Nem, az egész klubest kezdődik 7 órakor (ekkor lesz a beengedés), ezután nem sokkal Gyuriék játszanak kb. fél órát és utánuk lesz a Solaris Fusion koncertje.
Persze, hogy van kapcsolat köztük! Beszélnek Ők egymással.
Épp az előbb kaptam Attilától levelet, amelyben írt a várható Solaris kiadványokról is (Monterrey-i DVD, 3. Archív CD és MűPa DVD), tehát egyáltalán nem felejtődtek el ezek!
Egészen friss infót most nem írt a mexikói DVD-vel kapcsolatban, de úgy hallottam nemrég, hogy már csak nagyon kevésen múlik a megjelenés... :o)
Talán kedden tud valami közelebbit is mondani nekünk erről Tamás.
És Attilaminden rajongót szeretettel üdvözöl és sikeres koncertet kíván holnapra a Solaris Fusion-nek!
...Így aztán méginkább nagyon itt lenne az ideje a Mexikói DVD megjelenésének; hogy legyen "ürügy" a frissítésre és a hibás dolgok javítására...
...no meg persze, hogy szóba kerüljön valamilyen formában a Sloaris Fusion létrejötte is; hisz azért csak a Solaris továbblépéseként kell tekinteni a Solaris Fusion-t is nem...?
S, ha már itt tartunk azért kíváncsi lennék, hogy most akkor létezik-e még valamiféle kapcsolat a Solaris Solaris Fusion-beli tagjai és a benne nem fellelhető tagok között?
Mert, ha nem, akkor számíthatunk-e rá egyáltalán, hogy kiadásra fog kerülni egyáltalán a Mexikói DVD...?
Egyáltalán milyen stádiumában van a lemez? Lehet esetleg ezekről a dolgokról is kapni valami infót holnap a Benczúr-ban...?
Sőt... a Solaris honlapon az 'Elindult a Solaris rádió' a legfrisebb hír, de hallottátok már, hogy mostanában mi megy azon a linken, amit Solaris Rádió linkről lehet elérni. Döbbenet!
Visszatérve a múlt péntekre, a következő számok hangzottak el a 2. koncerten, előtte Böszörményi Gergely alábbi, szívmelengető bevezető szavaival:
SOLARIS FUSION - Planetárium: 2007. szeptember 14., 21 óra
Gergő bevezetője:
Ünnepnapot ülünk, és ünnep ez több szempontból is.
Egyrészt a magyarországi nem 3-akkordos zenének az ünnepe. Vannak sokan egyébként ilyenek itthon, csak nem nagyon akarnak róla beszélni, meg nem nagyon akarják megmutatni, hogy tényleg van ilyen, merthogy mindenhonnan más borul ránk, dehát a Solaris Fusion ilyen zenekar. Világos és értelemszerű, hogy a Solaris együttes két tagja gondolta úgy, hogyha a többiek nem akarnak színpadon állni és nem akarnak zenélni, ők viszont igen, akkor valamilyen módon jó lenne folytatni. Hogy ne ugyanazon a néven menjen új tagokkal, ezért választották a Solaris Fusion nevet. Így aztán kezdjük rögtön a bemutatással:
- Pócs Tamás, az egyik ős-Solaris tag, basszusgitáron;
- dobokon a dobok és a viccek nagy mestere, Gömör László;
- Káptalan András, a Prognózisból jól ismerhetitek, gitáron;
- Barcsik Vali, akit a Twin Peaks zenekar és sok más szerzemény kapcsán ismerhettek, billentyűkön;
- és Bartha György, aki a Jethro Tull Tribute Band fuvolistája.
Hosszú lenne a történet, hogy hogy alakult ki ez, hogy ők mennek máshova zenélni vagy ezek a zenészek jönnek ebbe a zenekarba. Egyébként ez le is van írva abban a maxi CD-ben, amelyet már bizonyára itt kint az asztalnál láttatok.
Ünnep ez számomra azért is, mert a 183 kiadványunk a Periferic Records-nál egy újabbal gazdagodik: egy maxival! Ez az első, amit a Periferic Records-nál kiadtunk, mert nem az a műfaj jelenik meg nálunk (világzene, népzene, egyházi zene, szimfonikus rockzene – hogy őket is idesoroljam), ami nagyon szükséges lenne, hogy maxikon megjelenjen. De erősségüket, akaratukat jelzi, hogy sikerült megegyeznünk és rávenni engem arra, hogy csináljunk egy ilyet. Jó lesz arra, hogy egyrészt Nektek élmény legyen és hazavihessétek, és hogy gondoljatok arra, hogy hamarosan már csak eljön az az idő, amikor megjelenik a Solaris Fusion első nagylemeze, másrészt valóban pedig rádióknak, televízióknak (ill. hát nem ezt, hanem majd képanyagot is), újságíróknak belföldre és külföldre el fogjuk küldeni, hogy ez a zenekar ismét elinduljon!
Sok mindent mondott a Zenekar maga is az előző koncerten, és gondoltam, hogy az alapján, amit én ott hallottam, én is megengedhetek magamnak egy kicsit vicceset. Tkp. azért jött létre a zenekar, mert a Solaris együttes 1995-ben elment az Amerikai Egyesült Államokba és olyan nagy sikerük volt, hogy még a liftben találkoztam egy brazil fiúval és ez a brazil srác rögtön meghívta a zenekart Rio de Janeiro-ba. És amikor Rio de Janeiro-ban volt a zenekar, akkor visszafelé az Iguassu-vízesésnél megállt a társaság, de Pócs Tamásnak egyéb okok miatt haza kellett repülnie. És én pontosan tudom, hogy Ő azért hozta létre most ezt a zenekart, hogy ismét elrepülhessen majd egyszer Rio de Janeiro-ba és visszafelé, ha megint megállunk az Iguassu-nál, akkor végre ott legyen! Ugye, Tamás?
A zenekarnak, a Solarisnak a pályáját, gondolom, mindenki ismeri: 1980-ban indult, egy tehetségkutató versenyen nyertek. Eladtak ugyan 45-47 ezer db albumot, vinylt, de ez az akkori lemezgyárnak az előző rendszerben nem volt elegendő. Jellemző egyébként, hogy az amerikai turné során egy ottani amerikai újságíró srác a következővel állt elő: ha Magyarországon 10 millió ember lakik és 47 ezer, mondjuk, 50 ezer db hanglemezt lehet eladni, akkor képzeljétek el, hogyha ti Amerikába születtek ezzel a zenével, akkor 24-szer ennyit, vagyis 1 millió 200 ezer db-ot lehetne eladni!
Ez a lineáris számítás persze nem biztos, hogy igaz, de mindenesetre jelzi, hogy a Solarisnak kb. milyen nimbusza van külföldön és hogy mennyire gondolják igenis olyan meghatározó zenekarnak, mint amihez hasonlatosan szokták emlegetni a Pink Floyd-ot, a Colosseum-ot, a Jethro Tull-t, a Genesis-t és hasonló zenekarokat. Vagyis, amikor példát, etalont említenek, akkor nemcsak ezeket a nagyon-nagyon híres, világhírű zenekarokat, hanem a Solarist is meg szokták említeni az újságírók és a rádióriporterek!
A Zenekarnak már van egy meghívása: még ugyan a Solarisról szólt, de én akkor már tudtam, hogy a Solaris együttes nem fog játszani. Van Versailles-ban egy nagyon helyes kis reneszánsz színház, 500 fő fér el. Itt már játszott magyar zenekar, az After Cryingot hívták meg és teltházas koncert volt. És ennek örömére és ezen felbuzdulva a francia szervező azt mondta, hogy a következő zenekar a Solaris legyen. Én mondtam, hogy a Solaris már nem akar játszani abban a felállásban, ahogy ő gondolja vagy ahogy ő ismeri, de azt mondta, hogyha 2 tag a régi zenekarból megvan és a többiek mások, ez már tkp. az ottani közönség számára indifferens, tehát nyugodtan meg lehet hívni. Úgyhogy az első meghívás - reméljük, hogy majd szerződésben is megtestesül -, Franciaországból érkezett.
A Zenekarnak a zenéjéről annyit, hogy valóban nagyon nehéz terhet és komoly feladatot vállaltak magukra, hiszen egy olyan nagysikerű zenekarnak kell továbbvinni a munkásságát koncerten és majd lemezkiadásban is, tehát stúdiófelvételekben is, akik már nagyon sokat bizonyítottak, nagyon nagy sikerük van szerte a világban és nagyon szeretik szerte a világban a Solaris zenéjét. Most már én is hallottam Őket koncerten, az előző koncerten: meggyőződésem, hogy ez a zenekar nyugodtan továbbviheti azt a Solaris által elindított folyamatot, amit még Ők, úgy gondolom, hogy sok évig továbbjátszhatnak és -vihetnek, lelkületükben, hangulatukban, zenei tudásban, kompozíciókban. A két szám alapján egyértelműen kiderül, hogy ez a zenekar nagyon jó zenekar! Isten áldjon Benneteket és játsszatok nagyon jól!
Kedves Hölgyek, Urak! Jó szórakozást kívánok a Solaris Fusion koncertjéhez!
A koncert programja:
Nyitány (új)
A párviadal
Az oroszlán birodalma
A Viking visszatér
Magyar tánc
Mahagma titka(új)
Legyőzhetetlen
Los Angeles 2006
M’ars poetica
Dobszóló
Óz
Mystica
E-moll concerto
Bíbor sivatag(az Egyenlítői Magyar Afrika c. anyagból)
Solaris
-----------------------------------------
ráadás-blokk:
A párviadal
Elbúcsúzom (Vali Kisherceg-anyagából, ének nélkül, fuvolával)
Nem tudok róla..., de nem is hinném, hogy megtörténne. :o(
Meg ilyen ritka frissítésekkel értelme sem sok lenne :o)
Vansaját honlapja a Solaris Fusion-nek, onnan értesülni lehet majd minden fontos dologról és megjelenésről. Ez a honlap a napokban már frissülni is fog :o)
Igen valóban részben ebben is hiányt éreztem; de mint azt hozzászólásom többi részében kifejtettem nem csupán ezen tényt látom felelősnek azért, hogy nem lógtak a csillárról is (vagy a vetítőgépről) a Solaris (Fusion) rajongók.
A Te munkád mennyisége és minősége mindenképp nagy-nagy elismerést érdemel a háttérmunkát illetően; szóval biztos vagyok benne, hogy Te (is) mindent megtettél annak érdekében, hogy ezen az estén sokan legyenek ott a Planiban és minőségi produkcióban legyen része a közönségnek!
Tehát nem kívánok neked és senki másnak sem szemrehányást tenni; sőt inkább gratulálni szeretnék hozzá, hogy ilyen rövid idő leforgása alatt ilyen nagyszerű produkciót sikerült összehoznotok!
Viszont legközelebb úgy érzem célszerű lenne többfelé irányítani a hanglokátorokat és fénysugarakat annak érdekében, hogy mindenki, akinek ott a helye kapjon érzékelhető jelet a Solaris Fusion közelgő fellépéseiről... ;-)
S, hogy ne csak az "Űrbe beszéljek"; ezen alkalmat ünnepélyesen megragadva ígéretet teszek arra, hogy saját lehetőségeimhez mérten én is igyekszem majd maximális erőbedobással segíteni a zenekart (pl. az "Én Űr"-ömön keresztül), hogy a közelgő Solaris Fusion produkciókról a Föld bolygó akár túlsó felén is idejében értesüljenek majd az igényes progrockot kedvelő humanoidok! ;-)
Most lett vége a műsornak, az előbb a Mahagma titka hangzott el az együttes új, MYSTICA c. maxi CD-jéről, majd befejezésül a Menekülés Afrikából c. számot hallhattuk az Egyenlítői Magyar Afrika c. anyagból.
A műsorvezető megemlítette az interjú végén, hogy az adás teljes egészében letölthető lesz majd erről az oldalról, amint fölkerül a mai adás is: Hangtár - Elvontkúra
Sajnos, úgy látszik, rosszul választottam meg az időpontot és a(z ülő)helyet, de az én véleményem nem találkozik a sok lelkes kritikával. Ezzel együtt vállalom a "Progresszív zene általában" c. topikban leírtakat. Hozzáteszem, lehet, hogy nem egy tízórás autóút után kellett volna beesnem a koncertre, de ezt megmagyarázza a zenekar iránti korábbi lelkesedésem.
Még egy megjegyzés - senkit a zenekarban nem állt szándékomban megbántani és én lennék a legboldogabb, ha a Solaris Fusion rövid időn belül megcáfolná a koncerten kialakult véleményemet - drukkolok nekik!
Lassan ismét születésnapom lesz, már tavalyi szülinapomra is azt kértem a családomtól, mert már akkor úgy volt, hogy hamarosan elkészül. Nézzétek meg 2601-es a hozzászólást
"Én pl. ha annak idején nem keveredek ebbe a fórumba lehet, hogy sehonnan se értesültem volna róla (max. a Solaris honlapján keresztül; de onnan se biztos, mert az is hónapokig nem volt frissítve a MűPa koncert után)..."
Mármint miről nem értesültél volna? És a SOLARIS honlap még mindig nem frissült a MűPa koncert óta... :o( Azt mondták Robiék, majd akkor lesz egy nagyobb frissítés, ha megjelenik a mexikói DVD...