Tudom, hogy ez egy butított verzió (PS Elements), de kezdésnek szerintem jó lesz. Tényleg egy butított verzió??? Mennyivel tud kevesebbet?
Ez a Photoshop Biblia nincs meg a neten beszkennelve esetleg??? :-)) Vagy nagyon naiv kérdés volt?
Az Unsharp Mask pedig szerintem az egyik filter a Photoshopban. Az elementsben is benne van. Jó lehet vele élesíteni.
mikrobee: A te Manfrotto állványodat meddig lehet kihúzni? Hány cm? És mennyi HUF volt?És hány kiló? Esetleg típus??
A Photoshop Elements helyett javaslom a Photoshop 7.0-át! Abból van már magyar nyelvű verzió is! Leírásnak pedig a Photoshop Bibliát szerezd meg. Abban minden alap benne van, de árban és terjedelemben elég jelentős. Két kötet és szerintem több mint 1000 oldal, de lehet, hogy egy kicsit kevesebb! :))) Viszont nagyon jól leír mindent az alapokról!
annyira klasszak vagytok!!
még egyszer mindenkinek köszönöm!
emileket megkaptam, ígérem, ahogy hazamegyek
és módom lesz rá, töltök, próbálok, válaszolok
a lány
Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek aki válaszolt. :)
Sajnos még nem volt időm kipróbálni, hogy sikerül-e a tanácsok alapján megoldani, mert inkább a Zöldpardonbeli megfagyást választottam tegnap estére :), de remélem ma este kipróbálhatom, és ha megengeditek be is számolok az eredményről.
a lány
mikrobee: Érdekes ez az orchidea dolog, mert nagyon fel sem akartam rakni, mert olyan egyszerű. Akkor mégis jó. A blendével pedig lehet egy kicsit barálni, ha a záridő beállításnál van egy sötétebb pont is, akkor arra ráfókuszálva alapban más blendéket ad meg. Ez modjuk próbálkozásnak jó. Hátha összejön más is. :-))
Ja, és a képeken a feliraton kívül semmilyen módosítás nincs még. Most ismerkedem a Photoshop Elements-el, amit kaptam a géphez. Túl sokat tud és még nem nagyon vagyok benne jó. Valami leírásotok nincs hozzá?? Modjuk a magyar lenne a legjobb.
Még egy kérdés: sorozatfotónál a 3 sorozatot használjátok? És manual fókusszal ill. automata blenede-záridővel? Mert ha gyorsan kell ellőni nem mindig van idő...
A blende nállam is kritikus. Ipari technikában megszoktam, hogy megadom a záridőt és a kamerák automatikusan szabályozzák a blendét (íriszt)
Sorozat képet még egyszer használtam igazából. Ez Korfun volt, mikor a reptérre érkező gépet fotóztam. Megcsináltam a sorozatfelvételt, majd 2/3-át kitöröltem, de legalább közben nem mentett a gép. Még a tengerpartos képek között akartam használni, mikor barátaim leugrottak a szikláról. De jobb lett mikor én szabályoztam a foto készítés pillanatát.
Az irfanview program nekem is fentvan a gépen. Mindenkinek ajánlom, sokat tud és egyszerű.
A képtáram címét lentebb szerepeltettem, de mindjárt megkeresem.
Ja! És a kérdésekre a válasz: Ha használod a NR-t, akkor a képfeldolgozási sebesség, csak akkor gyorsul, ha kisebb felbontást jelölsz ki, egyébként ez sajnos ilyen. A sorozatkép készítést én pl. a galambos képemnél használtam, de máskor még egyátalán nem volt rá szükségem. Jó ha van, ha valaki mondjuk sportfotókat próbál készíteni. (Mondjuk ilyen érzékenységgel és záridővel, valamint optikai zoom-mal az nem könnyű feladat...)
Manuálban és automata üzemmódban sem tudsz a két blendeértéken kívül mást választani. A gép a záridőhöz igazítja őket...:( Ez nekem is fájó pont...
Az orchidea nagyon szép lett, bár egy icipici unsharpen mask még jót tett volna neki! De gyönyörű egyébként.
A többi képnél nagyjából ugyanaz a véleményem mint No_Name-nek, annyi kiegészítéssel, hogy a fehéregyensúly helyes beállításán túl próbálkozz más fénymérési módokkal is a mátrixon kívül. És ne sajnáld a memóriát, egy témáról nyugodtan lőjj 5-10 képet is más-más beállításokkal, mert a gép kijelzőjén (hacsak nem használod a histogram-ot) elég nehéz pontosan látni, hogy mi égett be.
A képekhez némi információ:
1. Makro módban készült és a bibe olyan hoszú, mint a virág átmérője. Hogy lehetne éles a virág és a bibe is, ha ilyen hosszú?
2. Ez már tényleg jobb lett :-))
3. Hát a cél a körte közelről, hogy így néz ki, ha jobban megnézzük. :-))
4. Csak a lámpa maga fogott meg, igaz próbálkozásként született
5. Mondjuk itt a méhecske volt a fő cél, de lehet, hogy jobb lett volna, ha a virág is éles. Apropó a darázs és a méhecske nem ugyanaz.
6. ez csak próba volt, de szerintem jó lett
7. párom kapta tőlem a cserepes orchideát és ilyen szép virágokat hajtott
8. Jó étvágyat. A csillogásban igazad van.
9. Hát igen, kicsit vissza kellett volna vennia fehéregyensúlyt. Ilyenkor, ha nagy a fényerő és a visszaverődés, akkor jobb, ha fehéregyensúlyt veszem vissza?
10. Naplementés kép Sunset módban. Úgy látszik ilyenkor sem teljesen oké a színhűség.
11.Valóban több szín nem ártana, egyébként először a malacpofa fogott meg, aztán belekerült a másik törpike is.
12. Itt az olaj és a traktor kapcsolatát szerettem volna megörökíteni. Nem teljesen jött össze, a traktor tényleg lemaradt. :-((
13-14. Tényleg Fireworks-szel készült, és nem Bp-en, hanem Kecskeméten volt most a hétvégén tűzijáték. Kár hogy ennyire fút a szél, jobbak lehettek volna a képek. Egyébként 4 másodperces záridővel dolgozik a gép és NR-el, így sok mindenről lemaradtam, mert lassan dolgozott.
Ki lehet küszöbölni, valahogy, hogy a feldolgozás ne legyen néha olyan lassú?
15. 8 másodperc és NR az erkélyről :-))
Örülök, hogy reagáltatok!
Köszönöm a tanácsokat, egyébként azért is tettem fel a képeket, mert én már láttam őket vagy 20-szor, míg más szemével nézve mást mutathatnak.
Egyébként a képek nagy része scene beállítással készült, most kezdem csak megérezni a manual mód beállításait.
Apropó: Nektek is olyan sokáig tart beállítani mindent. Pl: fehérgyensúly, záridő, élesség, blende A többit már nem is szoktam nagyon változtatni, mert sok idő elmegy vele.
Eggyet értek előttem szólógal, nyugodtan kérdezz, mint láthatod én is azt tettem. De fontos, hogy ha neked van véleményed és tapasztelatod, akkor azt is írd be ide.
A 4300-as tud kis képet csinálni. Mikor visszanézed a képet és lenyomod a lefelé mutató nyilat, akkor felajánlja a kis kép készítését. Ennek legnagyobb mérete 640*480 (BASIC minőségben). Ha ezt választod, akkor egy külön képet hoz létre a gépben. ennek méretére nem emlékszem, párszáz kilónál nem lehet több.
A NIKON View is talán tud átméretezést, de ezt most nem tudom megnézni. Általában mertéskor, vagy a kép tulajdonságaiban tudod állítani.
Én már küldtem úgy el képet, hogy simán átraktam WORDbe és ott szerkesztettem át.
A fotóid közül az orchidea tetszett a legjobban, a szolo2 alja valóban nem valami szép.
Az augusztus 20-i tűzijátékot én a gép miatt vártam leginkább. A Scene menüből kiválasztott beállítás - gondolom, hogy Te is ezt használtad - nekem csalódást jelentett. Jobb lett volna, ha hosszabb expozíciós idővel állványról készítettük volna. Akkor nem csak egy leamortizált korongecset látszana az egészből...
Senki sem úgy született, hogy ilyeneket tudott volna anélkül, hogy ne szánt volna rá időt, vagy ne kérdezte volna meg mástól. Ha szabad kitérnem erre: a párom sokszor felhív a munkahelyéről, hogy hogyan kell valamit, pl. felső indexet beállítani a wordben. Azért teszi, mert számára szégyen megkérdezni a kollégáitól (többnyire férfiak). Én persze segítek mindig, de azt nem sikerült elérni nála, hogy ne érezze magát teljesen hülyének, ha nem tud valamit. Azt azért hozzá teszem, hogy sokan, mint ő is elért valamit a szakértelmével, de azt már bukásként élné meg, ha ilyen egyszerűnek tűnő dolgot meg kellene kérdeznie.
A válasz: tudtommal az összes képnézegető felajánlja RESIZE, vagy egyéb méretváltoztatást eredményező parancsot. Az egyszerű Paint-ben is KÉP menü NYÚJTÁS/DÖNTÉS alatt.
Ilyen helyeken beállíthatod, hogy hány százalékra , pixelre, milliméterre csökkentse a kép oldalait. Ha más néven mented le, akkor a kicsit továbbíthatod anélkül, hogy elveszítenéd az eredetit.
A másik megoldás, hogy a kamerák egy része felkészül ilyen igényekre (pl. NikonCP4300) és menüből kérhetsz kis méretű fájlt a kiválasztott fotóról. Ha jól emlékszem, akkor még a felbontást is be lehet előre állítani.
Megnéztem a képeket és elmondanán a saját érzéseimet ezekkel kapcsolatban:
1, A bibe életlen. Talán kisebb írisszel élesre lehetett volna mindkettőt állítani
2, OK
3, Nem értem a foto célját
4, u.a, esetleg próbálgattad az ellenfényt. A Baclight sceene beállítást ki kellen volna próbálni
5, Darázs éles, virág nem teljesen, de amúgy jó
6, ok
7, király
8, éhes lettem. a bőrgarnitúra kicsit becsillogot, de talán ez igy természetes. Más megvilágítás lehet hogy jobb lett volna.
9, Szerintem ezt automatában csináltad. Ez főleg vonatkozik a fehér egyensúlyra. Szerintem a szöllő nem elég élénk és egy kicsit barnás az árnyalata.
10, A talaj kiégett, talán E-0,5 vagy -1 el jobb lett volna, A szinhűséggel itt is bajom van
11, jó, talán kicsit fakó, ezt a photoshopban könnyű korrigálni. Sokkal élénkebbek lesznek a színek. A kép kompozíciója kicsit furcsa. Talán nagyobb képkivágás szerencsésebb lett volna.
12, itt is furcsállom a kompozíciót. Az olaj ami az előtérben van az éles, de lelóg a képről. a középrészen lévő traktor már hmályos és éppen, hogy csak kilóg a képből. Központi szerepet játszik, de sok része van kitakarva.
13-14, tüzijátékok teszenek, gondolom a firework sceene beállítást használtad?
15, Szépen kitartottad a gépet, egyáltalán nem mozdult be, igaz kora este készülhetett e felvétel minimális megvilágítás melett.
Talán egy kicsit szűkszavú voltam :-}
Kíváncsi vagyok a többiek véleményére is.
Más, Nekem a gépet már 1.5-ös verzióval szállították, pedig kb. 1.5 hónapja vettem.
Allitsd a felbontast (resolution) 72 dpi-re, a kep meretet pedig ahogy akarod, de gondolom nehanyszor nehany cm eleg, hacsak nem meteres plazmateven akarjatok nezegetni.
Szeretném a segítségeteket kérni. Nagyon kezdő vagyok mind fotózás, mind net témában, ha lehet, csak kicsit cikizzetek ki a kérdésért! :)))
Tehát ezzel a csodás géppel megcsinálom a csodás képeket, aztán transzferálom a számítógépre. Ez már megy. De ha tovább akarom küldeni valakinek dicsekvésből :), akkor egy kicsit le kellene kicsinyíteni, mert van, ahol csak 2 Mbyte-ig fogad a szerver. (remélem mindent jó néven neveztem meg)
A kérdés: hogyan lehet lekicsinyíteni a méretet úgy, hogy a fogadó félnél még élvezhető nagyságú legyen, de ne legyen több a méret a megadottnál?
Köszönöm a segítségeteket!
Ja, és a jó indulatot! :)
Én is most vettem egy 4300-ast. Mondjuk 2 hete van meg.
Végigolvastam a topicot és örülök, hogy ennyien ilyen jót mondtok róla, legalább nem fogtam nagyon mellé. :-))
A szervizdolgokról annyit, hogy már 700 képet ellőttem vele és még semmi gond nem volt. Úgy látszik az 1.5-ös firmware jót tett a gépeknek. Egyedüli hiányom a pótakksi. ha tudtok valami megoldást, ami olcsóbb az eredeti Nikon akksinál, azt szívesen venném.
mikrobee: Baromi jók a képeid. Gratula hozzájuk!
Biztos ezzel a géppel készítetted? :-)) Az állvány hol vetted és mennyiért? Most én is hajtok egyet, mert hosszabb záridővel a stabil képek sokkal szebbek. Néztem egy Hama állványt Star 45-ös. 10.000 Ft és vízszintbeállítós. Van tapasztalata valakinek? Szívesen venném.
Majd egy pár képet én is feldobok. :-))
Addig is kattogtassatok!!!
Készítettem én is egy oldalt, a http://kep.tar.hu/akoskoma címen el is érhető. Most csak 4 képet raktam fel a Repülőnapról.
Majd igyekszem bővíteni a repertoárt. A török vadászgépek elég közelre kerültek, kár, hogy a digitális zoom miatt nem fértek be egészen, továbbá a sziluettjük is elég szálkás (a mozgó gépekről sorozatképekként születtek).
Szevasztok! :)
Örülök, hogy tetszenek a képek! :) Van tapasztalatom amit szivesen megosztok veletek! Ilyen pl., hogy mindenképpen szerezzetek be egy állványt. A gép éjszakai képességeit igy lehet a legjobban kihasználni. Én pl. ha csinálok egy képet, ugyanarról a témárol ellövök rengeteg - mondjuk 30-40 felvételt is! Ezek között van egy csomó a legkülönbfélébb scene beállításokkal, illetve manuális módban különböző záridőkkel, rekeszekkel, alul és felülexponálva, tehát mindenféle módon. Aztán ezek közül választom ki a - szerintem - legjobbat. Érdemes használni a PS unsharpen mask-ját! Szinte mindenki használja - nem is szégyen, mert nincs olyan gép a piacon, aminek a képélességén ne lehetne még javítani. És a PS ezen funkciója az egyik leghasznosabb szerintem! Egyébként nem tudom Ti észrevettétek-e már, de fényesen beigazolódott nekem az, hogy melegben sokkal nagyobb a kép zajosodása. Tegnap éjszaka csináltam egy 2mp-es expozíciós idővel egy képet és annyi zajt tett rá a gép, hogy kiakadtam... Úgyhogy melegben kerüljétek az éjszakai témákat! :)))
És használjátok a manuális módot, akár az élességállításban is! A török repülőszázadról készült képem pl 1/1000-es záridővel, full manuális élességállítással készült, igaz volt a gépen egy kétszerező előtét is! Viszont az expozíció-késleltetés jelentősen lecsökkent, hiszen nem kellett az AF-ra várni...
De ha bárki bármire kíváncsi még, nyugodtan kérdezzen! :)
The nem zavar a kirtizálás, mert lehet, hogy ebből tanulok. Mostmár a fehér egyensúllyal játszok és így a szinhűség sokat javult.
Az, meg hogy hogy komponál meg az ember egy képet ahoz az agyát kell fejleszteni. Ilyen céllal készült gyertyás kép is. A backlight funkcióra nem gondoltam, de lehet, hogy itthon megcsinálok egy hasonló beállítást és kripróbálaom a különböző módokat.
Igazából amit "kritikaként" vetek fel a gépnek, hogy full automata üzemmódban sokszor az egyszerü gépek minőségét biztosítja.
De mielőtt bárkit lebeszéltem volna, nagyon tetszik a gép és szeretk vele játszani, próbálkozni!!!
Ezek a képek csak példák jónéhány százból, és a mi fontos nem "művészi" céllal készültek, hanem csak a buli megörökítése volt a cél.
A tengerbe ugró srácnál a tenger színe nagjából jó, a szikláé már egy kicsit sárgás és a bőr színét ha megnézed, akkor az teljesen narancssárga. Valószínü a nagy vizífelület okozta a hibát, mert ahol keveredtek a színek (part emberek szikák...) ott minden rendben van.
A másik gyertás akkor készült mikor vártunk a pincérre. Közde csak fotóztam mit látok, és tetszett ez a beállítás. Sajnos a hosszú záridőnek köszönhetően (és álvány egy pohár volt) bemozdulás van a képen,főleg a lány arcán lehet ezt látni. A vaku nem jött be, mert a fehéres fény a nagyon rideggé tette a képet.