Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Favorit viszonylag könnyen elérhető piacon is. Kóstold meg és talán ráismersz. Ha BP környékén jársz (vagy ismerősöd) adhatok kóstolót én is. Az első 2 évben azt hittem ki kell vágnom, annyira "semmilyen" volt, de később ez lett az egyik olyan fajta, amire mindenki feni már a fogát augusztus első napjaiban.
Köszi! Szerintem nálam ez lesz a "korai teréz". (Első termőévében nagyon csodálkoztam, hogy milyen korán érik, az íze meg milyen jó, ahhoz képest, amiket írtak :)).
2x éve még nem volt ez a nagy szabadság ilyen téren. Valószínűleg az akkori nfj-ben (vagy akár még a maiban is) benne van. Igaz, néhány kiszorult azóta, de a legnagyobb valószínűsége mindig az elterjedt fajtáknak van. Azokról pedig van könyv is. Más kérdés, hogy nekem pl nincs ilyen könyvem.
Nekem is van egy fajtám amit Debrecenből kaptam egyszer, a gazda sem tudta a nevét, azóta sem sikerült beazonosítani. De már nem is foglalkozok vele, finom, muskotályos, elég korai, én csak Debreceninek hívom :)
na most csíptem bele a solnockába...tényleg citromfű íze van de valami gyümölcs van mellette narancs vagy mangó tényleg..nagyon finom..mintha pici muskotálya is lenne...és még nem is érett igazán..jó választás volt!azt olvastam róla hogy teljesen rezisztens is ...
Narancsízűm az idén még virágot sem hozott, de a Favorit most így néz ki. A naposabb irányból már szépen sárgul. 3 fürtöt fotóztam, amelyik jól kötődött az tömött/ebb is.
Jobban szeretem, amikor kissé lazább, de idén, szálvesszőzve ilyen tömött és kész. A másik, hogy 22 fürt van a lugason (mint máskor is) de idén szép nagyok is a fürtök úgyhogy ez most inkább túl van terhelve. Ilyen esetben csúszhat az érés.
Én tavaly kérdeztem, kb. ugyanennyi adatból (talán hajtásról is tettem be képet még), amit Teréznek vettem a kertészetben, de mostanában érik és kb. pont így néz ki, mint a most kérdezett szőlő.
Megnyugodtam, mert kb. ugyanezek a tippek voltak. Mármint megnyugodtam, hogy ennyiből biztosra nem derül ki, de azért nagyjából leszűkíthető. :)
Nálam a Favorit vagy a narancsízű maradt, de kóstolni kéne mindkettőt olyan helyen, ahol tuti a fajta, hogy biztos lehessek. Nem muskotályos, de jellegzetesen aromás íze van, nagyon finom beérve. Hajlottam a narancsízú felé, de most, hogy írtad, hogy milyen a favorit, az is lehet.
Saját tapasztalat: nálam is később érik (nem tudom melyik klón, kertészetből való), van, hogy sokkal (tavaly pl. augusztus végén is fanyalogtam rajta, mert savanykás volt, nem akart rendesen beérni). Számít az élőhely, hogy mennyi napfényt kap a helyén, meg sok egyéb, többek közt, hogy milyen az azévi időjárás...
Ez persze csak egy adalék, majd jönnek a szakértők és adnak pluszban infót remélhetőleg.
Tehát a Favoritnál egy héttel (mondjuk) később érik? Akkor még lehet a Narancsízű, ha nem muskotályos. Játszik még a Kozma Pálné, de azt majd érzed ha megérett. Kicsit erősebb a héja és igazi muskotály.
A Favoritomra nagyon hasonlít. Levél, levélnyél, bogyó és fürt alak, szín, érési idő, pötty. Narancsízű lehetne még, de az kicsivel később ért tavaly. A Favoritot viszont már lehet kóstolgatni, az egyik legkorábbi fajta a régebbi, népszerű fajták között. Nem muskotályos de beérett állapotban az egyik legfinomabb fajta.
Egyebkent feltehetően nem Csabagyöngye, mert úgy rémlik, annak bordó a levélnyele, de a fürtkocsány semmiképpen nem ilyen hosszú.
És vannak leírások, van egy jópár ilyen könyvem, a legkomolyabb a Német Márton féle szőlőhatározó, ami mondjuk leginkább régebbi fajtákra jó, mert úgy 1920-30-tól gyűjthette az anyagot hozzá
Sokszor le szoktam írni, sok helyen, hogy a szőlő beazonosítása nem annyira egyszerű dolog, hogy csak bedobunk egy képet, vagy kettőt.
A legbiztosabb, ha fakadsától kezdve figyeljük, felírjuk a jellemzőit. De már fakadás előtt a vessző színe, csikozása is jellemző lehet az adott fajtára. A téli rügy színe, állása formája.
Aztán fakadáskor maga a kibújó rész színe is érdekes lehet. Utána a vitorla, hegye (csónak, lapos..), a vitorla leveleinek formája, színe, fonákja (csupasz, gyapjas...) A kacsképződés (szaggatott, folytonos), az elágazások száma, színe, hossza. A virágzat színe, majd később a női/hím ivarúság, a bibe formája. A kifejlett levelek formája, mérete, öblei, erezetének színe, fonákja, levélnyele, valamint a hajtásrendszer színe... őszi levélszín. És még el se értünk a fürthöz, ahol a legjobb az érett fürtöt vizsgálni. A fürt formája, kocsány színe, bogyó színe, mérete... íz.
Aztán az érési idő (virágzáshoz képesti érés is érdekes lehet)... Na, és ez nem is az összes fontos dolog. Ahogy írták, ha lehet tudni, hogy mikor lett kb. telepítve, be lehet lőni, akkor mi volt a telepíthető fajtaválaszték, és el lehet kezdeni keresni közöttül. De ott pl. volt egy hasonló időben érő fajtakör, amit nem egyszerű megkülönböztetni: Favorit, Szőlőskertek királynője, Kozma Pálné, Pannónia Kincse, bár mindegyiknek van valami speciális jellemzője...
Kérdésem elsősorban szőlőszemnek szól /remélem még olvassa a fórumot/,de szívesem fogadom a választ mástól is ha tudja a választ.
Néhány évvel ezelőtt vásároltam conegliano szőlőt/ Magyar oltványostól/fürt formája a levélzet hasonló mint a csemegeszőlő fajtagyűjteményben,de érése sokkal későbbi.
Csemegeszőlő fajtagyűjteményben írja,hogy több klónja is létezik,/Conegliano 218/lehet hogy abból valamelyik kései érésű?
Már nem emlékszem pontosan hogy milyen az íze mert idén még csak most kezd érni, még nem az igazi. Az íz meghatározás meg igazán szubjektív. Egy hét max és beérik.
Végül majdnem mindegy hogy mi a neve, csak legyen finom, de szeretem tudni hogy milyen fajtáim vannak.
Most is oltottam és gyökereztettem de az is szempont volt hogy ismert legyen a neve...
Nem értek hozzá, de nekem időként annyira soknak tűnik a variációs lehetőség, hogy kétséges, össze lehet-e rakni egy jól használható katalógust a fajtákból. Úgy vélem, laikusnak az sem adna túl nagy segítséget, persze lehet, hogy tévedek.
A levélalak alapján szerintem lehet Csabagyöngye. Annak van egy sajátos, kellemes muskotály-aromája, ami talán kevésbé jellemző a hasonlókra. De ezt neked kell kóstolással eldöntened.
20 éves biztosan van. Én egyébként Csaba gyöngyének gondolom ebből a pár tulajdonságból. (bogarászva a netet és a fényképek alapján ezt véltem felismerni)
Abban bíztam hogy a fórumlakók között valaki ráismer.
Nem lenne rossz egy katalógus ahol a jellemzők össze lennének gyűjtve.
Mennyi idős lehet a tőke? Szerintem például a 20 évvel ezelőtt elérhető fajták köre nem volt annyira nagy, hogy hozzáértő ember ne tudja egy-két fajtára szűkíteni a lehetőségeket. Egyébként hasonló gondom nekem is van, gondolkodtam rajta, hogy itt kérek segítséget, de még nem érett a kérdéses szőlő.
azt már az életbe nem tudod meg ...ilyen kinézettel van 1000 fajta..az ízéről és az érési idejéből lehet saccolni...vannak nagyon egyedi jegyekkel rendelkező fajták amire elég ránézni de ez kb 100 fajta lehet