Nem tudom hogy ilyet szeretnék-e, sose láttam vagy ettem volna, de szeretnék kísérletezni valami újat kipróbálni - ezért érdeklődöm, hogy melyik fajta érdemes még ültetésre.
Azt olvastam, hogy a az összes "actinidia" porzója az összes fajtának, esetleg ezek a kopaszok más időpontban virágzanak? Az üzletben az mondták hogy ez az "NPR1" a "Hayward" porzója és hozzátették, hogy a "Ken's Red" fajtához nem a legjobb.. de hogy beporozza azért azt is. Most ezt hogy lehet érteni? Mások lesznek a gyümölcsök vagy kevesebb?(talán kicsit laikus kérdés)
Kiwi termesztésébe szeretnénk fogni, úgy gondoltuk hogy veszünk 4darab növényt. Szeretnék különböző fajtákat venni, ebben kérném a segítségeteket. Megyeri Szabolcs kertészete és a szakértelme teljesen megfelelne, de sajnos felvidékről van szó és ide problémás lenne a szállítás.
Már pár napja tanulmányozom a témát, önporzóst biztos nem szeretnék, ezeket állítottam össze egyelőre(mutatom az oldalról):
1x Actinidia chinensis ´Hayward´ - Ilyet biztos szeretnénk, de néhol "Actinidia delicious" néven szerepel, talán csak rosszul írták itt?
1x Actinidia chinensis ´NPR1´ / Opežovač - Elméletileg ez lenne a porzó hozzá(Opelovac - magyarul porzót jelent), szettben is lehet venni(Actinidia chinensis / Kiwi kolekcia, 2x Hayward + 1x NPR1 néven) Sehol máshol a neten nem találltam NPR1 néven semmi kiwit, talán ez felelne meg a Tomuri fajnak? - mivel a hainwardhoz adják
1x Actinidia arguta ´Ken´s Red´
1x Actinidia kolomikta MaxiVita
Ezt az utolsó kettő csak szimpátia alapján választottam, ha van valakinek tapasztalat és tudna jobbat ajánlani szívesen megfogadnám a tanácsát.
Megfelelő ez az összeállítás így? Nem lenne jó, ha évekig nevelgetnénk és végül nem teremne semmit se, ezért megpróbálok a legkörültekintőbb lenni. Köszönöm!
Víz, de ezzel is csak távol tartod őket egy ideig. A vegyszerekkel is, csak azzal még a hasznos(a hangya is az, de ez most hagyjuk)élőlényeket is megölöd. Semmi bajuk nem lesz a növényeknek a hangyáktól ha nem hagyod, hogy túlságosan is elszaporodjanak, fészket építsenek a gyökérzónába....de az ázott földbe biztos nem fognak.
Megnéztem, nem láttam rajta tetveket, viszont ha tetves is lenne, mehetne rá normál levéltetű elleni szer? Amikor vettem a kiviket, akkor azt mondták, hogy érzékeny bizonyos vegyszerek összetevőire és ne nagyon permetezzem.
Köszönöm. Üvegházam nincs. Alátápoztam, belocsoltam, most drukkolok. Viszont valamit elnézhettem, mert megint nem találtam az élet jelét. Mondjuk a szintén konténeres, 1-2 hete kiültetett köszmétém sem indul még, pedig egy másik szabadgyökeres már hajt.
ha nincs üveghazad, ultesd ki, ha van, akkor előnevelheted majusig. azért is írtam, h ultesd ki. Így majd ott indul be ha az ideje eljon. A kopaszok nálam már mind kirügyeztek.
én betragyaztam tavaly ültetéskor mindnek, meg aztán tapoztam is, pétisó, volldunger, fűműtrágya, ami volt. augusztusig csak!!!
Fenyőmulcsal takartam mind. Meg öntöztem minden nap. Fel is mentek az égig a szőrösek. A kopaszok meg eltekeredtek ezer fele. Szóval első evben már a vegleges helyére kell menjenek! esetleg kopasszal lehet trükközni egy évet konténerben, de azzal meg felesleges, mivel téltűrőbb.
Ja, a hayward/tomury páros vasat is kapott, nem drága, vízben feloldva locsoltam nekik háromszor.
Sziasztok!Nemrég vásároltam hagyományos kiviből 1-1 termőst és porzóst.De a porzós érkezéskor, mintha vissza lwett volna metszve és még kibontáskor is nedvezett.A kérdésem az, hogy ettől még tovább fog hajtani másik hajtáson?Illetve milyen trágyával keverjek az ültető földbe a savanyú virágföld mellé?Tényleg könnyen áttelel a mi klímánkon?Mert én kertben szeretném nevelni.
Megérkezett a konténeres Issay-m. Csenevész picurka, duzzadó rügyek nélkül. Mi most a teendő vele? Ültessem is ki? Vagy csak majd a májusi fagyok után? Esetleg csak ültessem nagyobb konténerbe és majd jövőre szabad földbe? Köszönöm
Ha érdekel, olvasd ezt el, két kivi témában aktív fórumtaggal való levelezés után állítottam össze magamnak. Már nem emlékszem, hogy minden 100%-ban le lett volna velük utólag is egyeztetve, ha lesz valami hiba, a többiek úgyis jelzik.
HOGYAN TEREMHET KÉT ÉVEN BELÜL A HAYWARD KIVI? (NINOVARGA)
Egy karó mellett felfuttatjuk a Hayward-ot. A növény rátekeredhet a karóra, de mivel később leválasztjuk róla, és a csavart törzs kevésbé esztétikus, célszerű nem a karó köré csavarva növeszteni.
A T-karos támrendszeren a középen futó huzalhoz erősítjük a Hayward törzsét úgy, hogy azt a huzal mentén 90 fokban elhajlítjuk, arra ráfektetjük és hozzáerősítjük. Egy második lépésben a hajlítás alatt a törzsön kipattanó rügyből fejlődő erős vessző huzalra fektetésével kialakítjuk a kettős kordonkar másik ágát. Ez egy T-t fog képezni a középső huzalon.
Ha a növény ebben az évben a fejlődésben idáig jut, akkor az ezt követő évben a két kordonkar életében először és utoljára termővesszőként működik, de csak most, mivel a további években a törzshöz hasonlóan megvastagodott, megfásodott, állandó képződmény lesz. Rájuk merőlegesen, belőlük fognak indulni alapi rügyekből az azt követő évben termő vesszők, amelyek az oldalsó tartóhuzalok irányába fognak nőni, azokon túlnyúlni és azokra támaszkodni, különösen a termés súlya alatt.
Amennyiben növényeink jól fejlettek, már a kordonkar kialakítását követő hónapokban is hozhatnak (a kordonkarra merőlegesen) tényleges termővesszőket, amelyek által a növény már egy többéves termő, felnőtt növény látszatát kelti és a kordonkarokon kívül ezeken a vesszőkön is termést hoz a rákövetkező, azaz második évben.
Nem egészen mindegy, hány éves a megvásárolt és elültetett növény. Célszerű erre a vásárláskor (vagy utólag, ha akkor elmaradt) rákérdezni. Az "évek" száma egy vegetációs időszakon belül is szaporítható több visszametszéssel. Azaz, a növény az "éveket" a hajtásgenerációk sorszámával méri.
Például az én esetemben miután Megyeri Szabolcs kertészetéből tavasszal 80-100cm-es növényeket vásároltam, kérdésemre elmondták, hogy 2-3 éves mikroszaporított növényekről van szó. Ezek tehát ha a fentieknek megfelelően a kordonkarok valamint a rá merőleges vesszőkből álló termőfelület kialakítható, a következő évben teremhetnek is.
Vagyis ha az ember fejlett szaporítóanyaghoz jut hozzá, feltételezhető, hogy a jelenlegi törzset alkotó növényi rész már egy többgenerációs hajtás, illetve a növény gyökere is megért már X évet. (Amennyiben mégsem így lenne, hanem egy gyorsan "felpumpált", mikroszaporított növényről lenne szó, előfordulhat, hogy a kialakított formáció dacára sem produkál termést az ezt követő első évben. A mikroszaporításnak abban van jelentősége, hogy annál a növény, születésekor, valóban 0 éves. (Dugvány esetén ugye már a kiindulás egy valamennyi előélettel /korral/ rendelkező növényi rész.)
Amennyiben tehát gyorsabban szeretnénk terméshez jutni, célszerű fejlettebb szaporítóanyaggal dolgozni, ill. vásárláskor annak életkorára rákérdezni. Természetesen lehet pontban két éve ültetett 25-30 centis kivipalántákból kinevelt növényekkel is ennyi idő alatt termést produkáltatni amennyiben az ehhez szükséges termőfelület kialakítható, de fejlettebb szaporítóanyaggal ennek nagyobb a valószínűsége.
A kivi tavasszal minden vesszőnél az utolsó 3-4 rügynél /szem/ szokott kihajtani. Az oldalra kifektetett vesszőn tegyük fel, hogy van nyolc szem, abból tavasszal kihajt az utolsó 3-4, melyek virágoznak és teremnek a többi alvó marad. Ezt kell megfigyelni és a következő évben csak az utolsó 3-4 rügyből kihajtott, az idény végére letermett vesszőt kell levágni. Ha viszont ezeken a letermett vesszőkön szintén maradnak alvó szemek, nem kell őket teljesen eltávolítani csak az alvó szemekig. Így a hajtás a következő évben is teremni fog. A metszést mindig kora tavasszal, teljesen alvó állapotban kell végrehajtani.