D7000-rel, D90-nel vettük fel egy egy jó cimborámék együttesének egyik koncertjét. A hanggal nem kellett törödnünk, mert azt külön keverték. Bár még csak most vágják, de szerintem jól használható volt amatőr célokra felvétel. D800-zal sem hiszem, hogy rosszabb lett volna.
Érdekes dolog ez a videós dolog is :) Sajnos, a D800 és a D4 AF-je egyaránt eléggé bizonytalanul műxik videózás módban. Gyakorlatilag, manuálban használható jól, de az LCD-n keresztűl élességet állítani nem egyszerű feladat, főleg kültérben és napsütésben, állvány és LCD takaró nélkül.
ha kell a nagy felbontás, akkor jó, ha nem kell, eddig is elég volt a d700 12 mp-e, akkor nem. a d700 és a d800 fontos funkciói szinte azonosak. d800 tud pár több kényelmi funkciót és videót. ha kell videó, akkor a d700 nem bejövős. d700 egy hangyányival jobb építési minőségű.
Jo ez a D800 akkor? Nem akarok megvalni a D700-tol, de minel tovabb halogatom, annal kevesebbet fog erni. Egyeduli indokkent az ertekvesztest tudom felhozni a cserere.
Mas... Milyen ez a 9 es 20 megpixeles mod vagy erdemesebb utolag meretezni, mert a kutyanak sem kell minden kep max felbontason. Koszi elore is a valaszokat.
Aki hasonló helyzetben van mint én és nem tudta még eldönteni, mi is legyen a nagylátószöggel, annak tudom javasolni átmeneti, vagy akár végleges megoldásként is a Sigma 15-30f3.5-4.5 EX Aspherical DG DF objektívet. Gyakorlatilag látatlanba vettem, még a D800 érkezése előtt, de olcsó volt, nem hagyhattam ki. Mivel úgy voltam vele, hogy ritkán használom a nagylátószöget, ezért nem az lett a legfontosabb dolog amit meg kellett oldanom, mégis ez lett a legelső, mivel most úgy érzem, jó darabig maradni fog. Alap rekeszen a széleken ugyan nem a legélesebb, de kicsit lerekeszelve már remekül rajzol szinte a teljes képterületen. Az első sapkája borzalmas, viszont ha körülményesen is, de lehet rá szűrőt tenni. A fókusz gyors és pontos, de nem éppen halk. Nálam gyakorlatilag nincs CA, és nagyon minimálisan érzékeny a lens flare-re. Képenként két-három kisebb, könnyen javítható becsillanást találok, ha közvetlen erős, direkt fény éri, egyébként meg nincs gond. Méreteivel szintén nincs gond. Nem veszik el a hátizsákban, de viszonylag könnyű. Nincs kétségem, hogy a 14-24 sokkal jobb, de használtan is 7-8szor ennyibe kerül.
Ma hajnali, vele készült kép az Őrségből:
Ha valakit érdekel feltöltöm nagyobban is valahova.
Nemcsak a lájtrum gyógyíccsa, hanem az NX vagy a PS is. A vignetting nem jelentős. Ami nem gyógyítható 24 mm-en és nyitott rekeszen: a képsarki lágyulás (magyarul taknyolás). Mértéke minimális területre terjed ki (FX lapka).
Még egy különbség: a 24-70 gyakorlatilag nem CA-zik, a 24-120-asnál ez nagyobb látószögeknél előfordul.
Ha minősíteni kellene a két zoomot, akkor a 24-70-est riporter-, a 24-120-ast turista-objektívnek nevezém. Mindkettő nagyon jó a maga területén.
Ja, átgondolom, egy sb-700-am van, az nagyon jó masternek, mert kicsi, könnyű, s ugyanúgy képes a külső vakuk vezérlésére. S ha kell, még villan is. Mindenesetre köszi a tippeket!
Hát, ezesetben azt gondold át, hogy elég-e a CLS, vagy mindenképpen a lent felsorolt körülmények között akarod használni? Mert egy használt SB-800 ma már egyáltalán nincs veszélyes árban (szerintem inkább azt érdemes venni, mint SU-800at).
Így van, nincs beépített vaku, s kell valami, amiről a vázról levett vakuk teljesítményét is jó lenne szabályozni. Eddig ilyen csak a pocketwizard, ill. a phottix odin (egyelőre csak canon-ban). Utóbbi tul.képp olyan mint a su-800, de rádiós megoldással és AF-segédfény nélkül.
Jó, magamból indultam ki, az én gépemben nincs beépített vaku, ezért kell valami, ami kioldja a külső vakukat. És akkor vagy egy másik vaku kell a gépre, vagy su-800 vagy valami rádiós megoldás. Értem, miért nem értetted. Tehát nincs beépített vakum.
Ja, értelek már, úgy érted, hogy a rádiós az, ami megdobja az árat, ha _arról_ akarod teljesítményszabályozni a külső vakukat. Erre a legjobb a PocketWizard, te tudtommal a Pixelnek és egy másik cégnek is van már hasonló konstrukcióra, amikről jókat olvasni. Ha ilyesmi érdekel, keress rá, érdemes lehet. (:
"Igen, infra vezérléssel nincs semmi nehézség, mert a master vakun/su-800-on lehet állítgatni mindent kényed-kedved szerint, de a rádiós az, ami megdobja az árat akkor, ha a gépről akarod vezérelni a vakukat."
?
Ezeknél is a gépről van vezérelve a külső vaku. Még csak külső vaku se kéne hozzá, a beépítettel is meg lehetett volna csinálni az összes szituációt (meg egy fehér kártyával esetleg, ha nagyon mögöttem van a másik vaku.)
A hozzászólásom csak azt akarta kifejezni, hogy ha nem nagy távolságra vagy a témától és nem feltétlenül akarsz ellenfényt/olyan téma mögötti fényforrást, ami nem látszik a képen, akkor szükségtelen külső eszközöket venni.
Köszi, hasznos a kiegészítés, azt hittem, ezek a képek rádiós kioldással készültek, s nem infrával. Igen, infra vezérléssel nincs semmi nehézség, mert a master vakun/su-800-on lehet állítgatni mindent kényed-kedved szerint, de a rádiós az, ami megdobja az árat akkor, ha a gépről akarod vezérelni a vakukat.