Keresés

Részletes keresés

gabor0036 Creative Commons License 2014.02.27 0 0 119

Egy jó kúposat tudsz csinálni 220-ra is. 3kW-os motor még van, azt nem nagyon fogod meg sztem. 

Előzmény: sur5al (115)
gabor0036 Creative Commons License 2014.02.27 0 0 118

Nem tudom merre laksz, de ha kifizeted neten, és bnorci elhozza Debrecenből, akkor én Pestre (5ker) bármelyik nap el tudom juttatni. 

Előzmény: sur5al (116)
gabor0036 Creative Commons License 2014.02.27 0 0 117

Én így vettem az X27-et.. Az x7-et el tudod adni 5e-ért bármikor. 

http://www.c-sale.hu/index.php?akt_menu=30&kk_id=8122&t_id=98616&muv=reszletek

Előzmény: sur5al (116)
sur5al Creative Commons License 2014.02.27 0 0 116

Hát ja, közel járnak a 20e HUF-hoz. Az üvegszálas Extools viszont jóval olcsóbb. Lehet elmegyek a közeli kertész boltba, megnézem ott mit adnak. Ha elég súlyos a fej és üvegszálas a nyél, talán nem is kell annyit filózni rajta. Az ár biztos jobb, mint a Fiskars, amit csak neten találok 70-80EUR.

Előzmény: bnorci71 (111)
sur5al Creative Commons License 2014.02.27 0 0 115

Nálunk sajna nincs 3f, úgyhogy esetleg robbanómotoros lehetne, viszont semmi nincs hozzá és hegeszteni sem tudok, ezért gondoltam, hogy veszek egy jó hasítófejszét.

Előzmény: gabor0036 (114)
gabor0036 Creative Commons License 2014.02.27 0 0 114

Nekem X27 van. 60-70cm hosszú 20-40cm átmérőjű kuglit viszi mint a huzat. Persze friss tölgy és Bükk es nem görcsös. Nem bántam meg, csak mar en sem vagyok fiatalabb azért csinálok hidraulikust...

Előzmény: sur5al (109)
gabor0036 Creative Commons License 2014.02.27 0 0 113

Tegnap voltam a hidraulika boltban. Szivattyú 18e, vezérlőtömb 16e, manométer 3e. Szerencsére a boltos szereti a jófajta birs pálinkát, így rengeteget engedett. Meg a csövet is akciósan csinálja majd meg rá... Motort gyárban átcsapágyazták skf ingyé, (na jo fel liter pálinka) így az is rendben van. Zsir új Ganz csillag-delta tokozott kapcsoló, Ganz fázis kimaradas védő, 20m 5x2.5 gumi kábel szintén ingyé havertól. I gerenda fuvar árban, full rozsdamentes munkahenger 5eFt. Így állok eddig az Úr színe előtt. Nem sok híja van hátra, ha nem tudnak csinálni egy rozsdamentes olajtartalyt occón haverok, akkor veszek egy 30 literes söröshordót tartálynak. Az 7600Ft. olajszűrő kell még meg par lemezt-kést maróztatni. 

Egyébként 11.7Tonnára lett belővve a teljesítmény. Majd meglátjuk mire lesz elég. Sokat beszéltünk Kardossal róla, igy remélem jó is lesz. Ha túlméreteztem volna, hogy egyből 6-ba hasítsam, akkor teszek ra nagyobb szivattyút hogy gyorsítsam a melót vele. 

Előzmény: nagykunsági (101)
senkinetudjakilennék Creative Commons License 2014.02.27 0 0 112

Raktam fel pár képet  , a fenyő szárítóm az az erdő volt mert sikerült lábon száradtat szerezni.

Tervben van az idén legalább 10 erdei köb lábon száradt fenyő beszerzése , már ha sikerül és találok

az erdőben ennyit .Ha lesz, akkor a bővítés és ami kifogyott az idén azt hiszem teli lesz  .

Előzmény: sur5al (107)
bnorci71 Creative Commons License 2014.02.27 0 0 111

biztos szuperek, annyiért lehetnek is....

én a kúpos előtt egy magyar 4kg-os brutálist vettem, ha jól használja az ember átment mindenen,

ilyesmi

http://www.olcsobbat.hu/termek/truper_tj_3h_hasito_fejsze_sajtolassal_kovacsolt_acelbol-5006be8ac1a99f5c2a002ac7/

de nézem van üvegszálas nyéllel is

http://balta-fejsze.arukereso.hu/hasito-fejsze-uvegszalas-nyel-4000g-900mm-gumi-markolat-p195270971/

WendelkeS Creative Commons License 2014.02.27 0 0 110

Fejszében nem tudok tanácsot adni:)

Annyi adalék még a dologhoz, hogy a baráti körömben többen is fával fűtünk, így az őszi vidám programok közé szokott tartozni a fahasogatás is, akkor még fejszével. Na ezek nagyon vidámra szoktak sikerülni, még szerencse, hogy egymást nem ütöttük agyon a fejszével. Mert akkor azért rendes fogyasztás volt, és nem szódából.

Most, hogy van kúpos hasítóm, a fejszék pihennek, a többieknek is én hasítom a fát, aztán ők meg más jellegű munkában segítenek vissza. :)

sur5al Creative Commons License 2014.02.26 0 0 109

Nekem nincs gépem, egyelőre nem is veszek évi 10m3-re, de egy jó hasítófejszét vennék már. Régóta gondolkodom a Fiskars X27-en, mert sokak szerint az egy csúcs készülék. Most rendeltem volna meg, aztán látom, hogy van X37 is, sőt X46 is, egyre nagyobb fejekkel, így súllyal is. Melyiket vegyem vajon? Elég nekem az X27?

A hasítógépekhez jó tanács by 42tibcsi: a munka után kell inni, nem előtte és közben.:)

Előzmény: WendelkeS (102)
sur5al Creative Commons License 2014.02.26 0 0 108

Amikor vettem tölgyet, ami persze rönkben száradt, amikor hozták akkor frissen vágták össze és hasították, akkor nekem is ez volt a tapasztalatom. Sőt! Volt benne 38-as is, ami valszeg még több lenne, de nem mér a műszer többet. Szerintem a 18 az a végein lehet vagy lábon száradt, amúgy 1-2 év alatt rönkben nem szárad ki a zöld fa.

Előzmény: Precíziós (78)
sur5al Creative Commons License 2014.02.26 0 0 107

Ezen a télen már én is elég finyás voltam és csak a 20% alattiakat tüzel(t)em el. A többi várjon a sorára. Fel van láncossal vágva, de nincs felhasogatva még, mert nem vitte a nedves fenyőt.

Dobjál már egy képet róla milyen a szárítód a céltopikba. Köszi!

Előzmény: senkinetudjakilennék (77)
WendelkeS Creative Commons License 2014.02.26 0 0 106

Ja hogy, Celtis, így már értem miért nem találtam:) Hát én ilyennel még nem találkoztam, de elhiszem, hogy szarul hasad.

Gyorsaság: A saját tapasztalatom ezt mutatja, a tiéd meg mást. Ennyi ;)

Előzmény: nagykunsági (104)
nagykunsági Creative Commons License 2014.02.26 0 0 105

Mert annyira azért nem keresek jól :)) Felhasítás  fűrészelés, behordás max 2 nap. És ezzel megtakarítok a fűtésszámlán évente kb 150K-t. Azért ennyit nem keresek 2 nap alatt. 

Ha van egy kis szabadidőm, inkább elmegyek horgászni, vagy motorozni, a hasítógépet meg nem csinálom, hanem veszem. 

Gyakorlatilag mivel semmin nincs egy hasítógép összerakáshoz, mindent venni kellett volna, nem jött ki olcsóbbra ha csinálnám, minthogy vettünk egyet. 

Előzmény: bnorci71 (103)
nagykunsági Creative Commons License 2014.02.26 0 0 104

Nyugati ostorfa.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Nyugati_ostorfa

Azt azért nem állítanám, hogy a kúpos gyorsabb :)))

Előzmény: WendelkeS (102)
bnorci71 Creative Commons License 2014.02.26 0 0 103

saját munkát sose számolok, nem csináltam volna semmit ,nincs maszek munkám :(

ja és nem mellesleg jó érzés, hogy én csináltam

de vissza kérdezek minek "szenvedsz"  fával ha ilyen jól keresel?

amíg felhasítod behordod stb megkereshetnéd a gázrqa a felárat...

kérdés költői/kötözködős :)

nem a zsebedbe akarok turkálni

Előzmény: nagykunsági (101)
WendelkeS Creative Commons License 2014.02.26 0 0 102

Mi az a Celtic? A gugliban sem találom:)

Bár abban van igazság, hogy mindent nem fog elhasítani, de azt gondolom, hogy az én praxisomban ez nem fog problémát okozni.

Én azért tettem le a voksomat a forgókúpos mellett, mert a traki adott volt, nyilván alapesetben ez nem játszik.

Olcsóbban és egyszerűbben meg tudtam valósítani mint egy hidraulikust.

A szalagfűrész szintén adott, így a Stihl és a fejsze pihenhet:)

És az utolsó, bár ez igen lényeges, hogy  gyorsabban lehet vele dolgozni. (próbáltam a hidraulikust is)

És végül, valóban veszélyes lehet a forgókúpossal dolgozni, így kíván némi odafigyelést.Pl. inni csak módjával.:)

Előzmény: nagykunsági (91)
nagykunsági Creative Commons License 2014.02.26 0 0 101

Tudod olyan ez az egyedi gyártás, hogy jó jó, magadnak csinálod, ha elsőre nem jön össze , akkor alakítasz rajta.  Persze a saját munkádat nem számolod bele, mondván úgyis ráértél. 

De ha a saját munkádat nem nagy összeggel, mondjuk 500Ft-os órabérrel számolnád, akkor is ennyi lenne a végösszeg?

Meg akkor is ha nincs vasanyagod? 

Én speciel  a vállalkozásomban  több pénzt keresek az idő alatt míg a hasítógépet csinálnám, mint amennyiért vettem. 

Én a 8.5 tonnást vettem 110K-ért. Persze nem ennyibe volt, mert a haverral közösen vettük, tehát nekem 55-be van. 

Évente dolgozik max 2 hetet. A többi időben áll. 

Ha Kardos útmutatásai alapján csinálja, akkor az egy szuper hasító lesz. Sok munkával de jó lesz. 

Előzmény: bnorci71 (100)
bnorci71 Creative Commons License 2014.02.26 0 0 100

akkor olyan mint a gyertyán a videómon

ennyi belefér...

kíváncsi vagyok Gábor hasítója árban hol fog megállni, mennyi felmerülő problémát kell majd megoldani stb

jó a késes, meglehet csinálni,

de mennyiért? a kúposhoz a vasanyag volt meg minden mást vettem 70e-be volt a vassal együtt 80

szóval az ár/értéket is nézzük

ha meg occsóért celtiket hoznak kihozok a kölcsönzőből egy késest :)))

Előzmény: nagykunsági (98)
senkinetudjakilennék Creative Commons License 2014.02.26 0 0 99

Sztem jó mindegyik, volt kúpos is most + hidraulikus van  ,mindkettővel el tudtam dolgozni .

Az álló hidraulikust azért szeretem mert avval ülve szoktam hasogatni ::))

Egyébként mikor elkészült és vörös tölgyet hasogattam először vele nem is olyan vastagot ,

az enyém kb 50 cm tehát felénél ,,fúrt,, bele ,de az is gyehenna szálas, a 300 kúpnál is kisbaltával

kellett némelykor a szálait elcsapni . Akác ,tölgy ,cser , bükk elég könnyen ment, annál nem volt gond .

nagykunsági Creative Commons License 2014.02.26 0 0 98

A "bevásárolt 5 tonnás hasító" az ugye 8.5 tonnás. A celticel megbírkózott. 

A celtichez hiába teszel fel 8 kw-os motort. Nem az erővel van gond. Hanem azzal, ha a felső harmadába beleengeded a kúpot, nem fog végighasadni. Hanem fejszézni kell. 

Én se celticet vettem, hanem irtásról olcsó fát, köbméterre, oszt elég sok celtic volt benne. 

Előzmény: bnorci71 (96)
nagykunsági Creative Commons License 2014.02.26 0 0 97

Milyen haszonjárműből csinált személyre gondolsz?

Mert a connect az nem az. Az teherautó 2 személyes . A személyváltozata a tourneo. :))

Egy gyári késes álló hasítógépből nem folyik ki az olaj. Akárhogy fekteted. Mert ugye úgy van megcsinálva. Tartály kupakját elzárod, oszt jó napot. 

Előzmény: bnorci71 (95)
bnorci71 Creative Commons License 2014.02.26 0 0 96

miért kell a "lehetetlenre" csinálni

sose fogok celticet venni, hülye nem vagyok, hogy szívassam magam, de ha kevés még mindig fel tudok rakni a 4Kw motor helyett egy 6-7,5Kw-t

a igényeimhez csináltam a gépet :)

a bevásárolt 5t hasítóval mit csinálsz ha kevés?

bnorci71 Creative Commons License 2014.02.26 0 0 95

figyelni kell és nem játszani, a kúpos nem lesz soha olyan biztonságos mint egy késes.. :(

ettől függetlenül én a támasztó vasat felfelé kb 5-60cm megmagasítanám így elbotlani már nem lehetne benne csak nekimenni

nagykunsági

nem a kocsihoz lett szabva, csak csodálkoztam, és örültem hogy befért :)

egyébkén kompletten összerakva be se tudnánk rakni a súlya miatt , szétcseszné a padlót

egy álló nem férne be állva szerintem fektetve meg ugye az olaj....

ja és azért egy haszonjárműből csinált személyt ne hasonlíthassunk egy egyberühöz :)

a Fiat Fiorinoba is befér ékszájtárcsával együtt :)))

pedig az elég pici járgány

Előzmény: gabor0036 (89)
nagykunsági Creative Commons License 2014.02.26 0 0 94

Hasonlítgattok egy 80 LE géppel meghajtott kúpos hasítót a kis házi hasítógépekhez. 

Nem mindenki tart egy MTZ-t azért hogy fát hasgasson. 

Aki meg már hasított celticet az tudja, abba hiába engedsz a felső harmadán egy 50-es kúpot, az aztán nem fog végighasadni. 

Előzmény: senkinetudjakilennék (93)
senkinetudjakilennék Creative Commons License 2014.02.26 0 0 93

Nekem volt egy, robúr híd volt a csapágyház két böszme kúpos csapággyal  + hátul még egy golyóssal megtoldottam .A 300-s kúpot 200 -s peremmel fogattam fel 5 db 10 acélcsavarral (mert a s 50 -s menettel rögzített kúp le szokott törni ) A féltengelyből volt kialakítva a meghajtás és 80 -s MTZ hajtotta.

A hátfal 15 -s kazánlemez , a támasz szintén robúr híd cső  jó erős .Ezek maradtam  mert vettem, kellett

belőle a hajtómű DFU-hoz és így a maradékból készült .

Na annak nyugodtan adhattad a 50-70 cm görcsös akácot is  annyit sem mondott ,hogy nyik .

Mikor elkezdte behúzni én el szoktam engedni mert a támaszhoz oda szokta vágni úgy emberesen .

Eladtam már jó pár éve mert olyan vastag fa mostanában nincs, és ha van is felfűrészelve méretre

már a hidraulikussal is el tudom hasítani villannyal, a gázolaj már nagyon drága .

Összegezvén  bármekkorát el lehet vele hasítani a meghajtó gép teljesítménye szab csak határt .

UI: No+ amire már céloztam  a robosztus kivitel, mert egy kis tengellyel felszerelt kúpot  letöri a francba

egy nagyobb fa .

gega77 Creative Commons License 2014.02.26 0 0 92

Szia! Ird be a keresőbe "bohrer holzspalter video"

nagykunsági Creative Commons License 2014.02.26 0 0 91

Még nem láttam olyan videót erről a kúpos hasítóról, ahol valamire való fát hasítottak volna. 

Csak ezeket a könnyen hasadó szarokat. 

Celticet. Azt hasgassatok vele. 

Előzmény: WendelkeS (88)
nagykunsági Creative Commons License 2014.02.26 0 0 90

Na látod ezért jó a késes hasító. Nem kell levenni az ékszíjat és így is befér a connectbe. Hátra :))

Előzmény: bnorci71 (84)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!