A 30 cm nem túl kicsi egy kb. 2 éves szamóca guavának? Én tavaly novemberben kaptam grossi-tól egy 10 cm-es magoncot és már 3-szor kellett átültetni. Augusztus végén a fotón látható, közel 1 méteres volt, és már azóta is nőtt pár centit.
Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy hogyan kell teleltetni? (Tavaly a kis növény viszonylag meleg, világos helyen, ablakpárkányon, nem túl erős fűtéssel, radiátor felett "telelt".)
A pitangát nem szabad nagyon visszavágni-esetleg alakító metszést lehet csinálni-ugyanis a virágokat a hajtás felső harmadában hozza. Az enyém idén tavasszal virágzott először, nem is metszettem meg aztán később meg elfelejtettem. Most ősszel másodszorra kezdett virágozni.
Sziasztok--van é Valakinek pitangája -termő---én a Rappai dokitól vettem 4 éve ---2 méter magas már ---de nem terem még nem hogy 3-szor évente -egyszer sem --ajánlom mindenkinek a kaffír szilvát--nagyon szép növény---summa summárum szerintem a trópusiak nagyon helyfüggők---pld ez a kaffír szilva 3 darab egyidősöm van -1 az eredeti 3 literes cserépben 30cm--- a másik kettő 20asokban 2 méter--az avokadóról és a guavákról szintén ez a tapasztalat--itt Lovasberényben Üdv Robi
Sziasztok! Köszönöm a sok tanácsot és igyekszem betartani mert szeretném ha megmaradna. Az 50 l.-es dézsa azt hiszem még igen bő lenne a kb 30 cm kis növénykémnek.Zsóka
Ezzel azért óvatos lennék, mert egy kis gyökérlabdájú növényt 50 l-be nem ajánlatos beültetni, fokozatosan kell növelni a cserepet, főleg ha kicsi még a guave, mert a gombákra és a levegőtlen talajra ilyenkor még érzékeny.
Normál esetben a guave minden hókuszpokusz nélkül 3-4 éves korában terem még kis cserépben is. Ami fontos a terméshez a sok nap nyáron, télen is fény és hüvös teleltetés.
Igazság szerint nálam már telt ház van, igy egyenlőre nemigazán gyüjtök hasonlókból pl. szinváltozatokat, de ha mégis akkor majd kérek később. Természetesen szivesen küldök magot a pirosból, ha priviben megirod a cimed.
Elég,ha kapásból egy minimum 50 l-es edénybe ülteted a növényed,és egy növényházba helyezed - magas páratartalomba és intenzív napsütésbe : legalább évi 8 hónapra.
Így 2 év múlva szüretelhetsz magad is ! (Ez csak jótanács - üvegházat ne várj mellé ! :) )
A tompa végétól kezdve a mag feléról viszonylag könnyen lejött a hártya, de tovább nem zargattam, mert ahhoz már nem elég az ujjbeggyel macerálás, körömmel meg nem akarom megsérteni.
Lenne egy kérdésem hozzátok, mert még elégé kezdő vagyok a trópusi növényekhez.Azt szeretném kérdezni, hogy a kakaófát, vaniliát és a kávét mikor szoktátok behordani?Nekem teraszon van és nem tudom hogy maradhat e még kint vagy az esti hőmérséklet már káros nekik?