Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Általában egyik 200-s gépet sem ajánlják 1-es huzalra alapból, mert a 0,8-as huzalhoz passzol. A 0,8-as huzal (szénacél) 60-200A közt használható, az 1-es meg 80-300A. Tehát az 1-es huzal nem tudja kifutni magát a 200-as géppel.
Rozsdamentesnél kicsit jobbak a kis gép esélyei 1-es huzallal mert 80-240A a határértékek. (a 80A az inkább már 3-as anyaghoz)
Nyilván ott is a 0,8-ast tudod maradéktalanul kiszolgálni (55-160A) (az 55A az kb óvatosan a 1,5-es anyaghoz, de inkább 2-eshez)
Nem tudom mi a helyzet az alufluxal, de az én gépemben 0,8-as, és megfordítva 1-es görgő van. Külön vettem a géphez aluhoz "U" görgőt, az szintén 0,8 és 1-es.
(én úgy tudom az alufluxban is 0,8, megfordítva 1-es nút van + a recézett porbeles görgő, az meg talán 0,8-0,9... passz. Aluflux tulajok jobban tudják, én nem néztem meg annyira a boltban.)
Sajna rozsdamentes huzalban (ESAB OK autorod 308lsi) az 5kg 0,8-as majdnem 10.000-el drágább mint az 5kg 1-es :-(
Köszönöm szépen a segítségedet,meggyőztél.Bár ma felhívtam a szikrahegesztés.hu-t és az eladó azt mondta hogy 1-es előtoló görgő nincs is hozzá alapból,de a porbeles vagy alu az olyan és kapható hozzá,de nem ajánlotta 1-es huzalhoz,de ő csak egy eladó:):)Azért erőltetem annyira az 1-es huzalt,mert a melóhelyemen könnyen hozzájutok és ez is az egyik szempont:):)Acélhoz van 0.8-1-1.2 de saválló csak 1-es..:)
A BLM smart mig, az a 3 évve ezelőtti IWELD gorilla pocketmig "másolata". Minden tekintetben gyengébb gép az alufluxnál.
Szóval ha az viszi gond nélkül az 1-es huzalt, akkor az aluflux még könnyebben :-) (egyébként nekem az iweld pocketmig gorilla 165 van több mint 3 éve ...simán viszi az 1-es huzalt. Ezek a gépek 0,8-as és 1-es huzalra vannak kitalálva. (annyi hogy az 1-est nem tudod teljes tartományban kihasználni, mert oda több teljesítmény kéne vagy 60-80A-el)
Alufluxhoz is 0,8-as és 1-es görgő van. Az én régebbi gépemhez is. Ahová az aluflux gyenge, oda a BLM is az lesz...
Még mindig nem igazán döntöttem el melyik gépet vegyem meg,de az aluflux kecsegtető,csak félek hogy az 1-es saválló húzalt nem fogja vinni.Ma körbejártam pár hegesztő boltot,és egy Blm Smart mig 2000 gépet ajánlottak 114-ért ami állitólag gond nélkül viszi az 1-es saválló húzalt.Mint korábban is írtam 1.5-2-3 saválló anyagokat szeretnék hegeszteni
Simán jó a gép (de nem 1600-as annak a típusszáma?) az mindegy hogy trafós vagy inverteres.
Kell egy argon palack. Kell teflon, vagy inkább karbon huzalvezető a munkakábelbe. Kell aluhoz való áramátadó, és megfelelő tológörgő.
Lehetőleg AlSi5-ös huzalt vegyél (4043) általános célra ez megfelel, és a legkevésbé kényes.
Nem tudom (bár úgy emlékszem igen) hogy a huzaltartóra rárakható e a kicsi 10cm-s dob. Ebben az esetben próbára ilyen kis kiszerelésű huzalt vennék a helyedben, és ha minden oké, és elégedett vagy az eredménnyel akkor ruháznék be nagyobb kiszerelésbe.
Van egy varstroj varmig 160- as co- hegesztőm, amivel itthon szoktam autókat karosszériázni.
Nagyon frankó kis gép! Nagyon meg vagyok vele elégedve, amire nekem kell arra tökéletes. Nagyon megbízható kis gép. Előtte egy iskavar mig 150- es és még előtte egy einhell bt gw 150- es gépeim voltak, de ezeknek a huzal adagolása katasztrofális volt. A kérdésem az lenne, hogy néha baromi jó lenne ha alumíniumot is tudnék itthon hegeszteni. Milyen gép kellene ahoz, hogy alumíniumot is tudjak hegeszteni?
Maradhat a mostani gépem, csak argon palack kell és alu huzal? Vagy alut csak inverteres, awi- géppel lehet hegeszteni?
Igen, annyi van hogy emeltek a 195-ösnél a teljesítményen (csak a csúcson) és pont ezért esz belőle egy 200-as változat, hogy az 1-es huzalt jobban ki lehessen használni. (+ annak nagyobb háza lesz és belefér a nagy tekercs huzal)
Elöször spírált cserélttem útána munkakábelt a görgö leszorítással játszotam az előtoló görgőnél füldugot füztem fel hogy ne hordja be a koszt. mindent ki probáltam amit lehetet semmi sem volt jó. A frónius gépeknél állítólag nincs vele gond. weldis gépek viszont nem szeretik az biztos
Nyugi, itt is hasznos az ilyen infó hogy melyik huzal szar :-) Nálunk a kék sárga csomagolású EuroSup volt nagyon szaranno.
Először azt hittük csak a trafós trakisok nem szeretik, de ugyanolyan fos volt a fél millás inverteres ESAB LUA40-on, Kemppi Kempact RA323-on, meg a 2 millás 400-as szinergikus Kemppi FastMig-en is...
Sziasztok ha valaki huzalt szeretni vásárolni white shark nevezetűt ne vegyen!!! A cég a böhler amk 6 huzalt cserélte le ilyenre spórolni kell 1.0 huzal 1.2-es huzal vezetőt használok egy 8 órás műszak 12 darab huzal vezetőt használok el. 5 cm varrat után be köpi elég idegesítő hogy egy varratot nem tudsz végig húzni. nem csak én panaszkodok rá de ez nem számít Weldimpex 422w tipusú gépet használok. további szép napot
Köszönöm az ajánlást, épp elkelt valóban a minap, így már úton van/lesz az aluflux lassan.
10-es anyagot én is hegesztettem vele gyakorlásképp, gyökfaragás után egy gyöksor, majd 2 töltő s egy takaró varrat, szerintem félállásnál nem sokkal tovább lehetett az áram potmétere.
Ja egyébként volt itt egy eladó, még garis JAsic mig200, palackkla, reduktorral alu, és acél huzallal 160 körül, az pld nagyon tuti vétel. (tulajdonos a mobilitás miatt cserélné alufluxra)
Kevés gép van amire több év garanciát kapsz, pont ezért javasoltam én is a sthalwerk MIG200-ast. Ha jól tudom ott 5 évre kiterjeszthető a garancia (nem minden forgalmazónál)
Azért arra oda kell figyelni hogy a nagyobb teljesítményű gépek honnan indulnak, mert legtöbb gép nem megy 50-60A alá, így a vékony anyagnál gond lehet. Az aluflux épp ezért jó. Egyébként 160A 60%-os bekapcs idővel egy MIG/MMA kombigépnél szinte mindenre elég, mert ha vastagabb anyaggal találkozol, akkor összefűzöd, majd beteszed 0,8-as vagy 1 es huzallal a gyököt, ha sietsz akkor a töltő, meg a takaró meg mehet 3,2-es bevont elektródával. Nem gondolom hogy az a teljesítmény kevés lenne. 10-es anyagig ez a gép bőven jó. Az a gép amivel 10-es anyag felett tudsz hatékonyan dolgozni, az meg a 1,5-2mm-es anyaghoz nem lesz jó ... vagy igen de akkor 2 milla :-)
Szóval stahli mig 200, vagy aluflux ... illetve lenne még egy csomó tipp csak azok jóval drágábbak, pld jön az esab REBEl, de az nem lesz 500 alatt szerintem.
Igazából egy pontos,megbízható,strapabíró gép kellene,amit hosszútávon is nyugodt szívvel használhatok,és néha vastagabb anyagok hegesztése is megoldható lenne.Mint mondtam főleg saválló anyagok hegesztésére kellene1.5-2-3mm,de mellette 6-8-10mm vasanyagok hegesztése is szóba jöhet.