A VW konszern gyári navigációival, térkép szoftvereivel kapcsolatos kérdések és válaszok topicja.
Jöhet bármilyen téma, ami a címben szereplő készülékekkel kapcsolatos!
Nagyon szépen köszönöm! Berendeltem a Cantont, csak tudni szeretném, hogy mire készüljek. Hmm, nem jó hír, hogy a Flac formátumot nem kezeli.. Lehet csak firmware frissítés kérdése?
Az viszont gond nélkül működik, ha a .flac zenéimet átkonvetálom .wav-ba? Azt megeszi?
Még ennyit: elvileg a Cantonban egy ellenfázisos akusztikus zajcsökkentési szisztéma is működik. "Canton Sound System does have Vehicle Noise Cancelation. The frequency and amplitude of antisound is same but the phase of the wave is opposite to the sound you want to cancel out."
Tudtommal a Canton hangrendszer a felsorolt három (Bolero, Amundsen, Columbus) fejegységhez társítható. A fejegységben alapban van erősítő, hiszen Canton nélkül is kell szólnia. Valószínű, hogy a fejegység és a Canton erősítő között digitális kapcsolat lehet.
Az Amundsen nem kezeli a flac formátumot, pedig a leírásban szerepel.... Feltételezem a Bolero sem. Hozzáteszem: szépen szól a Canton!
Elnézést a kicsit értetlen kérdésemért, de nem látok teljesen tisztán. Itthon több éve hifizek (Dali 2.0, Nad) az alap fogalmakkal tisztában vagyok, de az autóknál van amit nem értek.
1, A fejegység egyben az erősítő is? Vagy az csak küldi a jelet egy külön álló erősítőnek? Az új Octaviánál azt írják a Canton hangrendszerre, hogy az külső erősítőt és hangprocesszort használ. (Perfect sound is ensured by an external amplifier with sound processor and 10-channel output with total output power of 570 W.)
Ez valóban így van? Akkor a Canton rendszer esetében kvázi irreleváns a fejegység típusa? (Bolero, Amudsen, Columbus - már ha amúgy van köztük különbség..)
2, Az új Octaviánál a Bolero fejegységre azt írja a kézikönyv, hogy kezeli a .flac kiterjsztésű lossless számokat, míg külföldi fórumokon arról írnak, hogy nem ismeri fel/játsza le, úgyhogy wav-ba kell konvertálni. Van valakinek ezzel tapasztalata?
En amugy nem ertem, hogy itt miert van ennyire GYARI navigaciora lekorlatozva a forum. Szerintem pont erre jo ez: hogy ugyan az a kocsink van: VW- Skoda.. ami szinte tok egy.. Annyira az Audi es Seat rendszert nem ismerem. De gondolom ahogy a VW es Skoda is hasonlo az sem allhat messze egymastol.. Na mindegy..
Szoval szerintem pont jo itt a forum, hogy itt tudunk segiteni, hogy egy kinai es egy gyari fejegyseg kozott mi a kulombseg. A kocsi hogyan reagal? Mert funkioba egy kinai nem kommunikal annyit mint a gyari a kocsival.
Na mindegy.: Ez az en velemenyem.. Hetek mennek el, hogy semmi mozgas nincs itt.. amibol az ember tanulna vagy olvasgatna..
Nekem volt kinai.. amit te nezegettel: 1 het utan dobtam ki mert szart sem ert. Visszatukrozodott a kepernyo es a kocsival sem kommunikal jol. Aztan megvettem az LCD-es Colombus es minden fillert megert.
Olvasd vissza a forumot-- probaltam leirni reszletesen a ket fejegyseget es a kulombseget koztuk. Ezek a kinaiak szinte egy kutya az osszes..
Bocsi, hogy ilyen későn reagálok, nem az enyém az autó és ritkán találkozok az illetővel. Beszúrom a képeket.
pberencz: Tudnál pár szót mondani erről a black marketről? Hol, hogyan tudom elérni? Nem nagyon vagyok otthon android warez témában. Ha gondolod megadom a mail címem, hogy ne itt warezoljunk... :)
Biztos volt már végtelenszer, de nem lenne valaki olyan jó, hogy megadja az rns-510 (3 éves superb2 colombusz cucchoz kéne) legutolsó tuti, hogy működő térkép frissítéseit és esetleg röviden leírja a lehetséges buktatókat?
Nem foglalkoztam még vele, biztos megtalálnám magamtól is, de tényleg minden perc elvesztegetett, amit eme csodálatos rendszerbe feccel az ember és nem szeretnék nem működő, készüléket így-úgy szétcsesző sok-sok gigákat feleslegesen töltögetni.
Egy felettébb kelelmetlen hiba megoldásában kérem a nálam tapasztaltabbak jótanácsát.
Adott egy Skoda Columbus navigációs fejegység kiegészítve a gyári telefonkihangosítóval és a V10-es térképpel.
Minden tökéletesen működött amig nem támadt az a balga ötletem, hogy frissítem a térképet a legfrisebb V11-re.
A legjobb tudásom alapján, lassan megírt DVD-R lemezen megírt térképet a készülékbe helyeztem ami fel is ismerte, hogy ez egy navigációs DVD, elkezdte azt feldogozni, majd -annak rendje és módja szerint- feltette a nagy kérdést miszerint bemásolja-e a merev lemezre az állományt, vagy hagyja csak a lemezen.
Én -az eddigi térképekhez hasonlóan- a bemásolást választottam, amit a készülék jóleső zümmögéssel és lemeztekergetéssel vett tudomásu, majd feldolgozta a feladatot.
A másolást követően kiadta a lemezt, a rejtett menüben a 8129 térképverziót tudtam kiolvasni, de a következő bekapcsolás óta mindig kéri a lemezt, nem ír ki térképverziót a rejtett menüben és nem ismeri fel sem az -elvileg- már bemásolt V11 térkép DVD-t (pedig másnál működő másik lemezt is próbáltam), sem a korábban már ezen a készüléken használt V10 lemezt, mint navigációs DVD.
Filmeket, zenei CD-ket lejátszik, az összes egyéb funkció működik, csak éppen navigálni nem hajlandó hiszen nincs -szerinte- térképállomány a merev lemezén és DVD-n sem talál.
Na ilyenkor mi a megoldás?
A helyes megfejtőket hálám üldözi majd és Boci csokival honorálom!
Ebbe nem telefont lehet tenni, hanem kifejezetten ilyen kihangosítót. Egyszerű kis színes kijelző, érintőképernyős kihangosító. Okos kis cucc, kár, hogy nem kaptad meg, mert elvileg vele kéne adják. Így anélkül nem sok értelme van. Ma lehet tudok Neked fotózni egyet.
Köszi a választ! Próbáltam, de nem ment. Vmilyen hibát írt ki a program, mikor indítottam. Mintha nem tudna hozzáférni a SIM-hez. Egyébként nem az a gond, hogy a nevek a telefonon vannak mentve és nem a SIM kártyán? Így is működnie kell, vagy van erre vmi más megoldás? :)
Próbáltam vmi install nevű programot is feltenni, az viszont már az elején szólt, hogy root-olt telóval megy csak. Megakadt a tudomány..
Szerinted vesz valaki egyszerre 4 db kihangosítót?
Nem kötekedem, csak kérdezem, egy darabra tudok jelentkezőt, de ha csak egyben adod el a 4-et, akkor nem fogja tudni megvenni és neki sem lesz kihangosítója, Neked sem lesz pénzed.
A kérdés az lenne, hogy hogyan tudnám rávenni, hogy olvassa az írott navigációs lemezt!
Torrent oldalrol szedtem le, 2 verziot is, abban annyit irtak, hogy 1x-es sebességgel kell megirni DL +R-es lemezre és arról megy. Nos nem megy, azt írja ki, tegyem be a navigációs lemezt.
Mit kell csinálnom ahhoz hogy ez működjön? Gondoltam már Firmware frissítésre, de nem hiszem hogy egy gyári frissítés segítene ezen, tehát valami törtre (CFW) re gondolok. De ez csak részemről találgatás!
Ha valaki tud a témában valami érdemlegeset mondani, azt megköszönném.
A Skoda gyári navigációja ebbe a típusba is a Columbus.
VW-nél ezt RNS-510 néven találod meg (ugyanaz, csak a gombok háttérvilágítása piros, a Columbuson zöld ill. eltér a bejelentkező logo).
A Columbus nagyjából 180 eFt utólagosan beszerezve.
A készülék önmagában "csak" egy DVD lejátszóval felszerelt érintőképernyős, navigációs fejegység, a telefonkihangosítót külön egységkét kell hozzá megvenni, kb. 80 eFt a gyári, ha nem a szalonban rendeled alkatrészként.
Ugyanúgy külön kell megvenni a tolatókamerát -ha akarsz-, ill. a hozzá tartozó interfacet vagy a hátsó monitorra jelet küldő RGB/RCA átalakítót.
Az újabb Columbusok már LED-es képernyővel bírnak (taln 2012-től?), de nagy különbség nincs -de persze a LED-es azért szebb :-)
Szükséged lesz még -ha jól emlékszem- egy beépítő keretre is, amit viszont a márkaszervizek is tudnak adni barátságos áron.
Itt a fórumban is találsz forgalmazót, aki alig használt, újszerű Colmbust tud adni Neked, de kis google-val találsz Pesten eladót.
Választhatod a Skoda Amundsen navit is, de az csak CD-s, kisebb a képernyője és nem frissíthető a térképe, igaz a készülék -éppen ezek miatt- olcsóbb, de sokkal ritkább.
Ez a Columbus.
Találsz a kínaiaktól hasonló kinézetű, utángyártott készüléket, amit onnan könnyű kiszúrni, hogy az elejn jellemzően 2 SD kártya nyílás vanés mások a gombok feliratai ill. nincs ráírva, hogy Columbus :-)
Mostanra már ezek is jobbak lettek, benne van a digitális rádiótól a TV-n keresztül a kihangosítóig minden és így is csak 120-150 eFt az áruk.
Tapasztalatom nincs velük, de van aki dícséri (mint a viccben az egyszeri férj válasza a kérdésre, hogy milyen a felesége az ágyban).