Andi! Nem tudnk válaszolni az e-mailre mert most csak mobilról vagyok de szerintem menni fog az ügy. Ezen a területen nem jellemző a probléma. Bővebben majd otthonról.
Gerqerg, lesz egy Neked való horrofilm a FEM3mon. Nekünk nem jön be, csak megakadt a szemem amikor a műsort néztem:
23:55 - Denevérek (am. katasztrófa f., 1999)
Dr. Sheila Casper zoológust egy kis texasi városkába hívják, hogy megvizsgáljon néhány furcsán viselkedő denevért. Kiderül, hogy a kis vérszívók egy közeli, titkos kutatóintézetből szabadultak ki.
Elvileg... csak ugye találj valakit, aki alkalmaz... Meg ugye gondolom magával az eladással itt is gondok lennének... nehéz ügy, kérdezz meg valakit aki ért hozzá, vagy dolgozz feketén...
Ez kb annyit jelent hogy kb 2000 db poharas palántát kell nevelnem 3 hónap alatt és ezután rögtön meg is szüntetni az őstermelősdit, ahhoz hogy be tudjam fizetni a befizetendőt. +1000db kell a fóliasátorra. Ha szeretnék némi pénzt is keresni, mondjuk annyit amennyit befizetek merthogy ez csak kiegészítő pénzszerzés, akkor mégegyszer ennyit. Tehát összegezve aki palántát eladásra is szeretne termelni az 6000 db alatt ne is gondolkodjon. A jó hír viszont hogy ha nem tud rögtön az első évben csak 3000 db-ot eladni, akkor ingyen dolgozott. Mivel én pnt 3000 darabos mennyiségre gondoltam, szépen felnevelem őket, és elküldöm viktorunknak ajándékba. Így legalább az eladás nem emészti föl az energiáimat.
,,Az a mezőgazdasági őstermelő, akinek az e tevékenységéből az adóévben megszerzett bevétele a 7 millió forintot nem haladja meg, mezőgazdasági kistermelőnek minősül.''
,,Az SZJA 2012. évre vonatkozó módosítása megszünteti az adójóváírás intézményét és megváltoztatja az adóalap-kiegészítés figyelembevételének rendszerét. 2012-ben nem kell alkalmazni az adóalap-kiegészítést az összevont adóalapba tartozó jövedelem 2 millió 424 ezer forintot meg nem haladó részére. Az adókötelezettség alá eső, az összevont adóalapba tartozó jövedelem 2 millió 424 ezer forintot meghaladó része után az adóalap-kiegészítés mértéke 27 százalék.''
Ez nálam azt jelenti, hogy majd két és fél millióig nem kell adóznom a bevételeim után. Mégegyszer leírom, a mezőgazdaság, az élelmiszer termelés lehet ezt nem tolerálja, ennek utána kell nézni.
,,d, A 2012. évtől őstermelői tevékenységet kezdő (előző évben nem volt őstermelő, tehát kezdő) személy a havi minimálbér után negyedévente (tehát negyedévente háromhavi minimálbér után összevontan) köteles befizetni a 10% nyugdíjjárulékot és a 4% természetbeni eü. + 3% pénzbeli eü. járulékot, továbbá a 27 % szociális hozzájárulási adót. A járulékfizetési kötelezettsége céljából elektronikus ügyfélkaput kell nyitnia a NAV-nál 2012. januártól, a 12T1041 számú nyomtatványon.''
Röhej... 93.000 Ft * 3 hónapra, az annyi mint 279.000 Ft. Ebből te 27.900 Ft nyugdíjjárulékot, 11.160 FT természetbeni eü. + 8.370 Ft pénzbeni eü. járulékot, és 75.330 Ft szoc. adót fizetsz, összesen tehát 122.760 forintot negyedévenként! Ha jól számoltam... viccország... ha van bevételed, ha nincs...
Lényegében mondhatták volna, hogy havonta fizess be minimálbér után 44% adót, az 40.920 Ft/hó. Ugye így mennyivel érthetőbb és egyszerűbb lenne?
93.000 Ft-ból vond le a 40.920 Ft adót, és ennyiért dolgozol havonta...
Akar még valaki őstermelő lenni ebben a szxaros országban?
Végül is rohadtul megéri, évi 7 millát ha keresel, csak 491.040 Ft adót fizetsz! Na vajon kinek találták ki az őstermelőit? Ez 7% adó!!!
7 millát elosztod 12-vel, kapsz 583.333 Ft-ot!!! 583 ezer forint havonta! Még ha adózol belőle, akkor is jól jársz, ha 260 ezret kifizetsz adóra, még mindig arany életed van, kb. 320 ezret keresel tisztán!
Árulják a terményeiket. Kérdezd meg őket, hátha tudnak segíteni. Természetesen te nem ilyen nagyban csinálnád, de valami ilyesmi lenne a vége, ha még pár nagyobb termelővel összefognál. Vagy elkezdenéd te is kicsiben a környezetedben élőket ellátni élelemmel.
Azt hiszem igy válnak a tissztességes munkára hajlandók adócsalóvá. Ez is bejött. Ha tavaszra nem lesz munkahelyem, leíratok a nevemről mindent, és itthon fogom várni hogy küld -e valaki pénzt, és közben feketén fogok üzetelni mindennel. Ha így sikerül annyi pénzt összeharácsolnom hogy kifizessem a járulékokat, akkor majd őstermelő leszek. Azért az is szép hogy az interneten sehol nem lelhető fel egy online falugazdász vagy bárki illetékes, aki meg tudná válaszolni a kérdéseket. Persze, tudom, keressem fel én a falugazdászt személyesen, aki felkészületlenségből, vagy épp azért hogy nehogy 5db nyomtatványt ki kelljen töltenie majd azt mondja: ez sajnos így van.
El is ment a kedvem az egésztől. Én illegálisan nem is merek és nem is akarok semmit sem eladni, arra viszont semilyen biztsítákot nem látok hogy március után lesz munkahelyem. Igazából arra sem hogy holnap. Ha ez beáll, biztos hogy nem fogom tudni a minimálbér után a járulékokat. De ha tudnám is, akkor sem lenne semmi értelme, mert egyszerűen nem lenne annyi bevételem ami ezt fedezné. Így aztán majd csak úgy indulnak a családi gazdaságok!
Az adóval semmi bajom nincs, természetes hogy ha valamit eladok és abből jövedelmem származik, az után adózzak. Azt nem tartom normálisnak hogy ha egy fej fokhagymát el akarok adni hogy tejet vehessek az árán, akkor ezt csak úgy tudom megtenni ha rendszeresen fizetek járulékot. Persze a semmiből.
Nem tudom mire terjed ki az a majdnem egy milliós sáv, ahol nem kell adóznod... lehet élelmiszerre pont nem...
Legjobb lesz, ha kéz alatt eladod a faluban, lehetőleg olyannak, akiben megbízol. A vendéglátós is bele fog menni, ő is úgy szereti a magyar kormányt és intézményeit, mint akárki más...
Nézz utána, most hirtelen nem tudok mit mondani. Őstermelői hülyeség, ha nem 400.000 ft értékű fokhagymában gondolkodsz...
Szóval ha megszünik a munkahelyem és legálisan el szeretnék adni 20 000 ft értékű fokhagymát, azt csak akkor tehetem meg ha járulékot fizetek magam után ami ezt jócskán meghaladja. Ez jó busines! A hülyének is megéri.
Akkor fizess adót, ha lesz belőle pénzed, ha nem... magyar morál...
DE! Kimész 'ósztriába vagy a szlovákokhoz, és alapítasz egy egyszemélyes céget. Könyvelő lesz ott, annak a címét megadod, ő csinálja a könyvelést. Mást nem kell, csak adod el, és mindenfélét levonhatsz, amit itthon nem, pl. benzin, meg egy rakat egyéb költségedet levonhatod. És az adó számítása ausztriában úgy megy, hogy a kapott pénzecskédből levonod a kiadásaidat, meg az adókedvezményeket, és a MARADÉK, tehát a TÉNYLEGES HASZON után adózol asszem 26%-ot (ami itthon 40-45%, talán az egyszerűsített van 36, de az lehet a régi).
,,B'' verzió. Leszarod. Úgy tudom 700.000 Ft-ig mindenféle egyéb bevételed ADÓMENTES! Ezt a 700-at úgy tudom megemelték, nézd meg mennyire.
Ha netán eladáshoz őstermelői kell, akkor eladod egy őstermelőnek, vagy akárki másnak, FEKETÉN, pl. iskolai menzára.
És kész, NEM ADÓZOL! Ha netán kötekednek, nem vagy köteles számlát adni, mert nincs se céged se semmid! DE ha netán mégis kérnek, mert lehet valamilyen szinten rögzítened kell, bár nem hinném, akkor az idegeneknek adsz számlát - adóellenőr -, az ismerősnek meg nem, de úgy ám, hogy az adómentes sávot ne lépd át!!!
És mi történik ha most kiváltom az őstermelőit, elvetek többezer magot palántának, beleteszek egy rakás pénzt a vetésbe meg a sátorba és a márciusban lejáró munkaszrződésemet nem hosszabbítják meg?
Na ettől félek. Mert ugye viktor ha megbukik, ki marad? Ferike új pártja? Nem hülye amúgy ez a fecó gyerek, csak nagy az orra, no meg a bevételei... Most vagy választanak egyet, aki régebben már bebizonyította, hogy szétlopja és romba dönti az országot, vagy nem lesz nyertes? Jobbik tuti nem fog nyerni, elintézik. Elmutyizzák, hamisítanak, lefizetnek... vagy ha mégis, akkor nem lesz 2/3... és akkor mindenki összefog a csúnya ,,náci''párt ellen, és semmit sem fog tudni megvalósítani, majd rámondják, hogy nem csinált semmit, monnyonle... Most akkor szerinted van jövő? Bízok én egy Jobbik 2/3-madban, hisz itt már csak a csoda segíthet...
Ugye az a legnagyobb gond hogy már megint a tenni akarót ütik és tapossák a földre nem a trógert. Ennek csak egy vége lehet. Mivel mindenki nem mehet ki külföldre. Egy nagy nagy bukás.
Na igen, emiatt jutottam el arra a szintre, hogy engem már nem érdekel. Rend lett, méghozzá két hét alatt... Annyira rend van, meg annyira nincs ilyen-olyan bűnözés, hogy ha földvásárlásra kerül a sor, egyik szempont hogy cigány ne legyen a környéken... fog a franc idegeskedni, mikor teszik tönkre a kerítését, mikor ütik agyon a kutyáját, meg mikor lopják le a terményt... Aztán ha valakinek nem tetszik, már az sem érdekel, sokszor már nincs erőm magyarázni sem a tényeket, sok ember olyan, mint ha a falnak beszélnék...
Röhej, hogy menekülnie kell az embernek, meg ha jót akar magának, ne a rendőrre számítson, hanem ott vegyek telket, ahol alig lopnak el valamit...
Nem tudom de hogy ez a narancs már a hajón megrohadt az biztos. Mindig is útáltam az okoskodó tenyérbemászó képüket, na nem mintha feriét kevésbé, de bíztam benne hátha tévedek. Szerintem ez még akár igazságos is lehetne, de csak akkor ha az illetőnek az állam felkínál egy munkahelyet amit nem fogad el. Így viszont...... Milyen szép is lenne ha valaki egy kiskertből megindulva akár egy kisebb családi gazdaságot is összehozna. Nekem szerencsére van jelenleg munkahelyem, de az is előfordulhatna hogy nincs. Volt ilyen az elmúlt időszakban bőven. Hajrá Magyarország!
De ehhez azért a sok hülye is kell. Engem pl. kiröhögtek, amikor választások előtt azt mondtam, hogy nagyon nem lesz jó az egykulcsos adó, és hosszú távon biztos nem fogsz többet keresni... Nincs is bevételed, de azért adózzál... akinek meg 30 milliós adótartozása van, éli világát... Undorító, hogy megszavazzák aki átverte őket. Most éppen a Jobbikot szidják, állítanak valótlanságokat, hogy ez milyen mocskos dolog... kitalálnak valamit, de még véletlenül sem fogadnák el, inkább átdolgozzák, és kiadják saját név alatt... meg amikor a hatalmon lévő piros párt akart valamit, a narancssárga ellenezte. Választások, narancs került hatalomra, amit eddig bőszen ellenzett, azt akarta véghezvinni, de nem tudta, mert most meg a vörös párt ellenezte... Én azt mondom, amíg ilyen ocsmány emberek vannak hatalmon, ne is várj jobbat... El kell menni feketén dolgozni, nyugdíjad úgysem lesz...
Engem tavaly azért büntettek meg, mert adózni mertem a pluszkeresetem után... mondván, hogy az egy hónapra szóló szerződés az tartós munka, nem időszakos...
Én nem vagyok rosszindulatú de dögöljön éhen az összes tökorrú. Birom mikor megmondják a tutit. Biztos sumákolni akar a parasz... Valamelyik nap is azt mondja az eggyik: aki rejtélyes körülmények között eddig meg tudott élni huszon akárhány ezer forintból annak mennie kell a negyven valamennyiből is. Valamelyik nap találkozok a falugazdával, kérdezem tőle hogy nincs most közmunkás? Azt mondja nincs most program majd talán márciustól. Azok viszont akik eddig kaptak 25ezer körüli segélyt azok csak 20 körül kapnak. Tehát nem negyven valamennyiből élnek hanem húszból és nem rejrélyes, hanem nyomorúságos körülmények között. Elképesztő hogy hogy kettészakadt az ország. Aki nem olyan helyen él ahol nincs munkahely az el sem tudja képzelni hogy aki otthon van az nem mutyizik hanem éhezik. És csodálkoznak hogy minden éppeszű ember kimenekül az országból? Akkor inkább legyen államcsőd és kezdük előről.
A korhatár előtti ellátásban és szolgálati járandóságban részesülő mezőgazdasági őstermelő jövőre biztosítottnak minősül és ennek megfelelően járulékfizetés terheli.
Tavaly néztünk ennek utána, és igaz. Az első évben kell mindenféle járulékot fizetni akkor is, ha egy fillér bevételed sincs. A következő évben már csak a bevétel után kell fizetni.
Arra gondoltunk, hogy valamikor év végén kellene kiváltani, hogy rövid legyen az első év. Ennek kellene utánajárni, hogy ez így működik-e.