Hát ja, közel járnak a 20e HUF-hoz. Az üvegszálas Extools viszont jóval olcsóbb. Lehet elmegyek a közeli kertész boltba, megnézem ott mit adnak. Ha elég súlyos a fej és üvegszálas a nyél, talán nem is kell annyit filózni rajta. Az ár biztos jobb, mint a Fiskars, amit csak neten találok 70-80EUR.
Nálunk sajna nincs 3f, úgyhogy esetleg robbanómotoros lehetne, viszont semmi nincs hozzá és hegeszteni sem tudok, ezért gondoltam, hogy veszek egy jó hasítófejszét.
Nekem X27 van. 60-70cm hosszú 20-40cm átmérőjű kuglit viszi mint a huzat. Persze friss tölgy és Bükk es nem görcsös. Nem bántam meg, csak mar en sem vagyok fiatalabb azért csinálok hidraulikust...
Tegnap voltam a hidraulika boltban. Szivattyú 18e, vezérlőtömb 16e, manométer 3e. Szerencsére a boltos szereti a jófajta birs pálinkát, így rengeteget engedett. Meg a csövet is akciósan csinálja majd meg rá... Motort gyárban átcsapágyazták skf ingyé, (na jo fel liter pálinka) így az is rendben van. Zsir új Ganz csillag-delta tokozott kapcsoló, Ganz fázis kimaradas védő, 20m 5x2.5 gumi kábel szintén ingyé havertól. I gerenda fuvar árban, full rozsdamentes munkahenger 5eFt. Így állok eddig az Úr színe előtt. Nem sok híja van hátra, ha nem tudnak csinálni egy rozsdamentes olajtartalyt occón haverok, akkor veszek egy 30 literes söröshordót tartálynak. Az 7600Ft. olajszűrő kell még meg par lemezt-kést maróztatni.
Egyébként 11.7Tonnára lett belővve a teljesítmény. Majd meglátjuk mire lesz elég. Sokat beszéltünk Kardossal róla, igy remélem jó is lesz. Ha túlméreteztem volna, hogy egyből 6-ba hasítsam, akkor teszek ra nagyobb szivattyút hogy gyorsítsam a melót vele.
Annyi adalék még a dologhoz, hogy a baráti körömben többen is fával fűtünk, így az őszi vidám programok közé szokott tartozni a fahasogatás is, akkor még fejszével. Na ezek nagyon vidámra szoktak sikerülni, még szerencse, hogy egymást nem ütöttük agyon a fejszével. Mert akkor azért rendes fogyasztás volt, és nem szódából.
Most, hogy van kúpos hasítóm, a fejszék pihennek, a többieknek is én hasítom a fát, aztán ők meg más jellegű munkában segítenek vissza. :)
Nekem nincs gépem, egyelőre nem is veszek évi 10m3-re, de egy jó hasítófejszét vennék már. Régóta gondolkodom a Fiskars X27-en, mert sokak szerint az egy csúcs készülék. Most rendeltem volna meg, aztán látom, hogy van X37 is, sőt X46 is, egyre nagyobb fejekkel, így súllyal is. Melyiket vegyem vajon? Elég nekem az X27?
A hasítógépekhez jó tanács by 42tibcsi: a munka után kell inni, nem előtte és közben.:)
Amikor vettem tölgyet, ami persze rönkben száradt, amikor hozták akkor frissen vágták össze és hasították, akkor nekem is ez volt a tapasztalatom. Sőt! Volt benne 38-as is, ami valszeg még több lenne, de nem mér a műszer többet. Szerintem a 18 az a végein lehet vagy lábon száradt, amúgy 1-2 év alatt rönkben nem szárad ki a zöld fa.
Ezen a télen már én is elég finyás voltam és csak a 20% alattiakat tüzel(t)em el. A többi várjon a sorára. Fel van láncossal vágva, de nincs felhasogatva még, mert nem vitte a nedves fenyőt.
Dobjál már egy képet róla milyen a szárítód a céltopikba. Köszi!
Mert annyira azért nem keresek jól :)) Felhasítás fűrészelés, behordás max 2 nap. És ezzel megtakarítok a fűtésszámlán évente kb 150K-t. Azért ennyit nem keresek 2 nap alatt.
Ha van egy kis szabadidőm, inkább elmegyek horgászni, vagy motorozni, a hasítógépet meg nem csinálom, hanem veszem.
Gyakorlatilag mivel semmin nincs egy hasítógép összerakáshoz, mindent venni kellett volna, nem jött ki olcsóbbra ha csinálnám, minthogy vettünk egyet.
Tudod olyan ez az egyedi gyártás, hogy jó jó, magadnak csinálod, ha elsőre nem jön össze , akkor alakítasz rajta. Persze a saját munkádat nem számolod bele, mondván úgyis ráértél.
De ha a saját munkádat nem nagy összeggel, mondjuk 500Ft-os órabérrel számolnád, akkor is ennyi lenne a végösszeg?
Meg akkor is ha nincs vasanyagod?
Én speciel a vállalkozásomban több pénzt keresek az idő alatt míg a hasítógépet csinálnám, mint amennyiért vettem.
Én a 8.5 tonnást vettem 110K-ért. Persze nem ennyibe volt, mert a haverral közösen vettük, tehát nekem 55-be van.
Évente dolgozik max 2 hetet. A többi időben áll.
Ha Kardos útmutatásai alapján csinálja, akkor az egy szuper hasító lesz. Sok munkával de jó lesz.
A "bevásárolt 5 tonnás hasító" az ugye 8.5 tonnás. A celticel megbírkózott.
A celtichez hiába teszel fel 8 kw-os motort. Nem az erővel van gond. Hanem azzal, ha a felső harmadába beleengeded a kúpot, nem fog végighasadni. Hanem fejszézni kell.
Én se celticet vettem, hanem irtásról olcsó fát, köbméterre, oszt elég sok celtic volt benne.
Nekem volt egy, robúr híd volt a csapágyház két böszme kúpos csapággyal + hátul még egy golyóssal megtoldottam .A 300-s kúpot 200 -s peremmel fogattam fel 5 db 10 acélcsavarral (mert a s 50 -s menettel rögzített kúp le szokott törni ) A féltengelyből volt kialakítva a meghajtás és 80 -s MTZ hajtotta.
A hátfal 15 -s kazánlemez , a támasz szintén robúr híd cső jó erős .Ezek maradtam mert vettem, kellett
belőle a hajtómű DFU-hoz és így a maradékból készült .
Na annak nyugodtan adhattad a 50-70 cm görcsös akácot is annyit sem mondott ,hogy nyik .
Mikor elkezdte behúzni én el szoktam engedni mert a támaszhoz oda szokta vágni úgy emberesen .
Eladtam már jó pár éve mert olyan vastag fa mostanában nincs, és ha van is felfűrészelve méretre
már a hidraulikussal is el tudom hasítani villannyal, a gázolaj már nagyon drága .
Összegezvén bármekkorát el lehet vele hasítani a meghajtó gép teljesítménye szab csak határt .
UI: No+ amire már céloztam a robosztus kivitel, mert egy kis tengellyel felszerelt kúpot letöri a francba