Nekem egyszer volt, még az oviban kaptam anyáknapjára a kisfiamtól egy szép egyszerű kék virágosat. 2 évig gyönyörű volt, de csak levele volt, aztán eggyik percről a másikra elpusztult:( A zöld szélűek meseszépek!!!
Nálam a multiflórum, amit tavasszal vettem, úgy tűnik, virágot hoz. Kb 20 cm magas, ki kákabelű. A dpladeniaval kapcsolatos válaszod köszi, most félárnyékban van, nő, mint a gaz.
Én április első, második hetében szoktam őket kitenni, mikor már a kinti hőmérséklet megeggyezik nálunk a garázséval...olyan 10-14 fok van.
Ha süt a nap egy hétig egy régi csúfos cérnafüggönyt terítek rájuk...elég randa de nem égnek meg, nem fakulnak. Egyébként most sincsenek tűző napon, a rózsaszín a pici bordóval egy félig fedett teraszon van, délelőtti napot kapnak, a nagyobb bordót pedig fedi a pergola a csüngő muskátlik, fuksziák és a napraforgó.
Ha élnek és virulnak, akkor ne változtass! Jól csinálod! Tapasztalatból tudom, ha jó, akkor jó, még akkor is, ha ellenkezik a szakirodalommal, és nem jó változtatni. :D
Ok. Köszi a választ! Akkor inkább kicsit ritkítom a locsolást.
"Milyen növényeid vannak? " - A nevekkel hadilábon állok, úgyhogy belelapoztam egy szobanövényes könyvbe, és amit megtaláltam, azt írom: Szobapáfrány, Kúszófutóka, Sugárarália, Afrikai kúszóka, Csavartpálma, Kúszóka, Csüngő csokrosinda, Flamingóvirág, Vitorlavirág, Pletyka, Hibiszkusz, Fikuszok (4 féle), Narancsvirágfa, stb. (A latin neveket nem akartam kiírni, mert órákig tartott volna pontosan mind bepötyögni.)
"Ha a felszín soha sem száraz, az nem túl jó, mert akkor mélyben lehet, hogy nincs elég levegő." - Szerencsére a növények többsége él és virul, tehát nagy gond azért nincsen, de megpróbálom kikísérletezni, hogy kevesebbel is kibírják-e.
Milyen növényeid vannak? Nagy melegben sokat tudnak inni a növények, de ha bizonytalan vagy, hogy kell-e nekik víz, akkor ne locsold meg! Inkább száradjon el, mert a kiszáradóban lévő növényeket sokszor még meg lehet menteni, de a rothadó növény már menthetetlen. De ha nincs bajuk, akkor jól csinálod. Ha lehűl az idő, akkor fogd vissza a locsolást, ha nagy a meleg, akkor bátrabban lehet. De nem mindegy, milyen növények. És természetesen ne álljanak vízben!
Ha a felszín soha sem száraz, az nem túl jó, mert akkor mélyben lehet, hogy nincs elég levegő.
Milyen gyakran locsoljátok ilyenkor nyáron az "általános" (nem pozsgás) szobanövényeket? (én kétnaponta)
És inkább a sűrűn keveset vagy ritkábban sokat elvet követitek? (sok helyen azt írják, hogy a gyökérrothadás elkerülése végett jobb a ritkább alaposabb öntözés) Lehet, hogy ritkábban is elég lenne locsolnom? (nálam a virágföld felszíne sosem száraz, pedig azt is javasolják, hogy meg kéne várni)
Nagyon szépek. Nemrég vettem egy pirosat. Akitől vettem, azt mondta, szobanövény. Kiraktam a napra, egy nap alatt kifakul a virága. Fokozatosan kellene szoktatni?
hát akkor szerintem beruházok néhányra! ennél jobb ötletem nekem sincs, és habár nagyon sok növényem van, asszem 240 cserépben,+vagy 30 kiültetven, ezek a szobanövények, +leanderek, muskátlik....... szóval van néhány, de valahogy csak olyanok vannak,amik nem szeretik a mélyárnyékot, szóval ilyen lesz:D
Ha a sima zöldre gondolsz, ok. A világos szélű már nálunk "nyújtózkodik" kifelé, holott dupla üveg teraszajtónk van, és max. üveg bejárati abban a térben ahol ez van.
Én fikuszt tartanék, bár ha nappal is égetni kell a villanyt, vennék pár szép képet, könyvet, azzal dekorálnék...az tuti nem megy tönkre....virágdíszes faliszőnyeg?
Sötét szobába hosszú távon pénzkidobás...csak szenved minden növény:(
Láttam most pár nagyon élethű művirágot, pozsgást. Én olyan vennék...képek:
30-40 cm-es növények, tuti hogy nem "kínoznék" 1 növényt sem, hiszen mindegyik lételeme a fény, ki mondaná meg hogy ezek szépen elüoltetve művirágok? Fogtam őket, olyan mind mint az igazi.
Most hirtelen nem néztem utána, de valószínű széles határok között van a tűrőképessége. Pesten a gangos bérházakban, ahol a lakások többsége nem igazán volt túl napfényes, a leggyakoribban tartott szobanövény volt.
Van egy Marantha leuconeura Massangeana-m és nagyon sok virága volt.Nyár elején abbahagyta a virágzást és az elszáradt virágok + a hozzá tartozó szár még mindig ott csüng és nem esik le. A kérdésem,hogy mit csináljak?próbáltam finoman leszedni,de nem jött le.Levágjam, vagy mit tegyek?
köszönöm a gyors választ. de a sansevieria nem a tűző napot kedveli? az enyémeket egész nap tűzi, kint vannak az udvaron, és olyan szépek:D majd lefényképezem öket, és felteszem
sziasztok, egy kis segitslget szeretnék kérni! milyen növényt tehetek egy olyan szobába, amelyik keleti tájolásu, és elötte 2 hatalmas fenyö van, és emiatt nagyon sötét van?tudom, münövényt:D de nem szeretem a müanyag virágokat, és arra lennék kiváncsi, hogy milyen növények viselnék el ezt a fényviszonyt
a szoba annyira sötét, hogy a legerösebbnapsütésben van olyan sötét. hogy lámpát kell gyujtani! köszönöm elöre is a válszokat