Mert annyira azért nem keresek jól :)) Felhasítás fűrészelés, behordás max 2 nap. És ezzel megtakarítok a fűtésszámlán évente kb 150K-t. Azért ennyit nem keresek 2 nap alatt.
Ha van egy kis szabadidőm, inkább elmegyek horgászni, vagy motorozni, a hasítógépet meg nem csinálom, hanem veszem.
Gyakorlatilag mivel semmin nincs egy hasítógép összerakáshoz, mindent venni kellett volna, nem jött ki olcsóbbra ha csinálnám, minthogy vettünk egyet.
Tudod olyan ez az egyedi gyártás, hogy jó jó, magadnak csinálod, ha elsőre nem jön össze , akkor alakítasz rajta. Persze a saját munkádat nem számolod bele, mondván úgyis ráértél.
De ha a saját munkádat nem nagy összeggel, mondjuk 500Ft-os órabérrel számolnád, akkor is ennyi lenne a végösszeg?
Meg akkor is ha nincs vasanyagod?
Én speciel a vállalkozásomban több pénzt keresek az idő alatt míg a hasítógépet csinálnám, mint amennyiért vettem.
Én a 8.5 tonnást vettem 110K-ért. Persze nem ennyibe volt, mert a haverral közösen vettük, tehát nekem 55-be van.
Évente dolgozik max 2 hetet. A többi időben áll.
Ha Kardos útmutatásai alapján csinálja, akkor az egy szuper hasító lesz. Sok munkával de jó lesz.
A "bevásárolt 5 tonnás hasító" az ugye 8.5 tonnás. A celticel megbírkózott.
A celtichez hiába teszel fel 8 kw-os motort. Nem az erővel van gond. Hanem azzal, ha a felső harmadába beleengeded a kúpot, nem fog végighasadni. Hanem fejszézni kell.
Én se celticet vettem, hanem irtásról olcsó fát, köbméterre, oszt elég sok celtic volt benne.
Nekem volt egy, robúr híd volt a csapágyház két böszme kúpos csapággyal + hátul még egy golyóssal megtoldottam .A 300-s kúpot 200 -s peremmel fogattam fel 5 db 10 acélcsavarral (mert a s 50 -s menettel rögzített kúp le szokott törni ) A féltengelyből volt kialakítva a meghajtás és 80 -s MTZ hajtotta.
A hátfal 15 -s kazánlemez , a támasz szintén robúr híd cső jó erős .Ezek maradtam mert vettem, kellett
belőle a hajtómű DFU-hoz és így a maradékból készült .
Na annak nyugodtan adhattad a 50-70 cm görcsös akácot is annyit sem mondott ,hogy nyik .
Mikor elkezdte behúzni én el szoktam engedni mert a támaszhoz oda szokta vágni úgy emberesen .
Eladtam már jó pár éve mert olyan vastag fa mostanában nincs, és ha van is felfűrészelve méretre
már a hidraulikussal is el tudom hasítani villannyal, a gázolaj már nagyon drága .
Összegezvén bármekkorát el lehet vele hasítani a meghajtó gép teljesítménye szab csak határt .
UI: No+ amire már céloztam a robosztus kivitel, mert egy kis tengellyel felszerelt kúpot letöri a francba
Nekem van még tuti 15% éger , fenyő, nagyobbrészt avval tüzelek, és az akácból a vékonyabbakat válogatom bele és keverem . Így nagyon nem tudok mellélőni ,azt nevetem majd tavasszal a 15-20 fokban elfogy a puhafám, és fűthetek a kemény akáccal a melegben :) Bár sztem kihúzom vele, ha nem esik a
Kb én is így jártam! Vettem nedvességmérőt, megmértem a 2 éves csert hát volt 18-as meg 35-ös is!(rönkben száradt) Válogatok mint nők a ruhaboltba, hogy jó fával tüzeljek....
Barszod nem vagyok atomfizikus, hogy ebből a sok betűből bármit is megtudjak. :D Nekem azt mond meg, szivattyura-nyomásra jo e az a képlet, amit hidraulika boltosok mondanak. Vagyis L/s x MPa=kW