Valaki meg tudná mondani, hogy ha spagettiszószt főzök be az miért lesz narancssárga és nem szép piros mint a paradicsomlé? Valami kölcsönhatás lenne az olajjal?
A befőtt elfogy, csak időm nem volt rá. Volt olyan hét az elmúlt időben, amikor 6 unokára vigyáztam-főztem, a legkisebb másfél éves kétemberes. Egyébként többnyire én is naturbefőttet készítek, befőzőgépben. Csak akkor készül felöntve, pici cukorral, ha éretlen volt a barack. Más formában viszont nem szeretik az őszibarackot, marad a pálinka.
Nekem nincs annyi paradicsomom, hogy ilyen finomságokat is kipróbálhassak. Kicsi a kert, az idén az atkák is piszkosul fölszaporodtak. Már zölden repedtek a paradicsomok, belsejükben zöld "gubanccal".
Annyit még hozzátennék a dunsztolásomhoz - ha lehet annak nevezni -, hogy nagyon kis lángon, hosszú ideig melegszik föl, aztán a vízben hagyom kihűlni.
Ezt is ki fogom probalni, koszi. Pont most dunsztolom az oszibarackot, van meg egy uveg hatra annal csak ugy csinalom ahogy irtad. A romlas aranylag gyorsan ki fog derulni.
Kozben Zsebi paradicsomjat csinalom, nem neztem at rendesen a receptjet es foghagyma szeleteket is dugdostam a paradicsomba, remelem nem romlasztja meg, / van egy masik receptje ahol kell fokhagyma is, itt tevedt meg az emlekezetem/.
Az egesz haz illatozik ettol a paradicsomos fuszerkeverekrol, a csalad mar jelezte hogy ezt nem tehetem el, kell nekik ebedre.
Hat nem adom! Ez lenne az elso ilyen eltevesem. Meg mit nem....
Van meg vegyes, ilyen-olyan fajta paradicsomom majd abbol csinalok nekik egy hasonlo kevereket.
Raktam így el az idén cseresznyét meg szilvát. Nem várok 15 percet, hanem ahogy elkezd rotyogni a fazékban a víz, azonnal elzárom a gázt. Az üvegekben még nem is látom gyöngyözni a gyümölcs levét, mégsincs semmi baja egyiknek sem. Az évekkel ezelőtt így elrakott meggyet találtuk legfinomabbnak, a frisshez legközelebb állónak, csak már nem hazardírozhatok, mert kevés a meggy. Bár a tapasztalás szerint talán nem is kéne annak neveznem és nyugodtan rakhatnám el így.
Félreértés van; a képeim a netről valók, ezeken találkoztam először ilyen savanyúsággal, amint írtam is. Ennek alapján csináltam én is pár üveggel, de hamar feladtam, nagyon macerás...
Igen, ebben én is eltérek Zsebi receptjétől, nem a hűtőben tárolom, hanem a lezárt üvegeket fazékban dunsztolom, most, hogy csináltam a helyet a cuccoknak, találtam egy üveggel, ugyanolyan finom volt, mint újkorában.
Köszönöm, ez az. A végeredményt én tavaly befőzőgépbe tettem és dunsztoltam 30 perc 90 fokon. Szépen elállt, az nem derült ki, hogy meddig, mert decemberben elfogyott.
Nálunk nem kapós az őszibarackdzsem, egyszer csináltam sok ivólét, az se fogyott, végül anyósom itta meg évek alatt. A fagyasztókapacitásom pedig véges. Ez a fa időnként sokat terem, mindig feladja a leckét, most pedig időm sem volt rá.
Szia, éppen a napokban írta valaki, hogy az őszit simán turmixolja és zacskózva mélyhűti. Jó lehet krémekbe, joghurtba, vagy akár későbbi dzsemfőzés is szóba jöhet.... A Zsebi féle sült paradicsom: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=119469383&t=9213025 Én minden változtatás nélkül készítem, a zöldfűszert váltogatom esetleg.
MAriskám! Hogyan van Zsebi sült paradicsom receptje? A keresővel nem találtam. Feltétlenül kell csinálnom, de nem tudom tavaly mi alapján készült, a saját számítógépemhez már 3 hete nem férek hozzá, a neten pedig egyik recept sem tűnik ismerősnek. Talán pár nap múlva már lesz időm befőzni rendesen, és remélem nem rohad le addig a sok megrepedt paradicsomom.
Közben nekem is lehullott egy nagy fányi őszibarackom, nem jutottam hozzá, hogy feldolgozzam. Még szerencse, hogy van maradva tavalyról. Annyi időm néha jutott, hogy kimagozzam, vödörbe rakjam ami nem rohadt el. Kénytelen leszek pálinkát főzni.
Rengeteg őszi fokhagyma termett, és az nálam valahogy nem jól eltartható, és elég apró is volt. Továbbá a Jalapenoból is lett vagy 20 tő, ami ontja a kis tömzsi hegyes csiliket, annyit felfűzni nem szeretnék, ezért találtam ezt ki, mielőtt még bepirosodna. A Jalapenoból csináltam kimagozott, felszeletelt savanyút is, kicsi üvegekben látom az üzletekben elég borsos áron. Hogy ki fog ennyi csípőset megenni, azt még nem tudom, de elég jól néz ki, majd fotózom, ha vége a zimankónak és kimegyek. A fő savanyúság nálunk a javított bogyiszlói, az nagyon finom, csak enyhén csípős. Kis mérete miatt jól berakható a normál méretű üvegbe, ami nálunk fontos logisztikai szempont pl. koleszba vinni jobb, mint a nagyobb üvegeket.
Múlt héten kimagozott Jalapenoba töltögettem őszi fokhagymát, hasonlóan jártam. Pedig rajtam volt ugyan gumikesztyű, de az a vékony DM-es, mert abban azért lehet finom munkát végezni.
Mi a körtével vagyunk így. Míg érett, minden nap teli kosár körtével mentem dolgozni, a kollégák nagyon szívesen megették. Már a vonaton elkezdtem osztogatni, hogy biztosan elfogyjon, mert nem állt el (meg volt ütődve, össze volt csípve), de nem lett volna értelme dolgozni a befőzéssel, ha utána nem esszük meg.
Előfordult, hogy a kápia (és pritamin, Bocskor) később pirosodott, mint ahogy a padlizsán ért. Ilyenkor a sült padlizsánt megsütve mélyhűtöttem a paprika éréséig.
Köszönöm Mariska néni!A hosszú hétvége projekt ez lesz szerintem,mert nagyon sok kápiám lett.Mivel az idén ültettem először keresem a felhasználási módokat. Csak elbizonytalanodtam,mert sok receptet olvastam és mind más volt. Ezért kértem a kipróbáltat.
Orsi, megnéztem, hogy mit is takar ez az ajvár kifejezés, és rájöttem, hogy ez lényegében az én téli padlizsánkrémem. Az arányokat nagy vonalakban írom.
10 db szép nagy padlizsánt este szabad tűzön jól megsütöm, így kicsit füstös íze lesz - de sütőben is jó -, tálba kanalazom a belsejét
10 db kápia paprikát ugyanígy megsütök, tálban letakarva állás után könnyen lejön a héja
3-4 hagymát, 10-15 gerezd fokhagymát felaprítva olivaolajon megfuttatok üvegesre, beleteszem a sült padlizsán és paprika húsát. Só, bors ízesítés után jól összeforralom, és üvegekbe szedem. A lezárt üvegeket forróvizes nagy lábosban dunsztolom forrástól számítva úgy 15 percig, és benne hagyom kihűlni, majd mehet a helyére.
Nálunk pirítósra, tésztákhoz a legnépszerűbb, utána következik a sült paradicsom Zsebi itteni receptje alapján.