"Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi CXXXIV. törvényt, hogy a dohányboltban csak dohányterméket lehessen forgalmazni?"
Ha ezt megszavazza a nép,
nem csodálkoznék, ha lenne egy 2/3-os törvény - vagy alaptörvény módosítás - ami felsorolja a dohánytermékeket amiket trafikban lehet árulni.
Többek között: lottó, szeszes folyékony dohánytermékek, folyékony nem szeszes szénsavas dohánytermékek ....
Naugye. Persze, voltak hibák, ezt nem tagadom. A hibát nem úgy javítjuk általában, hogy az egészet gondolkozás nélkül kidobjuk.(lásd:manyup. ez nem jó, mert ennek volt anyagi háttere, nem kicsi)
De. Annak idején, amikor bevezették a vizitdíjat, köpködtem. Aztán láttam, hogy a rendelőkből elmaradoztak a pletykakörök meg az ráérős politikai klubtagok, veteránok, stb. A hosszú várakozás megszünt. Aztán az is kiderült, hogy x-dik alkalom után nem is kell fizetni, meg vissza is igényelhető. Na, persze ezt a zombik már nem akarták meghallani ...
Nem védésként, de ha Téged kérdeznek meg, hogy akarsz-e olyanért fizetni, amiért eddig nem fizettél, mit válaszoltál volna. Őszintén. Retorika volt az egész. Meg szavazatnyerés, következmének nélkül. A következmények jól láthatók.
Azért minden rosszban volt jó..Az új trafikok szépek,tiszták voltak általában.Természetsen ez egy szar és feleslegesrendszer,de a régi bódék eltűnése pozitív hozadék volt.
Az a javukra válna, mert különben úgy járnak a népszavazással mint a Gyurcsányék a vizitdíjas referendummal. Vagyis hamar kiderülne a zigasság a támogatottságról.
Most kellene a helyszíneket naponta többször súlykolni. Aki egy kicsit is érintett, biztos nem marad közömbös. Főként a 900 település.(jó, ott néhány bagós+szimpatizáns) Sokaknak bacca a csőrét ez a sumákolás. Kb. 2,5 millió+ hozzátartozók. Természetesen fidesz retorika szerint 2/3. A szopóágon levő.
Sajnos a nagy többség információdeficitben szenved. Ezt ..opjuk sokszor. És a deficittel elmegy választani.Sajnos. Hiába, az információ hatalom, és ezt nagyon jól tudják és vissza is élnek vele.
Ezt azért nem hiszem hogy ne látták volna előre, ez azért már tényleg a 2+2=5 vagy mennyi, esete. :-)
A pénzcsapok átírányítása saját zsebbe volt itt is a projekt fő vonala, a várható mellékhatások esetében meg a "majd lesz valahogy, és abból meg majd jól kikommunikáljuk magunkat a szokásos agresszív nyomulással" esete. Föld, tankönyv (szeptember-október végére majdcsak megkapja mindenki a tankönyveket), stb... meg kaptafa, oszt jónapot. Ez, az ilyen fórumokat kivéve, ahol azért a többség nem most jött le a falvédőről, egész sokáig működhet.
Ez anypofa hátránya. Nem csak Illészozónak van külön pofahelyrajzi száma? A paraszt (jó értelemben) fifikásabb mint sok jogászpapirral rendelkező. Ha egy jópofa parasztot+ feleséget összeültetnének egy néhány szakminiszterrel/államtitkárral, nyilvános vitára, akkor k'rva tiszta lenne a padló, a sok "észkombájn" öltönye meg csupa kosz. Az öreg paraszt, vagy a felesége meg peckesen kivonulna. Persze, a gazdálkodással kapcsolatban, nem világpolitika témában.
Nem hiszem el! Azt nem hiszem el, hogy nem látják. Vagy ennyire elborult az agyuk, hogy a hírhozónak sem hisznek? Igaz, én ipari vagyok, de falun élek tizenéve. Addig én se hittem a mondákat, de itt látom, hallom, megélem, mi megy vidéken. Esetenként iszonyat borzalmasat röhögök, amikor kormányemberek megmondják a tutit a vidékről.
Na, meg a paraszt, az paraszt marad. A Kossuth kora reggeli falusi blokkjában a paraszt úgy megvezette a minisztériumi embert, hogy hirtelenjében nem tudták, hogy keverjék le a riportot és az öreg röhögését. Pedig felvétel volt, bíztak a tuti anyagban. Nagy égés, fél perc kuss volt. Egyébként a kukoricatermésről, az áráról és a felhasználásról volt szó.
"Ugye, hogy csökkent az ára?
Ja.
Mióta? (itt a kormányember fényezni akarta magát)
Mióta a szesziparnak horgyuk, azóta minden évbe kevesebbet annak érte. De a takarmányé az fölment"
Sok helyen nem is egyszerű átmenni a szomszéd faluba: napi pár járat van, az ára meg megduplázza a cigi árát. Tényleg jobb a hasitasi. A nonprofit izében meg kereshetik a be nem folyt pénzeket:(
Meg a sok hasitasira. Úgy gondolták, hogy átmegy a szomszéd faluba, mert helyben nincs hivatalos forgalmazó? (900 településről beszélek!) Mezőgazdasági lengőcsapszeget. Megveszi a swarcot. Simán, fél,háromnegyedáron.
Korábban feltettem egy számítást, hogy hány pályázatot kellett volna átolvasni, dönteni, ami viszonylag abszurdnak tűnt. Bebizonyosodott, hogy nem volt abszurd, Sikerült. Olyannyira, hogy érintetlen anyagok kerültek vissza. Mutyi az egész, ez látszott az első perctől. A megoldást nem látom, csak a drasztikus verziót, ami nem kultúrmegoldás. Viszont hatásos.:)
Nonprofit öcsém, ez is mekkora bégetmenetes parasztvakítás már! Mert szegény "egyagyú" birkának a fejében a nonprofitság összekapcsolódott a kvázi jótékonyság fogalmával. A versenyszférát tekintve van is benne néha valami.
Viszont az állami szférában annál hogy nonprofit, kevesebb pazarló intézmény lehetséges, ugyanis ott azt jelenti hogy bármennyi pénzt is szednek be azt koppig felélik.
Azt hitték, ezek a balgák, hogy paickutatás nélkül ...
Hát kérem ahhoz a várható fogyasztói attitűdök is hozzátartoznak. Pl. a proli, aki eddig a falun a bótba vagy a kocsmába vette a cigit, az ezután se fog egy lépéésel se többet tenni, hogy az ópiumához hozzájusson. Bemegy reggel a műszakoosal és a zútba eső nemzetibe megveszi a neki járó füstülőt. Na, erre baszott rá sok falusi nyertes.
Én ezt nem hiszem, biztos serényen dolgoztak az elbíráló szakemberek (név szerint: Anonymus1, Anonymus2, Anonymus3, stb...), minden pályázatot akkurátusan átnézve kiértékelve. Biztos nem hagynák hogy a szakmai tekintélyük és az Anonymus nemzetség hírneve csorbát szenvedjen. :-)