Keresés

Részletes keresés

Deph Creative Commons License 2003.09.03 0 0 239
Tudom, hogy ez egy butított verzió (PS Elements), de kezdésnek szerintem jó lesz. Tényleg egy butított verzió??? Mennyivel tud kevesebbet?
Ez a Photoshop Biblia nincs meg a neten beszkennelve esetleg??? :-)) Vagy nagyon naiv kérdés volt?

Az Unsharp Mask pedig szerintem az egyik filter a Photoshopban. Az elementsben is benne van. Jó lehet vele élesíteni.

mikrobee: A te Manfrotto állványodat meddig lehet kihúzni? Hány cm? És mennyi HUF volt?És hány kiló? Esetleg típus??

Előzmény: mikrobeee (238)
mikrobeee Creative Commons License 2003.09.03 0 0 238
A Photoshop Elements helyett javaslom a Photoshop 7.0-át! Abból van már magyar nyelvű verzió is! Leírásnak pedig a Photoshop Bibliát szerezd meg. Abban minden alap benne van, de árban és terjedelemben elég jelentős. Két kötet és szerintem több mint 1000 oldal, de lehet, hogy egy kicsit kevesebb! :))) Viszont nagyon jól leír mindent az alapokról!
Előzmény: Deph (232)
butus fotós lány Creative Commons License 2003.09.03 0 0 237
annyira klasszak vagytok!!
még egyszer mindenkinek köszönöm!
emileket megkaptam, ígérem, ahogy hazamegyek
és módom lesz rá, töltök, próbálok, válaszolok
a lány

No_Name Creative Commons License 2003.09.03 0 0 236
Szia te lány,

küldtem emailen egy kis segítséget

N_N

Előzmény: butus fotós lány (234)
No_Name Creative Commons License 2003.09.03 0 0 235
Tényleg valami gáz van vele. Tegnap még megvolt.

Nekem mindegy, hogy blende vagy írisz, csak a mindennapi életben az íriszt használom, így az ugrik be elsőre.

Microbee mi az a unsharp funkció? Mikor a manuálisban beállítom, hogy kevésbé éles?

Előzmény: Deph (233)
butus fotós lány Creative Commons License 2003.09.03 0 0 234
Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek aki válaszolt. :)
Sajnos még nem volt időm kipróbálni, hogy sikerül-e a tanácsok alapján megoldani, mert inkább a Zöldpardonbeli megfagyást választottam tegnap estére :), de remélem ma este kipróbálhatom, és ha megengeditek be is számolok az eredményről.
a lány
Deph Creative Commons License 2003.09.03 0 0 233
Valami nem jó az oldalon, mert nem látom a képeid.
Előzmény: No_Name (231)
Deph Creative Commons License 2003.09.03 0 0 232
Köszi a címet! Mindjárt megnézem.

mikrobee: Érdekes ez az orchidea dolog, mert nagyon fel sem akartam rakni, mert olyan egyszerű. Akkor mégis jó. A blendével pedig lehet egy kicsit barálni, ha a záridő beállításnál van egy sötétebb pont is, akkor arra ráfókuszálva alapban más blendéket ad meg. Ez modjuk próbálkozásnak jó. Hátha összejön más is. :-))

Ja, és a képeken a feliraton kívül semmilyen módosítás nincs még. Most ismerkedem a Photoshop Elements-el, amit kaptam a géphez. Túl sokat tud és még nem nagyon vagyok benne jó. Valami leírásotok nincs hozzá?? Modjuk a magyar lenne a legjobb.
Még egy kérdés: sorozatfotónál a 3 sorozatot használjátok? És manual fókusszal ill. automata blenede-záridővel? Mert ha gyorsan kell ellőni nem mindig van idő...

N_N: melyik szó jobb: blende vagy írisz?

Előzmény: No_Name (231)
No_Name Creative Commons License 2003.09.03 0 0 231
Itt vannak a képek:

http://kep.tar.hu/jimmyfield/index.phtml?aid=27590622&beginnum=

Előzmény: No_Name (206)
No_Name Creative Commons License 2003.09.03 0 0 230
A blende nállam is kritikus. Ipari technikában megszoktam, hogy megadom a záridőt és a kamerák automatikusan szabályozzák a blendét (íriszt)

Sorozat képet még egyszer használtam igazából. Ez Korfun volt, mikor a reptérre érkező gépet fotóztam. Megcsináltam a sorozatfelvételt, majd 2/3-át kitöröltem, de legalább közben nem mentett a gép. Még a tengerpartos képek között akartam használni, mikor barátaim leugrottak a szikláról. De jobb lett mikor én szabályoztam a foto készítés pillanatát.

Az irfanview program nekem is fentvan a gépen. Mindenkinek ajánlom, sokat tud és egyszerű.

A képtáram címét lentebb szerepeltettem, de mindjárt megkeresem.

N_N

Előzmény: mikrobeee (229)
mikrobeee Creative Commons License 2003.09.03 0 0 229
Ja! És a kérdésekre a válasz: Ha használod a NR-t, akkor a képfeldolgozási sebesség, csak akkor gyorsul, ha kisebb felbontást jelölsz ki, egyébként ez sajnos ilyen. A sorozatkép készítést én pl. a galambos képemnél használtam, de máskor még egyátalán nem volt rá szükségem. Jó ha van, ha valaki mondjuk sportfotókat próbál készíteni. (Mondjuk ilyen érzékenységgel és záridővel, valamint optikai zoom-mal az nem könnyű feladat...)
Manuálban és automata üzemmódban sem tudsz a két blendeértéken kívül mást választani. A gép a záridőhöz igazítja őket...:( Ez nekem is fájó pont...
Előzmény: Deph (227)
mikrobeee Creative Commons License 2003.09.03 0 0 228
Deph:

Az orchidea nagyon szép lett, bár egy icipici unsharpen mask még jót tett volna neki! De gyönyörű egyébként.
A többi képnél nagyjából ugyanaz a véleményem mint No_Name-nek, annyi kiegészítéssel, hogy a fehéregyensúly helyes beállításán túl próbálkozz más fénymérési módokkal is a mátrixon kívül. És ne sajnáld a memóriát, egy témáról nyugodtan lőjj 5-10 képet is más-más beállításokkal, mert a gép kijelzőjén (hacsak nem használod a histogram-ot) elég nehéz pontosan látni, hogy mi égett be.

Előzmény: Deph (226)
Deph Creative Commons License 2003.09.03 0 0 227
Van a neten egy jó kis egyszerű képnézegető progi, amivel egyszerűen át lehet méretezni a képeket. Irfanview alap, de nem foglal nagy helyet.

Egyébként a gép kis kép menüjében is lehet kicsinyítéseket készíteni.

Mindenki: Sorozatképeket mire lehet használni? Manualban csak két blende között lehet választani, van rá más mód is, hogy többféléből lehessen?

Előzmény: butus fotós lány (218)
Deph Creative Commons License 2003.09.03 0 0 226
A képekhez némi információ:
1. Makro módban készült és a bibe olyan hoszú, mint a virág átmérője. Hogy lehetne éles a virág és a bibe is, ha ilyen hosszú?
2. Ez már tényleg jobb lett :-))
3. Hát a cél a körte közelről, hogy így néz ki, ha jobban megnézzük. :-))
4. Csak a lámpa maga fogott meg, igaz próbálkozásként született
5. Mondjuk itt a méhecske volt a fő cél, de lehet, hogy jobb lett volna, ha a virág is éles. Apropó a darázs és a méhecske nem ugyanaz.
6. ez csak próba volt, de szerintem jó lett
7. párom kapta tőlem a cserepes orchideát és ilyen szép virágokat hajtott
8. Jó étvágyat. A csillogásban igazad van.
9. Hát igen, kicsit vissza kellett volna vennia fehéregyensúlyt. Ilyenkor, ha nagy a fényerő és a visszaverődés, akkor jobb, ha fehéregyensúlyt veszem vissza?
10. Naplementés kép Sunset módban. Úgy látszik ilyenkor sem teljesen oké a színhűség.
11.Valóban több szín nem ártana, egyébként először a malacpofa fogott meg, aztán belekerült a másik törpike is.
12. Itt az olaj és a traktor kapcsolatát szerettem volna megörökíteni. Nem teljesen jött össze, a traktor tényleg lemaradt. :-((
13-14. Tényleg Fireworks-szel készült, és nem Bp-en, hanem Kecskeméten volt most a hétvégén tűzijáték. Kár hogy ennyire fút a szél, jobbak lehettek volna a képek. Egyébként 4 másodperces záridővel dolgozik a gép és NR-el, így sok mindenről lemaradtam, mert lassan dolgozott.
Ki lehet küszöbölni, valahogy, hogy a feldolgozás ne legyen néha olyan lassú?
15. 8 másodperc és NR az erkélyről :-))

No_Name: Az oldalad merre található?

Előzmény: No_Name (220)
Deph Creative Commons License 2003.09.03 0 0 225
Örülök, hogy reagáltatok!
Köszönöm a tanácsokat, egyébként azért is tettem fel a képeket, mert én már láttam őket vagy 20-szor, míg más szemével nézve mást mutathatnak.
Egyébként a képek nagy része scene beállítással készült, most kezdem csak megérezni a manual mód beállításait.
Apropó: Nektek is olyan sokáig tart beállítani mindent. Pl: fehérgyensúly, záridő, élesség, blende A többit már nem is szoktam nagyon változtatni, mert sok idő elmegy vele.

Lehet kérdezni is? :-))

No_Name Creative Commons License 2003.09.02 0 0 224
Ha sikerül, bővítem a képtáramat. Ebbe felraktam néhány éjszakai fotót. Álvány nélkül készültek, de lehetőleg valahová kitámasztottam a gépet.

N_N

No_Name Creative Commons License 2003.09.02 0 0 223
Eggyet értek előttem szólógal, nyugodtan kérdezz, mint láthatod én is azt tettem. De fontos, hogy ha neked van véleményed és tapasztelatod, akkor azt is írd be ide.

A 4300-as tud kis képet csinálni. Mikor visszanézed a képet és lenyomod a lefelé mutató nyilat, akkor felajánlja a kis kép készítését. Ennek legnagyobb mérete 640*480 (BASIC minőségben). Ha ezt választod, akkor egy külön képet hoz létre a gépben. ennek méretére nem emlékszem, párszáz kilónál nem lehet több.

A NIKON View is talán tud átméretezést, de ezt most nem tudom megnézni. Általában mertéskor, vagy a kép tulajdonságaiban tudod állítani.

Én már küldtem úgy el képet, hogy simán átraktam WORDbe és ott szerkesztettem át.

N_N

akoskoma2 Creative Commons License 2003.09.02 0 0 222
Hello Deph!

A fotóid közül az orchidea tetszett a legjobban, a szolo2 alja valóban nem valami szép.
Az augusztus 20-i tűzijátékot én a gép miatt vártam leginkább. A Scene menüből kiválasztott beállítás - gondolom, hogy Te is ezt használtad - nekem csalódást jelentett. Jobb lett volna, ha hosszabb expozíciós idővel állványról készítettük volna. Akkor nem csak egy leamortizált korongecset látszana az egészből...

Előzmény: Deph (217)
akoskoma2 Creative Commons License 2003.09.02 0 0 221
Szia lány!

Senki sem úgy született, hogy ilyeneket tudott volna anélkül, hogy ne szánt volna rá időt, vagy ne kérdezte volna meg mástól. Ha szabad kitérnem erre: a párom sokszor felhív a munkahelyéről, hogy hogyan kell valamit, pl. felső indexet beállítani a wordben. Azért teszi, mert számára szégyen megkérdezni a kollégáitól (többnyire férfiak). Én persze segítek mindig, de azt nem sikerült elérni nála, hogy ne érezze magát teljesen hülyének, ha nem tud valamit. Azt azért hozzá teszem, hogy sokan, mint ő is elért valamit a szakértelmével, de azt már bukásként élné meg, ha ilyen egyszerűnek tűnő dolgot meg kellene kérdeznie.

A válasz: tudtommal az összes képnézegető felajánlja RESIZE, vagy egyéb méretváltoztatást eredményező parancsot. Az egyszerű Paint-ben is KÉP menü NYÚJTÁS/DÖNTÉS alatt.
Ilyen helyeken beállíthatod, hogy hány százalékra , pixelre, milliméterre csökkentse a kép oldalait. Ha más néven mented le, akkor a kicsit továbbíthatod anélkül, hogy elveszítenéd az eredetit.

A másik megoldás, hogy a kamerák egy része felkészül ilyen igényekre (pl. NikonCP4300) és menüből kérhetsz kis méretű fájlt a kiválasztott fotóról. Ha jól emlékszem, akkor még a felbontást is be lehet előre állítani.

Kérdezz bátran továbbra is.

No_Name Creative Commons License 2003.09.02 0 0 220
Szia,

Megnéztem a képeket és elmondanán a saját érzéseimet ezekkel kapcsolatban:

1, A bibe életlen. Talán kisebb írisszel élesre lehetett volna mindkettőt állítani
2, OK
3, Nem értem a foto célját
4, u.a, esetleg próbálgattad az ellenfényt. A Baclight sceene beállítást ki kellen volna próbálni
5, Darázs éles, virág nem teljesen, de amúgy jó
6, ok
7, király
8, éhes lettem. a bőrgarnitúra kicsit becsillogot, de talán ez igy természetes. Más megvilágítás lehet hogy jobb lett volna.
9, Szerintem ezt automatában csináltad. Ez főleg vonatkozik a fehér egyensúlyra. Szerintem a szöllő nem elég élénk és egy kicsit barnás az árnyalata.
10, A talaj kiégett, talán E-0,5 vagy -1 el jobb lett volna, A szinhűséggel itt is bajom van
11, jó, talán kicsit fakó, ezt a photoshopban könnyű korrigálni. Sokkal élénkebbek lesznek a színek. A kép kompozíciója kicsit furcsa. Talán nagyobb képkivágás szerencsésebb lett volna.
12, itt is furcsállom a kompozíciót. Az olaj ami az előtérben van az éles, de lelóg a képről. a középrészen lévő traktor már hmályos és éppen, hogy csak kilóg a képből. Központi szerepet játszik, de sok része van kitakarva.
13-14, tüzijátékok teszenek, gondolom a firework sceene beállítást használtad?
15, Szépen kitartottad a gépet, egyáltalán nem mozdult be, igaz kora este készülhetett e felvétel minimális megvilágítás melett.

Talán egy kicsit szűkszavú voltam :-}
Kíváncsi vagyok a többiek véleményére is.

Más, Nekem a gépet már 1.5-ös verzióval szállították, pedig kb. 1.5 hónapja vettem.

N_N

Előzmény: Deph (217)
Fat Creative Commons License 2003.09.02 0 0 219
Allitsd a felbontast (resolution) 72 dpi-re, a kep meretet pedig ahogy akarod, de gondolom nehanyszor nehany cm eleg, hacsak nem meteres plazmateven akarjatok nezegetni.
butus fotós lány Creative Commons License 2003.09.02 0 0 218
Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni. Nagyon kezdő vagyok mind fotózás, mind net témában, ha lehet, csak kicsit cikizzetek ki a kérdésért! :)))

Tehát ezzel a csodás géppel megcsinálom a csodás képeket, aztán transzferálom a számítógépre. Ez már megy. De ha tovább akarom küldeni valakinek dicsekvésből :), akkor egy kicsit le kellene kicsinyíteni, mert van, ahol csak 2 Mbyte-ig fogad a szerver. (remélem mindent jó néven neveztem meg)

A kérdés: hogyan lehet lekicsinyíteni a méretet úgy, hogy a fogadó félnél még élvezhető nagyságú legyen, de ne legyen több a méret a megadottnál?

Köszönöm a segítségeteket!
Ja, és a jó indulatot! :)

a lány

Deph Creative Commons License 2003.09.02 0 0 217
Szóval itt van pár kép:

http://kep.tar.hu/deph74/index.phtml?aid=27591873

Mondhattok róluk rosszat is! :-)) Építő kritika mindig hasznos... :-))

Előzmény: Deph (216)
Deph Creative Commons License 2003.09.02 0 0 216
Sziasztok!

Én is most vettem egy 4300-ast. Mondjuk 2 hete van meg.
Végigolvastam a topicot és örülök, hogy ennyien ilyen jót mondtok róla, legalább nem fogtam nagyon mellé. :-))
A szervizdolgokról annyit, hogy már 700 képet ellőttem vele és még semmi gond nem volt. Úgy látszik az 1.5-ös firmware jót tett a gépeknek. Egyedüli hiányom a pótakksi. ha tudtok valami megoldást, ami olcsóbb az eredeti Nikon akksinál, azt szívesen venném.
mikrobee: Baromi jók a képeid. Gratula hozzájuk!
Biztos ezzel a géppel készítetted? :-)) Az állvány hol vetted és mennyiért? Most én is hajtok egyet, mert hosszabb záridővel a stabil képek sokkal szebbek. Néztem egy Hama állványt Star 45-ös. 10.000 Ft és vízszintbeállítós. Van tapasztalata valakinek? Szívesen venném.

Majd egy pár képet én is feldobok. :-))
Addig is kattogtassatok!!!

Egy lelkes amatőr...

akoskoma2 Creative Commons License 2003.09.01 0 0 215
Hello!

Készítettem én is egy oldalt, a http://kep.tar.hu/akoskoma címen el is érhető. Most csak 4 képet raktam fel a Repülőnapról.
Majd igyekszem bővíteni a repertoárt. A török vadászgépek elég közelre kerültek, kár, hogy a digitális zoom miatt nem fértek be egészen, továbbá a sziluettjük is elég szálkás (a mozgó gépekről sorozatképekként születtek).

Előzmény: No_Name (212)
mikrobeee Creative Commons License 2003.08.29 0 0 214
Szevasztok! :)
Örülök, hogy tetszenek a képek! :) Van tapasztalatom amit szivesen megosztok veletek! Ilyen pl., hogy mindenképpen szerezzetek be egy állványt. A gép éjszakai képességeit igy lehet a legjobban kihasználni. Én pl. ha csinálok egy képet, ugyanarról a témárol ellövök rengeteg - mondjuk 30-40 felvételt is! Ezek között van egy csomó a legkülönbfélébb scene beállításokkal, illetve manuális módban különböző záridőkkel, rekeszekkel, alul és felülexponálva, tehát mindenféle módon. Aztán ezek közül választom ki a - szerintem - legjobbat. Érdemes használni a PS unsharpen mask-ját! Szinte mindenki használja - nem is szégyen, mert nincs olyan gép a piacon, aminek a képélességén ne lehetne még javítani. És a PS ezen funkciója az egyik leghasznosabb szerintem! Egyébként nem tudom Ti észrevettétek-e már, de fényesen beigazolódott nekem az, hogy melegben sokkal nagyobb a kép zajosodása. Tegnap éjszaka csináltam egy 2mp-es expozíciós idővel egy képet és annyi zajt tett rá a gép, hogy kiakadtam... Úgyhogy melegben kerüljétek az éjszakai témákat! :)))
És használjátok a manuális módot, akár az élességállításban is! A török repülőszázadról készült képem pl 1/1000-es záridővel, full manuális élességállítással készült, igaz volt a gépen egy kétszerező előtét is! Viszont az expozíció-késleltetés jelentősen lecsökkent, hiszen nem kellett az AF-ra várni...
De ha bárki bármire kíváncsi még, nyugodtan kérdezzen! :)
WorM91 Creative Commons License 2003.08.29 0 0 213
Sziasztok!

Magyar nyelvű leírást keresek, mert nekem sajnos nincs. Akinek van, az valamilyen formában küldjön egy másolatot róla!

Köszönöm

No_Name Creative Commons License 2003.08.29 0 0 212
Ja microbee képeivel is így vagyok.

The nem zavar a kirtizálás, mert lehet, hogy ebből tanulok. Mostmár a fehér egyensúllyal játszok és így a szinhűség sokat javult.

Az, meg hogy hogy komponál meg az ember egy képet ahoz az agyát kell fejleszteni. Ilyen céllal készült gyertyás kép is. A backlight funkcióra nem gondoltam, de lehet, hogy itthon megcsinálok egy hasonló beállítást és kripróbálaom a különböző módokat.

Igazából amit "kritikaként" vetek fel a gépnek, hogy full automata üzemmódban sokszor az egyszerü gépek minőségét biztosítja.

De mielőtt bárkit lebeszéltem volna, nagyon tetszik a gép és szeretk vele játszani, próbálkozni!!!

N_N

Előzmény: akoskoma2 (211)
akoskoma2 Creative Commons License 2003.08.29 0 0 211
Hello No_Name!

A képeidet nem vérprofiként akartam kritizálni. A saját 4300-as gépemmel én csak néhány hónapja ismerkedem. Majd felrakok én is valahová néhányat.

Mikrobee fotoit hüledezve nézegetem...

Előzmény: No_Name (210)
No_Name Creative Commons License 2003.08.29 0 0 210
Szia akoskoma2

Ezek a képek csak példák jónéhány százból, és a mi fontos nem "művészi" céllal készültek, hanem csak a buli megörökítése volt a cél.

A tengerbe ugró srácnál a tenger színe nagjából jó, a szikláé már egy kicsit sárgás és a bőr színét ha megnézed, akkor az teljesen narancssárga. Valószínü a nagy vizífelület okozta a hibát, mert ahol keveredtek a színek (part emberek szikák...) ott minden rendben van.

A másik gyertás akkor készült mikor vártunk a pincérre. Közde csak fotóztam mit látok, és tetszett ez a beállítás. Sajnos a hosszú záridőnek köszönhetően (és álvány egy pohár volt) bemozdulás van a képen,főleg a lány arcán lehet ezt látni. A vaku nem jött be, mert a fehéres fény a nagyon rideggé tette a képet.

A ház fala meg tetszett, és azért raktam fel.

N_N

Előzmény: akoskoma2 (209)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!