Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Nekem van egy akkora, de akkora banánom!
Egész 15 cm magas!(Növény a gyengébbek kedvéért)
'Köll' neki vmi spéci talaj? Savas ilyen-olyan? Mert az enyém hajtogat de folyamatosan dobálja azokat a pici kis leveleit alul. Azt sem tudom milyen fajta, de gondolom megemberesedik/banánosodik egyszer.
Tudjátok, milyen idős korában lehet a magról ültetett citromot oltani?
Van nekem egy kb. 3 éves magról vetett narancsfa kezdeményem, most kb. 60 centis suháng. Mikor illik visszametszeni, hogy vastagabb törzset illetve koronát neveljen?
Ez a vizsugar nem csak a foldet mosta volna le, hanem a gyokereket is eltavolitotta volna. Mint mar irtam elkepzelhetetlenul erzekeny es torekeny gyokere van az avokadonak. A fordoszobaban a zuhanyzorozsaval oblogettim a foldet le rola, utana szalankent probaltam szetbokozni (ebben a kicsomozasban nagy gyakorlatom van horgasz letemre) megis a kezembe maradt jo nehany szal. Pattanva torik a gyokere.
Egyebkent a haldoklo ujra kezd magahoz terni, lehet megis maradt eleg gyokere mindegyiknek.
Hasonló esetekre van egy kipróbált megoldásom. Bal kézzel megfogom a növények tövét, jobbkézzel meg beledugom a cserép földjébe a kerti locsolócső sugárcsövét, és megnyitom a csapot, az áramló víz lemossa a földet a gyökerekről és mintegy kifésüli a gyökérgubancokat is. Ezután sérülés nélkül szétválaszthatók a növények.
Voltam olyan balga, hogy egy cserepbe ket avokado magot is dugtam. Amilyen szerencses vagyok, mind a ketto kikelt es egy ev alatt ugy 70 cm-es novennye cseperedtek. Ma szantam ra magam, hogy kette ultetem oket, hogy szebben fejlodjenek. Senkinek nem kivanom ezt a procedurat. Masfel oran at probaltam kibogozni a rendkivul serulekeny gyokereiket. Szerintem az egyiknek kampec. Ezt a szerencsetlenkedesemet masok okulasara osztom meg.
Kb. 3 héttel ezelőtt kezdett a 99-ben ültetett grapefruitfácskám bimbózni. Azóta csak nő a bimbó, növöget, de nyílni akarásnak nem sok jelét adja. Nem tudja valaki véletlenül, hogy mennyit kell még várnom rá?:)
Volt benne egy pali aki egy valami víztartályos nagy üvegmicsodában nevelt banánfákat és az egyik 4 méteres fa meg is hozta a terméseit. Na mit szóltok hozzá juh és csirketrágyával öntözte őket asszem naponta? Kicsit bogaras. Nem?
Helló Onobody! Az avokádó engem nagyon érdekel, de változatlanul nem tudom, mit rontottam el, hogy nem maradt meg. Pedig már fél méter volt. Mit tegyek?
Én vettem egyet a Kaiser's-ben vettem egyet amit elültettem sima virágföldbe, nem hajtott ki. A másikat a Tesco-ban vettem azt pedig vízben gyökereztettem fogpiszkálót szúrva az oldalába.