-s szerelvényre, hogy 1-2 fordulóüt azzal teljesítsen, mert vannak olyan normaidők, amiket be kell tartani a munkavállalalók felé. Pl. Villanygép lezárása, Bz felnyitása, majd annak lezárása (előtte-utána gázolajszint rögzítése stb.), utána nagy inga felnyitása (vezérlőkocsi lepróbálása stb.stb.). Vjv-nak az új szerelvény felvétele, megfékezettség kiszámolása stb.stb. Ami adott esetben nem fér bele időben. (vagy a Bz-n levő embereknek a Mt., Ksz és HElyei függelék szerint járó munkaközi szüneteket ki kell adni, és azért áll -látszólag- értelmetlenül egy állomáson.)

Lényeg: a  mellékvonali tehervonati pályahasználati díj olcsóbb.

Már nagyon sokszor megpróbáltam elmagyarázni: jelenleg még a PHD nem feltétlenül a valós költségeket mutatja, csak az összkiszámlázázott összeg megegyezik (jó esetben) az összköltséggel.

Előzmény: saab1 (9149)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.29 0 0 9157

Én látok öreg teherautókat is.

IFA LIAZ TATRA stb.

Vasúti teherkocsipark fordavonatoknak érné meg de olyannak mint a bükkábrányi szénvonat.

Az továbbítva lesz mellékvonalakon is mint például a 103 és 108

Bükkábrány Oradea Szergellyel.

Lényeg: a  mellékvonali tehervonati pályahasználati díj olcsóbb.

Előzmény: Krtek (9153)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.29 0 0 9156
Heves?
Előzmény: M41 2202 (9155)
M41 2202 Creative Commons License 2005.10.29 0 0 9155

Hol található az alábbi vasúti átjáró?

Törölt nick Creative Commons License 2005.10.29 0 0 9154

Én javasoltam betétjáratokat, más eszköz hijján Bz-t, dea Davecz féle csapat lehülyézet.

Én látok csúcsidőben fővonalon 7 kocsis vonatot mászkálni 10 emberrel. Személyvonat.

Annyit segítek lakóhelyemm közelében és 2 vágányú fővonal.

Előzmény: névtelen (9147)
Krtek Creative Commons License 2005.10.29 0 0 9153

Vajon a teherautóknak hogyan fér bele a kapacitásába?

Mit csinálnak az év többi részében?

Ennyivel gyorsabban fordulnak?

Vagy az év többi részén van napi x km teljesítmény, ilyenkor pedig 3x?

"a kb. 3 hónapért viszont nem éri meg fenntartani."

Ezért is használtak kohószökevény kocsikat, azokat megérte fenntartani csak a répa kedvéért. De nagyon kioptimalizálták a fenntartást, így aztán már moccanni sem tudnak...

Előzmény: M40 120 (9150)
saab1 Creative Commons License 2005.10.29 0 0 9152
Azok is megállnak minden bokornál ? Megsasolok 1 menetrendet !
Előzmény: névtelen (9151)
névtelen Creative Commons License 2005.10.28 0 0 9151
De nem _gyors_vonattal...
Előzmény: saab1 (9149)
M40 120 Creative Commons License 2005.10.28 0 0 9150

Az a gond a cukorrépával, hogy kb. évente 3 hónap van amikor szállítani kellene.

Ehhez szükséges plussz kocsikra nincs nagy szükség az év többi részében, ezért a kb. 3 hónapért viszont nem éri meg fenntartani.

Ha szükség lenne a másik 9 hónapban is ezekre a kocsikra, de nem akkor mint a répaszezon van, akkor lehet más lenne a helyzet.

Szerintem.

Előzmény: gmarc (9141)
saab1 Creative Commons License 2005.10.28 0 0 9149
Annak az 1-2 főnek is kell valamivel - adott esetben vonattal - utazni.
Előzmény: névtelen (9147)
névtelen Creative Commons License 2005.10.28 0 0 9148
Amúgy meg üdv:o)
Ezer éve nem hallottam rólad..:o)
Előzmény: István Gyuri (9145)
névtelen Creative Commons License 2005.10.28 0 0 9147
Hát, igen...
Utolsó vonatozásom Bp-Kőszeg volt.
Szombathelyig "gyorsvonat", ebből Székesfehérvárig alig volt hely a _földön_ leülni (pénteki vonat volt), De ha nem lett volna szerencsém, akkor Veszprémig.
Veszprémtől volt néhány ülőhely, cserébe a gyorsvonat _minden_állomáson_és_megállóhelyen_megáll.
Röhej, hogy azt a rengeteg embert megállítják 1-2 fő miatt világvégi állomásokon.

Vasútbarát vagyok, de egyre jobban azt érzem, hogy egyre nagyobb tolerancia és kompromisszum szükséges ahhoz, hogy vonattal utazzak....
Előzmény: István Gyuri (9145)
M40 120 Creative Commons License 2005.10.28 0 0 9146
Más vonalakon is így van pl. 140-en is, Félegyháza után 2 faluval már üres is az induláskor talponállós vonat. Van ahol ez a talponállós rész kimarad.
István Gyuri Creative Commons License 2005.10.28 0 0 9145

Krtek: Ezeket az adatokat mellékvonalra beírva mindenki szörnyülködne.

Sokszor írtam már én is, hogy nem mellékvonalakat, hanem kihasználatlan vonatokat kell megszüntetni. Pl. rengeteg fővonali személyvonat is ezek közé tartozik. Vagy legalább nagyon sok megállóhelyet kellene megszüntetni, vagy korlátozni az ott megálló vonatok számát. 1-2-3 utasért ne küzdjön a vasút, azt vigye el a közút.

M40 120 Creative Commons License 2005.10.28 0 0 9144

Ezért írtam feltételesen.

Szolnokot így hallotam már tavaly, de, hogy te is megerősítetted akkor biztos így lett sajnos.

Kabára nem visznek esetleg répát a környéketekről (esetleg vasúton) ?

Az üveggyár felőli rakodó is a szonoki cukárgyár bérleménye (nem emlékszem rá) ?

Előzmény: looksharp (9140)
M40 120 Creative Commons License 2005.10.28 0 0 9143

Buta kérdés.

Nekem azt mondták a Cargó bevétele 8X milliárd Ft, nyeresége 8 milliárd, körülbelül.

Akkor most melyik szám az igaz ?

Előzmény: Törölt nick (9135)
Krtek Creative Commons License 2005.10.28 0 0 9142

Vitaindító:

Ide írom be, mert az én szemléletemben a fővonalak tulajdonképpen szerencsésebb sorsú, nagy átmenő forgalommal megáldott mellékvonalak.

Szerdán remek tanulmányúton voltam a két magyarországon: Budapest-Pécs oda: IC800, vissza: 8806/8043+4113.

Döbbenetes.

Senkit nem akarok megsérteni, elég ide vonatkozó, itt OFF (vagy nem is annyira) szociográfiákat olvasgatni.

A lényeg: Dombóvártól két kocsira apadt személy Szakály-Hőgyészen kiürült. (maradt 20fő.) Tovább csak 65 év felettiek ill. vasutasok utaztak. Hétközbeni munkanap. Szakályon kereszt volt a 8046-tal: 7fő rékezőben, volt 2 le- és 3 fölszálló.

Ezeket az adatokat mellékvonalra beírva mindenki szörnyülködne. De a hasonló személyvonatokra miért tekint mindenki úgy, mint eleve elrendeltetettre? Miért a kettős mérce? A bezárhatóság és felszámolhatáság a lényeg? Ha pedig "AZ" nem jöhet szóba, akkor maradhat minden a régiben, ahogy 100 éve megy magától?

Félreértés ne essen, én őszintén sajnáltam, azokat, akik Dombóvárról Döbröközre, Kurdra 15.49-kor tudnak csak hazaindulni. És akkor ott ŐK még a szerencsés kiválasztottak, akiknak VAN munkájuk és még be is tudnak járni. A napi egy óra várakozás pedig semmiség. Vagy ott 15.00-ig tart a nappalos műszak és rugalmasan alkalmazkodott a SZESZÁ?

A másik kedvenc viszonylatoma  Székesfehérvár-Veszprém. Sárszentmihály és Csór-Nádasdladány már régen forgalmi kitérőként kellene üzemeljen. Hány vonat áll meg? Hány kWh? Hány utas? A fővonal miért tabu? Fehérvár elővárosi forgalmát a VT Transman bonyolítja...

OFF: a mobilom Dombóváron után legközelebb Sárbogárdon szolgáltatott adókörzet-információval. Lementem a térképről?

gmarc Creative Commons License 2005.10.28 0 0 9141

És mivel "nincs elég Eas kocsi, ezért külföldről kell bérelni", ami drága. Ja, kérem, egyes állomásokon alig férnek el a T betűs Eas-októl. Kérdésem: drágább-e felújítani (futóképessé tenni) őket, mint bérelni külföldről?

Szvsz. nem akarásnak féktuskószorulás a vége...

Előzmény: looksharp (9140)
looksharp Creative Commons License 2005.10.28 0 0 9140
Tudomásom szerint a Szolnoki Cukorgyár Rt. az idei évtől csak közúton szállíttat. Az állomásokon a répaátvevők dolgoznak, de csak mérlegelnek és utána rakják teherautókra a cuccot. A vasút sem kapkod a fuvarért, a szegedi területi áfus képviselet szerint "A vasútnak nem éri meg cukorrépát fuvarozni". Ja, dolgozni kell vele.
Előzmény: M40 120 (9120)
_nyunyuka Creative Commons License 2005.10.28 0 0 9139

Tehát 43% mehet, az 57% többségét pedig ott kell szétvágatni ahol éppen áll, mert a szétvágó telepekig sem lehet elvontatni.

Nemhogy a bontótelepig nem tudják elhúzni, a legtöbbet egyáltalán nem szabad mozgatni! Mint a komlói képemen is vannak, ezenkívül tele van ilyenekkel Godisa, Rákos. Zalabér-Batykról nemrég tüntették el ezeket a tésztaszűrő-alapanyagokat.

Előzmény: Törölt nick (9134)
v_peti Creative Commons License 2005.10.28 0 0 9138

A másik topikba leírtam a válaszomat.

Előzmény: Törölt nick (9135)
tweety83 Creative Commons License 2005.10.28 0 0 9136

Volna kocsi is, meg el is lehetne vinni a cuccokat DE:

- az csaka MÁV-nak lenne nyereség (vagy amilyen jól szervezők veszteség)
- Nyilván valakinek az az érdeke hogy mégjobban lezüllesszék a MÁV-ot, esetleg más vasúttársaság vagy épp rokonához tartozó kamionos társaság vigye el az árukat.

szóval ilyenek is közrejátszhatnak...mamár sajna ez a trendi.

Előzmény: _nyunyuka (9124)
M40 120 Creative Commons License 2005.10.28 0 0 9133

A nyugati nagyvasút sem fog foglalkozni néhány kocsival pláne alkalmi fuvarban.

Csak a rendszeres irányvonattal. Azokat megszerzi, kimazsolázza a többi meg nem izgatja, de a magyar egyéb cég is így csinálná.

Nagy valószínűséggel. 

Nem szeretetotthon, hanem üzlet a piaci szállítás is.

Előzmény: _nyunyuka (9129)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.27 0 0 9132

A MÁV meg egyre inkább azon van, hogy elriassza a vasúton fuvaroztatókat, éppúgy, mint az utasokat is.

Igaz, de ez ellen nem tudok semmit tenni, tehetelenül nézzük végig a pusztulást, az eseményeket.

Az elriasztott utast vagy fuvaroztatót, meg talán nem is lehet visszaszerezni könnyen.

Én a közutakon bekövetkező balesetekből, dugókból viszont azt a következtetést vonom le, nem szabad mindent oda terelni, mert annak sokszoros ára lesz a jövőben.

Én a mai közutakon tengeribeteg leszek.

Jelenleg a jövő felélése folyik minden tekintetben.

MÁV csoda hogy még működik.

Jó pár ember küzd, a megoldhatatlan feladatok napi tengerében.

Előzmény: _nyunyuka (9130)
_nyunyuka Creative Commons License 2005.10.27 0 0 9131

Az index elküldte a félkész hszt.:-(((

Talán egy független MÁV tól fizetséget nem kapó vasútbarát látná el a szervezési folymatokat akkor lehet, hogy lenne esély arra hogy több személy, teherkocsi álljon a utasok és a fuvaroztatók szolgálatába.

Vasútbarátéba? Semmiképp!!! A vasútbarát fővizsgáztatná az összes teherkocsit, amit talál a parajosban, ugyanakkor a piac nem igényli őket. Nyereségérdekelt magánvállalkozónak kell adni, NULLA állami szerepvállalással. Ő tart annyi embert, amennyire feltétlenül szüksége van, nem tart fenn ezernyi igazgatóságot, alosztályt, marketing-menedzsert stb., meg olyan eszközparkot szerez be és tart fönn, amilyet a piac igényel.

Előzmény: Törölt nick (9128)
_nyunyuka Creative Commons License 2005.10.27 0 0 9130

Lehet, hogy badarságnak tűnik, de szívvel lélekkel kéne csinálni mindent.

Itt most kicsit félretéve a vasútbarátságot: a profitorientált vállalkozó nem azért ad időben megfelelő számú szállítóeszközt (mindegy, hogy közútit, vasútit, hajót, repülőt, bármit), majd a szállítmányt időben, a megadott helyre célbajuttatva számlát, mert annyira szívvel-lélekkel csinálja, hanem azért, mert meg akar élni! Hogy holnap, holnapután....5-10 év múlva is.....ővele szállíttasd el az árut.

A MÁV meg egyre inkább azon van, hogy elriassza a vasúton fuvaroztatókat, éppúgy, mint az utasokat is.

Előzmény: Törölt nick (9128)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!