Zuroff véleménye szerint az. Akinek semmiféle diplomáciai akkreditációja, meghatalmazása nincs. Egy egyszerű - bár hathatós háttérrel bíró - magánnyomozó.
De egy nyilvánvalóan a végletekig elfogult magánnyomozó véleménye még nem ítélet! Remélhetőleg Áder János is tisztában van ezzel, és nem enged az etikátlan nyomásnak, nem rendeli alá Magyarország elfogadott jogrendejét Zuroff igényének.
Nem elsősorban Csatáryról van szó, hanem Magyarország önrendelkezéséről, melynek esküvel fogadott első számú védelmezője Áder János.
"Csatáry az utasításokat attól a „hármas bizottságtól” kapta, amelyet a kassai rendőrkapitányság vezetője, egy csendőr alezredes és egy SS-százados alkotott."
És te egy ilyen "bizottság" parancsának a végrehajtását megtagadtad volna?
Elég szánalmas 70 évre rá valami állítólagos nyaklánclopást felhánytorgatni valakinek, amikor ugyanakkor egész országrészeket, százezrek minden vagyonát vették el olyan rendeletekkel, amik a mai napig érvényben vannak, "törvényesek".
Ilyen katólikus papokról hallottam. De hogy prédikátornak nevezzék őket, olyanról nem.
Az ilyen prédikáló papok egyébként szinte kizárólag valamilyen szerzetesrendből kerültek ki, és ennek megfelelően ferences (domonkos, bencés, stb) testvérnek hívják őket, vagy a keresztnevükön (pl. János atya) szólítják őket.
Gellért Ádám számos olyan rendeletet és egyéb dokumentumot talált, amelyet Csatáry a saját kezével „gettóparancsnokként” írt alá. A büntetőjogi szakértő közlése szerint Csatáry május közepéig a városi gettó parancsnoka volt, majd – napra pontosan nem tudni, mikor – a téglagyári gettó egyik részének parancsnoka lett. A tanúvallomások alapján több mint valószínű, hogy aktívan részt vett a deportálások végrehajtásában: „ő is ott állt a rámpán”.
Gellért Ádám kérdésünkre elmondta, hogy Csatáry „rendőr (segéd)fogalmazó” létére vált gettóparancsnokká. A rendőrségen belül a fogalmazói kar igazgatásrendészeti feladatokat látott el: tagjai jogvégzett személyek lehettek, belőlük kerültek ki a rendőrfőkapitányok. (Közben Csatáry Lászlót összekötőként a kassai rendőrség politikai osztályának vezetőjévé is kinevezték.) Csatáry az utasításokat attól a „hármas bizottságtól” kapta, amelyet a kassai rendőrkapitányság vezetője, egy csendőr alezredes és egy SS-százados alkotott.
Hallottál már olyan katolikus papokról, akiknek a templomi prédikációit kiadták és könyv formában terjesztették? Akiket az ország legnevesebb templomaiba hívtak ünnepi alkalmakkor a szószékre? Nem? Akkor pótold a hiányosságot:O)))
Felmenő/ős alatt itt közeli rokont értettem.....
Egyébként semmi információval nem tartozom neked, mivel viszont a szóhasználatom valóban félreérthető volt, ezért helyesbítek. Magam miatt.
A zsidó hitközség képviselői szerint Csatáry 97 éves öregemberként is büntetést érdemel. „Az emberiség ellen elkövetett bűntettek nem évülnek el. Minden efféle bűncselekményt el kell ítélni, harcolni ellene, és az igazságszolgáltatásnak át kell adni az igazságszolgáltatásnak az olyan személyt is, aki 97 éves“ – hangoztatta Igor Rintel.
Pavol Sitár szerint Csatáry érzéketlen szadista volt, aki az elbeszélések szerint nemcsak zsidókat, hanem más kassai polgárokat is kínzott. „Ez az ember nemcsak parancsokat osztogatott, hanem maga is sok szadista cselekedetet elkövetett“ – állítja az alelnök. Igor Rintel hozzáfűzte: kedvét lelte abban, hogy meztelen nőket ostorozott. „Egy szadistáról beszélünk, aki ezeket a tetteket a saját örömére követte el“ – szögezte le Rintel.
Pavol Sitár, a szlovákiai zsidó hitközség kassai szervezetének elnöke lapunknak elmondta: bizonyítékaik vannak arra is, hogy Csatáry László a zsidóktól 1944-ben elrabolt vagy elkobzott aranyakat, más ékszereket, illetve értékes festményeket menekülésekor magával vitte, s Kanadában ezekkel is kereskedett. – Az összes dokumentumot rövidesen nyilvánosságra hozzuk, majd pedig követelni fogjuk, hogy európai elfogatóparancsot adjanak ki ellene, s a halálos ítéletet mielőbb változtassák életfogytig való börtönbüntetésre – közölte az elnök. Csatáry Lászlót mellékbüntetésként tizenöt évre megfosztották állampolgári jogaitól, és teljes vagyonelkobzásra ítélték.
Ez nyilván jó deportálás volt, nem olyan, mint a Csatáry-féle rossz deportálás.
Egészen korrekt eljárás volt ez, érthetetlen, miért nem ment ebbe a remek Csehszlovákiába Kanadából egy magyar ember, hogy ugyan mondják már meg neki, szabad-e élnie.
"A Kassai Kormányprogram kidolgozásában, illetve elfogadásában a csehek és szlovákok Nemzeti Frontjának valamennyi pártja részt vett: a kommunista párt csakúgy, mint a különböző polgári demokratikus pártok. Ezt követően embertelen intézkedések sora következett:
- 1945. február 27-én a Szlovák Nemzeti Tanács elrendelte a magyar "árulók" 50 hektárnál nagyobb földbirtokainak elkobzását;
- 1945 áprilisában és májusában a Szlovák Nemzeti Tanács elbocsátotta állásukból a magyar közalkalmazottakat, majd később a magánalkalmazottakat is;
- nemzeti gondnokság alá kerültek a magyar tulajdonban lévő kis- és középüzemek, beleértve a kisiparosok műhelyeit is;
- a városokban, különösen Pozsonyban, tömeges méreteket öltött a magyarok lakásainak igénybevétele, gyakran az érintettek internálásával egybekötve;
- megszüntették a magyar iskolákat és az oktatás nyelve csak szlovák lehetett.
E. Beneš 1945. augusztus 2-án bocsátotta ki a 33/1945. sz. dekrétumot, amelynek értelmében a magyarokat (és németeket) megfosztották csehszlovák állampolgárságuktól. Ettől kezdve a magyarok lényegében elestek az egészségügyi ellátástól, a nyugdíjtól, valamint a szociális juttatásoktól.
1945. október 1-jén lépett hatályba a 88/1945. sz. elnöki dekrétum, amelynek alapján a 16-55 éves férfiakat és 18-45 éves nőket közmunkára lehetett kirendelni lakóhelyüktől távol eső vidékekre is.
Népbírósági eljárások
A Kassai Kormányprogram meghirdetését (1945. április 5.) követő hónapokban a népbíróságok mintegy 39.000 magyart - elsősorban értelmiségit - ítéltek el és utasítottak ki Szlovákiából, mint háborús bűnöst.
Az év végére az elítélt magyarok létszáma már meghaladta a 75 ezer főt. Az elítéltek között sok földműves volt, akiket megfosztottak földjüktől és más ingatlanaiktól is. Az érintettek a komáromi járás felnőtt magyar lakosságának 30,8 %-át, a párkányinak 24,2 %-át, a dunaszerdahelyinek 23,4 %-át, az ipolyságinak pedig 21 %-át tették ki.
Kényszermunka (közmunka)
A 88/1945 sz. dekrétumra való hivatkozással valósította meg a csehszlovák kormányzat azt a civilizációt és európaiságot megszégyenítő akcióját, amely valójában a magyarok deportálását jelentettet. 1946 szeptemberének végétől magyarok tízezreit, egyes adatok szerint mintegy 73.000 főt /2/ szállítottak erőszakkal Csehországba, döntően a korábban németek által lakott vidékekre. Otthonaikba azonnal szlovák lakosokat telepítettek. Épületeiket, bútoraikat, gazdasági felszereléseiket és állatállományukat az állam elkobozta, bankszámláikat befagyasztotta. A munkaképes férfiakat és nőket a szó szoros értelmében emberpiacra vitték, míg az ellátatlan betegek, valamint az öregek és a gyermekek közül többen meghaltak útközben, vagy a célállomásra érkezés után.
A katonai tervek alapján előkészített kényszer-kitelepítés -1946. november 19-én kezdődött a hajnali órákban. A hadműveletek pontos terv szerint zajlottak le. Egy vagy két falut katonai egységek zártak körül, majd az előre elkészített névjegyzékek alapján felszólították az elszállítandó családokat a csomagolásra. A száműzendőkkel közölték, hogy eddigi lakóhelyüket el kell hagyniuk, ingatlanukat, állatállományukat és mezőgazdasági felszerelésüket elkobozzák. A döntés ellen nem volt jogorvoslat. A kijelölt családokat katonai tehergépkocsik szállították a legközelebbi vasútállomásra, ahonnan szigorú őrizet mellett elindultak Csehországba. Az akció 99 napig tartott, 1947. február 25-én ért véget. /3/
Jurij Zvara szlovák történész adatai szerint a deportálás 9.610 családot, összesen 41.640 személyt érintett. Az elhurcoltakat 393 községből, 17 járásból válogatták össze, közöttük 5.128 kisparaszti család volt.
A csehországi "közmunka" hatására újabb és újabb menekült csoportok érkeztek Magyarországra, gyarapítva a már korábban érkezett menekültek sokezres táborát.
A kollektív bűnösség elvén megalkotott dekrétumok, pontosabban időzítésük kapcsolatban áll azzal, hogy a csehszlovák kormány a potsdami konferenciához fordult a magyarok kitelepítése ügyében, amihez azonban nem sikerült a nemzetközi hozzájárulást megszerezni. Ez a tény növelte a csehszlovák hatóságok türelmetlenségét a magyarokkal szemben."
"azt erősítetted meg, amit gondoltam: neked nem a tisztesség, és erkölcs a fontos, hanem a vélt haszon, amiért bármire képes lennél. Ez az életfilozófiád.
Nekem meg más."
Félreértesz (félremagyarázol???)
Én csak azt mondtam, hogy az nyer, aki túlél. Aki meghal, az veszít, akármennyivel különb, és akármilyen tisztes is volt az életében. Vagyis. Ha válaszút előtt állsz (erkölcs, vagy élet), akkor én habozása nélkül az életet választom.
De te ettől még a magas erkölcs nevében megöngyilkolhatod magad.
"Ezt az elvet vallom..... de ezt vallotad-e Gyurcsány gyanusítgatása alkalmából is? Én igen:O)))"
Keresgess a neten. Ott megtalálod a véleményem. Oszt szójj, ha ellentmondást találsz a mostanival.
A sukoró ügyhöz egyébként nem szóltam hozzá.
Való igaz, hogy minden keletkezett bizonyítékot gondosan megsemmisítettek, de ennek ellenére a Tátrait meg kellene egy kicsit szorongatni, oszt akkor biztosan csicseregni kezdene. De ő most abban bízik, hogy találnak olyan bírót, aki csak alibi büntetést fog kiróni rá.
Hát ebben a bizalmában kellene egy kicsit megingatni, oszt mingyáá lenne bizonyíték gyurcsibohóc ellen.
Mert az ártatlanságában egy pillanatra sem hittem.
"Gyurcsánynál tényleg nem volt semmi bizonyíték, mert ha lett volna, most ott csücsülne a börtönben..."
Ez így, ebben a formában nem igaz.
A fidesznek most nagyon jól jön egy ilyen nagy formátumu, szabadlábon levő bohóc, aki jól lejáratja a baloldalt.
"Ha hornyuszi bűnös, attól még Csatáry is lehet bűnös..."
És ha hornyuszi ezzel együtt miniszterelnök lehetett, akkor Csatáry is futkoshat szabad lábon.
"Ha hornyuszi bűnös, attól még Csatáry is lehet bűnös... az érvelésed ezért fabatkát sem ér:O)) Főleg velem szemben, aki leírtam, hogy őt sem tartom ártatlannak. És ez független az elfoglalt pozíciójától."
Azért az nem járja, hogy két bűnösből a gyilkos miniszterelnök, a korbácsoló meg a börtönben rohadjon el.
Ja, hogy az egyik magyarokra lőtt a másik meg zsidókat ütött......
Ne magadból indulj ki! Hálistennek a többség nem olyan mint te, aki übermenschi megszállottsággal szólsz le mindenkit, aki nem fúj veled egy követ, közben általad nem ismert erkölcsi magaslatokról vízionálsz.