Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Citromot szemezni vagy oltani 2-3 éves magcsemete
a leg alkalmasabb.
Az oltáshoz valoban kell egy kis rutin , de
mindenki elkezdte valamikor.
Egyébként vannak "zöldujjú" emberek akiknek
minden sikerül , a másik meg mindig béna marad hozzá.
Én sajnos inkább az utobbiakhoz tartozom , de ha
érdekel az elmélet szivesen leirom.
Üdv Onobody
ui:
>Egyáltalán grapefruitot csak graperuittal lehet >vagy lehet mondjuk citrommal is.
Üdv mindenkinek!
Már megkérdeztem a következőket a Tanácsot keresek topicban is de nem jött válasz, talán majd itt...
Van pár grapefruit meg narancs palántám, magról voltak vetve. Mikor kell őket beoltatni hogy majd teremjenek? Egyáltalán grapefruitot csak graperuittal lehet vagy lehet mondjuk citrommal is. Tudok valakit akinek van oltott citromja és idén már töbször is termet nagyon finom citromot gondoltam arról belehetne olatani. Otthol "kezdő kertészként" ne nagyon kisérletezgessek oltással,igaz? Köszi előre is
Szia geva! A magazinok között vagyon egy kert magazin. S ott összegyujtöttem az idei év összes kertészeti kiállítását. Ott a egyetemit is megtalálod majd, s remélem a héten kikerüla lista.
Ha figyelmes vagy ratalalsz az oldalamon egy
"cserebere" rovatra.
Kivancsi vagyok, hogy ratalalnak-e??
FIGYELEM MINDENKINEK!!
Maci otletere indult egy KERTESZETI CSEREBERE - rovat.
CIM: http://www.extra.hu/tuja
Igyekszem minden felajanloo levelet idoben betenni az oldalamra.
ITT olvashatjatok -Ki mit kínált fel ....
Gyertek es irjatok.
CSAK kerteszeti temejuu e-maileket teszem kozzee.
Szerintem előtte is lassú volt. Meg kéne kérdezni egy szakit mia az oka.Kiváncsi vagyok hogy ez a cserebere bejön-e, jó lenne ha felvállalnád. Azért arra szerintem mindenki ügyelne hogy ne legyenek fertőzöttek a cuccok. Ha meg olyan kerül a forgalomba, kiszerkesztjük, köznevetség tárgyává tesszük stb. Lehet hogy új oldalt kéne rá szánni?
Nem rosss otlet.
IIrjatok meg mit cserelnetek es mire, de csak ilyen-olyan hagymakrol, vagy magokrol.
Ha jonnek a levelek, akkor nyitok egy oldalt "Csere" neven es beteszem valahogy a leveleket....Igy talan Ti is jol jartok, es nalam gyulekeznek a nezok...
-------------
Maci! arrol irj nekem, hogy lassabb lett-e az oldalam a "zenetol" vagy sem. Asszem lassabb , de, ha maskepp erzekeled??-szoval ?
Én szoktam egerészni az oldalaidon, tetszik, nagy munka lehetett felépíteni. Egyébként nem értem, hogy már ketten is vágyódnak macskamenta után, miért nem kérnek Tőled, feladod postán utánvéttel.Úgy amúgy nem értem, nekem kutyám van,nem díjazza a növényeket. De hát ha a macska szereti, miért vonnánk meg tőle.
Amúgy az iránt érdeklődnék, hogy benne lenne-e valaki csereberébe. Sajnálom kidobni a növényeket, amiből sok van, fel lehetne ajánlani. Nekem példáúl sok tulipán hagymám van, meg írisz gumóm. Nem vagyok tisztában a posta költséggel, de mit szóltok az ötlethez?
Maci! Koszi.. rendes vagy.
GYere az oldalamra uujra, mert most még zenét is halllllhatsz!!
Mondj velemenyt rola roviden, vagy hosszabban engem nem erdekel.
http://www.extra.hu/tuja
Tudod, most fel vagyok dobva, hisz, amit talán Te is hallottál egy ...........siten, azt most itt is megteheted.
A tartalom is bovulni fog megigerem, de most csak hallgatom az oldalam.
Maci! Koszi.. rendes vagy.
GYere az oldalamra uujra, mert most még zenét is halllllhatsz!!
Mondj velemenyt rola roviden, vagy hosszabban engem nem erdekel.
http://www.extra.hu/tuja
Tudod, most fel vagyok dobva, hisz, amit talán Te is hallottál egy ...........siten, azt most itt is megteheted.
A tartalom is bovulni fog megigerem, de most csak hallgatom az oldalam.
a starkl-tól tudsz rendelni, vagy keresd meg itt a komárom néven bejelentkezőt, ha jól emlékszem neki is van,azt hiszem www.extra.hu/tuja alatt van kertészeti oldala.
Helló
Tudja valaki,hogy mikor lesz kiállítás a Villányi uton a Kertészeti Egyetemen?
Olvastam itt régebben, hogy valakinek sikerült macskamentát szerezni. Én is már egy ideje keresem mert van három cicám, ha tudtok valakinek jelezzétek. Köszi))))
veszel ananászt, megeszed. a zöldet levádog, és az alsó leveleit leszeded. látod, hogy a fehér torzsán apró dudorok vannak, abból lesz a gyökér. én befőttes üvegben, vízben gyökereztettem ki, a radiátoron állt. amikor megindult, óvatosan fölbe tettem, a cserepet tálkába tettem ami eleinte tele volt vízzel. hogy lesz-e szüret, hát nem hiszem. ha te is ilyen kisérletező vagy, akkor vegyél gyömbért, a rizómát rüggyel felfelé ültesd el, az is sikerülni fog. (ha afrikában élnék, biztos lucfenyővel próbálkoznék az ismerőseim szerint. de hát ők nem értenek az ilyen dolgokhoz)
Köszi az infomációt, megnézem a corában a golgotákat. Én is probálkoztam kétszer is ananásszal de sajnos nem sikerült. Most viszont a segítségeteket és tanácsaitokat kérem abban,hogy egy teráriumot szeretnék beültetni (mérete 60x50x70 cm). Vannak már növényei is csak azt nem tudom eldönteni, hogy beültessem a növényeket vagy a cserepestől süllyeszem az agyaggranulátumba.
Minden tanácsot szivessen veszek.
A corában lehet kapni gyönyörű kék, lila és rózsaszín golgotákat. Ha akarsz kisérletezni, a nagyobb bevásárlóközpontokban kapható a virág gyümölcse, passiflora. a magokat elveted, világosban csíráznak. Próbáld ki.Vegyél ananászt, azt is ki lehet gyökereztetni, nekem 3 növekszik már.
Szia Vojtek!
Új hozzászoló vagyok. Nagyon szeretem a nyövényeket,sok van nekem is ,lassan már nem férünk el tölük. Tavaly előtt összel vízben kigyökereztettem két Golgota hajtást. Tavasszal kitettem az erkélyre(meleg,napos hely)ahol több métert nőt és 21 virágott hozott. Gyönyörű halványlila virágog, a ház a csodájára járt.
Reggel este locsoltam és spricceltem.
Megfigyeltem,hogy általában két virág nyilt ki egyszerre, de ha nem akkor az elsőnek nyilt megvárta míg még egy kinyilik. Próbáltam mestersédessen beporozni de sajnos nem sikerült.
Összeb behoztam jól vissza vágtam és világos de hűvős helyre tettem. Kb. 3 hete elkezdett szépen hajtani. Bizom benne hogy az idén is megörvendeztett sok-sok virággal.
Szia
geva
Hello Tide!
Az orchideák tartásáról az őszi kiállításon lehetett kapni egy nagyon jó könyvet, amit én is megvettem (600 Ft).Ebben nagyon jól le van írva a különböző fajok tartási feltételei.Így dióhéjban annyit, hogy rendszeres permetezéssel egy átlag szobában is tarthatók bár a páratartalom és hőmérsékleti paraméterek fajonként változó, mivel különbőző éghajlaton élnek.(ugyanis hazánkban is élnek orchidea fajok)
Írd meg milyen fajtát vettél és én megnézem a könyvben.A tavaszi kiállításon meg már te is meg tudod majd venni.Amúgy köszi az infót, bár kíváncsi vagyok milyen fajokat árulhat egy OBI mikor az átlag virágboltokban is alig lehet hozzájutni.Ja és nagyon fontos ,hogy milyen ültetőközegben vannak per pillanat(nem biztos , hogy jó anyagban árulják őket.
Én most vettem orchideát az OBI áruházban a Soroksári úton. Több féle is volt és mind gyönyörű!
Én viszont abban kérek segítséget, hogy hogyan kell bánni vele, hogy jól érezze magát. Locsolás, fény, hőmérséklet, meg egyéb alapvető dolog.
Előre is köszönöm!
Van nekem egy rakás citrommagoncom.Szeretném őket naranccsal beoltani,de nemtudom honnan szerezhetnék oltóágat.
Ötleteiteket nagyon megköszönném.
másikBalázs
Én is voltam az őszi orchidea kiállításon.Tényleg szuper volt de üzleti része az valóban nem túl jelentős.Érdekes ,hogy ismeretségi körömben van olyan aki a tenyésztők között mozog és mesélte milyen töménytelen mennyiségű orchideát hoznak és tenyésztenek maguknak.Ha tud valaki helyet ahol lehet kapni több félét is (természetesen virágzó
korút) az írjon erre a topicra , biztos többünket érdekelne.
Koszonom a kimerito valaszokat, egeszen bezsongtam tole. Azt hiszem tavasszal nagy novenyvasarlasnak nezek elebe: Trachycarpus, telallo banan, kiwi, washingtonia stb. Fuge, aucuba nalunk is van kiultetve, de szegeny fuge iden telen megsinyli, mivel kaukazusi kolyokkutyam megmetszette ido elott. Csak kibirja. Szolotoveinket is tovig kiragta. Az aucuban csodalkoztam, nagyon stramm kis noveny, mar harmadik telen takaras nelkul vigan elvan. Van meg citrom, grapefruit (magonc), avokado, torpe banan (potom 250 forintert vettem), fonixpalma, ficus elastica, leander, meg egy cupressus sempervirens magonc. A fonixpalmadat hol tartod telen, lakasban, vagy van valami futetlen helyiseged? En mar lassan gondban leszek, hova rakjam telen, mert mozdulni sem lehet tole. Ugyanigy a fikusztol, amit tavaly tavasszal visszavagtam es nyaron jocskan bebokrosodott. Lassan oda jutok vagy noveny vagy lakas. A Varga Marton suli tolunk par percnyire van, valamelyik nap elbaktatok oda.
Meg egyszer koszi a valaszokat.